Kto z vás má doma NORMÁLNE dieťa?
Dnes som bola svedkom jedneho zaujimaveho rozhovoru, a nestihala som sa divit. Bola to dost velka skupina mamiciek, ktore maju aspon jedno dieta plus minus v skolkarskom veku.
A nestihala som sa divit. Z rozhovoru vyplynulo, ze moj syn (v novembri bude mat 5) ako jediny nevie citat, a uz vobec nie plynulo, a nechodi na ziadne kruzky, nehovori po anglicky, nevie pocitat do sto a ine mat. ukony.
Niektore pismena pozna, ale o viac nejavi zaujem. vie sa tlacenym podpisat. Na kruzky v skolke chodit nechce, povedal ze sa chce radsej hrat a nahanat, tak sme ho nechali. Keby chcel, napr. citat davno vie, ale nechce, ked sme sa ho pytali, ci ho doucime ostatne pismena, odmietol.Povazujem svoje deti obe za primenane inteligentne svojmu veku, bystre a zvedave. Ale po tomto zacinam mat pocit , ze dieta ktore nie je nadpiemerne nadane je vlastne asi nenormalne. Co uz nie su bezne deti?
ked som sa nad tym tak zamyslela, tak aj u mojich znamych su deti najneskor od 4 rokov tvrdo drilovane, a vacsinou vsetky vedia citat este pred nastupom do skoly.
ake mate skusenosti? vedia vasi skolkari citat, a naucili sa to sami, alebo ich to natvrdo ucite? ci ja rozmyslam divne, ked ho nenutim?
@maminuska s nepochopenim sa stretavaju len preto, lebo ludia ktori o tom nic nevedia to nechapu, nerozmeju co "nadanie" znamena, beru to ako nieco zle, negativne. Preto sa k nim tak spravaju, vid tuto diskusiu, nasli sa tu uz take nazory. Ze radsej nech je moje dieta normalne, nez by malo byt nadane.
Ani dvaja priemerni ludia si nemusia rozumiet, nemusia si sadnu a vediet poslu vychadzat. Kolko priemernych ludi nedokaze vhodne reagovat?... atd... je to moc nadlho tato debata..
@hajanka neviem ako ti to ešte treba vysvetliť,uviedla som príklad o snahe tlačiť dieťa niekam hore,lebo je to "in" a ked sú na to prostriedky,tak sa to dá.....nepovedala som,že si kúpili jej genialitu...a ani si nemyslím,že je geniálna,aj moja dcéra začala čítať 5,5 ročná a má IQ len 117...a teraz čo,hodím sa o zem?
@anett9 kdezeeeee 🙂 ja som myslela ze si to myslela vazne "..keby som mala navyše také prachy,tak aj moja by bola už teraz v 6 rokoch génius-v súkromnej by ju to "naučili" ak si to myslela ironicky, tak s tebou suhlasim.
ale neda mi este opytat sa, pises " moja malá /už má 6 / sa síce pred rokom sama naučila abecedu /z obyčajného detského laptopu,čo si dookola púšťala/,trošku číta,ale len ked ju to baví,oveľa viac si spieva a tancuje,kresliť sa jej nechce-nemá k tomu vzťah.Ale vždy sme sa veľa rozprávali a má ohromnú slovnú zásobu a je strááášne ukecaná A tak sme ju ešte nechali v škôlke 1 rok,a do školy pôjde až 7 ročná"
- vyzera byt sikovna, preco ste ju nechali este rok v skolke?
@hajanka už sme o tom písali pred časom my dve,myslím v téme o nadaných deťoch....zvažovali sme to,ale je narodená 1.9,čiže teraz mala 6.Tým pádom nespadá medzi predškolákov,absolvovali sme 2 IQ testy.Na prvom vyšlo to čísielko 117,na druhom nám povedali,že číslo nie je podstatné,je veľmi šikovná,ale nie vždy ju zaujíma,to čo sa o nej požaduje.Povedali,že má vynikajúcu pamäť,ale strašne veľa rozpráva,presnejšie"dieťa s takou slovnou zásobou sme tu ešte nemali.Vanesa už do škôlky chodiť nechcela,nepáčilo sa jej tam.Nakoniec sa situácii tak-nejak sama vyriešila-presťahovali sme sa.Tým pádom sme už školu neriešili-dali sme ju do predškolskej triedy do novej škôlky,aby sa zoznámila s novým kolektívom a s nimi sa potom posunie do 1.triedy
@hajanka neviem,možno to zostane na takej istej úrovni ako teraz,zatiaľ sa nemení.Ale zasa teraz má veľmi milé učiteľky a pre ňu niečo nové,nové prostredie, deti .. a tak.Samozrejme po 3 týždňoch od nástupu,už nám hovorili,že "viete ona tak veľa rozpráva,aj za iné deti 🙂 🙂 "...no čo už,ona musí všetko analyzovať,rozoberať a ešte doplniť niečím ako "a čo keby toto a tamto..." 😉 V starej škôlke už jej mala postaršia p.učiteľka plné zuby a Vanesa už myslím,že jej zámerne robila napriek...
vieš,práve preto,že sme sa presťahovali...neriešila som viac školu.Myslím,že by sa v novom prostredí,medzi úplne cudzími deťmi,so svojou enormnou zvedavosťou,len ťažko sústredila na školské povinnosti.Oveľa viac by ju zaujímalo "to ostatné" 🙂 A tak možno to bude mať o rok v škole jednoduchšie,súčasný šlabikár už má prelúskaný dávnejšie 🙂 a momentálne je pre ňu alfa-omega "vááážny" frajer Jurko ,s ktorým sa každý tretí deň "rozvádza" a tak 🙂 ale sranda musí byť.Ja sa teším,že sme sa dostali "zo spárov" jej bývalej učiteľky a vidieť,že jej to prospieva,ked k nej pristupujú inak ako že "vytŕča z davu,je iná,diriguje učiteľky "a tak podobne.Toho sme sa napočúvali dosť 😒
@hajanka - nemyslím, že vrozené IQ se dá naučit, něco máš dané (vrozené IQ), naučit se můžeš některým znalostem, případně dovednostem (naučené). Možná jsem to nenapsala úplně jasně.
ale co mi přijde daleko podstatnější, život není o vysokém IQ. Většina lidí má prostě průměrné IQ, jestli o 5 vyšší nebo nižší je úplně jedno a pak jde hlavně o píli, ctižádost, motivaci, schopnost fungovat a prosadit se ve skupině atd. atd. Takže třeba ikdyž člověk nemá vrozené nadání pro jazyky, může se je prostě naučit a zdárně používat (můj případ).
A mne osobně u předškoláků nepřijde až tak důležitý, aby uměli psát a číst, ale aby uměli být v klidu a chvíli se na něco soustředili - na knížku, kreslení, cokoliv. Tohle se snažím svého prcka třeba učit už teď.
@bertica.h vies ako xlucia zalozila tuto temu, aby sa uistila, ze jej dieta je normalne a nemusi prehnane vsetko vediet uz v predskolskom veku ako to pocuva od ostatnych mamiciek v okoli.. a hned prvy prispevok od teba presne taky, ako pocuva od mamiciek na ihrisku, co vsetko ich deti uz dokazu a ake su sikovne... proste hned chvala a ziadne povzbudenie, co vlastne lucia chcela pocut.. tak mi to pripadalo take, ze dalsia chvala na svoje dieta len..
sa musim z vas smiat a poriadne, aka zavist jedna neznasa druhu stranu ked ma niekto nieco lepsie, alebo viac, to uz je chore, idem radsej obedovat...
ešte si dovolím niečo:
jej dieta je normálne presne ako moje.
mna skor zarazilo,že jej prvý príspevok vyznel,akoby to bolo tak,že všetky deti,ktroé nechodia do školy a vedia čítat,písat a počítat boli len "obatami"žiadostivých rodičov,aby ich dieta vedelo niečo viac ako iné deti.
mala som potrebu obhájit seba aj svoje dieta.
@xlucia Ja mám dcéru,ktorá je predškoláčka... Chodila do malackej triedy až do konca a strednácku vynechala,pretože sme sa presťahovali a nikto mi ju nechcel,... Teraz je predškoláčka a učiteľka po prvom týždni mi oznámila,že moje dieťa je dosť zaostalé 😠 A ke´d som sa jej spýtala,že ako na to prišla,tak mi povedala,že ona vie len vyfarbovať,ale nevie kresliť,... Vy viete kresliť???Neviem ani ja a nejakého panáčika kreslím iba paličkovo,...Nevie poďakovať a ani podpísať sa,... a dalšie veci,... Dosť ma to zarazilo a milej pani učiteľke som povedala,čo ona vedela,keď išla do predškolskej???Ona už vedela čítať aj počítať a hneď vedela aj príklady osmakov počítať nie????Ona má rok vynechaný a to dosť urobí,... Ja si myslí,že je veľmi šikovná... keby sa jej denno denne venovalo tak aj prvý ročník by hneď preskočila 😀 len bohužiaľ ja som s nimi skoro stále sama a ja sa iba jej nedokážem venovať aby sa naučila čiarky a pod.Keď si dobre pamatám a mám ešte odložené aj zošity z prvého ročníka-tam sme sa učili čiarky zo začiatku a podobné veci,... Teraz tie učiteľky a niektoré maminy,ktoré majú len jedno dieťa a majú dostatok času na nich sa im venovať podľa mňa majú až prehnané nároky na deti,... 😠 😠 😠 😠 Niekedy sa mi to až nepáči!!! 😠 😠 😠 Nech sa zamyslia najskor nad sebou,čo vedeli keď boli predškoláci 😠 Moj názor 😉
Hm, smiešna téma. Každé dieťa má svoje hranice a možnosti inde, má iné záujmy a teda aj iné znalosti. Jedno možno číta a píše, ale neurobí poriadny kotrmelec, iné vymenuje a poznáva všetkých dinosaurov/autá/morské ryby (podľa svojho záujmu)... ale nenakreslí ani panáčika, ďalšie robí stojky a premety, ale písmenká ho vôbec nezaujímajú...a všetky sú normálne a v poriadku 😠
aké je to ,,normálne dieťa,, ?? každé je iné, niektoré šikovnejšie, iné pomalšie..ale podľa mňa sú VŠETKY deti normálne 😉 😉
pretekáte sa tu v tom, ktoré je kedy vedelo písať čítať počítať.. niekedy mám pocit, že sú tu aj mamičky, ktorým bábätka už v brušku rozprávali prvé veršovačky a vedeli minimálne malú násobilku 😀 😀
@munu Ja som ju podporila (xlucia) a plne ju chapem, zaroven obhajujem deti, ktore maju dane predpoklady naucit sa to vsetko same, bez vacsieho pricinenia rodicov, ci uciteliek v skolke a taktiez som vyjadrila moj nazor na deti umelo nadrilovane, bez vlatnej iniciativy. Vies, nejde to tak kazdemu len pritakavat, povedat cloveku len to chce pocut bez ohladu na nas vlastny nazor. Tu si kazda mame moznost vyjadrit svoj nazor a pohlad. Nie sme tu na to, aby sme len pritakavali. Bez ohladu na to ci si skutcne myslime.
@hajanka na tebe som si vsimla, ze len tu mamicky chytas za slova.. to je jedno, robis si co chces, ved mas slobodu prejavu.. taktiez aj @bertica.h si moze napisat co chce.. nemusite sa hned urazat.. len sa mi to take zdalo hned od prveho jej prispevku.. no ja sa tu nemienim ospravedlnovat, ani obhajovat.. tiez som len napisala a vyjadrila svoj nazor tak ako vy.. kazda ho mame iny.. takze sa nehadajme, nema to vyznam predsa..
myslim, ze @xlucia neutocila na ziadne deti svojim hned prvym prispevkom aj tak.... skor pisala o mamickach, ktore ozaj pretekaju v discipline dieta.. ktorej dieta co dokaze lepsie nez ine.. ja tiez take mamicky nechapem.. mam podobnu kamosku, ale beriem to s rezervou.. lebo keby som mala kazdeho takto odsudzovat, tak to by nebolo spravne..
@mitinka - tie naroky tej ucitelky mi pridu nadnesene. vsak pisat sa deti ucia v skole. panacika by v tom veku uz mala vediet. niektore deti je problem prinutity aby kreslili. ja som na o sla tak ze som malu strasne chvalila. za 1 mesiac co som sa jej doma venovala - tiez mam 2 deti - tak si zlepsila kreslenie o 2 roky asi...ale samozrejme asi tam mala aj nejaky vyvojovy skok. Ale sama kreslit odmietala, maximalne ciarky. ked som ju primala aby sama kreslila, zacala tych panacikov-hlava, oci, nos, usta, ruky, nohy. behom mesiaca nakreslila aj okuliare, vlasy, usta, capicu, boty, saty 🙂 Som sama bola prekvapena 😉
Do skolky ju nezobrali kvoli tomu ze som na rodic. s mladsou, tak som sa jej intenzivne venovala ja doma. Vacsinou ked mensia spala. ked vstala tak sme pracovali vsetky 3 😎
som im dala zasterky a obidve malovali temperkami. proste, taka miniskolka 😉
Ja teda ku kresleniu nemam vztah ale kvoli malej som to prekonala 😉
Holčinky klííííd 😉 . Hele, každé dítě je nějaké a tím je pro nás přece normální, srovnávat se to přece nedá a kdo srovnává, není podle mě psychicky sám srovnanej 😀 😀 Já se třeba taky nesrovnávám s Angelinou Jolie a tím pádem na sebe nevytvářím vysoké nároky 😀 😀 😀 , nač "kazit" dětičkám dětství a sobě i tu nádhernou dobu, kdy dítě nemá povinnosti a může si bezstarostně hrát, holky, buďme soudné a dopřejme dětem klid, pohodičku, povinností si ještě pak užijí dost. Važme si toho, že máme naše děťátka robátka zdravááááá, to by se tady takový s prominutím krávoviny asi fakt neřešily. 😉

@irriss vieš Iris ja necháem prečo sa ma snažíš dotlačit do pozície že môj syn vlastne nemá vysoké IQ, že je len nadaný a tak .
Ber to ako chceš ja viem aký je , viem aké má IQ a viem čo dokáže v prírodných vedách . Nemám to z vlastnej hlavy a nemám ani psychológov podplatených, jednoducho je to tak 🙂.
Ak ti to bohužiaľ prekáža nie je to už môj problém 🙂.