Jedna matka dáva do škôlky pernamentne choré dieťa
ahojte dievčatá - takže idem sa opýtat na nejaké právne kroky alebo staznosti či čo? jedna mamička dava pernamentne choré dieťa do skolky, potom to ta moja chytí a sme doma 3 týždne... čo s nou? sú na nu nejaké paky?
@perla200 netvrdím, že je správne dávať choré dieťa do škôlky - ale ako tu už bolo spomenuté, je rozdiel choré a "choré" ... a úprimne, za 10 rokov moja dcéra nemala chorobu (okrem kiahní), ktorá by vyžadovala 3 týždňovú liečbu, rovnako tak som za 3 roky nezažila dieťa v škôlke,ktoré by bolo tak dlho doma kvôli bežným detským ochoreniam, nechcem sa nikoho dotknúť, ale tu sa mi zdá, že poniektoré preháňate... a teda by ma zaujímalo, ako sa dá za tú chvíľu v škôlkarskej šatni cudzie dieťa diagnostikovať len tak z pohľadu ? prejde okolo a ja viem, že je na liekoch alebo,má teplotu a je infekčné?
pokiaľ má dieťa teplotu, hnačky, zvracia a podobné výrazné prejavy choroby, je učiteľka nie že v práve, ale je jej povinnosťou volať rodiča a žiadať lekárske potvrdenie o vyhovujúcom zdravotnom stave, skôr ho do škôlky prijať nemusí... pokiaľ sa jedná o priesvitné sople alebo produktívny kašel, bez teploty a iných sprievodných problémov, tak tiež nevidím dôvod utekať k lekárovi a zostávať doma...
@perla200 . ako alergička vieš, že aj antihistaminiká utlmujú...neschvaľujem ani dávať alergika v stave, kedy potrebuje silné antihistaminiká, okrem tých, čo má bežne, do kolektívu - kvôli nemu, ale zas vieme aká je situácia na trhu práce...A áno, mala už staršia počas astm. záchvatu aj teplotu viac krát. Telo bojuje a skúša všetky prostriedky boja na zlepšenie stavu. Ja by som ju do škôlky nedala, ale ak by som mala nad sebou riziko vyhodenia z práce kvôli častým OČR...
@perla200 : no vysokú tepltu určite nie, ale môže mať zvýšenú, tiež ma to zlostí ak sú choré deti v škôlke ale ako som písala u nás ak by mali otáčať vo dverách všetky choré deti tak to môžu celú školku do jednej skupiny, môj štvor ročný a troj ročný nevedie čo sú to antibiotiká, a ak by nemali alergiu, ktorú zdedili po mne ☹ , tak ani nevedia čo to lekárka je, minuly týždeň sme boli na testoch na alergologii a zaniesli sme obvodnej papiere a tá na nás vo dverách že len podťe dnu lebo že preventívnu prehliadku nemal robenú, skús zmeniť deťom stravu, neviem, možno že to nepomôže, len mi je ľúto ak sú deťičky tak často choré, u nás aspoň raz do týždňa máme strukoviny, jogurt s cesnakom, veľa zeleniny, ovocia, cesnak, cibuľa, na lyžičku trošku chrenu, cviklu.....
@dai v podstate s Tebou suhlasim, ale to by museli byt vsetci rodicia zodpovedni ... bola som svedkom toho, ze ucitelka rano odmietla pustit dieta do triedy, lebo uz den predtym bolo na tom dost zle a rodicia boli upozorneni ... matka jej zvysenym hlasom vysvetlila, ze jej ho tam nechava a odisla ... nebola to ziadna neprisposobiva, navyse sme vedeli, ze ma k dispozicii babicku ... ked jej je jedno, ci jej vlastne dieta trpi (choremu dietatu v skolke isto nie je dobre), tak tie ostatne deti v skolke su jej uz uplne ukradnute 😝 ... pre normalnu mamu je to nepochopitelne, ale asi nie vsetky sme normalne 😖
@perla200 musim suhlasit so @sissy27 - ok, preberie ho bez teploty - ak je ale chore tak mu ta teplota pocas dna vyskoci, nehovoriac o tom ze to dieta bude mat aj ine prejavy choroby... akonahle mu teplota vyskoci musi ucitelka volat rodicovi aby si ho okamzite prisiel vyzdvihnut a pozadovat lekarske potvrdenie ze je zdrave pri dalsom preberani do skolky...
inak tiez nechapem ake choroby mozu mat deti ked su 3-5 tyzdnov doma ( my sme s kiahnami myslim boli 2alebo 3 ale to je kvoli infekcnosti a nie chorobe ako takej ) - pritom moj syn ma ako predcasniatko s kyslikovou podporou po narodeni dost slabu imunitu - ale teda takto dlho doma kvoli chorobam nebyvame ( fakt je ze druhym rokom jeho zivota sa mu imunita nenormalne zlepsila )
inak moja lekarka tiez tvrdi ze tie sopliky a podobne veci tieto malinke deti potrebuju, lebo len tak si buduju imunitu - drzat ich v sterilnom prostredi im nepomoze... pisem samozrejme o neinfekcnych chorobach
@zuzkaanicka ale ta ucitelka ho Nesmie zobrat - ako my sme sukromna skolka a niektori rodicia su teda inak arogantni niekedy ale ucitelky maju taky respekt ze ked povedia oni ze dieta neberu tak ho neberu, detto ked zavolaju ze dieta treba prist vyzdvihnut tak ho rodicia vyzdvihnut pridu a bez lekarskeho potvrdenia ho nevezmu spaet - ved aj skolka musi mat nejake pravidla a verim ze v nich je zahrnute aj spravanie sa pocas choroby ( v nasich to je ) - tym padom to rodic musi respektovat...
ak by to rodic spravil, byt tou ucitelkou zavolam normalne rodicovi este raz pocas dna spolu s riaditelkou a ak si ho nepride vyzdvihnut tak by som zavolala socialku a sanitku - ze rodic sa odmieta starat... starostlivost o chore dieta urcite nie je na ucitelke v MS
Myslim ze je lahko rozoznat velmi infekcne a menej infekcne choroby, aj laik rozozna ze ked ma dieta osypky, tak to neni lahka infekcna choroba. A ze na sopel, sa na svk neumiera. Aj bez diplomu 🙂
@dai toto sa stalo este ked chodila starsia dcera do skolky, takze je to uz davno, ale tu rannu scenu mam celkom zivo pred ocami ... matka naziapala a odisla ... neviem, co bolo potom, nic podobne som uz nikdy v tej skolke nezazila, tipujem, ze riaditelka to tak nenechala, ale aj toto je ukazka toho, ako niektore mamy riesia situacie 😠
Manzel mal podobny ranny zazitok (v inej skolke)... jedno dievcatko malo uplne skleneny pohlad, poriadne kaslalo, tak sa opytal maminky, ze preco dava tak chore dieta do skolky ... odpoved ho celkom vytocila ... to dievcatko to chytilo v skolke, takze preco by ho tam nedala ... vtedy manzela opustila akakolvek diplomacia a povedal jej, co mu vtedy prave na jazyk prislo 😝 ... ale nepomohlo, dieta do triedy islo 😖
@dai , tak napríklad u astmatika sa zápal priedušiek môže ťahať aj 3 týždne a normálna mama ho nechá ešte minimálne týždeň doma na doliečenie, lebo príde do kolektívu a o 3 dni bude doma zas 😉 No a ešte napríklad moja nemávala prvých 6 rokov nikdy len nádchu, alebo angínu, vždy, vždy - niekoľkokrát ročne, to skončilo na prieduškách.
Ako ja s vami chápem, že choré dieťa do škôlky nepatrí. V tom sa zhodujeme. Len mámobčas pocit, že mamky majú problém rozlíšiť choré a choré dieťa. Pokiaľ sa bavíme o teplote, tak nie je o čom... ale len z kašľa to laik nepozná, či je infekčné, alebo alergik.
@ancovec nehnevaj sa na mna, ale ani doktor nemusi na prvy pohlad rozoznat infekcne od neinfekcneho ... toto si trosku prestrelila 😝
@zuzkaanicka to trosku moc prestrelila....
@ancovec aj z obyčajnej nadchy sa može vykluť vseličo....
@cairka cítaj...ok? nie to som nenapísala...to bola odpoved na ancovec
moj syn ma 2,5 roka, je jaslickach a chodime do jasliciek so soplami aj kaslom,aj s bronchitidou bez teploty a bez uzivanim antibiotik,nas doktor nam vzdy da potvrdenie ze maly moze navstivovat kolektiv,najskor som bola s pristupu v soku ale uz som si zvykla na liecbu v rakusku, antibiotika nema preto a by si organizmus sam poradil s infekciou a v koletive si buduje imunitu, jasne ked vyskoci teplota nechame ho doma,stahujeme az 39,5 C,kasel aj sople trvaju dlhsie aj 3 tyzdne, ,prekonzultovala som to aj s profesorom na detskej klinike a ten potvrdil spravnost liecby a postupu nasho detskeho dr,v jaslickach nas nikto neupozornil ze maly je soplavy a ukaslany,vlastne aj ostatne deti su takisto kedze mame toho detskeho dr jedineho sirom okoli
ok dakujem dievčatá - som rada viem postrehy, už sa nečudujem tej matke že dáva s kaslom dieťa do skolky🙂 aj to je pohlad.... nerozoberajme to už... vselijaké mamičky existujú....lovu zdar🙂
@zuzkaanicka myslim ze na svk nie su az taki zli lekari, aby nerozoznali infekcne choroby s tazkym priebehom-osypky a spol, a len to ked ma dieta nadchu, lebo ja neviem prechladlo, ci co. koniec
chcela som povedat, ze s kazdym malym soplom dieta vyclenit s kolektivu je asi troska prehane. Dovidenia
@cairka jasne... ja som reagovala nato ze normalne dieta by si s anginou a podobne malo poradit do tyzdna , dvoch... my sme tiez ten prvy rok sa museli doliecovat dlhsie ako len tyzden - proste maly mal slabunku imunitu, nastastie nase opatrenia na zvysovanie imunity zaberaju - klop, klop😉 a teraz je na tom uz omnoho lepsie...
@perla200 ja suhlasim s tebou ze k lekarovi by clovek mal ist a vylucit infekcnu chorobu... ale ak to spravi tak potom dieta moze ist kludne do skolky a ty ako rodic ineho dietata nevies ci je naozaj chore alebo nie - myslim ze o tom su tu tie prispevky - ze ty si mozes mysliet ze to dieta je stale chore a pritom ono moze byt len pernamentne nachladnute ( mne nase ucitelky u drobcov povedali ze je uplne normalne ze od nejakeho novembra do marca detom tecu sopliky - su to deti ktore buduju imunitu a na zmenu pocasia takto reaguju - hlavne teda u nich kde kazdy den idu najmenej 2x von... takze oni to neriesia - pokial ale tie sople zacnu vyzerat infekcne alebo dieta ma ine prejavy - nechutenstvo, skareda kaka, vracanie etc. ... nemusi byt ani horucka, okamzite je volany rodic )
Porozpravaj s ucitelkou. Riesila som podobne veci, 1. je to v prihlaske alebo v zmluve, ze NEPRIJMEME dieta so znamkami ochorenia, 2. ak mi tvrdili, ze dieta nekasle, nesopli atd. nahrala som si to do mobilu ako dokaz. Mame suhlas so spracovanim udajov, fotiek, videa, nesirim to dalej, takze mozem. To "zavrelo usta"..
ALE otazne je, ci to p. ucitelke vadi, stretla som sa uz aj s tym, ze je to jedno, ved menej deti = menej starosti :(
No a v poslednom rade, niektori rodicia donesu potvrdenie od lakara, ze dieta je zdrave a Dr. ho ani nevidela... Vela stastia...
@cairka ahoj...no ten zapal pluc je zakerak☹ nastastie som to nezazila u dietata ale u mamy ano - ona ani sopel nemala, len kaslala - taky slaby kaslik😉 trval jej ale strasne dlho a nevedela sa z neho dostat tak ju lekarka poslala na rtg pluc - flak ako sv.na:-( hned bola hospitalizovana a v nemocnici bola skoro 3 tyzdne - lekary povedali ze velke stastie ze sa ten rtg konal lebo mohla nato zomriet - bez akychkolvek vonkajsich prejavov☹

@ancovec ako vies rozoznat mega infekciu od mega neinfekcie? si lekár? či čo?