Je strava v škôlkach pestrá a vyvážená?
Ahojte vcera sme sa zacali obzerat po skolke a teda som sklamana az znechutena z jedalnickov v skolkach. Pozerala som aj sukromnu a tam je to aj tak o tom istom.
8 z 10 olovrantov/desiat maju chleba s natierkou, 1x rozok s maslom a 1 x jogurt. To je priklad na jeden tyzden. Obedy celkom v pohode akoze trosku pestrejsie by to mohlo byt to je pravda.
Mam pocit ze sa z kazdeho smeru tlaci na to aby malo batola pestru stravu a zrazu pride do skolky a kde je ta pestrost. Same pecivo..keby sa aspon obmeni ten druh peciva a sem tam nejaka ina zemla…a kde je nejake ovocie??? nechodia vam deti domov hladne?
Ano su na to nejake normy a maju aj finacne obmedzenie..ale je to smutne ako sa to zrovna v strave deti musi premietnut.
Mate to v niektorej skolke trosku lepsie ze ste spokojne? Ci toto je uplne bezne vsade?
@anonym_autor moje deti majú radi tie ich nátierky rôzneho druhu, ku každému pečivu majú aj zeleninu, niekedy reďkovky, paradajky, uhorku, papriku, 1x majú na desiatu krupicu , alebo kašu, 1x jogurt s ovocím, k obedu tiež majú kompót, alebo šalát z cvikly, atď ... Majú často aj ryby, hovädzie mäso. Páči sa mi, že majú okrem klasickej prílohy ako zemiaky, cestovina aj kuskus, quinou, pohánku. Väčšinou v piatok majú sladký obed a polievku zo strukovín. A minimálne 3x do týždňa majú v skrinke ovocie, kapsičku, sušené ovocie, mliečny nápoj.
kludne môžeš dieťa dať do sukromnej školky kde je možno 4€ na den strava a vybavene. My platíme na predskolačku par centov na den. Ved ráno mu daj jesť čo uznáš za vhodné a chleba jesť nemusí ráno, aj tak jedia velmi skoro desiatu cca 8:15-30
Dcéra je v súkromnej škôlke kde platíme 5.2€ na deň a majú super stravu s tou sme spokojní, syn je v štátnej škôlke a je to katastrofa, prvý rok sme to intenzívne riešili (a nielen my) ale nepochodili sme tak sme sa s tým zmierili a snažíme sa to vynahradzat po škôlke a cez víkendy
@anonym_autor neroeslila som. Dietatu som rano dala doma jogurt a v skolke zjedli ten kusok chleba s natierkou. Co sa tyka olovrantu to mavali aj zemku kasu alebo fogurt pripadne sladku guchtu slanu. Aj v skrinke som nasla jogurt biely jablko mliecko krabickove kysle mliecko odlozene ked som po nich prisla
Ja som bola tiez nie moc nadsena z toho peciva, ale zase tie natierky su roznorode, bielkoviny, strukoviny, zelenina v nich.. a plus, nie je to sladke. Decka si na ne zvykali chvilu, ale uz zjedia.. ucitelka vravela, ze naj je u deti drozdova 😀 co je teda riadny kaliber.. a pojedia vsetko
Obedy su pestre.. zvysok stravy doma zabezpecis ty, nemusis uz pecivo predsa davat
U nás nemajú tak často pečivo, dostávajú aj jogurty, kašu, občas nejaký koláčik pečený, ale reálne ten malý kúsok chlebíka alebo rožteka, čo dostávajú, by mi nevadil ani 2x denne. Raňajkuje doma jogurt, obedy majú pestré, skoro každý deň mávajú nakrájané ovocie a zeleninu vyložené na stole počas dňa, aj k obedu. Cestou domov ponúknem alebo doma nachystám ovocie aj ja a večer môžeš tiež ponúknuť iné ako pečivo. A bude to mať pestré. Viacej ako takého desiaty a olovrant by mi prekážali jednotvárne a nevyvážené obedy, viem o škôlke kde každý mesiac majú špagety s kečupom, väčšinu týždňa múkové obedy ako cestoviny, knedľa, a 1x do týždňa zemiaky alebo ryža, to by mi vadilo oveľa viacej
@anonym_autor
Nezijes vo Svajciarsku mohla by si vysvetlit ako by si ty varila v konsolidovanej krajine?
" 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ a odobralo stravu,
2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo stravu,
2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni, vyučovania prvom až štvrtom ročníku osemročného vzdelávacieho programu v SŠ alebo vyučovania v prvom ročník päťročného vzdelávacieho programu v SŠ po prijatí na vzdelávanie v SŠ z ôsmeho ročníka ZŠ "
tak ja už mám syna na základnej škole. v škôlke mu chutilo... ale veľa malých detí nemá rado ovocie a zeleninu. Aj keď sa doma rodičia snažia ponúkať. pre škôlku sú to potom vyhodené peniaze keby sa to malo dávať v takom objeme ako si predstavuješ. môj tiež nemusel niektoré druhy ovocia alebo zeleniny. teraz s tým nemá problém.
@anonym_autor
Nezijes vo Svajciarsku mohla by si vysvetlit ako by si ty varila v konsolidovanej krajine?
" 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ a odobralo stravu,
2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo stravu,
2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni, vyučovania prvom až štvrtom ročníku osemročného vzdelávacieho programu v SŠ alebo vyučovania v prvom ročník päťročného vzdelávacieho programu v SŠ po prijatí na vzdelávanie v SŠ z ôsmeho ročníka ZŠ "
@anonym_22fa5a veru vo Švajčiarsku by malo dieťa na desiatu čo mama zabali, na obed čo nachysta doma a olovrant tiež už doma,... Ak by chodilo do jaslí alebo na Mittagstisch tak tam by tiež veľmi záležalo od zariadenia....ale teda stálo by to podstatne viac....
u nás je to v školke v pohode , ja som spokojná
jogurt nemajú vobec , ovocie majú každy deň
dokonca im davajú aj na domov 2-3x do tyždna ked ideme po syna ma v skrinke čučoriedky, jablko
je pravda že majú vačšinou natierky ale vždy inú zeleninu a pitie a pečivo tiež striedajú
stredu majú sladky obed ( dnes ryžový nakyp) syn to neje lebo doma nejeme moc sladké obedy učitelka bola prekvapená ked mi vravela že nejedol dukatove buchtičky alebo pečené buchty
ale zato zje rybaciu polievku, brokolicovu , tekvicovu a pod
často majú aj špagety s kečupom čo ocenia všetky deti čo som počula
Áno, majú tie nátierky, ale jednak sú domáce, teda tie nátierky si robia oni, plus vždy majú k tomu nejakú zeleninu. Ja som maximálne spokojná a syn tiez. A poobede ovocie. Dokonca nosíme aj domov, skoro každý deň, často aj zabalené reďkovky, čučoriedky, paradajky. Určite je tá strava pestrejšia a lepšia, ako keď sme chodili do školy my. Ja som teraz doma s desať mesačnou, a teda fakt toľko druhov nevarím a nevypekam, ako ma syn v škôlke. A to som prakticky Non stop v kuchyni, lebo varím aj malej, aj nám, manžel nosí do práce.. ale snažím sa navariť aj na dva dni, ak s dá.
Ved uvar doma zdravo kazdy den, na co su deti zvyknute. Aj tak v skolke toho deti moc nepojedia. Doma.im daj, co uznas za.vhodne.
Áno, majú tie nátierky, ale jednak sú domáce, teda tie nátierky si robia oni, plus vždy majú k tomu nejakú zeleninu. Ja som maximálne spokojná a syn tiez. A poobede ovocie. Dokonca nosíme aj domov, skoro každý deň, často aj zabalené reďkovky, čučoriedky, paradajky. Určite je tá strava pestrejšia a lepšia, ako keď sme chodili do školy my. Ja som teraz doma s desať mesačnou, a teda fakt toľko druhov nevarím a nevypekam, ako ma syn v škôlke. A to som prakticky Non stop v kuchyni, lebo varím aj malej, aj nám, manžel nosí do práce.. ale snažím sa navariť aj na dva dni, ak s dá.
@oblecenie99 presne tak. My to iste
naši majú ovocie 6x do týždňa, 2x asi sladké, ku každému jedlu nejakú zeleninu, keď sa hodí, za mňa tam moje dieťa má pestrejší jedálniček, ktorý aspoň vidí, ako doma, aj keď pochybujem, že niečo je ,keďže doma zje tak 5 vecí dookola, mali sme tiež premotivované matky, ktoré si chceli aj priplácať za ovocie, ale načo? keď aj niečo dostanú, tak to nájdem väčšinou v skrinke, či už celé jablko alebo tie kapsičky dostávajú tiež, a to mu môžem to jablko dať doma aj bez doplácania.
a áno, varím mu aj doma rôzne veci, ale nechce iné, ako to čo už pozná. teraz naveľa začal ako tomu on hovorí "ochutnávať", ale aj to len vďaka škôlkárskemu menu a tomu, že tam vidí jesť iné deti
@anonym_autor strava v škôlkach je taká ako píšeš. Tiež ma vytáča ten istý chlieb doobeda aj poobede. Ale je nás stále málo rodičov ktorým to vadí na to aby sa to zmenilo
Neviem prečo, ale ja som vyberala škôlku podľa kvality pedagógov a výučby... prečo dnešní rodičia riešia stále jedlo? Podľa mňa aj tak gro dobrých / zlých návykov ide z domu ....
@anonym_autor strava v škôlkach je taká ako píšeš. Tiež ma vytáča ten istý chlieb doobeda aj poobede. Ale je nás stále málo rodičov ktorým to vadí na to aby sa to zmenilo
@lucia245 a doma ešte dostanú suchu večeru, lebo predsa majú obed v škôlke🤣tie deti sú odchovane na rohlikoch a chlebe.Este sa veľa musí zmeniť, aby bola strava na školách a škôlkach lepšia
Neviem prečo, ale ja som vyberala škôlku podľa kvality pedagógov a výučby... prečo dnešní rodičia riešia stále jedlo? Podľa mňa aj tak gro dobrých / zlých návykov ide z domu ....
@klaridka Lebo zdrava strava je pre mna zakladnym pilierom starostlivosti o dieta.
Kvalitu pedagogov zistim az casom… nemam zazracku kristalovu gulu aby som videla aka bude vyucba.
u nás je to v školke v pohode , ja som spokojná
jogurt nemajú vobec , ovocie majú každy deň
dokonca im davajú aj na domov 2-3x do tyždna ked ideme po syna ma v skrinke čučoriedky, jablko
je pravda že majú vačšinou natierky ale vždy inú zeleninu a pitie a pečivo tiež striedajú
stredu majú sladky obed ( dnes ryžový nakyp) syn to neje lebo doma nejeme moc sladké obedy učitelka bola prekvapená ked mi vravela že nejedol dukatove buchtičky alebo pečené buchty
ale zato zje rybaciu polievku, brokolicovu , tekvicovu a pod
často majú aj špagety s kečupom čo ocenia všetky deti čo som počula
@minesasubu tie spagety s kecupom matky na nich nadavaju. No v skolke su vtedy ked su na obed prazdne taniere aj duple si pytaju
@klaridka Lebo zdrava strava je pre mna zakladnym pilierom starostlivosti o dieta.
Kvalitu pedagogov zistim az casom… nemam zazracku kristalovu gulu aby som videla aka bude vyucba.
@anonym_autor A ten základ je potrebné dať v prvom rade doma... potom tam chodia deti, ktorým tá úžasná zdravá strava doma nechutí a vykrádajú deťom skrinky, aby si odkusli z niečoho, čo im chutí. Pokiaľ dieťa učím odmala, že môže papať všetko, ale s mierou, nepríde k podobným javom...
Jasne ze nie je!Nechapem ako sa mozes tak hlupo pytat ked sama vies kolko platis za stravu per den.Ceny poznas,pocitat vies.Strava v skolkach je taka aka je uroven tejto krajiny a treba to tak brat.Jedalnam nic nevycitam.Nie je nezdrava a za to budme radi.Ja to vnimam tak,ze od podavania zdravej a vyvazenej stravy sme tu my rodicia a susttedim sa na tie jedla,ktore je doma aby malo to jedlo vsetko co dieta pre zdravie potrebuje.
@anonym_autor ten, kto sa venuje zdravej strave ti povie, že strava v zariadeniach nemá absolútne nič spoločné so zdravou stravou. Veľa cukru, nasýtených mastných kyselín, dopekaného pečiva. Zdravšia verzia stravovania a stravovacích návykov funguje jedine doma v tvojej kuchyni. Bohužiaľ, za tie drobné, v škôlke a škole veľa nevykúzlia 🤷♀️
Mohla by byť pestrejšia, ale bola by som vďačná keby moje dieta zjedlo aspoň to, čo maju v skolke. Mame extrémneho nejedaka. Ked sa pytam ucitelky co v skolke zjedol, respektíve ci nieco, odpovie ze dnes bol iba o čistej vode. Šľak ma triafa. Ani doma nezje takmer nič.
@minesasubu tie spagety s kecupom matky na nich nadavaju. No v skolke su vtedy ked su na obed prazdne taniere aj duple si pytaju
@slavomira236 neviem aké matky ale u nás v školke ked bolo prvé rodičko tak sa preberala aj jedáleň a vysoké percento rodičov hovorilo že super že budú špagety lebo deti doma ich jedia a najlepšie ked su suché
Mohla by byť pestrejšia, ale bola by som vďačná keby moje dieta zjedlo aspoň to, čo maju v skolke. Mame extrémneho nejedaka. Ked sa pytam ucitelky co v skolke zjedol, respektíve ci nieco, odpovie ze dnes bol iba o čistej vode. Šľak ma triafa. Ani doma nezje takmer nič.
@lasona tiez mam doma nejedaka ale tu som sa to uz aj bala napisat v prvom prispevku lebo uz vidim tie komentare ze som neni schopna naucit doma dieta jest a potom sa bojim ze v skolke nebude jest
A ty si mala dakedy švédsky stôl v škôlke ?
Máš doma "nejedáka" , ale zdravá strava je u Teba základným pilierom starostlivosti o dieťa... 🙄 👏
Ja som spokojná. Majú denne ovocie aj zeleninu.
Dokonca dcéra v škole šalátovy bar. Za tie peniaze sa veľa urobiť predsa nedá.
V skolke nie je celodenna strava, ranajky a vecere (a casto aj druhy olovrant) riesis doma. Jasne, ze mi dieta chodi hladne, najma ked maju jogurt, z ktoreho by som bola hladna aj ja alebo kasu, ci puding. Cely den su v pohybe, ten kusom zelme/chlebika je pre vacsinu deti aj tak malo.
My sme ale so stravou spokojni, ku kazdej natierke je zelenina (obe moje deti ju davaju dole), obedy pestre (mavaju rozmanite jedla- aj quinou, kuskus, bulgur a pod.), ovocie ma niekolkokrat do tyzdna v skrinke, pokial ho nezje, dostavaju ovsene keksiky, susene ovocie. Sama veduca jedalne vzdy na zaciatku roka vysvetluje rodicom, ze sa snazia o skusanie novych potravin, tak aby to deti aj zjedli, ale nie vzdy to ma uspech. Proste su to deti.
Starsia bola zly jedak, lepsie jest sa naucila az v skolke. Davova psychoza robi svoje 🙂

@anonym_autor ovocie je drahé, za tú smiešnu sumu, čo majú na žiaka na deň to asi nie je reálne. Veď mu daj to ovocie ty, ráno mu môžeš urobiť ovsennú kašu s ovocím, keď preňho prídeš do škôlky, tak mu môžeš dať ďalšiu porciu ovocia.