Do školy v 5. rokoch
Dobrý deň, vie mi niekto presne poradiť, čo presne potrebujem na to, aby som teraz momentálne 4 ročnú dcérku vedela v škôlke prihlásiť na povinnú predškolskú dochádzku o rok skôr? Myslím, že je potrebné o to nejako požiadať škôlku, ktorú navštevuje a potom nejaký psych. posudok. Kde ako a do kedy to mám prosím stihnúť? Veľa rôznych informácii som sa docitala a neviem čo je správne a čo nie. Budem veľmi vďačná. Ďakujem pekne
Do konca augusta potrebuješ odovzdať riaditeľke škôlky žiadosť o zaradenie dieťaťa + prikladáš stanovisko psychológa + stanovisko detského lekára. Prikladám link, strana 17:
https://www.minedu.sk/data/att/22392.pdf
@bejkovnicka urcite musi byt uz teraz od septembra zaradene v predskolskej dochadzke. Takze zacat v skolke u riaditelky a ona ti da aj kontakty na cpppap a tam potom pojdete na posudok. Zapisy do skoly byvaju cca april, takze by bolo dobre mat ten posudok uz k dispozicii.
Podla noveho zakona nemoze dieta mladsie ako 5 rokov nastupit na predprimarne vzdelavanie. Ale o rok, ak ziskate kladny posudok z cppap, mozte dieta zapisat do ZS. Ten oficialny predprimarny rok dietatu odpadne.
Aaaa...ak sa smiem spytat, kam sa ponahlate? Rozhodne bude potrebovat zvladnut v cppap testy na predcasne zaskolenie, ktore sa posudzuju ovela prisnejsie ako pre "normalne" deti. Nasu nevzali do skoly, a to 6 rokov dovrsila 1.9., musela ist do skoly az o rok, ako cerstvo 7 rocna. A sikovna bola a je. Len namiesto slabikara citala svoje knihy v skole 😳. Inak jej nic neuslo.
My sme ale neriesili v skolke nic, bol covid vsade, tak ani do skolky poriadne nechodili deti. Len sme ju objednali na testy asi v marci a v maji bola na testoch.
na povinne predprimarne sa neda skor. skor sa da len do skoly. v zime navstivis cpp daju ti spravu kde odporucia predcasne zaclenenie ktoru prinesies na zapis
@kacena4 Dá sa, riešila som vlani. Syn je 09/2017, ide teraz od septembra do školy, už vlani v apríli som riešila psychológa aj pediatra, aby mohol byť zaradený do predškolskej triedy, lebo automaticky idú tam deti narodené do 31.08., čiže to nespĺňal. Tento rok znova v máji psycholog aj pediater, aby dali súhlas, že môže byť predčasne prvákom. Keď je dieťa šikovné, nevidím dôvod, aby malo odklad, hlavne keď je narodený začiatkom septembra.
Nasa mala je v oktobri (vtedy bude mat 5) a v skolke mi nic nepovedali. Pytala som sa a oni ze nie, pojde normalne. Ziadne testy a pod. odo mna nechceli.
@elizabet173 to som sa ja nerozhodla, všetko riešim s riaditeľmi škôlky a školy
Najlepšie kontaktovať cpppap , oni určite vedia najlepšie aj legislatívnu stránku, poradia vám ako konkrétne postupovať. My sme to vlani riešili návštevou centra a rozšíreným testovaním. Dieťa narodené po prvom januári musí pre predčasné zaškolenie dosiahnuť v testoch úroveň intelektového nadania. My sme to vlani riešili narýchlo na intervenciu samotnej psychologičky z cpppap , ktorá s deťmi v škôlke pracovala. Čiže predškolský ročník neabsolvovala, bolo mi povedané, že ako náhrada stačí potvrdenie, že dieťa aspoň rok navštevovalo MŠ ( v tej chvíli navštevovala 3 roky, takže to bolo ok). So žiadosťou o prijatie do zš som teda dokladovala len toto potvrdenie z mš, správu z cpppap obsahujúcu ich odporúčanie a výsledky všetkých testov. Nič viac. Riešili sme to na poslednú chvíľu na konci mája. Na začiatku júna som osobne všetko zaniesla do zš a dieťa bolo obratom prijaté.

@bejkovnicka Podľa mňa skús zistiť u riaditeľky škôlky, tam by som aspoň teda ja osobne začala.