Fotenie v škôlke bez súhlasu rodiča
Neviem či sa vám to stalo, že i napriek tomu ,že ste nedali súhlas na fotenie dieťaťa v škôlke vám pani učiteľka dala obáločku s fotkami a veď si pozrite a rozhodnite sa...
Dnes ma to naozaj nahnevalo, lebo som nedala na fotenie žiadny súhlas.
1. Viem že moc nespolupracuje a na škôlku si dlho zvykala. Sama sa málokedy dá fotiť nám a nie cudzím ľudom
2. Mám pocit ,že sa škôlky a školy na biznis fotografov dosť zneužívajú....a máme fotografa v rodina tak neviem prečo by som mala platiť to čo nemusím
3. Je doba , keď si človek nieje je istý či sa fotky dieťaťa nedostanú do nesprávnych rúk ....
No a tak by som chcela vedieť ako by ste na nemilé prekvapenie reagovali....
mňa by zaujímalo, prečo niektoré MŠ robia profesionálne fotenie detí viackrát cez šk. rok? raz nestačí? alebo niečo za to majú? podľa mňa sa aj učiteľky neradi fotia 😉
Pride mi to ako uplne zbytocna drama kvli malichernosti. Skolka mojho syna ma stranku na FB, je to sice len stranka pre ucitelky a rodinnych prislusnikov. momentky robia skoro stale a davaju tam fotky, vzdy si ich rada pozriem. Rozumiem, ze tu islo o nieco ine - profi fotenie s ktorym si nesuhlasila, ale ze zase az takto to prezivat.....na MK by som to urcite neriesila, ak uzby som to ozaj nevedela prekusnut, tak by som riesila so skolkou
Takze mne tvoja reakcia pride dost prehnana....a celkom nechapem, preco si tak zaryto proti foteniu, ze ma z toho niekto biznis? Ved tie foto brat nemusis
@svetlanka101 @dai suhlas
@mircalla, ak by sa opovazila skola ci skolka dat fotky mojho dietata na FB, tak ich zaziva zderiem z koze. Ked si to raz nezelam (a vyjadrila som to aj pisomne), tak k tomu zrejme mam svoje dovody a skolka ich je povinna respektovat (mysliet si o nich moze, co len chce). Rovnako je to s fotenim v skole/skolke. Ked raz dieta nechat fotit nechcem, tak nechcem a hotovo. Ked mi to nevadi, podpisem im suhlas a zase nie je co riesit. Nejde o to, ci z toho ma niekto kseft, ide o to, ze na ten kseft nema povolenie zakonneho zastupcu a kona de facto protipravne (aj fotograf aj skolka), ja by som s tym (coby rodic) veru mala riadny problem. (My sme v skolke i skole dieta fotit dali, takze hovorim cisto platonicky. Zverejnovat fotky dietata na nete v akejkolvek forme sme nedovolili a tiez sa poniektori rodicia strasne cudovali, ze preco. Ale skola to respektuje, ostatni su zodpovedni sami za seba a svoje deti)
napadla ma otázka foto teoreticky vrátiš v škole v škôlke učitelke tá to dá fotografovi. čo stými fotkami spravi fotograf??? nechá si ich vyhodi do kontajnera skartuje? nedám suhlas na fotenie , dieťa odfoti aj napriek nesuhlasu , foto vrátim tak môj nesuhlas je ako napisané čiernou kriedou v komine lebo fotograf má foto mojho dieťaťa nie? ako to riešiť? niekde u fotgrafa su foto môjho dieťaťa alebo niekde v jeho kontajneri?
ja nemám problém ja som to čisto hypoteticky napisala ja dávam suhlas na fotenie nech má malý pamiatku 🙂 a len sa čudujem tým nezmyselným podpisom na suhlas či môže isť dieťa s družinárkou na divadielko do knižnice, že môžu isť na prechádzku do parku a pod... .....ved je to činnosť družiny a deti maju zážitok.
@lulka12 u nas v skolke sa vzdy pytaju ci sa bude dieta fotit...chceli aj dat fotky na internet, ale ked som sa opytala ci maju na to suuhlas od vsetkych rodicov,tak tato iniciativa skoncila. Fotky zo skolky, co fotia ucitelky v triede a vonku, tak davaju rodicom na Cd. Inak divim sa tu niektorym, ze si myslia, ze robis vedu z niecoho co nie je. Podla mna je skor normalne, ze v skolke sa maju opytat rodica ci s fotenim suhlasi. Nejde o to, ze fotky nevezmes, uz aj tak ich fotograf ma a ani nevies a mozu sa kdesi objavit. Ja ziadne fotky na net nedavam a ani davat nebudem.......nahnevalo by ma taketo spravanie ucitelky v skolke a aj pristup, ved ich nemusite brat..........
no co vam poviem, mne syn doniesol zo skoly papier s nazvom Suhlas s fotenim dna x.septembra..dieta oblecte do niecoho tmaveho bla bla ...a suhlas mi dal do ruky sucasne s vyhotovenymi fotkami. Vraj sa fotili asi pred troma tyzdnami, a ucitelka im tento suhlas na podpis dala teraz aj s uz vyhotovenymi fotografiami...takze asi tak to niekde funguje
Tak ja osobne som rada, ze si mozem pozriet, co sa v skolke deje formou foto, je to sukromna skupina, keby som mala mat paranoidne nalady, ze fotky budu zneuzite, no ja neviem, to by mala potom asi zo vsetkeho......Nedavno mali karneval, tak tam mali foto z karnevalu. su ine veci, ktorych by som sa viac obavala. Osobne mi pride mierne divne robit cirkus z fotenia do skolky
@mircalla 😀 😀 😀 , to je uplne v poriadku, mne je viac nez mierne divne, ze niekto skutocne veri na pojmy ako "sukromna skupina na FB" 😝 Keby si nesuhlasila, aby dieta dostavalo v skolke sladkosti (napriklad) a oni mu ich napriek tomu davat budu, tak tiez akoze pohoda, lebo vsak co uz s tebou, si "len" rodic a podla skolky si nevidis dalej od nosa? Opakujem, nejde tu o fotenie ako take, ale o nerespektovanie pisomneho zakazu zakonneho zastupcu dietata.
@vroni Ono to bude asi tym, ze nie som paranoidna a precitlivena. Snazim sa mat zdravy usudok a skolku hodnotim podla celkovej spokojnosti, co je velka. Myslim, ze mat automaticky nastavanu nedoveru a predsudky voci vsetkemu a vsetkym asi nie je spravna cesta. Sukromna skupina znamena, ze riaditelka musi kazdeho potvrdit, to len pre tvoju info. Komentare o tom, ze si nevidim dalej od nosa nebudem komentovat, nepotrebujem sklznut do urazok ako ty. V kazdom pripade ja by som to riesila so skolkou a nie na MK. Poznam jednu mamicku, ktorej dcera nema dovolene nic, lebo vsetko je potencionalne nebezpecne, co sa dost negativne prejavuje na jej psychike
@mircalla, to je profesionalna deformacia (moja), nie urazka, cisto technicky vidim do toho, co FB ponuka pod nazvom "ochrana sukromia". Obavanie sa pedofilov na zaklade fotky na nete je paranoidne, suhlasim, ja skole (a pred tym skolke) sice plne doverujem, ale nedoverujem instituciam, ktore vlastnia moje udaje (alebo udaje mojho dietata) tak akosi "nahodou", lebo im ich niekto v dobrej voli (alebo naivite) sprostredkoval. A "nenapadne" si na tie udaje este zaistia aj prava (co je prave pripad FB)
@lulka12 no vidim ze starsia tema ale taketo veci sa deju stale. Kazda skolka ako som zistila to ma uplne inak nastavene, ale povirm otvorene, ze mne sa tiez nepaci jednak nanutene fotenie 3-4x do roka a jednak sa mi nepaci pristup niektorych fotografov, ktori narobia balik predmetov (zosity, magnetky, blocky) s portretom dietata a posle to pekne rodicovi "vyber si co chces" ostatne dones a ja skartujem (?!!).

@lulka12 Preco uz aj z takych veci sa ide robit veda??? Mam pocit ze sme uz cista amerika a ochvilu uz budu deti chodit spat oblecene aby sa nahodou nemuseli prezliekat do pyzam, ci ? Jednoducho tie fotky neber, vrat ich. Teraz zoberies tvoje dieta do fotosluzby a das jej urobit kalendariky)? Alebo nebude mat vobec fotky zo skolky? A spolocna fotka vsetkych z triedy??? Ved ja si pamatam ze nas tiez chodili fotit kazdy jeden rok. Este aj moja mamka ma doma fotky zo skolky a skoly. Podla mna su ale dost drahe, ale verim ze je to pamiatka hlavne pre to dieta. A ak by sa nechcela fotit a velmi by protestovala, urcite by ju nenutili nasilim.