Existuje hodnotenie škôlok a jaslí?
Ahojte, hľadám nejakú stránku, kde by boli tzv. užívateľské recenzie, napr. podobne ako pri cestovani na tripadvisor, booking a pod. Pri lekároch tuším znamylekar alebo ako je to na SK, ale na oblasť škôlok a jaslí. Potrebujem sa zorientovať v plusoch a mínusoch a hlavne v živých skúsenostiach. Existuje vôbec niečo také? Celoslovenské, príp. aj regionálne (za nás Bratislava). Súkromné škôlky hlavne. Fungujú trhovo, tak či sa môžem aj "spotrebiteľsky" rozhodovať. Komu dám peniaze a čo za ne moje dieťa dostane.
Spytaj sa v skupine Bratislava alebo potom v konkretnej mestskej casti (aspon ja som v petrzalakej skupine).
@dominika6 Hm. Má. Ale to sú také tie marketingové rečičky. Niečo sa z toho vyčítať dá a niektoré zariadenia tak pre mňa už "nepostupujú do ďalšieho kola". Ale sú také, kde to vyzerá
v pohode a nakoniec po umiestnení dieťaťa je všetko inak. Zrazu je z malého kolektívu 18 detí, z 1 učiteľky na 4 deti sú 2 stabilné na celý kolektív... a pod. Nechce sa mi experimentovať s vlastným dieťaťom a chcem, aby sa tam malo dobre. Pri zmene zariadenia už by som teda nerada chybovala.
@dominika6 Ale veď áno. So subjektivitou sa počíta. Najmä v takých veciach, ako je výchova dieťaťa. Len myslím, že je rozdiel, keď vidím, že sa v danej škôlke opakuje nejaký scenár problému viackrát, alebo je tam raz a ostatné referencie sú skôr opačné. Či je to nejaký trend danej škôlky, alebo skôr zrazenie rôznych predstáv rodičia verzus škôlka. Už aj z toho, čo rodičia na danom zariadení chvália, sa dá vyčítať, ako zameraným rodičom tá či taká škôlka "sedí". A potom si to už prebrať so sebou, či to odzrkadľuje aj moje (či môjho dieťaťa) zameranie/založenie, alebo hľadám inde. Skrátka, prečo by som mala kupovať mačku vo vreci, čím viac info a skúseností, tým lepšie. Keď vyberám spotrebič, dovolenku, whatever, nikomu nepríde zvláštne hrabať sa v uživateľských recenziách a riešiť kvalitu každého gombíku. Mne príde zvláštne, že v tak dôležitej veci ako je umiestnenie dieťaťa v škôlke/jasliach, by nemalo byť dostupné info v podrobnejšej rovine. Do zariadenia, kam naše dieťa momentálne chodí, som umiestňovala na základe dvoch dobrých doporučení od mojich blízkych kamarátok. A už je všetko inak.
@miriam654
zlé recenzie sa na stránke dajú aj vymazať..to nevieš?
a vidíš kamošky boli spokojné..ty nie..
tak to dopadne aj v škôlke..
nemedituj okolo toho..dieťatko si zvykne rýchlo ak je naučené byť v kolektíve..od hladu nezomrie,konflikty medzi deťmi budú všade,učitelky sa ti páčiť môžu,nemusia..je to vec vkusu..
takže aby som to uzavrela..nie recenzie celoslovenské niesú,lebo sú neobjektívne,zavádzajúce a niekedy nepravdivé..presne ako tvoja spomínaná elektronika či dovolenka
@dominika6
Na externých hodnotiacich weboch je mazanie zložitejšie ako na súkromných stránkach. Preto pre mna komentáre na facebooku, v referenciách na konkrétnej stránke danej škôlky a ani na googli (čo je tam tá možnosť hodnotiť) nemajú veľkú vypovedajúcu hodnotu. Chcelo by to systematickú prácu na hodnotení, alebo aspoň informovaní o spôsobe výchovy/výuky v škôlke. Peknú prácu v podobnej oblasti (zdravotníctvo-pôrodníctvo) odvádzajú panie zo sprievodcu pôrodnicami. Príklad s kamarátkami som použila na lepšie zdôraznenie, že ani 2 odporúčania nestačia. Plus škôlky sa menia. Každou novou učiteľkou je to inom. Ale možno je to dobrý zámer niečo také vytvoriť, taký nejaký web, kde dostane priestor škôlka, rodičia.... No a mne ako matke teda nestačí dieťa niekam dať, priala by som si, aby sa tam malo dobre, aby sa mu niekto venoval, aby vnímal jeho vývoj a osobnosť, aby bol spravodlivý, láskavý a pod., nie len, aby deti strážil, kŕmil, riadil. Už teraz mám pocit, že som nevhodným výberom mohla dieťa "poškodiť". A tomu by som sa samozrejme rada do budúcna vyhla.
@miriam654 Máš asi prvé dieťa a moc to prežívaš. Napr. u nás je len jedna školka a to štátna, čiže žiadny výber. Mne dieťa ako 3ročné tam ani nevzali, lebo nemali miesto. Zobrali ho, ked mal 4 roky aj to som bola rada. Netvrdím, že školka je ideálna, ale tak aj deti sa musia trochu prisposobiť. Netreba ich zase ofukovať donekonečna.
@janickacrazy Áno, 🙂 je to naše prvé 🙂. Hovorila som si rovnako ako možno Ty, prispôsobí sa a nie sme z cukru, zvládneme to. Až na to, že my sme umiestňovali skoro, už pred dosiahnutím druhého roka a aj to na 2 doobedia týždenne. Napriek tomu dieťa domov chodí s návykmi, že pulíme oči: bije hračky, kričí na ne, dáva ich surovo sadať na stoličku pričom s nimi buchne a zo zdvihnutým prstom im hovorí, nech sedia... a rôzne iné veci, ktoré na nás pôsobia násilne, ktoré nemá od nás. Nejaký ten čas sme to nechávali, či to nemá trebárs z nejakej rozprávky, ale vyzerá to fakt na škôlku. Myslím si teda, že je trochu rozdiel medzi dvoj a štvorročným dieťaťom, aj v zvládaní kolektívu, odlúčenia, vnímania autorít a pod. Mám názor, že zlé/ťažké veci prídu samé a bude treba im čeliť. Nemusíme ich ešte naschvál vytvárať/ prípadne proti nim nezakročiť. Ide o vzťah s vlastným dieťaťom. Ona bude tá, čo nám nakoniec "vystaví účet" o tom, akí sme boli rodičia a či sme zakročili, keď jej bolo zle a keď sa nevedela brániť. S ňou budeme žiť náš život, nie s učiteľkami v škôlke.
@miriam654 No moj chodil do školky už ako 2,5ročný, ale do inej, potom sme sa presťahovali. No ked je to tak ako opisuješ, tak to je iná káva a chápem, že chceš školku zmeniť. Moj také veci nikdy nerobil, takže asi to bude fakt z tej školky, aj ked teda ma to prekvapuje, že toto sa deje v súkromnej školke, zvlášť ked ti ju odporúčali aj kamošky. Ale máš pravdu, všetko sa mení, stačí jedna nová učiteľka a je všetko inak. No držím ti teda palce, nech nájdete dobrú školku.
@nelinka2009 ty už nechaj nájmu prosím ťa na pokoji, ja sa nečudujem, že ste mali problémy, ty si proste problematický človek
@zuzana76 narozdiel od nej nic nerobin len poukazujem na temy "spokojnych rodicov',okrem toho to ona ma,tak lubi, ze ma v kazdej teme spomina 😁😂
@miriam654 ahoj... odporucam ti osobne si prejst tebou vybrate skolky - zobrat dieta so sebou, nechat ho v triede - rychlo uvidis ake zvyky deti maju, ako si ucitelka s nimi vie poradit, ako dietatko na kolektiv reaguje - ja som teda vyberala takto a myslim ze som pre svoje potreby vybrala dobre... a to je zaroven aj kamen urazu preco asi hodnotenie skolok neexistuje - potreby/ ocakavania rodicov su tak rozdielne ze neviem ake faktory by mali byt vybrate aby bolo dane hodnotenie objektivne... aj tvoja skolka o ktorej pises mohla byt super ale vy ste mohli mat smolu na ucitelku, ci tvoje dieta si najst zleho kamarata, ci zle zareagovat na kolektiv etc. Tych premennych je milion☹
@dai urcite je. Preto by sa k hodnoteniam mala mat moznost vyjadrit samotna,skolka- skola, ale nie ich mazat a ani rodic by nemal mat strach negativne hodnotenie napisat...

každá škola,škôlka má svoju stránku..tam sa orientuj