Kam zapísať dieťa do škôlky?
Ahojte, za chvíľku tu bude čas zápisu do škôlky a ja riešim dilemu, kde zapísať moju 2 a pol ročnú dcéru. Bývame na dedine 6 km od mesta, sme tu prisťahovaní, tak veľa ľudí tu nepoznáme. Neviem, či zapísať dcéru sem do škôlky alebo do mesta. Do dedinskej zvažujem preto, že by si tu našla viac kamarátov, na ulici máme asi 3 deti( pôjdu určite na dedinu do škôlky), s ktorými sa sem-tam stretávame vonku, možno by potom s nimi išla aj do školy a celkovo by sme sa tu viac socializovali....Do mesta zvažujem preto, lebo jediný, kto nám s dcérou môže pomôcť, je svokra, keby ju treba vyzdvihnúť alebo zaniesť a tá býva v meste a nejazdí na aute....Tak 4-6 mesiacov po nástupe malej nebudem ešte pracovať, tak to by ešte nebol problém, len keď začnem pracovať, tak možno budeme potrebovať pomoc svokry.... neviem ešte, či nájdem takú prácu, kde sa mi bude dať ju aj vyzdvihnúť aj zaniesť do škôlky. Viac by som chcela, aby chodila na dedinu, len sa obávam, že tu pomoc od svokry budeme potrebovať. Riešili ste niekto niečo podobné? Ako ste to nakoniec vyriešili? Nelutujete ako ste sa rozhodli?
Dedinska skolka. Mna dali do mesta a navzdy som ostala v dedine trocha outsider
Urcite dedinska skolka radsej, ste rodicia, dvaja, hadam sa viete postarat o jedno dieta bez pomoci inych.
Určite na dedinu, pripadne ak sa zdržíš, tak aj susedka vie vyzdvinúť ak pôjde po svoje dieťa, nakoľko píšeš, že aj deti z vašej ulice začnú chodiť do tej škôlky.
@bajsa25 co otec? Aj jeho by som urcite zapojila do starostlivosti o jeho dieťa.
My máme rodinu daleko, ja som odchádzala skoro ráno, poobede vyzdvihla. Otec vodil ráno do školky.
Za mna rozhodne miesta školka. Socializacia dieťata, aj potom na 1.stupni, je na nezaplatenie.
@barka1 jasné, že aj otec je, aj bude zapojený, on pracuje na smeny, čiže jeden týždeň by ju mohol zaniesť a druhý zase vyzdvihnúť, ale v tom prípade ja potrebujem tiež prácu na smeny, aby sme sa vedeli prestriedat, jasné, že budem hľadať prácu, aby sme sa čo najlepšie vedeli prestriedat, ide mi len o to , že keby nám zachádza nejaká pol hodinka, že vie vypomôcť aj svokra, lebo tie dedinské škôlky sú aj kratšie otvorené
Moj chodi na dedinu vedlajsiu a je to super chodia tam vsetky deti z ulice..cele leto spolu travia, na ihriskach pred domom na bajkoch az mi je luto ze idu do skoly a kazdy inde 😆 boli to super roky aj sme si odviezli, priviezli vsetky sme sa poznali, po skolke v jari este 2 hodiny na ihrisku pred skolkou sme debatovali.
Otazka aj je, ako ta dedinska skolka funguje. U nas je totiz taka mala skolka, ze je otvorena od 7 do 15 a kazde prazdniny automaticky zatvorena. Takze taka skolka pre mna nema vyznam, kedze by som nestihala dieta z prace vyberat. Dala som syna do vedlajsej obce, cca 3 km a chodi tam od nas velmi vela deti.
Dedinska skolka. Mna dali do mesta a navzdy som ostala v dedine trocha outsider
@anonym_f5b3f5 presne toho sa obávam, ja som z dediny a presne viem, že s tými deťmi, ktoré chodili do mesta do škôlky a školy sme neboli taká partia...a ešte dcéra sa javí, že bude skôr tichej povahy, takže aj to nadväzovanie priateľstiev bude asi pre ňu ťažšie, aj keď viem , že ešte v tomto veku sa to nedá tak jednoznačne povedať
Urcite dedinska skolka radsej, ste rodicia, dvaja, hadam sa viete postarat o jedno dieta bez pomoci inych.
@cyberk vieme sa postarať, aj sa staráme, ale ty si nikdy nepotrebovala pomôcť s deťmi alebo aspoň by to nepadlo dobre, keby tu pomoc máš? v žiadnej situácií? Mne ide len o to, že keby niečo, viem, že mám sa na koho obrátiť...
A kde máte trvalý pobyt? Bez trvalého pobytu ti ju zoberú vôbec do tej škôlky v meste?
Moj chodi na dedinu vedlajsiu a je to super chodia tam vsetky deti z ulice..cele leto spolu travia, na ihriskach pred domom na bajkoch az mi je luto ze idu do skoly a kazdy inde 😆 boli to super roky aj sme si odviezli, priviezli vsetky sme sa poznali, po skolke v jari este 2 hodiny na ihrisku pred skolkou sme debatovali.
@ariannazara presne pre toto zvažujem tú dedinskú, cez leto bola plná ulica detí, hrali sa spolu, mala sa len ráno zobudíla a už utekala von, teraz cez zimu je to také pobiedne, že málokoho stretneme a to vidím aj na malej, že sa jej ani von nechce ísť, ale keď niekoho náhodou stretneme, tak zas ju nemôžem dostať domov...a keď by sem chodila do škôlky a neskôr s nimi do školy, tak by sa viac stretávali
A kde máte trvalý pobyt? Bez trvalého pobytu ti ju zoberú vôbec do tej škôlky v meste?
@13uzivatelka11 v dedine, ale do mesta by mi ju zobrali určite tiež, to viem na 100%
Otazka aj je, ako ta dedinska skolka funguje. U nas je totiz taka mala skolka, ze je otvorena od 7 do 15 a kazde prazdniny automaticky zatvorena. Takze taka skolka pre mna nema vyznam, kedze by som nestihala dieta z prace vyberat. Dala som syna do vedlajsej obce, cca 3 km a chodi tam od nas velmi vela deti.
@andrea_82 áno, toto je ten dôvod prečo to riešim, Dedinská škôlka od6:45-16:00, cez prázdniny zavretá, mestska 6:30-17:00, prázdniny otvorená aspoň polovicu letných
Ja rozmyslam tak, aby deti chodili do institucii blizko nasho domu spolu s detmi so susedstva, aby si idealne vytvorili take vztahy, ze po skolke, skole sa mozu szretavat bez pricinenia rodicov(neskor)🤣
Ja rozmyslam tak, aby deti chodili do institucii blizko nasho domu spolu s detmi so susedstva, aby si idealne vytvorili take vztahy, ze po skolke, skole sa mozu szretavat bez pricinenia rodicov(neskor)🤣
@majlo1234 áno, tak aj ja rozmýšľam, len teda je tam ten chrobák, že keby niečo, mám tu svokru po ruke
Určite dedinska škôlka,po čase sa zoznámis aj ty s inými rodičmi,a prípade potreby si budete vedieť pomôcť. Napríklad ja tak mám obe deti v škôlke na dedine, manžel pracuje v zahraničí,takže som prevažne z deťmi sama. Tak isto nemám nikoho na pomoc, sme dohodnuté s dvoma mamičkami,že v prípade potreby (ak by hociktorá nemohla)tak si dáme vedieť,a vzájomne si deti vyberieme a vezmeme k sebe,potom si normálne ich vyzdvihneme. Všetky bývame na jednej ulici, doslova pár domov od seba,takže žiaden problém 😀.
Zariadila by som sa podla otvaracich hodin. Ak je vasa skolka otvorena len do 16.00 a cez prazdniny zatvorena, asi by som dala do skolky v meste. Ono, aj nase dieta chodilo do skolky, co bola otvorena do 16.00 a asi 2x sa nam stalo, ze proste sme uviazli v zapche po ceste z prace a nestihli sme to. Dalsi rok sme dali dieta do inej skolky, tam to bolo do 16.30. Vzdy sme dieta vyberali skor, ale tiez sa nam parkrat stalo, ze sme kvoli zapche prisli po 16tej a bolo to fajn, lebo sme to stihli v otvaracich hodinach. Aj tie prazdniny, ked aspon na jeden tyzden tam dieta mozes supnut, tak to je tiez na nezaplatenie. My sme nemali nikoho nablizku, kto by nam s detmi pomohol, takze sme sa museli vo vsetkom spoliehat len na seba. Ty budes tiez pracovat v meste?
Presne ste všetky napísali tie dôvody, ktoré zvažujem pri výbere škôlky... viac by som chcela tú dedinskú, ale tam sa budem musieť prispôsobiť pracovne, keď budem hľadať prácu nebudem mať neobmedzené časové možnosti a to sa odrazí aj na plate určite a tiež možno napr. pre tú polhodinku budem musieť obetovať lepšiu prácu....som aj viac menej pripravená na to ,,obetovanie", len som chcela sa utvrdiť, že to má význam, lebo rozmyslam aj tak, že dnes už je iná doba, že už aj tak deti ani von nechodia, iba samé krúžky a povinnosti a kamarátov si hľadajú tam....
Zariadila by som sa podla otvaracich hodin. Ak je vasa skolka otvorena len do 16.00 a cez prazdniny zatvorena, asi by som dala do skolky v meste. Ono, aj nase dieta chodilo do skolky, co bola otvorena do 16.00 a asi 2x sa nam stalo, ze proste sme uviazli v zapche po ceste z prace a nestihli sme to. Dalsi rok sme dali dieta do inej skolky, tam to bolo do 16.30. Vzdy sme dieta vyberali skor, ale tiez sa nam parkrat stalo, ze sme kvoli zapche prisli po 16tej a bolo to fajn, lebo sme to stihli v otvaracich hodinach. Aj tie prazdniny, ked aspon na jeden tyzden tam dieta mozes supnut, tak to je tiez na nezaplatenie. My sme nemali nikoho nablizku, kto by nam s detmi pomohol, takze sme sa museli vo vsetkom spoliehat len na seba. Ty budes tiez pracovat v meste?
@anonym_7344aa ja neviem ešte kde budem pracovať, pretože tam, kde som pracovala, chcem dať výpoveď, to bolo tiež na smeny, ale úplne inak ako muž, to znamená, že svokra by bola maximálne využívaná a to teda nechcem ju takto využívať, tiež už má svoje roky a deti si už vychovala, tiež má právo na oddych, ju chcem mať len ako poistku, keby niečo...ale s najväčšou v pravdepodobnosťou budem pracovať v meste, tam sú najlepšie pracovné príležitosti....
@bajsa25 Ani minutu by som neuvazovala, urcite skolku v obci. Nerataj so svokrou. Po dvoch mesiacoch sa svokre nebude chciet, potom bude chora, atd. Jedina vyhoda mestskej skolky je pomoc svokry a prazdniny. Svokra je diskutabilna a v lete si vnucku moze uzit naplno.
Ja by som ako jedna z mala odporucala skolku v meste. Zober si len to, ze ti zo skolky zavolaju, ze dieta ma teplotu. Ak budes robit v meste, si tam raz-dva a pripadne mozes rovno skocit k lekarovi. Ale v dedine ti ju nebude mat kto vyzdvihnut, pobezis tam a zase naspat. Alebo vyzdvihnes dieta a mozes ist este na nakup, takto budes musiet bezat z prace rovno domov. Deti mozu byt kamarati aj bez toho, ze budu spolu v skolke. A prave naopak, dieta bude mat viac kamaratov - jednych zo skolky a druhych z ulice. V tomto veku tie kamaratstva aj tak vznikaju a zanikaju, neprikladala by som tomu az taku velku vahu.
Dala by som do mesta, jednoduchšie ju zavezieš/vyberieš ak bude treba, dlhšie je otvorená, keby sa niečo stalo môže ju vybrať svokra a ty sa nemusíš ponáhľať. Kamarátstva do 4 - 5 rokov sú ešte slabé, takto bude mať kamarátky na ulici aj v škôlke a do školy pôjde so známymi deťmi.
Ja som síce vďačná za našu dedinskú škôlku, kde nemajú ani veľký kolektív, ale je otvorená do 17:00. Škôlka otvorená do 16:00 mi príde naozaj krátko. A 6km fakt nie je veľa, ak si nájde aj dieťa nejakých kamarátov, s ktorými bude chcieť byť aj po škôlke, nevidím v tom dáky problém v tej vzdialenosti. Akože čoho sa bojíš? Že bude tvoje dieťa dáky "vyvrhel" v dedine len preto že nechodí s inými deťmi do škôlky? (Nečítala som všetky komenty tak fakt neviem čoho sa bojíš) Veď môže mať kamarátov z ihriska aj v meste v škôlke.
@bajsa25 Ani minutu by som neuvazovala, urcite skolku v obci. Nerataj so svokrou. Po dvoch mesiacoch sa svokre nebude chciet, potom bude chora, atd. Jedina vyhoda mestskej skolky je pomoc svokry a prazdniny. Svokra je diskutabilna a v lete si vnucku moze uzit naplno.
@spongebob1 nemyslím si, že by sa jej nechcelo, ona je veľmi obetavá, by som povedala, že až moc, ale je pravda, že človek nikdy nevie ..
Ja by som ako jedna z mala odporucala skolku v meste. Zober si len to, ze ti zo skolky zavolaju, ze dieta ma teplotu. Ak budes robit v meste, si tam raz-dva a pripadne mozes rovno skocit k lekarovi. Ale v dedine ti ju nebude mat kto vyzdvihnut, pobezis tam a zase naspat. Alebo vyzdvihnes dieta a mozes ist este na nakup, takto budes musiet bezat z prace rovno domov. Deti mozu byt kamarati aj bez toho, ze budu spolu v skolke. A prave naopak, dieta bude mat viac kamaratov - jednych zo skolky a druhych z ulice. V tomto veku tie kamaratstva aj tak vznikaju a zanikaju, neprikladala by som tomu az taku velku vahu.
@andrea_82 som vďačná za každý názor, zvažujem každé pre a proti
Ja som síce vďačná za našu dedinskú škôlku, kde nemajú ani veľký kolektív, ale je otvorená do 17:00. Škôlka otvorená do 16:00 mi príde naozaj krátko. A 6km fakt nie je veľa, ak si nájde aj dieťa nejakých kamarátov, s ktorými bude chcieť byť aj po škôlke, nevidím v tom dáky problém v tej vzdialenosti. Akože čoho sa bojíš? Že bude tvoje dieťa dáky "vyvrhel" v dedine len preto že nechodí s inými deťmi do škôlky? (Nečítala som všetky komenty tak fakt neviem čoho sa bojíš) Veď môže mať kamarátov z ihriska aj v meste v škôlke.
@13uzivatelka11 bojím sa že tie deti čo budú spolu, budú mať lepší vzťah a ona už bude taký outsider.... chodíme sem na ihrisko a hrávajú sa tam staršie deti, školáci už bez rodičov a páči sa mi aká sú partia, robia si tam bunkre, domčeky, všeličo vystrajaju, myslím že keď ju dám do mesta, ukratim ju o toto...
@spongebob1 svokra je synova učiteľka v škôlke a za tri roky ju to ešte neomrzelo občas zobrať syna zo škôlky na obed a tráviť s ním čas doma aj mimo škôlky (jej nápad, nikdy sme ju o to neprosili) a tráviť s ním takmer každé prázdniny a chodia všetci traja aj so svokrom na výlety.. a to som si tiež myslela, že keď s ním bude každý deň v škôlke, že si bude chcieť od neho oddýchnuť cez víkend a nebudeme sa už tak často vídať a sami veľakrát navrhnú aj spoločný víkend a dokonca ideme na spoločnú dovolenku k moru.
@13uzivatelka11 bojím sa že tie deti čo budú spolu, budú mať lepší vzťah a ona už bude taký outsider.... chodíme sem na ihrisko a hrávajú sa tam staršie deti, školáci už bez rodičov a páči sa mi aká sú partia, robia si tam bunkre, domčeky, všeličo vystrajaju, myslím že keď ju dám do mesta, ukratim ju o toto...
@bajsa25 syn chodí do škôlky do inej dediny, nikoho tam nepoznal keď nastupoval a na to, že nikdy nejako nevyhľadával spoločnosť deti, je v triede celkom obľúbeny aj keď netravi s deťmi čas aj po škôlke. Podľa mňa to aký bude mať s deťmi vzťah bude závisieť od celkovej povahy deti a nie od toho kde bývajú. Akože chápem ťa, ale ak to má ovplyvniť tvoju budúcu prácu, nebrala by som na to až taký ohľad. Po škôlke sa aj tak každý môže rozletiet do iných škôl a možno skôr pôjde s kamošmi z mestskej škôlky na spoločnú základnú ako z dedinskej, ak tam školu nemáte, alebo máte iba prvé 4 stupne.

@bajsa25 co otec? Aj jeho by som urcite zapojila do starostlivosti o jeho dieťa.
My máme rodinu daleko, ja som odchádzala skoro ráno, poobede vyzdvihla. Otec vodil ráno do školky.
Za mna rozhodne miesta školka. Socializacia dieťata, aj potom na 1.stupni, je na nezaplatenie.