Je potrebné 3-ročného syna zaradiť do materskej školy?
Máme 3 ročného syna, ktorý je zatiaľ doma so mnou, keďže doma musím byť z určitých dôvodov. Chodíme na plávanie, ihrisko, herne, proste medzi deti a aj v rámci rodiny sa stretávame s deťmi. Za mňa dostatočný kontakt s deťmi.
V rodine máme 1 človiečika (bezdetného), ktorý na mňa tlačí, aby išiel syn do MŠ a akonáhle sa u nás objaví niekto s dieťaťom, tak tlačí nech rozvíjame vzťahy a trávme čas spolu. My tú potrebu nemáme, aby sme boli vždy s niekým kto má deti a ani MŠ nechcem riešiť do 5 rokov.
Aký máte na celé názor? Ako ste na tom vy s deťmi vo veku nášho?
Zvláštne, že nevieš túto bezdetnú osobu poslať s úsmevom do prdele a robí ti takéto mindráky. Jedno moje dieťa bolo doma 4r druhé 2.5r. Nezaujímal ma ani v jednom prípade nikoho názor 🙂.
Ak je tvoje dieta este aj jedinacik a bez kolektivu v skolke tak dakujem pekne, dalsie asocialne dieta
A vies s ním vytvárať aj rôzne aktivity, čo s deťmi robia v škôlke? Akože jasné, je to tvoja vec nechať ho doma do 5 rokov, ale v škôlke sa učia veľa veci, či už teória alebo prax, každý týždeň majú inú tému, na syna mi učiteľky hovoria že veľmi pekne a rád kreslí, doma sa farbiciek nechytí. Syn nikdy nebol extra spoločenský, nevyhľadával spoločnosť deti, ale v škôlke je rád, minule sme išli pre neho pol hodinu pred zatvorením škôlky, behal po dvore s úsmevom od ucha k uchu a keď ma uvidel tak mu úsmev zamrzol a pýtal sa či sa ešte môže chvíľu hrať. 🤷♀️ A doma sa vôbec nemá zle, je s nami veľmi rád, nikdy sa mu nechce do škôlky ale ani zo škôlky. Také prostredie ako majú tam by som mu ja osobne nikdy nevedela vytvoriť.. a som zvedavá ako budes zvládať choroby keď nastupi hneď ako predškolák, budu mať už zrejme prísnejší režim na prípravu do školy, a tvoje dieťa bude na začiatku plakať možno a rušiť ostatných a bude častejšie choré.
Podla mna ma pravdu 🙂 dobrovolne dieta nechat doma a odopriet mu socializaciu... ja sa necudujem ze je tolko autistov teraz, ked su taketo matky.
Podla mna ma pravdu 🙂 dobrovolne dieta nechat doma a odopriet mu socializaciu... ja sa necudujem ze je tolko autistov teraz, ked su taketo matky.
@cyberk autizmus s tým nič nemá.
@anonym_autor ja akceptujem oba pristupy, totiz dolezite je dieta. Moj ideal bol homeschooling, podla mojej vlastnej detskej tuzby, ale moje dieta prahlo a prahne po spolocnosti a tak som s obavami skusila skolku v jej 2,8 r a od prveho dna chodi maximalne nadsena, aktualne riesime, ze nas prosi, aby mohla byt v zbernej triede. Odvtedy si nemyslim, ze je nejaky ideal pre kazde dieta, ja som zazila odsudenie aj za toto, ze ju taku malicku davame od maminky, ked mame mladsie dietatko. Nelutujem ani chvilku. A verim, ze su deticky, ktorym zas prospeje viac individualny cas s mamou, s rodinou, ale hlavne to nesmie byt mamickin projekt "dieta", ale zohladnenie potrieb.
Ale to vies, ze od buduceho roka je skolka povinna od 4 rokov? Ci si vybavis a bude domskolkar?
Ja mam dieta tiež 3 rocne, do škôlky nechodí lebo nemôže zo zdravotných dôvodov. Viete čo by som ja dala za to aby tam mohol ísť a hrať sa s deťmi, robiť aktivity a deťmi? Podľa môjho názoru je fajn, keď ma dieťa socializaciu. Myslím, že ja mu to tak nevynahradim pobytom len na ihrisku doobeda a poobede a učením sa doma. Ale ako vravím, je to môj názor. Kto nechce dať dieťa do škôlky rešpektujem to, netýka sa to môjho dieťaťa, tak sa nemám čo k tomu vyjadrovať. Ak vy cítite, že mu je takto dobre, druhý názor niekoho z rodiny vás nemusí trápiť. Keď budete chcieť dat dieťa do škôlky tak ho dáte. Je to vaše rozhodnutie 🙂
ja nam 4 deti a 3 sli az do predskolaku do ms. 4ta musela ist v 3 rokoch koli robote. Tie 3 boli doma stastne, tiez sa socializovali na kruzkoch a ihriskach. Doma sa naucili citat plynulo uz pred nastupom do predskolaku a riez prvacku matematiku. A nie, nie som sialena matka aby som to do nich tlacila. Zrazu ich to zacalo zaujimat, vela sme citali….. hrali sa. Ziadna ucitelka v statnej skolke sa nebude detom tak venovat ako ty doma. Ked sa deti citia dobre tak sa aj rychlejsie ucia, za predpokladu ze maju aj k dispozicii to co ich zaujima. Takze za mna….. ak mozes maj dieta doma. Nikto ta nemoze do nicoho tlacit ke to Tvoje dieta. Posli tu osobu do hajag
Ale to vies, ze od buduceho roka je skolka povinna od 4 rokov? Ci si vybavis a bude domskolkar?
@anonym_6afbf6 viem.
školka nieje len o ,,socializacii,, a kontaktu s deťmi
dieťa sa tam uči režim, že činnosti su pravidelné, delenie sa o veci a pocity a pod
dieťa medzi 3-4 rokom si osvojuje isté návyky a doma to určite nemožeš zabezpečiť nech sa snažiš ako chceš
chapem že chceš mať dieťa doma ale je to viac na škodu ako na osoh
Ja mam dieta tiež 3 rocne, do škôlky nechodí lebo nemôže zo zdravotných dôvodov. Viete čo by som ja dala za to aby tam mohol ísť a hrať sa s deťmi, robiť aktivity a deťmi? Podľa môjho názoru je fajn, keď ma dieťa socializaciu. Myslím, že ja mu to tak nevynahradim pobytom len na ihrisku doobeda a poobede a učením sa doma. Ale ako vravím, je to môj názor. Kto nechce dať dieťa do škôlky rešpektujem to, netýka sa to môjho dieťaťa, tak sa nemám čo k tomu vyjadrovať. Ak vy cítite, že mu je takto dobre, druhý názor niekoho z rodiny vás nemusí trápiť. Keď budete chcieť dat dieťa do škôlky tak ho dáte. Je to vaše rozhodnutie 🙂
@anonym_0aa43f súhlasím, sme na Tom možno podobne.
@anonym_autor mám decembrové dieťa, 2týždne po tretích narodení, mala vážnu života zachraňujúcu operáciu. Od januára bol nástup na ďalšie kolo chemoterapie. Nevieš čo všetko by som za to dala aby ....
Ak je tvoje dieta este aj jedinacik a bez kolektivu v skolke tak dakujem pekne, dalsie asocialne dieta
@anonym_361f47 Preco by to dieta muselo byt nutne asocialne?? 🧐.
Zo zdravotnych dovodov som nemohla chodit do skolky. Sestra sa mi narodila, az ked som mala 4,5 roka..cize chvilu trvalo, nez sa stala mojou partackou. A nie, nie som asocialna. Naopak, som spolocensky typ..
@anonym_autor autizmus nie v pravom slova zmysle 🙂 stretavame take deti bezne na ihrisku a spravaju sa ako z inej planety, vidno tam iste narusenie…
@cyberk aj vacsina uciteliek ci uz v skolke alebo skole sa zhodne na tom, ze deti ktore vyrastaju v kolektive su uplne ine ako deti ktore vyrastaju doma. V mnohych oblastiach.
Ja mám doma 4 ročné dieťa a lepšie som sa rozhodnúť nemohla. Škôlku sme skúsili na 2 mesiace a neboli sme spokojný. Dohodli sme sa že začne chodiť ako 5 ročné, rok v škôlke bude úplne stačiť. Chodíme denne na ihriská, 2 krát týždenne na krúžok, kamarátov má v mieste bydliska.
Daj do skolky aspon na doobedie 😉 je to nieco uplne ine ako ta tvoja socializacia. Sama vidim na detoch ten posun.
Ja som za skolku …. Je ine sa pohrat s niekym 2-3h na ihrisku a ine byt s detmi v skupine .dieta by sa malo ucit fungovat v skupine.
@anonym_autor ak si ty aj dieťa spokojné venuješ sa mu, máte aktivity... nie je nutné ho dávať do škôlky, rob ako to vyhovuje vám a nie okoliu 🙂
V troch rokoch dávať do škôlky je už veľmi neskoro. Naše išli síce do jaslí veľmi skoro, ale vnúčatá až od 15 mesiacov. Do 18 mesiacov boli odplienkované, do 2 rokov plynule rozprávali všetko, ovládali aspoň 20 pesničiek, básničiek,... samostatne jedli už príborom, nožík nepoužívali na rezanie, to mali porezané, ale ako pomoc pri naberaní na vidličku, žiadne problémy so zaspávaním, žiadne trucovanie, maximálne rozumné správanie. Nedali sa porovnať s deťmi z rodiny a okolia, ktoré boli doma. Tie dokonca ako teliatka sa nedokázali pozdraviť bez upozornenia, poďakovať, jasličkári sú zvyknutí poďakovať aj po najedení. Logické myslenie a fyzické zručnosti sú oveľa vyvinutejšie. Dôvod je jednoduchý. O 12 detí v triede v jasliach sa starajú 2 sestry, 1 pestúnka a 1 učiteľka. Tie nič iné nerobia, len venujú sa deťom, robia aktivity, hrajú sa s nimi, 3 x týždenne majú logopédiu, atď. Tie ženy nemusia robiť nič iné, iba aktivity s deťmi celý deň. Žiadne nákupy, domáce práce, nič a ani telefóny nemôžu použiť. Venujú sa len deťom. Jedlo pripravujú kuchárky, upratujú upratovačky,... Dieťa doma za jasličkármi veľmi zaostáva. Niektoré interaktívne hračky dokážu nechtiac neuveriteľné. Drevená skladačka písmen ako vkladacie puzle do drevenej schránky spôsobilo, že môj 2 - ročný vnuk ovládal asi 15 písmen. Pri vkladaní na správne miesto hovoril si o aké ide. Ak nevedel opýtal sa,... Pred vianocami nacvičili "tety " s nimi úžasný program. Detičky spievali, tancovali a všetci s rodičmi sa tešili. Ak sú naše malé s nejasličkármi, akoby tamtie boli z iného sveta. Nie sú schopné reagovať, ak ich človek zavolá alebo im niečo povie, mravčia, vynucujú svoje a dokonca s niektorými aj 2 - ročnými chodia dospelý spať. Hrozné. V škole to tiež vidno. Deti, ktoré do MŠ nastúpili neskoro, iba v predškolský rok, nie sú samostatné, a trochu aj tupšie. Takže škôlka iba prospeje pre zdravý vývoj.
V troch rokoch dávať do škôlky je už veľmi neskoro. Naše išli síce do jaslí veľmi skoro, ale vnúčatá až od 15 mesiacov. Do 18 mesiacov boli odplienkované, do 2 rokov plynule rozprávali všetko, ovládali aspoň 20 pesničiek, básničiek,... samostatne jedli už príborom, nožík nepoužívali na rezanie, to mali porezané, ale ako pomoc pri naberaní na vidličku, žiadne problémy so zaspávaním, žiadne trucovanie, maximálne rozumné správanie. Nedali sa porovnať s deťmi z rodiny a okolia, ktoré boli doma. Tie dokonca ako teliatka sa nedokázali pozdraviť bez upozornenia, poďakovať, jasličkári sú zvyknutí poďakovať aj po najedení. Logické myslenie a fyzické zručnosti sú oveľa vyvinutejšie. Dôvod je jednoduchý. O 12 detí v triede v jasliach sa starajú 2 sestry, 1 pestúnka a 1 učiteľka. Tie nič iné nerobia, len venujú sa deťom, robia aktivity, hrajú sa s nimi, 3 x týždenne majú logopédiu, atď. Tie ženy nemusia robiť nič iné, iba aktivity s deťmi celý deň. Žiadne nákupy, domáce práce, nič a ani telefóny nemôžu použiť. Venujú sa len deťom. Jedlo pripravujú kuchárky, upratujú upratovačky,... Dieťa doma za jasličkármi veľmi zaostáva. Niektoré interaktívne hračky dokážu nechtiac neuveriteľné. Drevená skladačka písmen ako vkladacie puzle do drevenej schránky spôsobilo, že môj 2 - ročný vnuk ovládal asi 15 písmen. Pri vkladaní na správne miesto hovoril si o aké ide. Ak nevedel opýtal sa,... Pred vianocami nacvičili "tety " s nimi úžasný program. Detičky spievali, tancovali a všetci s rodičmi sa tešili. Ak sú naše malé s nejasličkármi, akoby tamtie boli z iného sveta. Nie sú schopné reagovať, ak ich človek zavolá alebo im niečo povie, mravčia, vynucujú svoje a dokonca s niektorými aj 2 - ročnými chodia dospelý spať. Hrozné. V škole to tiež vidno. Deti, ktoré do MŠ nastúpili neskoro, iba v predškolský rok, nie sú samostatné, a trochu aj tupšie. Takže škôlka iba prospeje pre zdravý vývoj.
@evkatk prosím ťa na toto si kde prišla. Strašne stupídny názor. Iba sama samochvala a empatia nikde.
@anonym_autor obe moje deti boli ako 3 rocne uz v skolke a za mna 3 rocne dieta potrebuje pravidelny kontakt s rovesnikmi, nie len niekedy a na par hodin. Dieta sa socializuje mimo rodiny, nadvazuje prve kontakty, uci sa riesit rozne situacie, konflikty, v skolke maju pravidelny rezim, ucia sa zakladom hygieny, stolovania atd. Je to ine ako pri mame. Dieta potrebuje ine deti a skolka to vsetko poskytuje. Nikto ta ale nutit nemoze, je to tvoja vec. Ja som u mojich deti uz v 2,5 roku videla, ze z hladiska vyvoja potrebuju viac ako hernicky, kruzok, ci obcasny kontakt s detmi na ihrisku.
@anonym_361f47 ty si jasná :D ešte aj anonym
Nepotrebuje ísť do škôlky a nepotrebuje kolektív.
Prečítaj si knihu: Držte sa svojich detí.
Nebudeš toto už viac musieť riešiť a už vôbec nie na koňovi.

Nechapem ako na Teba moze "tlacit" bezdetny cloviecik. Co to je, svagor, svagrina, surodenec, bratranec, teta, ujo? Co ma taky clovek s Vasim dietatom? A to ste tak casto spolu? Uplne normalne a slusne by som mu povedala "dakujeme za rady, my sme sa rozhodli ze este do skolky nepojde."
Tam to pre mna konci. Nechapem co riesite.
(A to hovorim napriek tomu ze moje deti pekne od 3 do skolky, napriek tomu ze vela vsade chodime, cize ja som s tym tiez ok nech idu do kolektivu)