icon

Ja a ani trojročná dcérka nezvládame návštevu škôlky

moni_naty
19. sep 2014

Ahojte maminy. Mam pocit ze zacinam zlyhavat ako rodic pri vodeni dcerky do skolky a neviem aky pristup mam zvolit aby som to ulahcila sebe ale hlavne sprijemnila a pomohla prekonat nasej dcerke. Prvy den v skolke bol OK. Odovzdali sme ju rano p. ucitelke. Iba nam povedala ahojte a hrala sa. Mne nebolo vsetko jedno ked sme odchadzali a ked sa ma manzel cosi spytal, bola som ako hlucha a slzy som mala na krajicku, radsej som rychlo vypochodovala zo skolky. Nechali sme ju tam spinkat, pretoze ta prva ranna reakcia bol v poriadku a informaciu o nejakom adaptacnom case sme od pani ucitelky nedostali, bol tam trosku zhon, vela deti naraz. Poobede ked som isla po nu, som pocula uz za dverami ako narieka"*Kde je moja maminkaaaa, kde je moja maminkaaaa,.."stale dokola. Ked som otvorila dvere, stale plakala. A ja samozrejme uz tiez. Tak sme ju tam na druhy den chceli nechat iba na 1/2dna bez spanku. Volali uz o 10:00 zo skolky, aby som prisla po nu, ze stale usedavo place. Tak som letela z Bratislavy po nu a ked som prisla stale plakala,....p. ucitelka vravela ze takto place uz od rana nezaaja sa do nicoho. Dohodli sme sa na dalsi den iba na 1/2 den. Dcerka ale este vecer chytila teploty a sopliky (stres + plac) a bolo po skolkovani. V pondelok cele opat znova, ...1. den sme boli iba 1/2 den , druhy den tiez len 1/2den - a streda, svrtok, piatok teploty a sopliky. Tento tyzden sme zacali utorkom lebo v pondelok ju zas dostipali komare a mala opuchnute oko. Preco to cele rozpisujem. Dcreka to cele zle znasa a ja snou. Zatial vzdy plakala, place ale aj doma, rano pred skolkou hned ked sa zobudi a dostane odpoved ze ide do skolky, podvecer ked uz citi ze ma ist spinkat a sa pyta : "A co ked sa vyspinkam, pojdem do skolky?" ak ked jej poviem ze ano, spusti plac ze tam ist nechce. Chce ist spat len so mnou, nie s tatitkom. Stale mam co robit aby som pri nej neplakala, niekedy sa mi teda nedari a je mi to tak velmi luto. Vcera sme mali taku malu debatu preco tam chodit nechce a preco place. Potvrdila mi to co som si myslela, ze sa boji uciteliek ze su prisne, ze tam nema kamaratov, ze jej je tam dlho a chce byt doma. Problem je v tom, ze je velmi citliva, cela po mne a na vsetko senzitivna, vsetko vnima. Kedze je v skolke strasne vela deti, rozdelili ich do tried podla datumu narodenia a tak je hned v druhej triede so starsimi detickami co sa uz poznaju a nevie si tam najst asi kamaratku. Vidim ju cez okno na dvore, vecne tam cupi a sleduje deti, svojho macika v ruke a usoplenu papierovu vreckovku v druhej. Ked to vidim cez to okno tak placem. Tak rada by som bola pri nej a drzala ju za rucku a nemozem. tych deti tam maju tento rok najviac 133 a nemozu sa venovat kazdemu jednemu zvlast. Neviem co mam robit. Zacala som snou chodit kazdy den na ihrisko, kde sa stretavaju maminy s detickami zo skolky, aby si na ne viac zvykla. Vidim na nej ze sa tej skolky velmi boji, a z tej triedy tu adaptaciu asi najmenej zvlada. Ma dost prisne pani ucitelky, take velmi vychovne, a podla mamiciek starsich deti asi najprisnejsie. Nikdy nebola neposlusna, nemusela som ju extra hresit a nerobila nikdy nijake hluposti, takze ked ucitelky hresia deti, boji sa aj ona. Prepacte, ze sa tak rozpisujem, ale ked si predstavim ze to takto bude cele 3 roky. beha mi mraz po chrbte. Potrebujem sa tu vyrozpravat a vediet ze aj vy to tak mate doma, ze nie sme same a ze ta skolka na nej nezanecha nieco negativne alebo nejaku traumu. nie som psycholog a neviem to posudit. Dakujem za kazdy jeden pripsevok.

siska53
20. sep 2014

@eeffka
@moni_naty nas si dokonca teraz vymysla,co vsetko ho boli,ze ma zapal a kadeco,az mi je to smiesne. Lebo viem,ze si vymysla. Ale viem,ze bude pre neho lepsie,ze uz teraz chodi,skoda,ze sa nedostal vlani. Na jednej strane som ja sebecky rada,ale pre neho by to bolo lepsie. A skoro smz sa nedostali...az na poslzdnu chvilu!
Som si hovorila,kam obaja pojdu na 5mesiacov? On im bude v predskolackej triede revat,narusat proces,ved predskolaci sa uz venuju priprave na skolu....
Tot uz len pre moni _naty
Skor tie ucitelky by mali zasiahnut a zaclenovat do kolektivu a ty bud neplac alebo posli s nou rano dakoho ineho..
Ver mi,my sme tiez s malym na seba dost naviazani,ale keby som mala rzvat rano s nim,tak ho tam neodvadzam.

pele
20. sep 2014

@moni_naty z tvojho prispevku mam pocit, ze nemas velmi na vyber, ani zmenit skolku, ani si nechat malu doma. Takze asi zbytocne ti budeme radit, ked sa velmi neda. Kazdopadne podla mna to nie je v poriadku, aby si taketo dievcatko v skolke ucitelky nevsimali a nepomahali mu a ja si teda myslim, ze dietatu by v adaptacii velmi mohli pomoct, keby bola ochota. Nemalo by to tak byt, ale na Slovensku je to tak. Stastni ti rodicia, co maju otrlejsie a menej citlive deti. Ja zijem v Irsku a som az dojata, co tie ucitelky dokazali pre deti robit, aby si zvykli. Som im za to velmi vdacna. Prestahujte sa sem🙂
ale nie, len ti drzim palce, aby ste to nejak zvladli, ked nemate inu moznost, podporuj malu, tak ako robis doteraz, skuste aj toho ocina na odvoz rano, pripadne sa skus spriatelit aj s tymi ucitelkami a trosku ich poprosit, ci by sa jej nepovenovali (nejak to vybavit🙂), aby ste to zvladli co najhladsie. Mozno sa situacia aj zmeni a natrafite na lepsiu ucitelku, nove dieta, s kym sa skamarati, no uvidite. Vela stastia.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
andrejka2424
21. sep 2014

Tak ja skôr riešim opak. Syn nastúpil až v 4 rokoch do škôlky a keby mohol,bol by tam od rána do večera,aj víkendy.Miluje to tam a prvý deň,keď som pre neho prišla sa ma spýtal,že prečo som pre neho prišla. Bolo mi to až trápne pred učiteľkami. Rovnaký scénar je aj keď ide na pár dní k mojej mame. Vôbec mu nechýbam. Užíva si prostredie,kde je mu viac dovolené,kde sa nikdy nenudí a pod. Ale ako svetlý bod beriem,že aspoň že sa netrápi a je taký prispôsobivý....aj keď v hlave mám červíka,že kde som urobila chybu,že ma vôbec nepotrebuje.

xarra246
21. sep 2014

@andrejka2424 Myslím, že sa na to pozeráš zo zlého uhla 😉 Synček má v tebe veľkú oporu, vie, že tu pre neho si, že má "základňu", ku ktorej sa môže vždy vrátiť. A práve to mu dáva možnosť objavovať, skúmať, osamostatňovať sa. Ak by tú istotu v tebe nemal, tak by bol ustráchaný a držal sa tvojej sukne 🙂

rubinka
21. sep 2014

@fidka79 - neviem o akych maminach to hovoris ze si vybavuju predlzeny rodicak, toto je fakt mimo tuto temu a pausalizujes ty lebo si vyhlasila ze cim vacsie dieta tym si horsie zvyka na skolku co sa rozhodne nezaklada na pravde lebo kazde dieta je ine a v iny cas pripravene. Jedno moze zvladat skolku super v 2 rokoch a nejake 4 rocne moze vystrajat ale casto to byva prave naopak, nik tu mamine neradil nedat do skolky vobec

nonny
21. sep 2014

a nemože to byť predsa trochu aj v učitelkach? ale nechcem sa nikoho dotknuť samozrejme...len mojej zname sice dcerka chodila do školky dlhšie nie tak že par dni ale stale plakala ked mala isť do školky nechcela tam byť...nakoniec to už znama nevydržala a preložila ju aj ked velmi nechcela (myslim jej mama) lebo predsa mala tam aj kamaratky aj tak...ale dcerka nejak neprotestovala...no a potom ked prišla po nu ( v tej novej školke) tak mala zas revala že čo tak po nu skoro prišla že ona tam chce ešte ostať ( a to prišla o 4-tej po nu ) 🙂 ..neviem ale myslim že to može byť aj normálne ved každe dieťa je ine niektore sa rýchlo prisposobia (ako švagrinej mala) ona mala teraz nervy že čo bude robiť doma s rodiči cez vikend že chce isť do školky 🙂 možno sa s niekym poradiť s nejakým odbornikom - psychologom...čo on na to....lebo takto sa velmi trapite obidve čo zas chapem asi aj ja by som revala ak by mi babatko takto vystrajalo 😢 😢 .držim silno silno prsty nech sa to rýchlo upravi a nech mala chodi rada do školky

evabb35
21. sep 2014

@fidka79 Nastupovala som do jasieľ ako dvojročná a dodnes si pamätám ako som plakávala ešte v škôlke a dodnes si pamätám na nahnevaný pohľad učiteľky, že plačem a na stôl hanby, za ktorým sedeli deti, ktoré plakávali /teda tie neprispôsobivé/. Samozrejme v jasliach som mala takú imunitu, že som mávala časté zápaly priedušiek, často som užívala atb 😝 . Neviem či ten stres a častá chorobnosť boli na niečo dobré. Dnes moja mama je na dôchodku a spätne si spomína na život, tak asi jediné čo ľutuje, že neostala so mnou doma, keď som bola tak často chorá. Obaja s manželom sme vyrastali v jasliach a škôlkach, vo veľkých kolektívoch sme sa pohybovali stále, často sme boli chorí, vyrastali sme na sídlisku medzi množstvom detí, rodičia nám pracovali od rána do večera /vtedy sa ešte muselo chodiť na rôzne schôdzy po večeroch, po sobotách, chodilo sa na rôzne brigády počas víkendov, musel sa plniť päťročný plán/ venovali sa nám veľmi málo a teraz v dospelosti neobľubujeme davy.

david93
21. sep 2014

@fidka79 neviem, ktorý úrad práce ti predĺži rodičovský len preto, že ty chceš ostať doma s dieťaťom... ostať môžeš len ak má dieťa vážne zdravotné problémy a diagnózy, takže ak sa niekto takto rozhodne, určite nie z vypočítavosti

fidka79
Odpoveď bola odstránená
david93
21. sep 2014

@fidka79 no comment, na všetko máš svoju typickú odpoveď a žiadne argumenty neuznávaš, končím, peknú nedeľu

horana
21. sep 2014

@fidka79 Kto si vie zabezpecit tak si zabezpeci a bude okradat stat (je to ale uplne mensina, ono zabezpecit to nie je taka brkacka, nestaci posudok ale aj komisia to skuma co dr. napise a pod.), okrem toho viac je takych ktore ked maju skutocne citlivejsie deticky a poctivo maju neplateny predlzeny rodicak, takych je aj tu na MK vacsina (z tych co maju take deti). Btw ked si aj nejaka nepoctiva zabezpeci co uz jej len zavidite tych par E za tu stratu vyhod v zamestnani uz by musel byt blazon kto by zavidel, dovod na to asi maju, keby len tieto davky tunelovali statny rozpocet boli by sme v raji este. Moj pripad to teda nie je ani nebol, ze by som seba hajila ale uz len toto davat ako priklad doplacia na nepoctivost v nasom state? - smiesne!
Okrem toho nie kazde dieta naozaj na skolku v tych 3r ma, tvrdia to aj psychologovia, ale asi su nekompetentni vsak?, to ze vojensky ako effka povies "musis", tak je urcite percento deti ktory tym zlomis. Tie deti ktore si to nevymyslaju (nehovorim ze nie su aj take co ano). Teda nie vsetko co funguje tebe, a s cim si sa doteraz stretla, funguje a fungovalo zovseobecnujuco aj inym. Aj na teba by bola funckia v praci na ktoru by si uz nestacila a keby ta nutili na nej zotrvat a prijat zodpovednost, mala by si problemy, ver tomu, nikto nie je obdornik na vsetko, je to len analogia, ale sedi. Preto prr s tym nedostatkom empatie. Aj ked chapem ze ako bola vacsina z nas malych vychovavany studenym odchovom, a zda sa im ze vsak sme prezili a nic nam nie je, sranda ze ani to na sebe nevidia, myslia si ze je to normalne ake maju nazory, noc nic 😀 😀 😠

anexis
21. sep 2014

porozpravaj s ucitelkami, co by ony navrhovali, isto maju skusenosti so vselijakymi dedickami a situaciami
a aj napriek tomu, ze sa ti nezdaju sympaticke, treba im doverovat
to ze su prisne, znamena co? ake maju byt? deti sa v skolke zacinaju oboznamovat s fungovanim v kolektive, o tom to cele je...musia si zvyknut a naucit sa pocuvat, spolupracovat a robit to, co im niekto prikaze
zrejme tvoja dcerka nie je zvyknuta na tolko vela deti pohromade, ktore kricia, salia sa, biju sa, nahanaju a pod.
a zrejme nie je zvyknuta ani na krik od dospeleho...podla toho co pises, ale pani ucitelka je nutena ten hlas zvysit
ako inak prekrici 25 deti? a ak su tam taki ( a to urcite su), ktorych moze aj 10 krat upozornit a aj tak nepocuvnu, samozrejme zvysi hlas, pokial deti nebiju, ja to z tvojho popisu vidim na uplne beznu skolku
aj s tym sedenim na lavickach na dvore, pokym sa deti hraju...normalka, treba to brat ako fakt, takto to funguje v statnych skolkach
aj keby ste zmenili, mohlo by to vyzerat tak isto

sisaka
21. sep 2014

@fidka79 nepausalizuj, ja neviem, co sa vsetci hned ohanaju zapadom,ako tam zeny po par mesiacoch letia do roboty a davaju deti v pohode, bez mihnutia oka do skolok. Tam su take iste zeny, ako kdekolvek inde na svete - tie, ktore sa chcu/musia vratit do prace a tie, ktore chcu ostat doma s detmi, to, ze je materska/rodicovska kratka este neznamena, ze sa po nej vsetky zeny hrnu nazad do prace a vsetky deti supom do jasli. Aj na zapade su zeny, ktore prerusia karieru a ostanu doma s detmi,kym su male, pripadne volia hlavne pri malych detoch skor opatrovatelky live-in, live-out nannies, na ktore sa moze dieta naviazat a nemusi ist do kolektivu. hlavne male deti to ovela lepsie znasaju. Ja napr. zijem na "zapade" a do roboty som sa po rodicovskej nevratila, ale ostala doma s dietatom (a to poznam kopec zien - nie sloveniek, ktore to tak robili, robia) - mame svoje zivotne priority a ked sme sa rozhodli mat dalsie dieta, chceli sme, aby dostal ten najlepsi start do zivota, aky sme schopni mu zabezpecit a zhodli sme sa na tom, ze nase dieta nepojde v roku do ziadneho kolektivu, ale ostanem s nim doma, kym to bude potrebne. Syn isiel do skolky az v 3 rokoch a vobec nebol pripraveny na odlucenie, neznasal to tam dobre, ale uz som nechcela odist z novej prace, tak sa musel prisposobit situacii a vydrzat - znamenalo to stress, choroby (inak ma vybornu imunitu a predtym a ani potom nebyval vobec chori) ... dozrel az v cca 4 rokoch, ked sa zacal tesit do skolky a budovat si kamaratstva s inymi detmi. Nie je to ziadne ustrachane dieta, ktore by sa muselo drzat maminej sukne, ale je/bol primerane veku naviazany na svojich rodicov, ucitelmi je uz niekolko rokov oznacovany, ako prirodzeny vodca a nic na tom nezmenil fakt, ze nebol od jedneho roka v kolektive (myslim si,z e prave naopak) keby som lepsie odhadla svoje dieta, mohla som ho usetrit rocneho stresu a ist do prace az ked mal 4. Na porovnanie dcera isla (este na Slovensku) do skolky v 2 rokoch. Bola na to zrela, od prveho dna sa tesila, vobec neplakala a keby mohla je tam od rana do vecera, vobec nebyvala chora, kedze skolka pre nu vobec nebula neziaduci stress.

dadenka1
21. sep 2014

Ja som učiteľka v škôlke s 10 ročnou praxou (cca 300 detí mi prešlo rukami) a zároveň mama, ktorá má čerstvú (od septembra) škôlkárku...
Okrem veľkého minima detí si za svoju prax nepamätám deti, ktoré by neplakali.. Niektoré plačú prvý deň, niektoré po týždni, niektoé jeden deň, niektoré 2 týždne... A sú aj deti, ktoré si naozaj nezvykli a odporučila som ešte 3 mesiace doma (pol roka, rok...) Ako učiteľka pozorne počúvam rodiča a na mnohých vidím, že to je pre nich aj ťažšie ako pre rodiča... Nie každému škôlka "sadne".. Stane sa, že nesadne a dieťa si buď zvykne alebo sa trápi... Niektorým deťom pomôže ískanie a hladkanie, iným to, že ich nechám samé v kútiku aby sami prišli keď chcú, iným pomôže prísnejšie.. Každé má iný spôsob zvykania, ale pre každé jedno dieťa je to stres....
Drvivá väčšina detí nám koncom septembra ochorie (zo stresu, z plakania, z neprijatia novej situácie) ale cca v oktobri sú detičky pekne zaradené...
Deti, u ktorých vidím, že sa naozaj trápia a nie je vidno zo dňa na deň aspoň mierne zlepšovanie, odporúčam ešte počkať doma...
Pre mňa dôležitým znakom toho, že sa to zlepší a dieťa si zvykne je to, že je každý deň aspoň mierna zmena k lepšiemu.. Menej plaču, dieťatko sa po dvoch dnoch aj "zabudne" a začne hrať, pozoruje deti, čo robia... Prvý deň ani pyžamko obliecť, druhý deň sedí na posteli, tretí deň si ľahne a piaty už aj zaspí... Prvý deň nezje nič, druhý deň si dá kusok ovocia, piaty deň spapá buchty... Proste akonáhle vidím zlepšenia, dávam rodičom nádej, že nech skusia zabojovať a pôjde to...
ALE..Ak dieťa každý deň celý deň preplače, a to isté celý týždeň, nepomôže absolutne nič, tak to nie je ešte na škôlku.. Resp. dieťa si akosi zvykne ale s ranou na dušičke...
Radila by som veľa sa o POZITÍVACH v škôlke rozprávať,, kresliť si škôlku, ukazovať aha aj v škôlke majú taký príbor, pani učiteľka tiež takto pomáha umyť ručičky ako mama... Veľa veľa pozitívneho a možno to ozaj prejde.. ALE ak ti malá naozaj celé dni len a len preplače a nič sa nezmení, daj jej mesiac, dva pauzu a skús znova... Ak to ide...
A samozrejme poobede (nie ráno, vtedy neni čas na to) sa porozprávať s učiteľkou.. Či vidí zmenu... Pekne prekukneš učiteľku, ak sa opýtaš na konkrétne veci... Či cikala, či pije (moja neznáša čaj a pije málo, takže ak sa opýtam, ako pila a učka by povedala, že sa nevie dopiť ich sladunkého čaju, tak mám podozrenie, že ma klame a vymýšľa si a ani len nemá snahu spoznať deti, čo v škôlke má a odpovie len z brucha...
A každá dobrá učiteľka má snahu nájsť u každého dieťaťa niečo milé, typické len preň, niečo, čo ho akosi špecifikuje, aby ho potom mohla v danej veci podporiť a zachytiť sa toho...
Ten váš Šimonko je aký lapaj... akonáhle ho pošlem umyť si ruky, vraví, že sa premenil na kameň... Jednoducho ak vidíš, že si občas nájde čas a povie ti niečo milé konkrétne na tvoje dieťa, môžeš sa tešiť, že má dobrú učku.. Lebo nie je prísnosť, ako prísnosť... Aj ja som prísna... zásadová.. bez hraníc by som mala šediny aj na ušoch... Ale som aj láskavá a mám úprimný záujem na dobre dieťaťa.. A oni to cítia.. A vycíti to aj každá mamina...
tak počúvaj a pozoruj.. a rieš srdcom aj rozumom...držím palce

maaaria3
21. sep 2014

@moni_naty No...... akoby som čítala o nás!!! ani netreba rozpisovať, školka je jedna veľká trauma.... večer nechce ani zaspať malý, ráno plače od prebudenia až po školku..... keďže pracujem neďaleko, počujem ho z ihriska, ako tam sám nahlas narieka a všetci ostatní sú v pohode, len jemu tam podávajú kapesníky.... keď po neho prídem, má úplne vydraté pod nosom, je totálne mimo, unavaný z plaču....
Nikdy nebol taký, všade bol odvážny, dokonca chodil do súkromne chvílu, v živote neplakal... ale toto je iné... sama neviem, čo s tým... ale zistila som, že keď som trošku tvrdšia na neho, napríklad ráno, zaberá to!!!! isto nie citlivo a nebodaj s plačom na neho hovoriť.... emocie vzbudzujú emocie.... chvalabohu, ja sa viem trošku od toho oddeliť, viem, že musím byť silná a tváriť sa, že o nič nejde.... SILU a ČAS to chce!!! ja tomu verím.... aj moj malý tam nikoho nemá a vraj ani nechce mať, všetko zle a zle.... nie ste v tom samy🙂

dadenka1
21. sep 2014

@fidka79 keď ostanem s deculom do 5 rokov doma, ostáva mi rodičák??? Som myslela, že len odvody za mňa platí štát, ale rodičák už nemám... Alebo som tvoj posledný príspevok zle pochopila?

siska53
21. sep 2014

@dadenka1 sa mi zda,ze len ak naozaj posudia,ze dietatko nie je zo zdravotnych dovodov sposobile na skolku..nie kvoli tomu,ze narieka....podla mna sa to az tak lahko vybavit neda... Musi byt na to naozaj dovod,myslim,ze vtedy sa rodical dostava...ale nie som si ista...

dadenka1
21. sep 2014

@siska53 nejde mi o podmienky, kedy získať možnosť predlženej materskej (keď musíš tak musíš, inej cesty niet), ale naozaj nemám vedomosť, že rodičák je vyplácaný aj na predlženej MD...

amouramour
21. sep 2014

@rubinka asi tak, ja a manzel sme boli od pol roka v jaslach🙂a nasa generacia bola uplne ina, vychovana, slusna...to co je teraz z deti s ktorymi su mamicky dlhe roky doma ani netreba radsej niekedy komentovat, vsetko ma svoje za a proti

hori
21. sep 2014

@dadenka1 ak je zdravotna indikacia, ze matka musi zostat s dietatom doma aj po 3. roku, tak sa rodicak vyplaca... ak nie je zdravotna indikacia a zostanes s dietatom po 3. roku doma, plati stat za teba len odvody, rodicak nedostavas.

siska53
21. sep 2014

@dadenka1 tak som dobre pocula,podla toho,co pise hori.
Ale za socika to vraj tal nebolo..mama na mna nedosta ala tusim nic...hoci teda dovod bol a paradny. Do ms som chodit nemohla...tak si mama obcas zarabala vypomocou v byvalej praci a otec mal aj 3zamestania.

adrianakru
21. sep 2014

Nedávajte ju do škôlky, hľadajte iné možnosti ako to vyriešiť. My sme mali podobny problém, a ľutujem že som ju skôr z tade nezobrala. Proste sú detičky, ktoré potrebujú čas a citovo dozrieť, tu je potrebná trpezlivosť a čas. Nakoniec sme našli súkromnu škôlku, minikolektiv, kde sú max. 4 deti, v rodinnom dome, s úžasnou pani, ktorá je odborníčka so špeciálnou pedagogikou. Dcérka si zvykla, všetko začalo fungovať bez plaču, stresu. Držím vám palce a chcem vás posmelit, že dá sa to zvládnuť, len inou cestou.

janina9410
21. sep 2014

nasa mala ked nastupila do skolky, bola tam mladucka ucitelka..ked dieta plakalo, vala ho na ruky pomojkala a bolo dobre..deti si potom zvykli aj na kolektiv..je sice pravda ze sa uz poznala zo sidliska...ale ja keby som bola ucitelka, tak to tak neneham a dietatu pomozem aj najst kamaratky..ony su tam na to...ked moze clovek robit na pasovej vyrobe tak ze sa nezastavi ucitelky by mali robit to iste a poriadne sa detom venovat...ja by som tvoju malu vzala na ruky a fakt pomojkala a pomohla jej..je mi luto co pises viem ako sa musi malicka citit a neviem co by som ti poradila..este sa skus opytat, ci b ju nepreradili k mladsim detom.

tykat
21. sep 2014

@moni_naty popravde...ja keby som teraz ako 42 ročná mala chodiť do škôlky tak znovu plačem...ja som škôlku neznasala, pre mna zabitý cas, ak je tvoja dcéra rozumovo vyspelejšia môže mat v tej školkovej džungli problém, veď sa tam dokola hromadne umýva, oblieka, vyzlieka, cika, a znovu umýva a pomedzi to kolo kolo mlynské...no na budku.
Ak tam musí chodiť tak nech ju vodí otec, nebude tak vyvádzať, ty ráno ešte pred zobudením zmizni do práce. U oboch mojich detí to pomohlo, tiež brali škôlku ako nutné zlo, ak by tam nechodili nič by sa nestalo, v škole už sú radi a učia sa výborne, majú kamarátov, záujmy....keby som nemusela do práce tak ich tam vôbec nedám, max do nejakej overenej súkromnej kde sa deťom aj venujú a nielen dohliadajú aby sa počas dňa nepozabijali a poobede ich na 2,5h zastelú pod paplóny.

moni_naty
autor
22. sep 2014

@zuzankasm: "Ako si myslela vetu,ze si ju zacala bravat na ihrisko do koletivu? To dovtedy ste nechodili? Podla mna si prislis precitlivela.Vsetky deti placu,musia si zvyknut. A prisne ucitelky?"

Ahojcek,
vodila som ju medzi deti, tak ako sa len dalo uz ako male babo. Trosku problem bol v nasej obci, ...same rodinne domy...a kym sme si nasli aspon 2-3 maminy s detickami a troska sa zosuladili a zacali chodit spolu von, tak mala asi 1 rok 🙂 Kamarat Chlapcek bol a este aj viac maminkovsky, ako dcerka. Takze cele tie 2 roky co sme boli spolu na materskej doma, sme stale nahanali nejake deticky po vonku, lebo som si uvedomovala, ze ked je jedinacik musi mat aj detsky kolektiv, mylsle asom uz do predu.. Lenze minimalne 10 domov nalavo a na 10 pravo tu nie su deti v jej veku, musime ich hladat. Auto som nemala, bus chodil tak kazde 2-3 hodky. Nehrozili, nejake vylety na ihriska do BA.
Potom, ked som zacala chodit do prace, chodila na sidlisku medzi deti s mojou mamou, ale len 3 dni v tyzdni. 2 bola zas u druhej babky.
Ucitelky su prisne podla ostatnych rodicov a to aj tych deti, ktorym neplacu. Po rodicku sme kecali a bez toho aby som povedala svoj nazor som ho dostala potvrdeny od inych rodicov.
A Ja som veru prisna mama! Ale laskava a empaticka. Vsetko comu nerozumie alebo coho sa obava dostane odo mna vysvetlene. Dokonca sa neboji ani pani doktorky a to jej brali krv 2 x priamo z hlavicky, co bol sok pre nas obe. Ale zvladla to uplne v pohode. Ak dietatu vsetko comu nerozumie vysvetlis - pochopi. Trocha empatie nezaskodi.
Ja mam skolu vyrazne odlisnu od vysokej skoly pedagogickej, a som uz dost dospela nato, aby som vedela posudit co je prisne, direktivne. Motivovanim a vysvetlovanim sa da viac dosiahnut ako iba zakazom a prikazom. Nikoho nesudim, ale ide o moje dieta a o jej buducnost. Preto som to dala aj sem na portal, aby som videla nazory ostatnych rodicov. Nie len ten svoj.
Cas urcite dostane aj na adaptaciu v skolke aj na zmeny ktore s tym suvisia. Ale ja som sa v reakciach mamciek tu z portalu chcela dozvediet aj aky dopad ta adaptacia moze na nu samotnu mat. Ja som dospela a viem ze budu aj zlozitejsie veci ako je skolka. Niektore maminy sa staraju o pocity svojich deti viac a niektore im davaju mensiu vahu. Kazdy sme iny, inak vychovany, inak citime to ako mame vychovavt svoje deti.

Dakujem za tvoj nazor

zinulienka
22. sep 2014

@moni_naty Ahoj, moj syn bol presne taky isty, kazdy tyzden bol 2 dni v skolke a 3 doma, stale bol chory, a v zime vzdy 2 mesiace doma. Nechala som ho prve 2 mesiace len doobeda, trochu to pomohlo. Ked sa naucil, ze pridem a zoberiem ho, tazko som to tiez znasala. Potom si nasiel kamarata a na dalsi rok to bolo trosku lepsie, ale ranne a vecerne place zostali po cele roky.

moni_naty
autor
22. sep 2014

@katka0905
Ano Kati, ja som to aj mam podobne, na kazdy jeden novy kolektiv idem opatrne a tie pocity zo skolky si pamatam do teraz a to prave nechcem aby sa to zakodovalo aj u dcery. Podla mna si ludia a niektore maminy neuvedomuju, ze vela podnetov z detsva sa im stale prenasa podvedome aj do dospelosti. A ani nechcem aby mala problem s akoukolvek adaptaciou, nie len v kolektive.
Pockam este ako sa to bude vyvijat tento tyzden a uvidime.

Vdaka za tvoj nazor. 🙂

nefertitka
22. sep 2014

@tykat konecne niekto, kto ma taky isty nazor na skolku ako ja

matozazzo
22. sep 2014

@moni_naty Necitam cele... moja rada, zajdi za psychologickou. Nezvladas to ty, nie tvoje dieta. Ak sa zmeni tvoj postoj voci skolke ako takej a vyrovnas sa sama so sebou a s tym, ze dieta ide do skolky, dcerka pojde do skolky s radostou. Ty a dcerka ste prepojene. Ona citi, ze si smutna a places, ale nechape preco. Je z toho nervozna a place. Proste to na nu prenasas. A ze ochorie? Prave preto, lebo ty ju nechces a nedokazes "pustit"... To su maminy, ktore hned... ked place ochorie, a hento, tamto... a doslova to na dieta privolaju :( Ucim v skolke, vzdy mam na starosti adaptaciu, kazdy rok, citlivy pristup k dietatku, rodicom... a je to presne o tom. Rodicia ktori s radostou vodia dietatko do skolky tym dietatku len pomahaju, deticky sa tesia, ano, zo zaciatku sa pytaju, ci mamka pride, to je normalne, ale neplacu 🙂 Maju kopec aktivit, novych hraciek, zaujmov, vznikaju nove kamaratstva... Ak nie si spokojna so skolkou, daj ju inam, kde su dobre referencie.