icon

Kedy poslať staršie dieťa do škôlky?

mary174
Včera o 11:30

Ahojte, mám 4 ročného syna a 1 a pol ročnú dcérku. Syn by mal v septembri nastúpiť do škôlky, doteraz bol doma s nami, je nám super ale chcela som aby sa pomaly zaćal učiť v kolektíve. No zároveň som smutná, že už s nami nebude doma. Ako ste to riešili vy ? Rok a pol ešte budem doma

anonym_096cad
Včera o 11:36

Hlavne sa z toho nerucat, ako keby nastal koniec sveta. Je to len skolka, nie internat v zahranici.

mary174
autor
Včera o 11:36
@anonym_096cad

Hlavne sa z toho nerucat, ako keby nastal koniec sveta. Je to len skolka, nie internat v zahranici.

@anonym_096cad vdaka za prinosnu radu

anonym_f38a3f
Včera o 11:37

Podla mna do skolky, dieta potrebuje aj ine vnemy a ine interakcie ako mu vedia dat rodicia, domacnost a uz zname prostredie a v 4-rokoch by uz mohlo byt aj celkom zrele 🙂 ak mas pocit, ze nie je, tak potom ho este pokojne nechaj doma s vami. Kazdopadne mozno by to bolo vhodne riesenie aj pre teba, oni (zial) aj tak vyrastu...

anonym_8e8c82
Včera o 11:38

@mary174 určite by som ho dala. Pre deti je podstatné aby boli medzi rovesníkmi, budovali vzťahy, boli vystavené rôznorodým situáciám, v škôlke neustále niečo robia, je medzi deťmi, aj sa zabaví aj naučí kopu nového. Pri malom dieťati na neho iste nemáš toľko času a ani mu neposkytneš to čo mu dopraje škôlka. Aj ty si oddýchneš. Plus to bude najmä keď pôjde do školy, bude už zvyknutý na režim a na to, že ti nie je furt pri sukni.

beata_k
Včera o 11:38

@mary174 Je to jedno. Ma to svoje vyhody aj nevyhody. Ak ho das teraz, predju si chorobami spolu a ty to nemusis az tak riesit ked nastupis do prace. Ak ho nedas, uzijete si spolu. Akokolvek sa rozhodnes, bude dobre.

anonym_dda65b
Včera o 11:42

Určite Skolka. Nech sa adaptuje, posunie, kolektív mu prospeje.

anonym_9f61d9
Včera o 11:43

To mas este dobre ze doteraz mohol byt doma, ale proste uz do skolky musi, tak si to musis povedat. Za mna uz by som nenechavala doma, potrebuje mat aj ine interakcie ako uzavrety okruh ludi. Ale uplne ta chapem. Ja osobne beriem skolku ako strazenie deti s benefitom socialnej interakcie, ostatne naucim dieta aj doma, ale vztahy s inymi detmi mu nenahradis a to je podla mna najvacsi prinos. Ze si musi zvyknut aj na rozne ine situacie a nebude mat vzdy maminku na ich riesenie, najst si miesto medzi detmi.

januska12323
Včera o 11:45

@mary174 je prijatý? Nejak nad tým nerozmýšľaj, syn potrebuje kamarátov vo svojom veku nie len malú sestru. Uvidíš ako vám to bude vyhovovať a podľa toho sa potom zariadite.

anonym_cd6bc1
Včera o 11:47

Ja to idem vyriesit tak, ze starsiu dam do skolky len na pol dna. A aj je prijata na poldennu dochadzku. O 8mej rano ju odveziem do skolky a o 12tej po nu pojdeme. Pohra sa s detmi a potom budeme travit cas spolu.

anonym_1ba974
Včera o 12:04

Akoze ako sme to riesili? Normalne... Od 3 isli deti do skolky ked sa dalo, aj napriek tomu, ze som doma bola s mladsim. Ja som bola rada ze ide, ved tam maju vela vychovnovzdelavacich aktivit, kopu noveho sa decka naucia, interakcia s rovesnikmi na dennej baze, ktory doma v takej miere neposkytneme... Ked Ti to je luto, daj ho na pol dna. Aj on bude mat aktivity, a Ty nebudes mat pocit ze je "cely den prec".

euka210
Včera o 12:05

@mary174 prve dieta som stale vo vsetkom prezivala viac...skolka, nastup do skoly, teraz budeme uz riesit SS, takze je to normalne
Ja som mala deti za sebou, na 3r som prveho nedala, ale na 4r uz siel, hoci ako introvert to tazsie znasal.
Zavisi od jeho povahy, pestreho programu doma. Ale ja si myslim, ze 4r by uz mohol ist do skolky sa socializovat a ucit sa systemu...

anonym_704a3e
Včera o 12:12

Daj ho do škôlky. Je super, že budeš ešte doma, lebo nemusíš riešiť OČR, keď ti po prvom týždni ostane doma chorý. On si zvykne na nový kolektív, iné pravidlá, ako máte doma a zároveň sa naučí množstvo básničiek a pesničiek, ktorým sa časom priučí aj druhý drobec. A zároveň si vybuduje imunitu (a s ním asi aj druhorodený), takže potom už nebude tak často chorý, až nastúpi do školy...

anonym_b4a652
Včera o 12:14

Mna moja mama keby mohla, nedala cely zivot nikde. Ja som ani do tej pripravky poriadne nechodila. Len doma.... Socialne interakcie som mala minimalne, poznala som len deti z parku a surodencov. Ziadne vazby, kamaratstva. Prisla som do skoly a nevedela som zapadnut do kolektivu, nevedela som si najst kamosky. Mnoho deti sa poznalo zo skolky. Neskor som si kamosky nasla, ale ostala som introvert, vyhybam sa kolektivom. Inak uvedomme si, ze prave tie prve roky zivota to detstvo do 6r je velmi dolezite pre deti a ich dalsi socialny vyvoj v spolocnosti v skupine.

mary174
autor
Včera o 12:19
@anonym_9f61d9

To mas este dobre ze doteraz mohol byt doma, ale proste uz do skolky musi, tak si to musis povedat. Za mna uz by som nenechavala doma, potrebuje mat aj ine interakcie ako uzavrety okruh ludi. Ale uplne ta chapem. Ja osobne beriem skolku ako strazenie deti s benefitom socialnej interakcie, ostatne naucim dieta aj doma, ale vztahy s inymi detmi mu nenahradis a to je podla mna najvacsi prinos. Ze si musi zvyknut aj na rozne ine situacie a nebude mat vzdy maminku na ich riesenie, najst si miesto medzi detmi.

@anonym_9f61d9 praveze do skolky nemusi, preto to riesim. Prijaty do skolky je. Ja som isla az ako 5 rocna a nic mi neuslo. Mam kopa kamaratov a aj adaptacia bola super

minesasubu
Včera o 13:18

V školke sa mu budú venovať viac ako ty doma hlavne ak máš druhé
každy deň majú kreativnú činnosť , učia sa a pod
za mňa skús a uvidiš ako bude s chorobami a tak celkovo adaptácia

anonym_02dfaf
Včera o 18:49

Poldenná dochádzka? Ja som dcéru zapísala na 4 hodiny, doobeda bude mať program s rovesníkmi, poobede budeme mať stále veľa času na vlastné aktivity. Myslím že aj pre vás by to mohlo byť dobré riešenie.

patta89
Včera o 19:49

Moj syncek nastupil do skolky v septembri ako 3r a hned v oktobri sa mu narodila sestricka...cize nemusel nastupit, kedze som uz bola na materskej, ale isiel....a chodil tam do 6r, bez prestavky a vobec nelutujem, ze vobec nebol so mnou doma, ale v skolke medzi kamosmi

anonym_671e75
Včera o 19:58

@mary174 syn určite do skolky. Už prestrihni pupocnu snuru

anonym_671e75
Včera o 19:59
@beata_k

@mary174 Je to jedno. Ma to svoje vyhody aj nevyhody. Ak ho das teraz, predju si chorobami spolu a ty to nemusis az tak riesit ked nastupis do prace. Ak ho nedas, uzijete si spolu. Akokolvek sa rozhodnes, bude dobre.

@beata_k už som čakala, ktorá tu začne s tou odrhovackou menom choroby.

anonym_63c8f1
Včera o 20:02
@mary174

@anonym_096cad vdaka za prinosnu radu

@mary174 vies co,malemu sice zle vychadzali roky,ale do skolky nastupil,ked mal o par dni 5r,a to chodil len pol roka,potom sme sa stahovali a uz nastupil rovno do dedinskej predskolskej triedy,nic mu neuslo,vobec nic.Mladsieho som dala s nim,no vobec nebol na to pripraveny,tam som asi urobila velku chybu vtedy.

hylary
Včera o 20:03
@mary174

@anonym_9f61d9 praveze do skolky nemusi, preto to riesim. Prijaty do skolky je. Ja som isla az ako 5 rocna a nic mi neuslo. Mam kopa kamaratov a aj adaptacia bola super

@mary174 dcera sla ako.2 rocna presne v case ako som otehotnela so synom.. jedno z naj rozhodnuti v mojom.zivote.. dieta potrebuje kolektív a ty sa potrebuješ venovať aj druhemu, potrebuješ si aj doma v kľude porobiť a nielen byt im animatorkou 24/7.. si aj zena nie len matka

anonym_63c8f1
Včera o 20:07

A najmensi mi zase isiel pekne v 3r a hned od prveho dna velmi rad chodi do skolky.Zalezi aj od povahy dietata.

beata_k
Včera o 20:21
@anonym_671e75

@beata_k už som čakala, ktorá tu začne s tou odrhovackou menom choroby.

@anonym_671e75 No vidis, tak si sa dockala 😊