icon

Jedna matka dáva do škôlky pernamentne choré dieťa

perla200
2. dec 2013

ahojte dievčatá - takže idem sa opýtat na nejaké právne kroky alebo staznosti či čo? jedna mamička dava pernamentne choré dieťa do skolky, potom to ta moja chytí a sme doma 3 týždne... čo s nou? sú na nu nejaké paky?

perla200
autor
2. dec 2013

@dai ano je to smutné🙂 zamyslam sa....
@alena16 načo to opakujes? chces presviedčať mna či seba?🙂 nie dievčatá - mate pravdu ok beriem vas nazor fakt....budem sa liečiť odteraz ked budem chorá, nebudem roznasat bacile... važim si vase nazory.... nechajme to tak ok? dakujem moccc 😵

gubcikova
2. dec 2013

tak ja vám poviem keby som nebola na RD a chodila do práce dám tam malú aj ked by mala soplík priesvitný či kašlala.ale kedže poznám svoje dieťa nám nastáva hned žltý sopeľ či zelený ktorý je infekčný.

zaneta123
2. dec 2013

@perla200 ono najskôr si treba preveriť či dieťa je skutočne choré. Môj starší syn kašle pernamentne ale má diagnostikovanú peľovú alergiu a astmu. Rodičia, ktorý o tom nevedia si asi tiež myslia, že je chorý a aja som tá, ktorá im tam dovlečie choré dieťa.. každopádne ak ten jeho kašel je iný na aký som zvyknutá tak vždy bežím k doktorke a pokiaľ tá potvrdí, že nie je infekčný , že je všetko OK tak malý ide do škôlky.

fiffinkaa
2. dec 2013

ak berie učitelka choré dieťa do kolektívu, tak podla mna je problém v učitelke..

bastika
2. dec 2013

Aj moja kasle neustále ale nie je to infekcne nikdy takze ju do skolky dávam. V zahraničí sa takéto veci vôbec neriešia tam je to uplna banalita deti sa musia naučiť s chorobami bojovať v Nemecku Írsku Holandsku tam k lekárovi platíte hneď za návštevu take prachy ze so soplikmi sa veru nechodí o babysitterke nehovoriac takze mne vôbec nevadi ze sú v kolektívne choré deti aspon získame imunitu. Vadi mi len to ked vidím ako sa take choré dieťatko trápi. Takze pokial ma mala teplotu vtedy ju nechávam doma.

simca06022011
2. dec 2013

no u nas je potvrdenie od lekara ak dieta chyba 5dni povinne... lebo vraj vela rodicov k dr ani nejde a deti pridu o tyzden v rovankom stave. Chore dieta mi neprevezmu, ak ju nieco chyti v jasliach zavolali by ma po nu....sme ale v sukromnych. normalny nie zachvatovy kasel neriesime, pretoze teraz staci ze pobehaju a hned sa rozkaslu, ale neviem si predstavit cely den si nechat dieta behat po jasliach a po vonku unavene, chore... ked ma mat klud a liecit sa. Pokial viem v zmluve mame, ze dieta moze byt z kolektivu vylucene aj natrvalo, to je podla mna presne pripad opakovaneho nosia choreho dietata a staznosti ostatnych rodicov. Prediskutovala by som to s riaditelkou, S druhou mamickou tazko, tej je to tak fuk... ked tak socialku by to mohlo yaujimat ak dieta chodi viditelne chore a teda je zanedbana jeho zdravotna starostlivost zo strany matky... ale podla mna predstava stratt skolky v tejto dobe je uz dost strasiak 🙂 Inak minuly rok toto bol u na sproblem... jasle som platila 6 mesiacov a mala tam bola dokopy 3tyzdne. Potom sme boli doma a kym som sa dala dokopy vybrala som 8 bal. ATB, lebo vsetky jaslickarske bacily na mna naskakali...

viera27
2. dec 2013

Inak to som zazila na synovej byvalej ZS. Otecko jednej spoluziacky je vysoky manazer v banke, teda velmi pracovne vytazeny. A raz tak doniesol dceru do skoly so satkou na hlave. Ucitelka sa jej pyta: a co moja, co ty mas tu satku? A baba pravdivo:" Mam vsi,ale mamina je odcestovana a ocino ma vela stretnuti, nemam s kym byt doma 😀!" No ked ucitelka vyletela pred skolu za otcom, revala ako tur. Nestihol nastartovat a zmiznut 😀

bastika
2. dec 2013

@simca06022011 s tou sociálkou si ma pobavila 😀

sisaka
3. dec 2013

treba riesit svoje deti a nie cudzie! U nas v Kanade nikoho ani len nenapadne riesit sople, kasle druhych deti, treba si vsimat tie svoje a ked je niekto citlivy treba vynat zo skolky a zabezpecit si sukromnu opatrovatelku, U nas deti nemozu ist do kolektivu pri horuckach, vracani, hnacke + niektore ine infekcne ochorenia. V skolke nemaju ucitelky problem podat potrebne atb a nik sa z toho nezblazni. Syn zabojoval prvy rok, ked bol chory 4 x s ATB, druhy rok len 1 x bez ATB, tento rok nic. Nasa doktorka povedala, ze zdravemu dietatu trva zhruba rok vybudovat si imunitu potom je to uz ok a mala pravdu a to chodia do skolky deti fakt s kadecim vratane ATB + sem tam prebehnu rozne infekcne ochorenia ako "ruky, usta, nohy" co schytalo aj par deti z jeho triedy, hned ako bol potvrdeny prvy pripad v skolke urobili osvetu, rozposlali emaily, aby rodicia hned vedeli s cim maju docinenia, ucitelky zvysili hygienu, castejsie umyvanie stolov, dezinfekcia hraciek, dosledne umyvanie ruk a ako prislo, tak aj odislo, s tymto sa v detskych kolektivoch ratat musi a kto ma problem sa s tym vyrovnat, musi sa zariadit inak, na rozdiel od skolskej dochadzky nie je povinnost tieto zariadenia navstevovat

funfun
3. dec 2013

Baby ja zijem v USA a teraz neviem ako mam odpovedat ci suhlasit alebo nie aby ste niektora neboli doslova nasrata...Moj maly odkedy zacal chodit do skolky ma problem so soplami a od neho to chyta mladsi co je doma so mnou...Nerieste sopliky tie nie su nakazlive bezte na google a googlujte ako nakazlive su sopliky...Tu sa to vobec neriesi dietatu tecu dobre ze nie az po bradu ucitelkapride utrie a ked jedieta starsie si to urobi samo...🙂 No kedze uz ma teplotu tak ani ja sama ho nedavam len neviem ako to beru amicky tu...jednoducho doma si to ozaj neviem predstavit ze pride dieta s horuckami do skolky(mam mamku ucitelku a nikdy som nic take od nej nepocula aby mali taky problem)...takze sa zbytocne rozculujete ak ma dieta sopliky je to normalne a ked tam vyskoci teplota alebo nebodaj vracia to uz treba ostat doma a aspon ja to beriem tak,ze inkubacna doba u nas je tyzden...

funfun
3. dec 2013

@funfun inac som zabudladopisat,ze moj maly este nema 4 roky a kasle skoro stale...mozno ma astmnu,ale vsetko co k tomu treba mu mozu urobit az ked prekroci 4 rok

perla200
autor
3. dec 2013

@bastika a zistili jej príčinu prečo kasle? ako imunolog alebo tak

perla200
autor
3. dec 2013

@funfun a čo napriklad mu musia urobit?

bastika
3. dec 2013

@perla200 nie dýchanie čisté hrdlo ok neriesim to lebo jej inak nic nie je a kasla sa ťažko zbavi aj dospelý ale kedze kasle najmä ráno po zobudeni a ked zaspava budu to stekajuce hlieny ktoré som dala 2 krát vysetrit a nebol v nich žiaden patogen aj ked boli zelene co vykaslala. Mala mala ťažkú infekcnu mononukleozu ked mala 2 roky aj sme mali uznané dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav upozornili nás ze bude velmi často chora. Do skolky nastúpila ako 3 ročná a az doteraz bola doma týždeň kvôli chorobe a to som asi nedala antibiotika len nurofen ale to sa uz nepamätám. Naopak kamoska vkuse testuje deti na imunitu a stále nieco vyjde zle potom kopec liekov a doma nechá dieťa s obyčajný soplikom a maly je stále chorý teda podľa mna nie je chorý len ma sopliky. V škôlke je prekurene na dvore mínus aj ja mam stále sople to je normálne. Ja nechám malu doma ked ma teplotu alebo mi povie ze sa necíti dobre vtedy ideme k lekárovi ale väčšinou len popocuvat ci čisto dýcha.

bastika
3. dec 2013

@sisaka no súhlasím na 100% obyčajne najviac choré sú tie deti ktorých rodičia neustále ochraňuje pred bacilmi čím to asi bude 😀

ifkael
3. dec 2013

Tak je rozdiel permanentne chore dieta a soplik...nehovorim ze cele zahlienene dieta, ci zelene sople- ale obcas tecie z nosa tomto pocasi aj zdravemu cloveku

martuska75
3. dec 2013

@perla200 Vieš čo ja sa už ani nečudujem že niektoré nezodpovedné osoby pošlú dieťa choré do školky, lebo s nim kludne chodia už aj do materského centra kde sú bábatká od 1-3 rokov. Teda žiadne jasle! - maminy sú doma na materskej. Už som niekolko krát zažila, že mamina došla aj so starším školákom že jej ho vrátili zo školy (!!!!!!!!!!) tak zobrala aj toho! DO školy nemôže, lebo je chorý, ale medzi bábatká pohoda. A najrašej mám tie maminy s tými vraj alergikmi - teda nechcem zovšeobecňovať, ale moja mamina robí 40 rokov školke a už má normálne odsledované - malá večne usoplená (vraj alergička) a deti okolo nej čo sedia pri stole sa vraj bežne aj 2x otočia doma na PN-ke a ona ešte furt vraj alergicky soplí. Ved ja nehovorím že ked má dieťa trochu soplov musí byť hned doma, ale evidentne choré dieťa, smutné, uplakané, sklenené oči a zobrať ho do materského centra to už musí byť človek komplet na hlavu. A potom sa čuduje že už berie 3 antibiotiká a furt nezaberajú. No čím to asi bude.

matkamirko
3. dec 2013

@perla200 diskusiu nemam cas citat, napisem ti iba svoj nazor.. Zial najdu sa aj taketo matky. Nas zatial do skolky nechodi, ale tiez sa toho obavam. Napisem ti moju skusenost- od malicka k nam na navstevu chodila jedna rodina s dievcatom, takmer vzdy prisli chori(ale kedze boli chori, pripadne iba mala, stale, tak si to uz ani neuvedomovali). Ja som prakticky od narodenia maleho bola väcsinou zatvorena doma, a riesila horucky, sopliky, vracanie, plakanie. Vela som si odplakala, ale kedze to bola rodina, tak som mlcala(co bola chyba). Az raz, ked maly kvoli nim skoncil v nemocnici(v poslednej chvili), to mal asi rok a tristvrte, som si dovolila pred ich matkou, svokrou, povedat, ze namiesto dovoleniek(lebo po nasom navrate z nemocnice sa mi na dvore chvalila, ako idu na dovolenku k moru v lete), by mali riesit svoju chorobnost, a to, ze ich dcera roznasa bacily(vtedy ochorel od nej). Dalej rozsirovali kade-tade, ze maly ma asi nieco vrodene, s teplotami-no proste blbosti. A dopadlo to tak, ze sa neskutocne urazili, a doteraz sa nebavime. A vinnik za vsetko som samozrejme ja. Preto ja kazdemu uz radim, povedat si svoj nazor, nenechat si od niekoho komplikovat zivot. Mamine dietata, ktore chodi do skolky casto chore, treba vysvetlit, ze druhym komlikuje zivot, ci si to uvedomuje. Ja by som sa porozpravala aj s riaditelkou-ak nebude reagovat matka, a urcite by som nebola ticho. Podotykam, ze maly ma imunitu uplne ukazkovu- testy vysli pri kazdom odbere vyborne. Takze nie vzdy je problem v tom, ze dieta, ktore ochorie od ineho choreho, musi mat hned oslabenu imunitu. Obcas sa najdu aj silni bacilonosici, a vtedy je potrebne ich vylucit z kolektivu-ved maju rodicov, nech sa staraju. 🙂

mihaja
3. dec 2013

Samozrejem evidentne choré dieťa má byť doma to je jasné. Napriek tomu ak matka chodí do práce o ktorú si nemôže dovoliť z existenčných dôvodov prísť(a je takých veľa), tak možno slabú nádchu,kašel a soplíky(pri ktorých je väčšina deti v pohode-vystrájajú) si nemôže dovoliť riešiť tak aby zostala každú chvíľku doma. Zamestnávatelia majú vlastný pohľad na takúto absenciu. A nie každá matka má po ruke babky-tetky-kamarátky.

nefertitka
8. dec 2013

@perla200 mas pravdu, chore dieta do kolektivu nepatri, precitala som si skoro celu diskusiu a je to presne tak, ako som predpokladala, stretli sa tu dva nazory, moj nazor je, ze aj priesvitny sopel je nakazlivy, kvôli takym matkam, ktore davaju svoje chore dieta do skolky je potom stale chore aj moje. A tie co tu pisu, ze nechapu, ako sa moze dieta doma liecit 3 tyzdne, no tak na to napisem, ze maju obrovske stastie, ze im staci na vyliecenie danej choroby tyzden. Mne sa mala teraz liecila 3 tyzdne z anginy, na ktoru hned zas nieco chytila, mandle ma v katastrofálnom stave a lieci sa znova. Ide doslova z choroby do choroby.
A take reci, ze nie kazda matka si moze dovolit ostat pri sopliku doma, tie mna vytacaju, lebo kedze ona nemoze ostat doma so soplavym dietatom, kvôli nej potom doma ostavaju tie druhe, co to nachytali od ich deti.
Nevravim, alergia je alergia, ale sorry, ked mi ucitelka povie, ze dnes mam v triede dve deti so zelenymi soplami a vkuse kaslu a nemozem nic urobit, lebo rodicia mi priniesli papier od dr. ze su zdrave, to co uz je?
Alebo pridem do skolky rano a dieta vracia do zachoda? Ja uz mam averziu voci celej skolke, lebo je to tam ako loteria, vzdy cakam, co sa nam "postasti" priniest domov tento krat. Mimo kolektivu, az na par výnimiek je moje dieta takmer zdrave, ale akonahle tam nastupi, tak tam vydrzi ledva 5 dni. A stacilo by, aby sa tam nepremielali chore deti.
Ja som bola tehotna, ked mala teraz nastupila do skolky, bola som na zaciatku tehu, chytila som od nej tri choroby a potratila a mozno sa to niekomu bude zdat pritiahnute za vlasy, ale davam to za vinu skolke, alebo resp. tym rodicom, ktore tam davaju chore deti. Dostala som to od malej a skomplikovalo sa mi to az na zapal stredného ucha nakoniec.
Malu sme odtial vybrali, lebo sa na to nemozem pozerat, ako casto trpi a nastupi az na jar, ked to hadam uz s chorobami bude lepsie. A nie, nemozeme si to dovolit, nechat si ju doma, s jednym platom sa nam tazko splaca hypoteka, ale ked mi tam mala bude chodit, aj tak bude stale chora a doma.
A ano, dieta si potrebuje budovat imunitu, ale nie tak, ze bude zdrava 5 dni a potom 3 tyzdne chora a tak stale dookola. Ja som vyslovene proti chorym detom v skolke, take tam nema co hladat. A neviem, kto to tu pisal, ale ma pravdu, nie je to len o skolke, je to aj o materských centrach, ihriskách, nakupnych centrach...
Kazda mame na toto svoj nazor, ale ja osobne by som nikdy nedokazala svoje vlastne dieta nadopovat liekmi a supnut ho do skolky, uz len kvôli nemu samému.
A ked niekto priesvitny soplik nepoklada za infekcny, tak uz neviem, ano ked je z toho, ze behal po vzduchu, alebo ho nieco podrazdilo, alebo je alergik, ok, ale moja ked ma priesvitny sopel, tak uz viem, ze je chora, ze nieco z toho bude. Ja som od nej tento priesvitny soplik chytila a ten mi bohuzial udrel aj na to ucho a nebola to sranda.

nefertitka
8. dec 2013

tak a teraz sa na mna vrhnite 😝

katka1981
8. dec 2013

@cairka, CRP nemusi zistit vobec nic. osobne som mala plucne chlamydie, cierny kasel, mykoplazmy v nose moraxelu a zlaetho stafilokoka a CRP menej ako 5. Takze u mna toto vysetrenie uplne stratilo svoje caro a to iste aj mala 🙂 Podotykam vsetko som to mala naraz, bez horucky.

eeffka
8. dec 2013

@nefertitka nejde o vrhnutie sa na teba ale pozeram ze mala ma 4r, ak je to jej 2.rok v skolke mate problem s imunitou... toto co popisujes som mala s dcerou ked mala 2,5roka a chodila do skolky 1.rok, tyzden skolka, 2t doma a takto dookola v case november-marec
chore deti su vsade: skolka, obchod, v vytahu aj ked tam uz deti nie su zostanu bakterie... naozaj byt doma 3t s anginou je chore!!! ja sama ako decko som mavala anginu po 4dnoch na ATB je dieta v podstate zdrave

ked dostanes soplik ty ides z prace na 3t na PNku? netreba zit pod sklenenym zvonom.
Iste ze vracani eje extrem ale prisvitny sopel??? ja soplim cely rok, aci z tepla, chladu, prachu, alergie, sem tam aj s nadchy ale podla tvojno meradla som nakazliva...

perla200
autor
8. dec 2013

@nefertitka ano ja ti to kvitujem - každá matka ktorá vylieči dieťa za týžden je super matka - bohužial na MK sa najdu len dokonalé matky, s dokonalými zdravými detmi a sopel s kaslom ako tu jedna písala - neviem jalovec či kto - taký divný nick mala tak ta je uplne na praskoch podla mna.... tak to považuje za zdravé dieta a pozrie sa v skolke na ostatné a vidí či je choré alebo nie - podla mna vystudovala minimalne dve medicíny a mali by jej dat nobelovú cenu - ja som to tu vzdala - lebo pýtas sa na matku druhú a začnú riesit tie pirane a hyeny teba...resp. mna.... kasli na to nefertitka - mame rovnaké nazory a ostatné tiež len to tu je koníkovská mafia - su ženy ktoré su strčene v každej téme a radia - pritom v hlave bordel ako svina maju a neriesia svoj život lebo to nevedia...tak riesia ostatné.... drbem na tuto tému....

nefertitka
8. dec 2013

@eeffka no ja nesoplim, iba ked som chora, alebo ked je vonku chladno, alebo na chvilu, ked si kychnem. Toto som ale napisala, ze takyto sopel je ok, ale ked dieta nema sopel a zrazu ho zacne mat a musi smrkat, lebo inak by mu tiekol po kolena, tak mu asi zacina nejaka infekcia.
No neviem, mala bola doma 3 tyzdne nazoaj s angínou, dr. sa to ani po tych 3 tyzdnoch nepacilo a poslala ju na orl, kde nam bolo povedane, ze stale ma velmi velke a cervene a zahnisane mandle a ma prist znova na buduci tyzden. Takze to nie je az take chore, ale bud ma ako pises ty oslabenu imunitu, alebo ma nejaky druh anginy, co si bohuzial vyzaduje takuto dlhu liecbu. Aj chodíme k imunologicke a zatial jej znizenu imunitu nezistili, ale buduci tyzden ide znova na krv, tak bohvie, mozno sa to povtrdi.

nefertitka
8. dec 2013

@eeffka a po 4 dnoch po atb s angínou je dieta v podstate zdrave? No neviem, dr. jej brala este krv aj moc po angine, sama povedala, ze hnisava angina je hnusoba a treba ju riadne preliecit a skontrolovat po atb, ci nema tu bakteriu aj inde

jonas17
8. dec 2013

celkom zaujímavý článok, stotožnujem sa s ním...zdravé dieťa s dobrou imunitou si so soplíkom rýchlo poradí, u nás je to záležitosť 3-4 dní, dieťa treba otužovať, zdravo živiť, vyhýbať sa chémií a pôjde to..
http://zdravie.pravda.sk/zdrava-rodina/clanok/2...

dadda02
8. dec 2013

@jonas17 Toto by si mali naozaj vsetci rodicia precitat.

yarnie
8. dec 2013

Iste, sopliky patria k detskemu veku, ale ja uz som alergicka na tie reci mamiciek, ktore hovoria ze sople su normalne a neriesia ich. Pokial ma dieta len sopel par dni a potom to prejde, to by som aj ja bola taka macherka a neriesila. Ale mame smolu, u nas su tecuce sople len zaciatok, potom prestanu tiect, zacnu zatekat, dieta dostane horucku, zacne kaslat, vracat z kasla a to trva aj dva tyzdne, niekedy tri kym sa z toho dostane. Ak berie atb, lebo ma vysoke crp a nalez na prieduskach, tak sa mu tymi "soplami" imunita nebuduje, naopak klesne. A potom stretneme nejaku mudru maminku, ktora ma dieta zdrave ako buk, akurat mu tecu sople po kolena a sme v tom zas. Je to bludny kruh, ktory si odskacu deti so slabsou imunitou, ja by som velmi rada sople ignorovala a budovala decku imunitu, ale u nas to konci napriek vsetkym snaham o jej posilnenie vacsinou atb, hlavne na jesen a v zime. Tak ale kazdy si riesi to svoje, vsak. Rodicia ktorych deti to zvladaju behaju so soplami a rodicia ktorych deti su chorlave su s detmi doma a liecia ich. Riesenie nemam :(

jonas17
8. dec 2013

@yarnie možno by bolo treba začať riešiť, prečo tie sople stále chytí, prečo je imunita oslabená...veľmi dôležitá je strava...možno dieťaťu niečo v nej vadí, nevie to spracovať a ked "pohár pretečie" , prepukne choroba. treba sa vyhýbať atb, telo má zázračnú schopnosť dostať sa z choroby samo, atb imunitu oslabia, výsledok je ten, že po ich dobratí je dieťa fakt oslabené a potomnaozaj stačí, že prejde okolo sopla a už ho aj chytí. aj tie teploty, no je to prejav, že imunita pracuje na plné obrátky a rodič hned zráža aj zvýšenú teplotu nad 37, telo nevie, čo robiť, pretože chce bojovať, ale antipyretiká ho okramú, teplota síce zmizne, ale problém ostane ...a kolotoč sa točí...niekedy stačí len vynechať mlieko, mám kámošku, ktorej syn stále soplí, ona ho nadája ráno a večer mliekom, dieťa je zahlienené ale ona povie, že malý bez mlieka nevie byť...tak nie som hrdinka, tiež mám rešpekt pred každou chorobou, ale ak by som mala taký problém, tak skúsim to s tým mliekom...