Je strava v škôlkach pestrá a vyvážená?
Ahojte vcera sme sa zacali obzerat po skolke a teda som sklamana az znechutena z jedalnickov v skolkach. Pozerala som aj sukromnu a tam je to aj tak o tom istom.
8 z 10 olovrantov/desiat maju chleba s natierkou, 1x rozok s maslom a 1 x jogurt. To je priklad na jeden tyzden. Obedy celkom v pohode akoze trosku pestrejsie by to mohlo byt to je pravda.
Mam pocit ze sa z kazdeho smeru tlaci na to aby malo batola pestru stravu a zrazu pride do skolky a kde je ta pestrost. Same pecivo..keby sa aspon obmeni ten druh peciva a sem tam nejaka ina zemla…a kde je nejake ovocie??? nechodia vam deti domov hladne?
Ano su na to nejake normy a maju aj finacne obmedzenie..ale je to smutne ako sa to zrovna v strave deti musi premietnut.
Mate to v niektorej skolke trosku lepsie ze ste spokojne? Ci toto je uplne bezne vsade?
U nas maju pecivo rozne - aj biele, aj celozrnne - chlieb, zemle, rozky. K tomu domace natierky a vacsinou aj zeleninu (paradajka, uhorka, paprika...). Jogurt, puding, krupicova a ovsena kasa... obedy pestre, rozne druhy masa, rozne prilohy, k tomu cerstve salaty alebo zavarana cvikla, kompot. A ano mavaju aj sladke pecivo - lekvarovu satocku, makovnik a pod. Raz za tyzden sladky obed, ale vobec nedostavaju sunku ani ine udeniny. K privarkom maju sekanu, perkelt, varene vajicko, ziadne parky.
Na pitie voda, riedene ovocne stavy, mlieko, caje (s medom alebo nesladene). A dostavaju skolske ovocie. A doobedu v triede maju vzdy ovocie.
Baby, vsade pocuvam, ze v skolkach varia zle, nezdravo.....
No na druhej,strane, kolko deti zje nakrajanu surovu zeleninu: mrkvu, kalerab, rajciny, brokolicu na pare, strukovinove privarky, kase varene z celych zrn, ochutene len ovocim?
Pracovala som v skolke, aj v skole, deti vsetku zeleninu nechavali bokom, ze fuj......preco? Nie su naucene z domu.
Dalsia vec, nie je to chyba skolskej,jedalne ale celkovo systemu a noriem. V jedalni malo solia, skoro vobec. Ked pride taky pubertak na obed, vacsinou to odnesie, ze neslane. Bohuzial, normy nepustia.
@anonym_autor cena ťa jednoducho nepustí....
@mogaa presne tak, je to o penoazoch
U nas maju pecivo rozne - aj biele, aj celozrnne - chlieb, zemle, rozky. K tomu domace natierky a vacsinou aj zeleninu (paradajka, uhorka, paprika...). Jogurt, puding, krupicova a ovsena kasa... obedy pestre, rozne druhy masa, rozne prilohy, k tomu cerstve salaty alebo zavarana cvikla, kompot. A ano mavaju aj sladke pecivo - lekvarovu satocku, makovnik a pod. Raz za tyzden sladky obed, ale vobec nedostavaju sunku ani ine udeniny. K privarkom maju sekanu, perkelt, varene vajicko, ziadne parky.
Na pitie voda, riedene ovocne stavy, mlieko, caje (s medom alebo nesladene). A dostavaju skolske ovocie. A doobedu v triede maju vzdy ovocie.
@nafka0483 u nas tiez,tak. Ja som spokojna. Doma.dam, na co je dieta zvyknute a mam vybavene
Máš doma "nejedáka" , ale zdravá strava je u Teba základným pilierom starostlivosti o dieťa... 🙄 👏
@klaridka ano presne tak. Je na tom nieco divne??
A ty si mala dakedy švédsky stôl v škôlke ?
@sisska96 a ja niekde pytam svedske stoly??
Inak, moje dieta sa v skolke ,, pokazilo,, co sa stravy tyka. Masko vzdy zjedla, aj zeleninu, mala to rada. Par deti povedalo, ze fuj masko, fuj salatik, fuj hento a toto....odvtedy aj ona, ze fuj.....🙂
moja mamina je kuchárka v dedinskej skôlke a akurát včera sme riešili, že dostala nariadenie zhora, že má šetriť.. momentálne to má tak, poviem príklad, že má 8 detí plus 2 učiteľky, na každého 1€.. teda ma na deň navariť za finančný obnos 10€ raňajky, obed aj olovrant.. už chápeš? a druhá vec, my máme deti v súkromnej škôlke, majú kopec nakrájanej zeleniny k raňajkám a poobede misky s kopou ovocia.. no hádaj, kto im tú čerstvú zeleninu je? deti naučené z domu..
moja mamina je kuchárka v dedinskej skôlke a akurát včera sme riešili, že dostala nariadenie zhora, že má šetriť.. momentálne to má tak, poviem príklad, že má 8 detí plus 2 učiteľky, na každého 1€.. teda ma na deň navariť za finančný obnos 10€ raňajky, obed aj olovrant.. už chápeš? a druhá vec, my máme deti v súkromnej škôlke, majú kopec nakrájanej zeleniny k raňajkám a poobede misky s kopou ovocia.. no hádaj, kto im tú čerstvú zeleninu je? deti naučené z domu..
@lydiasabolova presne tak, ja mam tiez tu skusenost. Deti nie su naucene z domu. . Napriklad moje zas sladkosti nechcu. Sem tam kvalitna cojolada, no nic ine. A to su uz na ZS. A nie som biomatka, sladke milujem 🙂
@lydiasabolova ja pracujem tiez v skole. Vsetka zelenina sa vyhazduje...aj masa kopec.....
@lydiasabolova a ja tu niekde obvinujem kucharky ze nerobia dobre svoju robotu? Vies ja si tiez myslim ze sa im 9x z 10 nechce len natierat pecivo. Ci si myslis ze ich obvinujem ze si domov beru uhorky a rajciny ci jablka a nechcu dat detom??? Len ma mrzi ze zrovna na takejto veci sa musi tak setrit. Ja si ako dospela nedam na olovrant rozok s maslom. Ty hej?pravidelne raz do tyzdna? Alebo si das aj doobeda aj poobede chleba viac x do tyzdna. Dospelaci sa takto nestravuju tak preco deti.
My tu mame len jednu sukromnu skolku a nie je tam velmi rozdiel iba ze dostavaju ovocie do skrinky na doma.
@lydiasabolova a ja tu niekde obvinujem kucharky ze nerobia dobre svoju robotu? Vies ja si tiez myslim ze sa im 9x z 10 nechce len natierat pecivo. Ci si myslis ze ich obvinujem ze si domov beru uhorky a rajciny ci jablka a nechcu dat detom??? Len ma mrzi ze zrovna na takejto veci sa musi tak setrit. Ja si ako dospela nedam na olovrant rozok s maslom. Ty hej?pravidelne raz do tyzdna? Alebo si das aj doobeda aj poobede chleba viac x do tyzdna. Dospelaci sa takto nestravuju tak preco deti.
My tu mame len jednu sukromnu skolku a nie je tam velmi rozdiel iba ze dostavaju ovocie do skrinky na doma.
@anonym_autor nemaju predsa samotne pecivo. Tie narierky ktore na tom maju su zeleninove, strukovinove ….len co robi vela deti? Da tu natierku prec a zje len cisty chlieb.
Sama pises ze mas doma nejedaka, co z toho by zjedol?
@lydiasabolova ja pracujem tiez v skole. Vsetka zelenina sa vyhazduje...aj masa kopec.....
@lydiasabolova
@snowflakenel moje deti napr. maju velmi radi zeleninu a kludne ju jedia surovu nakrajanu odmalicka. Lenze v skolke a skole ked dostanu zeleninu k obedu, vzdy ju nezjedenu odnesu, pretoze je v nejakych nalevoch, ktore uprimne nechutia ani mne. Ked im ju dali surovu nakrajanu (v ramci nejakeho zdraveho ci zeleninoveho ci akeho tyzdna), neostane nikdy, to zje vacsina deti. Ano, kazdy ma to svoje, co do ust neda, napr. aj mne jedno dieta surovu paradajku poste nezje.
@anonym_autor nemaju predsa samotne pecivo. Tie narierky ktore na tom maju su zeleninove, strukovinove ….len co robi vela deti? Da tu natierku prec a zje len cisty chlieb.
Sama pises ze mas doma nejedaka, co z toho by zjedol?
@michaelam2 ano ale napr taka vajickova natierka…ake asi % zje to dieta z vajicka ked je v natierke natrete na jednom chlebiku?doma mi zje napr omeletu z 1 vajicka.
A pre vela deti su to ranajky a teda orve jedlo v tom case kedy je v skolke desiata.
@anonym_autor ide o tie natierky. Tie su pestre, zdrave a treba ich na nieco natriet. Taketo natierky ja doma vobec nerobim. Obedy su za mna v poriadku vacsinou a ovocie tam maju kazdy den. Ja to riesim tak, ze na ranajky a veceru uz dieta nedostava pecivo ale jogurt, kasu, cerealie, omeletu a pod. Cize ma za den pestru stravu. Stravna jednotka je mala, z toho sa neda carovat. Pre niekoho je aj 45 eur mesacne za stravu vela.
@michaelam2 ano ale napr taka vajickova natierka…ake asi % zje to dieta z vajicka ked je v natierke natrete na jednom chlebiku?doma mi zje napr omeletu z 1 vajicka.
A pre vela deti su to ranajky a teda orve jedlo v tom case kedy je v skolke desiata.
@anonym_autor no netreba dieta posielat do skolky hladne, ale normalne mu dat doma ranajky.
@anonym_autor ved mu irob doma omeletu.. ranajky ma mat dieta doma v skolke je desiata.
Ak je dieta hladme mozu si vziat aj 2 ks. Vzdy je par kuskov viac.
@anonym_autor Podľa mňa 80 % ľudí má na raňajky alebo desiatu chlieb/rožok s niečim 😂
Keď si čítala aké obedy/stravu majú deti v škôlke si zober že koľko detí nezje všetko. Proste tie jedlá sa nedajú zjesť, koľkokrát je to bez chuti a doslova hnusné.
Moje deti často chodili domov hladné a škola to isté.
Ja ti poviem k tomu len tolko, ze toto bol jeden z dovodov preco som obe moje deti nedala do statnej skolky. Netvrdim ze vo vsetkych statnych skolkach je strava … slusne povedane mimo moje kriteria, ale v nasej statnej to tak bolo. A to uz nejdem pisat o povode surovin a zlozeni niektoych veci co bezne v skolkach/skolach davaju (farbiva, ecka atd) … Vseobcne normy su zastarale a zalezi na skolke/veducej jedalne ako sa s tym popasuje.
@anonym_autor lenze to je desiata, nie ranajky. Doma si asi na desiatu tiez nerobite omeletu.
@klaridka Lebo zdrava strava je pre mna zakladnym pilierom starostlivosti o dieta.
Kvalitu pedagogov zistim az casom… nemam zazracku kristalovu gulu aby som videla aka bude vyucba.
@anonym_autor
Tak ju daj naspat do sukromnej skolky, preco si vybrala asi setris? Tak nesetri daj ju spat a je to vybavene
@anonym_autor Ja sa uprimne cudujem, ze existuju ludia, ktori VEDOME splodia dieta a potom odmietnu zaplatit 5 eur na den, aby to ich vytuzene dieta jedlo ako clovek a nie odpadkovy kos. Co ste ako cakali, ze to dieta bude stat dvacku mesacne ci co?
@anonym_autor
Tak ju daj naspat do sukromnej skolky, preco si vybrala asi setris? Tak nesetri daj ju spat a je to vybavene
@anonym_22fa5a prosim? Kde som ja dala dieta prec zo sukromnej skolky??? Trosku citat sa treba naucit…
@anonym_autor Ja sa uprimne cudujem, ze existuju ludia, ktori VEDOME splodia dieta a potom odmietnu zaplatit 5 eur na den, aby to ich vytuzene dieta jedlo ako clovek a nie odpadkovy kos. Co ste ako cakali, ze to dieta bude stat dvacku mesacne ci co?
@anonym_7fa8b9 kde a komu to mam zaplatit povies mi prosim?
@anonym_autor ja nehovorím, že niekoho obviňuješ, ja som ti len chcela podať informácie z prvej ruky o tom ako to vlastne funguje. Mňa to tiež mrzí, moju mamku to tiež mrzí, ale čo s tým narobíme? ona sa snaží najviac ako sa dá a ja mám deti v súkromnej škôlke, síce z iných dôvodov, ale som rada, že strava je tam lepšia.
@anonym_7fa8b9 kde a komu to mam zaplatit povies mi prosim?
@anonym_autor To som myslela vseobecne na to, ze ked su tu tieto temy, tak zvacsa sa to toci okolo toho, ze rodicia odmietnu navysit stravne, aby ich deti mohli jest normalne jedlo(lebo sami su zvyknuti ranajkovat rozok so sunkou). Keby s tym kazdy suhlasil, tak by bol budget ovela vacsi a tie deti by mali co ich telo potrebuje. Jednotlivec s tymto samozrejme nespravi nic, zial.
Az teraz som si vsimla, ze som ta oznacila. Ospravedlnujem sa, nebolo to myslene smerom na teba.
Strava v statnych skolkach je +/- rovnaka, idu podla noriem a jednotnych receptur. Moje deti nejedli vacsinu natierok, obed ako kedy . Ovocie som im davala doma na olovrant a veceru mali tiez doma.
@anonym_autor To som myslela vseobecne na to, ze ked su tu tieto temy, tak zvacsa sa to toci okolo toho, ze rodicia odmietnu navysit stravne, aby ich deti mohli jest normalne jedlo(lebo sami su zvyknuti ranajkovat rozok so sunkou). Keby s tym kazdy suhlasil, tak by bol budget ovela vacsi a tie deti by mali co ich telo potrebuje. Jednotlivec s tymto samozrejme nespravi nic, zial.
Az teraz som si vsimla, ze som ta oznacila. Ospravedlnujem sa, nebolo to myslene smerom na teba.
@anonym_7fa8b9 navysenie ceny neskvalitni stravu v skolkach. Uz teraz by vedeli setrit, keby nahradili sirupove vody cistou vodou, peciva a kolace z polotovarov cerstvo upecenymi, kupovane pudingy varenymi...atd. Je to o nastaveni kucharok plus o tom, co dovolia normy.

@anonym_autor cena ťa jednoducho nepustí....