icon

Je hanba oznámiť chorobu v škôlke? Vaše skúsenosti

pytame_sa_za_teba
Dnes o 07:04

Chcem otvoriť tému, o ktorej sa veľmi nehovorí, ale pritom sa týka skoro každého rodiča.

Moje dieťa nedávno dostalo mrle (samozrejme sme to chytili celá rodina, aj napriek umývaniu rúk, periny periem každý týždeň, uteráky hneď po použití) a v škôlke o tom nikto nič nevedel. Nakoniec som to nahlásila ako prvá, aj keď mám pocit, že to tam už niekto mal.

A nejde len o mrle - to isté platí aj pre vši, hnačky či iné infekčné ochorenia, ktoré sa v detských kolektívoch šíria veľmi rýchlo.

Úprimne, je podľa vás hanba to oznámiť? Alebo sa ľudia skôr boja reakcie okolia?

Ja si myslím, že je to skôr zodpovednosť voči ostatným deťom aj rodičom. Lebo keď sa o tom mlčí, šíri sa to ďalej.

Ako to vnímate vy? Nahlásili by ste to, alebo by ste to riešili len doma?

anonym_4ba6da
Dnes o 07:09

podľa mňa je to len predsudok. V írsku bežne chodia reklamy na šampóny proti všiam a berú to normálne. Podľa mňa je lepší byť ten zodpovedný rodič, ktorý to oznámi, než ten čo to skrýva a nakazí všetky deti.
Ja som tiež ako decko mala vši a chytila som ich v tábore. Podľa mňa to oznam v pohode, nech sa vedia zariadiť aj v škôlke.

parvinka0001
Dnes o 07:17

Nahlásila by som . Je to bežné že to deti majú. Mne napríklad síce bolo hlúpe nahlásiť kiahne . Mamička ktorá bola snami v kontakte mi vôbec nepovedala že jej dievčatá hneď dostali .chlapci šli na jeden deň do škôlky ,prišiel domov vyhadzany samozrejme nakazili celu skoro triedu . Keby som vedela tak isto ich nedám do škôlky ale čo už . Je to bežné u detí nič si stoho nerob. Moji teraz nastúpili do školy prvý týždeň hneď uz učiteľka písala že majú dieťa ktoré má vsi 😁

anonym_109245
Dnes o 07:29

@pytame_sa_za_teba dcere som našla doma vo vlasoch vši. Som si myslela, že ma urve 🤦🏻‍♀️ Ona vlasy dlhé, husté ako dospelý človek... Zavolala som hneď do škôlky, a učiteľka celá vďačná, že vedia, lebo že rodičia neoznámia, nerobia sa opatrenia a potom to schyta celá škôlka. Mrle, vsi alebo viróza, to sú podľa mna normálne veci, a je potrebné to oznamit. Keby to tak robili všetci,.bolo by toho menej.

sara07
Dnes o 07:32

za mna je normálne to oznámiť v škôlke čokolvek, žiadna hanba , je to férové oznamiť
profesionálne je ked to povedia dalej učitelky
ja napr som v živote nevidela kiahne ani som ich nemala , pani učitelky mi to "zabudli "povedat , ja som si myslela že tú jednu vyražku má z nového prachu , tak šiel do škôlky veselo , po troch dnoch ked ich pribudlo, stara vyražka sa zmenila, začala som hladat čo to je ..
keby mi to oznámili, tak si to pozriem a spozorniem už pri prvej .. moji rodičia napr kiahne nemali , zrovna sa davali dokopy zdravotne, vnuk bol veselo pri nich .. keby tie kiahne dostali od neho tak ten cirkus by nezabudli ...

anonym_497839
Dnes o 07:32

Treba to nahlasit. Skolka by potom mala informovat vsetkych rodicov. Dcera tiez doniesla mrle a potom som sa dozvedela, ze cela skolka to ma, len kazdy cusi.

sisamisaaa
Dnes o 07:33

Ja si dodnes pamätám že som zo škôlky dotrepala vši. Bolo nás tam asi 10-15 detí, a ja som sa dosť kamarátila s jedným chlapcom. Keď to učiteľky oznámili, že sa to stalo a že idú všetkým pozrieť hlavy, práve ten jeden chlapec sa mi posmieval že som všivaňa, Žiadne iné dieťa sa neposmievalo len ten jeden. Hádaj komu ich našli a od koho som ich zrejme teda chytila, keďže žiadne iné dieťa ich nemalo? Práve tomu jednému chlapcovi ktorý sa posmieval. Tak som sa mu vysmiala naspäť a kamoši sme viac neboli.
A bolo super že to mama nahlásila, hneď sa našiel zdroj bez toho aby sa nakazili ostatné deti.

moze
Dnes o 07:36

Ja som tiez nahlasila mrle a vobec som sa necitila hlupo. Dostala to v skolke, lebo uz tam mali viac pripadov, ale mohla to dostat hocikde na ihrisku. Nechapem, co je na tom hanba. Praveze je velky problem, ze rodicia nenahlasia infekcne ochorenia zaludka, mrle, vsi, atd, "lebo hanba". S touto informaciou by sa mohli lepsie zariadit rodicia a aj samotna skolka a vyhnut sa komplikaciam.

anonym_0347c3
Dnes o 07:52

My sme mali dva roky spat podozrenie na svrab.. akoze podozrenie sa nakoniec nepotvrdilo, ale trvalo to asi 3 mesiace.. nehovorili sme nic pokial sme nemali vysledky, boli sme na opakovanych odberoch.. a natierali sa matami.. nechceli sme robit paniku a ostatni clenovia domacnosti aj ludia, ktorí su s nami v blikom kontakte nemali ziadne problemy.. len ja a syn sme sa skrabali az do krvi.. nevieme doteraz co to bolo, preco ..

krasneleto
Dnes o 08:08

@pytame_sa_za_teba aka hanba... povinnost !!!

anonym_d2517e
Dnes o 08:15

@pytame_sa_za_teba dnes už to nie je hanba, vši majú skoro každý rok v škôlke, aj napriek tomu sa "pôvodca"neprizná, čaká, kým sa to rozmnoží a potom sa zhrozí že fuj...od koho sme to asi tak mohli dostať. Moje dieťa našťastie nič nemalo, ale ak by áno, v ten deň nepríde do škôlky a hneď hlásim lekárke a učiteľke .

anonym_95526d
Dnes o 08:16

Nie je to hanba, ale povinnosť rodiča, inak je to nezodpovedné..

anonym_314c87
Dnes o 08:31

Ja mam dceru uz na druhom stupni, ale tento rok sme tiez zacali vsami. Doniesla ich asi z tabora, bola jeden den v skole a na druhy den rano som jej ich nasla. Tiez som sa citila blbo, ze keby som ich nasla o den skor, mohli sme usetrit celu triedu problemov, ale normalne som to nahlasila, lepsie ako to tam potom tocit medzi detmi.

anonym_f8597a
Dnes o 08:39

Ja som nahlasila mrle v ZŠ, pricom som zdoraznila pani ucitelke, ze priznaky vypukli az vtedy, ked bola dcera aj tak doma, lebo boli chripkove prazdniny. Uviedla som to ako dovod dalsej nepritomnosti. Napriek tomu ucitelka informovala aj ine triedy, ze "na skole sa vyskytli mrle". Prislo mi to az moc prehnane sirit paniku. Nabuduce asi budem strucnejsia. Aj v skolke sme mali hlasene, mrle, vsi... nikto dalsi nemal nic...

veselo_neveselo
Dnes o 08:50

@pytame_sa_za_teba Je to uplne bezne, a treba to nahlasit, nech sa dalsi rodicia na to pripravia tiez.
Ved to su uplne bezne skolkarske choroby, ved tie deti kade tade lezu, spinave ruky, s tym do pusy, ved to je uplne normalne ze nachytaju jeden od druheho kdeco.
Hanbit sa za to netreba, kazdy sa s tym stretol...

anonym_27b98f
Dnes o 09:53

U nas bolo pravidelne oznamovane na dverach skolky, ze sa vyskytuju vsi.

sense
Dnes o 09:58

Nie je to hanba. Je to povinnosť oznámiť. U nás pravidelne nosila dcéra papier , že majú vsi. My sme tiež oznamovali , keď mala šarlach

zuzanka.zuzu
Dnes o 10:05

v pohode nahlásiť.... u nás v škôlke nikto nezisťoval kto bolo to dieťa ale každý sa skôr zaujímal o svoje 😀 čiže otázky či prišli do kontaktu (veď samozrejme že áno), kedy boli prvé príznaky, ako rýchlo sa to šíri, inkubačná doba a pod... my sme ale škôlka na úrovni čiže viem si predstaviť škôlky s jednoduchšími rodičmi kde budú riešiť práve to dieťa, nuž ale tak čo narobíš 🤷

silvike
Dnes o 10:16

@pytame_sa_za_teba Ja ano, nemam s tym vobec problem. Take vsi, mala dcera (1.roc ZŠ) jedina v triede, samozrejme, ze som to hned ucitelke vravela, aby sa nesirili dalej, aby rodicia detom prekontrolovali hlavy. Doteraz nechapem kde to dcedra chytila, lebo ich mala fakt jedina z triedy, ani vo vedlajsich triedach nic nebolo. Dokonca som to oznamovala aj v sportovom klube, tam tiež nikto nic nemal. A ani nikto iný u nas doma ich nemal, ani dalsie deti. A vobec neriesim nejaku pseudohanbu alebo nieco take. Kazdy rozumný človek vie, ze vsi sa daju chytit kdekolvek a vobec to nemusi mat suvis so zanedbanou hygienou. A nerozumným to ani nevysvetlis, tí si pojdu furt svoje, takze mi je to jedno. Mrle a ine taketo sme nastastie zatial v rodine nemali.

anonym_f25bd0
Dnes o 10:50

@pytame_sa_za_teba môj chlapec nonstop vši, lebo sme mali za dedinou osadu a oni žiadne šampóny nedali deťom a bum do škôlky. Vždy som zavolala a bolo, skôr som sa hanbila, keď som ich chytila ja a volala do práce. Ale šéf mal na toto pochopenie, mali sami tri deti a vždy sa zasmial a nebol problém.

anonym_fa2f68
Dnes o 10:55

Moja dcéra mala vši až 3 krát. Prvýkrát to chytila v detskom tábore, to mala úplne celú hlavu a trvalo mi to vyše mesiaca zbaviť sa toho. Keby boli zavolali hneď že v tábore deti majú vši išla by som pre ňu hneď. Druhýkrát to chytila v družine a mala to už celá trieda keď som to nahlásila triednej. A tretí krát od kamarátky a to od nej chytil aj menší súrodenec. To bolo najhoršie čo sme mali doma čo sa týka detských chorôb.
Kiahne tiež mali ale to mi nevadí, nech to majú čím skôr za sebou ako deti než to chytiť v dospelosti.

anonym_290b84
Dnes o 11:05

Ako učiteľka v MŠ hovorím jasné ÁNO. Rodič je povinný nahlásiť infekčné ochorenie. Je to fér voči všetkým ostatným. Ani ja by som nechcela doniesť domov mrle. U nás to potom funguje tak, že informujeme ostatných rodičov, že sa v škôlke vyskytlo to a to, nech si odsledujú deti. Nikdy nie sme konkrétni, neidentifikujeme ani triedu.

milanemila
Dnes o 11:21

@pytame_sa_za_teba je absolutna nezodpovednost a sebeckost to neoznamit. U nas skolke boli uz vsi a vo vedlajsej triede aj mrle a velmi pomohlo, ze rodicia dali vediet, skolka spravila opatrenia a riaditelka dala vediet (samozrejme anonymne) vsetkym rodicom aby sme si deti odsledovali a urobili preventivne opatrenia.

anonym_95e44b
Dnes o 11:40

treba to urcite nahlasit, hlasili sme v skolke, hlasime aj teraz na druhom stupni zakladnej... mrmle, vsi, kiahne, siestu chorobu, zapaly oka, crevne virozy, vsetko infekcne a rychlo prenosne... pamatam kovid v skolke, pre jednu mamu, ktora to nechcela povedat, sa nakazila komplet trieda :/ nehovoriac o tom, ze ked vies, ze nieco "koluje", vies sa na to pripravit, prip. nastavit prevenciu alebo liecbu