icon

Do škôlky v septembri 2011

katmi
17. dec 2010

ahojte.. ktorí sa chystáte do škôlky budúci rok v septembri? Rada by som vedela Vaše postrehy,názory, ako je to s prihláškami do škôlok atď. Ďakujem..

indiankaindi
9. nov 2011

@stvura nedá mi nereagovať. Chcem sa spýtať, ako si zistila, že niektoré deti sú uprednostňované pred inými alebo ako si to myslela, že je škôlka dirigovaná niektorými mamičkami. U nás to funguje tak, že každý donesie čo môže a čo si myslí, že sa pre škôlku hodí. Máme vonku zoznam, resp, ďakovací list, alebo ako by som to nazvala, kde učiteľky napíšu, ktorá rodina čo priniesla. Vnímam to skôr ako prehľadný zoznam toho, čo kto do škôlky priniesol, aby sme vedeli, čo už netreba nosiť.... Nemyslím, že by sa u nás niekto predbiehal v tom, čo prinesie, alebo zabezpečí. Ja neviem, ja by som to vnímala určite len pozitívne, ak by sme mali v škôlke takéto akčnejšie maminy, ale skôr to vnímam tak, že sa nejedná o predbiehanie, ale o snahu pomôcť škôlke, ktorá z vlastných prostriedkov na niektoré veci nemá. Možno si to celé iba zle pochopila, neviem, ale ja by som z tohto tragédiu nerobila, podľa mňa je to normálne a super... skôr by som si to cenila 😉

maggie2
9. nov 2011

@stvura ste veeeeeeeeeľmi divná školka 😀

Okrem toho, to kto zaviedol praktiky, že do školky sa niečo nosí? To netreba si na to zvyknúť!

U nás to funguje tak (štátna obecná školka), že rodičia zaplatia POLROČNE 50 eur na nápoje pre deti počas dňa a 10 eur príspevok na bastlenie. Okrem toho na začiatku roka každý rodič donesie 1 ks tých servítok v krabici (utierajú deťom s tým soplíky), do 20 balíkov majú na sezónu.
Ďalej, jeden v deň týždni je tzv. ZDRAVÁ DESIATA, kde vždy je na rade podľa zoznamu detí iný rodič, ktorý donesie v košíku 2 kg chleba 2 masla a ľubovolnú čerstvú zeleninu (paradajky, uhorky, mrkvu atď podľa sezóny) a čerstvé ovocie, s odhadom pre do 20 detí. Vzhľadom na počet detí v skupine vyjde na každého rodiča táto povinnosť maximálne zo 2 krát.

Ak pedagogičky niečo by potrebovali (pomoc) tak vyvesia na nástenku, že zbierajú krabičky od actimelu, alebo gaštany, či nejaké staré kartóny, a kto má možnosť nech donesie (deti všeličo z toho bastlia potom). Alebo sa niekedy vyžaduje pomoc dobrovoľníkov (pri športových podujatiach a pod, komu čas vyhovuje a je ochotný zapíše sa, ale nijaké zásluhy, či odmeny sa nekonajú)

Jasné že ak je nejaká akcia, oslava, všetko funguje že po jej skončení sa riaditeĺka poďakuje VŠETKÝM , (alebo formulácia MNOHÝM) rodičom za podporu atď. Žiadne konkrétne mená a pod.

Ale takéto praktiky ako u Vás, no tak to by bolo treba zatrhnúť. Môžeš sa na to podujať ak sa cítiš dostatočne jazykovo a argumentačne zdatná. Normálne vecne, pri vhodnej príležitosti, že Ťa trápi to a to, a že to nie je v poriadku preto a preto, a že máš obavy z celého toho smerovania, a že také veci nemožno robiť bez jasne daných pravidiel, atď. Samozrejme zaobaliť to do veľmi jemného obalu všetkých tých zdvorilostných fráz a náznakov, pretože vieš, neviem aký u Vás je jemnocit ľudí. Takže ak, bude to dlhšia reč 🙂

U nás rodič NESMIE zasahovať do vyučovacieho procesu ani do chodu školky,(a dostanú to všetci na začiatku roka i na papieri od riaditeľky, nevymyslela si to ona, na to je ZÁKON) t.j. že rodič nesmie sa miešať ani do organizačných vecí ako určovanie a výber výletov, návštevy a pod. (tzv. neprislúcha mu to)
Jasné, že sa v priebehu rokov u nás v skupine vystriedali mamičky (tak ako i deti, ktoré sú už dávno preč už v škole), ktoré boli nadmieru iniciatívne (skladanie sa na drahé dary pre pedagogičky pri každej dákej príležitosti, prepotentné lezenie do zadku, takže človek mohol mať aj istý čas zvláštny pocit vytesnenia mimo, ale nebola to nakoniec žiadna tragédia, teraz sme starí harcovníci my 🙂 a pedagogičky sa nesťažujú, poznáme sa ako staré boty, a fungujeme systémom pri príchode dobré ráno, a po obede dovidenia pekný deň) a komunikačným nástrojom je akurát nástenka.
Na rodičovské združenie ktoré je pár krát za rok, donesie každý čo chce (koláč, chleba s pomazánkou,zopár flieš vína) a je to veľmi užitočné a napokon po vyčerpaní tém ohľadne školky a detí i družné posedenie, ktoré trvá i do večera (ako kto môže a vydrží). Pri oslavách na školkárskeho roka sa dá na nástenku papier aby kto chce zapísal, čo na oslavu donesie (koláč, pizza koláče, šaláty, džúsy) spravidla platí aby si rodičia prečítali kto je už zapísaný a hlavne teda čo donesie aby bol na oslave pestrý výber a aby dvaja nenosili to isté. @indiankaindi ten ďakovací list je veľmi dvojsečná zbraň, s tým by som bola opatrná. Naozaj práve on môže niekde inde vytyčovať nezdravé súťaženie, predbiehanie a nadbiehanie, kto čo dal. Mne osobne to príde perverzné. Tak ako i všetky sponzorské akcie, kde na jednej strane sa zdôrazňuje ako a čím sa pomáha, ale na druhej strane vypleštené logá firiem a donorov, predvádzanie sa a hranie na city akí sú ľudomili. Neznášam to. Kto chce pomôcť predsa tak urobí nezištne, nečaká, že bude na nejakom zozname, (pretože medzi riadkami to naozaj znamená aby ostatní vedeli, že ja som dala, tak dajte aj Vy, a keď nedáte, budem sa tam vynímať sama...) argument, že aby bol prehľad, kto čo dal škôlke, neobstojí,(okrem tých praktických vecí ako pohostenie - tam musí byť prehľad aby nedošlo k duplicite). nám bolo ešte na začiatku prízvukované, že školka zo zákona ani dary od rodičov NESMIE príjmať, (zákonodarca rozpoznal, že by sa tak mohla tvoriť živné pôda pre korupciu, protekciu a uprednostňovanie), takže kto naozaj by chcel nejaké veci, hračky školke darovať, postup taký, že to treba odniesť starostovi obce na radnicu, a dať to tam. Tam sa i rozhodne, či ten dar, druh hračiek a pod. je pre škôlku vôbec vhodný, a oni to tam potom, ak, posunú. Ale priamou cestou nie.

indiankaindi
9. nov 2011

@maggie2 hm máš divné predstavy, ale je to tvoj názor,neberiem ti ho. Na jednej strane píšeš, že zoznam, resp. info o duplicite ako argument zoznamu neobstojí, na druhej strane píšeš, že je to potrebné, aby nedošlo k duplicite. Ja som ten náš zoznam myslela ako kus papiera, kde je napísané, že rodina tá a tá priniesla kancelársky papier, iná rodina omaľovánky, iná rodina čo ja viem lepidlá a podobne.... Myslím, že to nie je žiadne vycapovanie firemného loga. Slúži to skôr na to, že keď pozriem do zoznamu a vidím, že tri rodiny priniesli kancelársky papier, tak ho do tej škôlky už nebudem ťahať aj ja, lebo už ho asi majú dosť. Ale napríklad mám možnosť priniesť kopec lepidiel a vidím, že to nepriniesol nikto, tak ok, donesiem a hotovo. A nikto to neberie ako chvastanie alebo predbiehanie sa. U nás máme niečo podobné ako vy zdravú desiatu, u nás je to ovocný deň, teda v pondelok prinesie každé dieťa 1 alebo 2kusy rôzneho ovocia a učiteľky im to potom načistia v priebehu dňa, aby to pojedli. Mne príde zase trochu divné, že mám nosiť do škôlky chlieb, veď deti majú predsa zaplatené desiaty nie? A tie sú zdravé, podľa noriem, načo tam ťahať chlieb, maslo a zeleninu? Takže ja neviem, podľa mňa to súťaženie nie je, ak mám možnosť, prinesiem niečo, ak nemám, tak neprinesiem a nikto ma za to neukameňuje. Skôr je to o vnímaní ľudí, niektorí sú podľa mňa trošku precitlivení na podobné veci a zle si to vysvetlia.

stvura
Odpoveď bola odstránená
maggie2
9. nov 2011

@indiankaindi takže nechcem sa púšťať do nejakých konfliktných rozhovorov, ale prepáč, mierne ma atakuješ a dezinterpretuješ.

Je rozdiel v jednom zozname ktorý sa dá na nástenku na pár dní ohľadne oslavy aby bolo vidno, že čerešňovú bublaninu už niekto donesie, takže isto nebude záujem o dva rovnaké koláče.

Ale pokiaĺ ide o ďakovaciu listinu, že kto čo doniesol, tak to je non sence. Aby ľudia nosili do školky nosili veci ako kancelársky papier, omaĺovánky, pastelky a lepidlá a podobne, tak to je už naozaj pod úroveň a hanba takej školke, fuj, hanba.

A keď už ide o to, papiera nie je nikdy dosť ani pasteliek a podobne, tak načo vôbec zoznamy. Dávať deťom v školke omaľovánky to je divné, namiesto toho aby pedagogičky aktívne im pomáhali spoločne tvoriť originálne výtvory, trebárs aj zo starých kartónových škatúľ od topánok, čo nič nestojí.

Školka nemá byť zavalená hračkami a haraburdami čo ľudia nanosia, podstatný je aktívny prístup pedagóga, vyučovací proces, pohyb detí, spev, hudba (u nás ovláda pedagogička hru na gitare), bastlenie z použitých materiálov, handričky, kelímky a pod.

Deti u nás nemajú zaplatené žiadne desiaty, nosia si desiaty z domu. Iba v ten jeden deň v týždni si nenosia, lebo vždy jeden rodič donesie pre všetkých a deti spoločne natierajú a krájajú a ozdobujú, je to spoločná činnosť. A podotýkam, že sa vyžaduje celozrnný chlieb.

maggie2
9. nov 2011

@stvura hrozná organizácia, naozaj. Dieťa by som brala preč odtiaĺ, ak sa to nemá zmeniť. Podložky pod mydlá, sieťky, vázy, serepetičky...no comment

Odporúčam Ti to riešiť, naozaj. ty sama najlepšie vieš a poznám Ťa i z iných príspevkov, že si dosť chytrá a rozumná a verím Ti, že to ako popisuješ tie prepotentné ochechule, že je to i v skutočnosti s nimi tak a ich pohnútky že skutočne nie sú nezištné.

Dieťa veľmi dobre vycíti ustrkovanie a uprednostňovanie druhých detí, hoc by sa Ti i doma nemalo sťažovať, to že mlčí, neznamená že sa tak nedeje. Nedospusťč aby dieťa dostalo komplex. ono to totiž nechápe všetky rodičovské riťlezectvá a falošné kamarádičkovanie a myslí si, jednoducho že je oproti druhým deťom menej cenné.

Ja si veľmi vážim skvelých pedagógov, ale bohužiaĺ nie všetci sú skvelí. Byť učiteľom je čiastočne i diagnóza, a typy to jednoducho nezvládajú. Tie, (navyše ženy, hm, hm) nie sú roboti, a preto tam figurujú i súkromné emócie alebo i skrytý chladný kalkul, a je ilúziou sa nazdávať, že všetci pedagógovia sú skutoční profesionáli, srdcom i vedomosťami povolaní, nájdu sa medzi nimi i čierne ovce s charakterovými vadami, alebo - jednoducho nájdu sa medzi nimi i povrchné hlúpe osoby.

maggie2
9. nov 2011

@stvura chcela som povedať: niektoré typy...samozrejme.

A ešte niečo: pokiaľ ide o tú internetovú stránku, fotky.... je korektné a zákon to vyžaduje, aby rodič predom súhlasil (robí sa to vo forme napríklad formulára, písomne potvrdí rodič) s fotením dieťaťa, a najmä že súhlasí s uverejňovaním fotiek aj navonok, verejnosti (to znamená aj na internetovej stránke, prípadne do miestnych časopisov a podobne). Je to totiž háklivá vec, podobizeň je vec súkromnej povahy a musí sa sňou i s rešpektom tak nakladať.

Ja osobne by som nesúhlasila, aby fotografie môjho dieťaťa figurovali na internetových stránkach, bárs aj školky, pokiaľ sú stránky verejne prístupné. Pedofilov je neúrekom, hlavne na nete a tí ktorí o kriminálnej činnosti nielen fantazírujú ale i realizujú vyhliadajú si deti obete práve aj prostredníctvom netu. Aj tu nedávno admini jedného pedofila museli zablokovať,vďaka ostražitosti nielen mňa, ale i ďalších pár členiek, ktoré sme ho odhalili a nahlásili.

indiankaindi
9. nov 2011

@stvura beriem späť, je fakt, že ak by mali takto robiť rozdiel medzi deťúrencami, asi by mi to vadilo. U nás je to tak, že každé dieťa je vítané veľmi pekne, keď prídeme do triedy,pani učiteľka hneď vystrelí k dverám a každé dieťatko víta,pochváli tričko, vrkôčiky a pod. a uvedie ho do triedy. Nevidela som nikdy, že by niektoré dieťa takto nevítala a keď prídeme zase pre deti, tak každému rodičovi v jednej vete zhrnie, či zjedlo obed, desiatu alebo olovrant, či spalo a či neplakalo alebo podobne. Je to rýchle, ale informatívne a myslím že fajn. Ale nerobia žiadne rozdiely medzi deťmi, aj keď sme mali opekačku, tak sa pani učiteľky zastavili pri každej rodine, prehodili pár slov a nikto nebol uprednostňovaný. Stránku máme aj my, ale na fotkách je to skôr tak, že sú tam všetci, resp. viac detí naraz pri nejakej aktivite. Do fondu sme aj my platili 20 eur, ale okrem toho sme sa sami na prvom rodičovskom pýtali, či netreba niečo priniesť,s niečim pomôcť a pani učiteľky nám povedali, že ak máme niečoho naviac, alebo máme možnosť niečo zohnať, tak sa len potešia. Peniaze z fondu sa potom šetria na nábytok, nové hračky a podobne. Ovocie nosíme ako som spomínala v pondelok, ale nikde sa nezaznamenáva koľko čoho a či vôbec niekto priniesol. Ale zatiaľ som nevidela v pondelok ísť dieťa, ktoré by ovocie neprinieslo.
@maggie2 ja nevidím rozdiel v zozname na oslavu a v zozname s pomôckami. Ja ich vnímam rovnako, nepovažujem to za snahu vyťahovať sa, vychvaľovať a strkať sa niekomu do zadku. Proste sme to tak všetci chceli, je to prehľadné a super. Čo sa týka papiera,lepidla a podobných vecí, nie sme súkromná škôlka, ale štátna. Ak prinesieme tieto veci my rodičia, peniaze z fondu sa odkladajú na hračky, nábytok a výlety. Myslím, že je to oveľa lepšie... a čo sa týka omaľovávaniek, hm, tvoje dieťa si nikdy nevymaľováva? To je smutné, deti to zvyknú mať radi. Naši robia, tvoria, vyrábajú, každý týždeň sa naučia niekoľko básničiek alebo pesničiek, cvičia, tancujú alebo lepia, maľujú. Ale nemôžeš od trojročných detičiek, (niektoré nemajú ani toľko) aby každý deň spravili neviem koľko výtvorov. Keď idú von, tak potom im veľa času na tvorbu nezostane a popoludní, keď prichádzajú rodičia pre deti sa asi skôr uplatní nejaká omaľovánka, ako začať niečo vyrábať a v polovici ísť domov. Myslím že ani výtvory zo starých škatúľ by u tak malých detí neprešli 😅 ale to neva, možno vo vašej škôlke sú deti vplyvom nadpriemerne pedagogicky zdatných učiteliek schopné vyrábať iné veci 🙄 A k tej desiate, vidíš, to zase mne príde divné, že deti v škôlke nedostávajú desiatu, ale musia si nosiť. U nás dostávajú deti normálne desiatu, obed a olovrant. Nič si nemusia nosiť, iba doobeda, ak sú vnútri im očistia a nakrájajú ovocie a deti pojedajú kto má na čo chuť. A ako u vás riešite, ak v ten jeden deň,kedy si neprinesú deti desiatu, dotyčný rodič zabudne, nepríde, alebo jednoducho nedoručí chlieb a ostatné veci. To potom sú deti o hlade? Alebo učiteľky utekajú nakúpiť?

maggie2
9. nov 2011

@indiankaindi Prestań mi prosím podsúvať že chcem od malých detičiek aby tvorili výtvory každý deň, dobre? A podobné nezmysly. Nedomýšľaj si a nevymýšľaj si. Zbytočne si ironická na margo našich detičiek a pedagogičiek v škôlke, vôbec to nie je od Teba korektné, nič o nás nevieš ani o tom ako to chodí inde, než u vás tam. Ostatné si napísale pekne.

Za 3 roky sa nestalo, aby rodič "zabudol". Toto je tu iná disciplína, ľudia majú zodpovednosť už v krvi. Pokiaľ by dieťa ale ochorelo, tak buď už sa dopredu vie, že rodič vypadá a včas sa urobí náhrada, alebo, ak je už na zmenu organoizácie neskoro, že sa to stane v ten deň, či večer predtým, ten rodič má toľko zodpovednosti, že košíček aj tak donesie. A prinajhoršom tak nám bolo kedysi povedané, vždy sa dá nájsť riešenie. Pekáreň je tri kroky vedľa, a v školkárskej spoločnej chladničke pre všetky skupiny sú vždy rezervy. Ja viem, mnoho vecí sa Ti zdá nepochopiteľných a čudných, ale ver tomu, že to funguje vynikajúco.

Nikdy v živote by ani tu nikoho nenapadlo sa opýtať, že či deti ostanú hladné, to sú jednoducho neprípustné veci, ktoré by nikdy nedopustili aby ostali hladné o ktorých sa ani nediskutuje, lebo by si sa sama znemožnila.

maggie2
9. nov 2011

@indiankaindi ako vidím to je stará známa vec, že sponzorské dary si vymáhajú na Sk štátne školky pofidérnymi praktikami. rátajú s tým, že rodičia ochotne zaplatia z obavy aby ich dieťa neutrpelo ujmu, odstrkovania a pod.

http://spravy.pravda.sk/skolky-robia-z-rodicov-...

nesúhlasím s takýmito praktikami a nikdy nebudem súhlasiť. Tobôž nie v ŠTÁTNYCH škôlkach. (Lebo súkromné si môžu stanoviť i špeciálne pravidlá)

alebo http://babetko.rodinka.sk/vychovavame/opatrovan... za zmienku tam stojí hne´d prvý príspevok od istej Lindy z BA spred roka

maggie2
9. nov 2011

@stvura netušila som, že Toto môže mať až také rozmery, len na základe tejto diskusie, som si začala vyhľadávať informácie, ako to vlastne v školkach inde chodí a som zdesená, čo všetko si akože dobrovoľne a rafinovaným psychologickým pôsobením vynucujú školky od rodičov. Som naozaj maximálne zdesená a pohoršená. Je tu vlastne niekto, okrem mňa, od koho nik nepožadoval sponzorské dary a nosenie vecí do školky?ďakujem za odpovede, dúfam, že to naozaj nie je tak zle ako sa mi to začína javiť, pretože keď už toto pokladá niekto za NORMÁLNE, tak potom je už fakt situácia zlá.

maggie2
9. nov 2011

@stvura: https://www.modrykonik.sk/forum/dieta-v-skolke/sponzorsky-dar-pre-skolku-ako-ho-dat/ no a toto ma tiež úplne dorazilo: úvodný príspevok v diskusii. Tam sa vlastne pýta na návod, ako dať ÚPLATOK, aby to vyzeralo ako sponzorský dar 😀 😀 😀 to je tá "nezištnosť" rodičov, ktorí chcú len pre "všetkých" dobre 🙂 Figa borová, chcú aby ich deti boli uprednostnené a bola im venovaná obzvláčtna starostlivosť. Kupované protekcionárstvo

stvura
Odpoveď bola odstránená
maggie2
9. nov 2011

@stvura viem si to predstaviť, v seriáli SITC bola taká epizóda s mamičkami na pieskovisku, že v NY budúcnosť dieťaťa závisí od toho na akú školku chodí 😅 😅 😅 myslela som, že je to prehnaná fikcia k zasmiatiu a ono vidím tie scénky sa naozaj odohrávajú 😀

U nás tiež dieťa donesie na svoje narodeniny tortu. Kto akú chce. Jediné odporúčanie od školky také, že nenosiť šľahačkové dorty a príliš krémové, jednak sa to ťažko krája, deti to pogebzajú pokveckajú kade tade a jednak že vraj to väčšina detí ani neobľubuje. vraj deťom chutí najlepšie pevný korpus plus čokoláda a pestré ozdoby ako lentilky na tom a podobne.

Tak aj sa podľa toho riadime. Sacher torta s pestrou ozdobou navrchu vždy mala úspech. A sviečky nosiť netreba, majú ich.

existujem
9. nov 2011

@stvura fiha, tak to mi príde ako z toho seriálu: zúfale manželky🙂

indiankaindi
10. nov 2011

@stvura no u nás je to teda také, že fungujú v pohode aj lízatká aj cukríky, ale minule priniesla jedna mamina mufinky, pre každé dieťa jednu a ja plánujem s dcérkou upiecť medovníčky, pre každé dieťa, keďže narodky má tesne pred Vianocami, tak im to tam pekne rozvonia. Ale viem, že kamoška dávala robiť také malé koláčiky v tvare lienok a deti sa z toho strašne tešili 🙂 takže ono je to rôzne a nemyslím, že priniesť tortu s mc queenom nie je taká tragédia, ale možno ak prinesiete obyčajné lízatká, tak zavediete novú mániu 😉

stvura
Odpoveď bola odstránená
indiankaindi
10. nov 2011

@stvura aha tak to máte teda komplikované. Hm, no, neviem,prípadne nazbieraj inšpiráciu od ostatných mamín, čo nosia 🙂

lula26
10. nov 2011

To aké škôllky navštevujete, u nás na Slovensku? Veď príprava stravy je prísne kontrolovaná. Existujú hygienické pravidlá, denne sa odoberajú vzorky stravy. Naša vedúca nepripustí, aby deti v škôlke konzumovali nejaké torty a podobne. Čo keď dôjde k nejakej nákaze! Kto by mal byť za to zodpovedný?

maggie2
10. nov 2011

@lula26 nedramatizuj. Také komunistické pozostatky totalitného správania a byrokracia ak ste s tým spokojní OK, Vaša vec. Ano poznáme to, zákaz nosiť do nemocníc kvety, zákaz vstupu deťom do 4 rokov, zákaz hento, zákaz tamto, a buzerácia všade....a hlavným argumentom je NÁKAZA, brrrrrrrrrr už sa bojíme. Zaujímavé je, že na Západe tých nákaz v nemocniciach ani v zariadeniach ako sú školy či školky, či domovy seniorov nie je o nič viac než na SK.

A okrem toho, konkrétne, prečo by sa mala vaša (vše)vedúca zistiť zodpovedná za konzumáciu donesených vecí? Ona je zodpovedná len za vlastné kulinárske majstrovstvo

spachtos
10. nov 2011

@maggie2 to, ze deti nosia do skolky papiere, omalovanky a podobne veci, je uplne normalne, nechapem, co sa nad tym pohorsujes. Skor je to diskutabilne s tou desiatou z hygienickeho hladiska, pretoze by sa v skolke nemalo podavat jedlo, ktore neprechadza cez kuchynu. Takze daj pozor, co pises

mamavera
10. nov 2011

@maggie2 keď skončíš s dvomi deťmi v nemocnici a s tebou ďaľších pár detí z tej istej škôky, potom môžeme spolu hodiť reč 😠

maggie2
10. nov 2011

@mamavera bu bu bu 😀

maggie2
10. nov 2011

@spachtos Ja dávam pozor čo píšeš. Je to tragédia ak človek začne vnímať absurdnosti ako úplne normálnu vec.

mamavera
10. nov 2011

@maggie2 vysvetľovať niečo človeku s názorom, ktorý tu prezentuješ mi pripadá zbytočné, ale keby si išla okolo nemocnice v Nitre, niektoré sestričky si iste spomenú, nebolo to tak dávno. Okrem toho, ja si neželám, aby moje dieťa jedlo v škôlke tortu.

maggie2
10. nov 2011

@mamavera však ja Ti tortu nenútim.

maznacik007
11. nov 2011

u nas by vas s tortickami lizatkami a cokoladockami vyhodili odo dveri..... ak rodic chce nieco priniest na oslavu ked ma dieta sviatok tak ma doniest ovocie alebo zeleninu, v skolke to detom nakrajaju a dostanu to bud k desiatej alebo k olovrantu...

a je to presne ako pise @spachtos v skolke sa nema podavat jedlo z domu je to dane aj vyhlaskou

maggie2
11. nov 2011

@maznacik007 a nemyslíš si, že je to pokrytectvo? Veď tie decká sa natlačia čokolády tak či tak inde, ako možno Vy ste prípad že sa zdravo stravujete aj doma, ale mne je totálne do smiechu keď vidím mamičky ako sa oduševńujú za to aby dieťa dostávalo v škole a školke zdravú stravu a doma ho kľudne nechajú tlačiť sa sladkosťami, hranolkami a nuggetami, či varia z konzerv a chemických polotovarov. Dosť silné slová, že by nás vyhodili z vašej školky od dverí. S takým prístupom školky by som za ňou ani neželela.

maznacik007
11. nov 2011

@maggie2 nasa skolka je uplne obycajna dedinska skolka je zapojena v nejakom programe zdrava skolka a na toto sme boli upozorneni na prvom uvodnom rodicovskom zdruzeni a rovnako sme to podpisali ze sme sa s tymto a aj s inym oboznamili....

ja s tym nemam problem ze to tak maju a plne to ako rodic respektujem napriek tomu ze doma sa stravujeme normalne decka maju doma cokolady chodime do meka a tak.... ale oni to tak v skolke maju tak preco nie...

a nie ze doslovne vyhodia ale vratia ti to a slusne povedia ze nie /muzovi sa raz stalo ze vzal malemu jupika a oni tam sladke vody nepiju tak mu to normalne ucitelka dala spat do ruky nech mu to vezme domov... co je na tom zle... aj tu sacherku by ti tu vratili..
u dcery v skolke sme nosili sladkosti na sviatky aj ine deti a prosto tam to tak bolo...
nevidim nic zle na tom ak sa deti naucia jest aj take tie zdrave jedla... pomazanky a tak...
u nas dokonca dostavame kazdy stvrtrok skolkarsky casopis /robia tlacia a zvazuju to pani ucitelky/ kde mame okrem ineho aj recepty na jedla co varia v skolke aby sme mohli aj doma uvarit..
ja som s nasou skolkou velmi spokojna... lebo rovnako ako dbaju na zdravu vyzivu dbaju aj na to ze nepreberu dieta s teplotou a tak ... v dcerinej skolke to bolo inak a stale sa tam choroby tocili... a naozaj mozem povedat ze sa detom venuju a maly pride hadam kazdy den s novou pesnickou ci basnickou... maleho uplne odplienkovali ... atd..

maznacik007
11. nov 2011

@maggie2 ale mne tu sacherku priniest mozes 😀