Lekár informoval učiteľku o zdravotnom stave dieťaťa
Možno to tu nepatry ale neviem kam s tým Zienky poprosim o radu co by ste robili keby učitelka v Mš si zistovala zdravotní stav u lekara a on by jej povedal
Dnes o 08:08 Pridaj kom
@matta1 a preco si nesla rano k lekarke s nou so spravou z pohotovosti ... ved toto by malo mat dieta min. zaznamenane v karte... a co je to za lekarku co ordinuje cez telefon bez toho aby to dieta videla?
@matta1 ono ti inak nemusi vyjst v tych testoch nic moj ma napr. to IgE stale okolo 980 co je velmi vysoke v koznych testoch mu nevychadza nic, ale musi brat lieky aj mi opucha najma teraz v maji ... a plus sa vyhadzuje ...
@maznacik007 ved jej nic nebolo rano v nedelu opuchnuta a v nedelu vecer uz na něj nic nebolo vidiet a mala sirup a doktor povedal že to s tým sirupom sa ustálí a je s ním chranena
@maznacik007 ina nemala nic ani z krví a ani z koznych testoch
@maznacik007 otvara sa mi nozik v vrecku pri tych zakonoch.... snad ked raz dieta je v pohode tak ho nemozu len tak niekam vozit a volat k nemu RZP... pokial to spsravia bez vazneho dovodu, tak nemaju byt preco kryti???
@maznacik007 Súhlas so spracovaním osobných údajov dieťaťa PRE POTREBY ŠKOLKY, ktoré rodič podpisuje, sa ale vzťahuje na osobné údaje ako meno a priezvisko dieťaťa, bydlisko a rodné číslo.
To, že súhlasíš s vyšetrením očného lekára, logopéda atď, ktorý navštívia škôlku, sa zvykne v mnohých škôlkach podpisovať pár dní pred touto plánovanou akciou. A je to zas niečo iné.
Ja, ako rodič, som určite nepodpisovala niečo, kde som dávala súhlas, že učiteľka sa môže informovať u nášho pediatra o zdravotnom stave nášho dieťaťa.
V akom prípade má škôlka povinnosť konzultovať situáciu s pediatrom? Možno nejaké všeobecné rady či odporúčania v situáciách, kedy sú opodstatnené obavy zo všeobecného ohrozenia. Ale nie v zmysle, že triedna učiteľka zavolá pediatrovi a vypytuje sa na zdravotný stav konkrétneho dieťaťa. Lekár nemôže otvoriť zdravotnú kartu a informovať ju... !
Znovu sa opakujem, tu nejde ani tak o porušenie zákona o ochrane osobných údajov, ako o porušenie zákona o zdravotnej starostlivosti.
@lorela
@sirinka
Ako babenky neviem co som zle urobila ved ja som matka a viem ci moje dieta je do kolektivu a ci nie či?????? Malá spí pri mne na jednej posteli v noci som ju pozorovala niekolko krat ci dobre dýchá ci je nejaka změna ci co ale spala celu noc nic jej nebolo tak na co mam ist ku dokt. Ked je oki a to ja vazne s každým soplikom ví kaslom ci pichnútim idem ku Mudr. Ale vtedy jej nic nebolo
@lorela keď budem doma nakopirujem ti znenie co podpisujú rodičia ale my nevieme co přesně ten lékař povedal učiteľke mozno len zopakoval formulku že sa malá hlásit u pediatra
ucitelka vedela, ze dieta bolo v nedelu na pohotovosti a v pondelok ho matka doviedla do skoly ako zdrave a o tom, co sa dialo na pohotovosti sa ani nezmienila. samozrejme ucitelka, sa mohla mamy spytat, ale vacsina rodicov nema kam deti cez pracovnu dobu dat, tak radsej povedia, ze je dieta vporiadku (cim teraz ale nemyslim autorku). uz len to, ze sa nevie, co sposobila alergicku reakciu moze byt nebezpecne. tentokrat mala opuchla, nabuduce sa k tomu mozu pridat problemy s dychanim, pripadne anafylakticky sok. uz len kvoli moznemu nebezpecenstvu mala byt ucitelka informovana. ja krok ucitelky schvalujem, konala v zaujme dietata a aj vsetkych deti, co su v skolke, kedze informacie o zdravotnom stave dietata sa jej od matky nedostali. urcite nezistovala informacie s cielom ponizit matku, ale s cielom ochranit ostatne deti. a sama autorka nevie, o com sa s nou lekar rozpraval, mozno ani nesli do podrobnosti, len povedal, ze dieta moze/nemoze byt v skolke. autorke odporucam, nech sa skusi zamysliet nad tym, ako by sa citila ona, keby nejake ine dieta bolo na pohotovosti a na druhy den by ho dali rodicia do skolky s tym, ze by nikomu nepovedali, co dietatu bolo, ci to je nakazdlive a podobne...
.ucitelka nie je doktorka rychlej zdravotnej sluzby, ak by sa nedajboze malej pohoršilo alebo zopakoval stav co robit?
podla mna mala byt o tej skutocnosti informovana..
ja ako rodic ak by som sa dopocula ze ma mala v skolke takuto spoluziacku by som chcela vediet od ucitelky ci smie byt v kolektive, ci to nie je nakazlive a podobne... v kazdom smere to nie je len tak..
@lorela ale my ani nevieme, co vlastne ten lekar ucitelke povedal. Takze tazko hodnotit. Ja si tiez myslim, ako
@maznacik007 ze jej povedal, ze sa mala hlasit u pediatra.
Okrem toho ak by sme isli do extremu tak z dôvodu preverovania starostlivosti o maloleté dieťa - podozrenie z ohrozenia výchovy a zdravia- su povinné spolupracovať všetky inštitúcie ktoré pracujú s dieťaťom.
@jana121212 ja sa o druhých nrstaram ved dieta musi tu imunitu niekde získat ja také neriesim že kašle alebo sopli KAZDY rodič vie ci moze dat dieta do MŠ ci nie a berie sirup s ktorým je chranena tak sa jej nic nemoze stat tak asi tak . A ja som doma na MD tak ja si zoberiem děti domou kedy chcem ci su zdrave ci neviem co ja mam rada moje deti. Mně sa zdra že celý tyzden malí nejake aktivity v MŠ a chcela mať menej starostí viem o čom rozpravam
@matta1 Nemaj výčitky, nič si neurobila zle.
My sme tiež boli pár krát na pohotovosti (2 - 3x), malá bola vyšetrená, ošetrená, ja poučená... Aj o tom, že keby sa stav nezlepšil, príp. zhoršil, treba navštíviť pediatra. Nebolo treba. Tak isto si urobila aj ty, ako čítam, malá dostala sirup, ktorý si jej podávala a jej stav sa zlepšil.
Apropo, čo je učiteľka - medicínsky vzdelaný zamestnanec škôlky? Na akom základe sa rozhodla kontaktovať pediatra? Dieťa vyšetrila či ako? Všetko mala riešiť cez rodiča - jediné, na čo mala právo, neprijať dieťa v ten deň do škôlky a poslať rodiča k pediatrovi...
@lorela donesol ju manžel ze přidala po ňom ja som jej volala ze co je za problém ze jej nic Nieje tak sa pytala aky doktor bol na pohotovosti ako sa volal a že si to pozisthje že sa jej to nepaci potom my volala ze si mam prist po nu a aj moja mudr. Povedala že netreba prist ked má ten sirup že je chranena a teraz ze aj tak sa nedaju robit testy ze ked TAK az v oktobry ked bude po sezone že teraz to nezistia
najprv som nechcela pisat, ale neda mi. Hned vsetci utocite na ucitelku...ale nikde som sa nedocitala, ako informovala matka p. ucitelku o zdravotnom stave - takze je to tu len JPP (jedna pani povedala). Takze nesudte a neobvinujte, ked nemate viac info. Viete si predstavit mat 20 deti a zrazu jedno opuchne a vy neviete, ze co a preco? Volate rodicovi a on sa tvari ze nic? Zataji informacie, ze uz sa to stalo? Neprajem nikomu zazit. Nepoznam ani mamicku, ale poznam par inych, napr. ktore nechaju den-dva dieta doma, alebo 3, ked netreba potvrdenie od lekara, nepovedia, ze malo napr. teplotu, nic!!! len ze mali pocit ze na dietatko nieco lezie, samozrejme, ucitelka v tom, ze dieta je zdrave!!! ho zapaja do vsetkych aktivit, a do 2 dni vola rodicom, lebo teplota sa vratila... a vtedy vyjde pravda najavo. Tak sa zamyslite aj ine mamicky, ako pristupujete k svojim detom, a suhlasim s nazormi, ze take dieta by v ziadnom pripade bez zistenia priciny hned na druhy den nemalo ist do skolky! Malo by absolvovat vysetrenie, co to vyvolalo a urcite dostat nieco na alergiu, nakolko som sama alergicka aj dcerka. A rodicia zlahcuju, zatlkaju, nevravia pravdu, lebo nechcu ostat alebo nemozu s detmi doma a trpia tym predovsetkym deti :( a v konecnom dosledku sa len stazuju, ze deti su dookola chore, ale zakladnu otazku, ze preco? si nikdy nepolozia... lebo ich nedoliecia! Nam ked pride dietatko po chorobe, s papierom od lekara, ze je zdrave, tyzden ho vylucujeme z cvicenia, aby sa nenamahalo a choroba sa mu nevratila.. No ak rodic nic nepovie... nad tym sa treba zamysliet, a nie hned urazat, osocovat a hladat vinnika inde. Treba sa najprv pozriet, ako jedname a koname my...
No a teraz citam, ze dostala sirup... tak mala ostat doma, my lieky v skolke nepodavame...
@lorela preto som napisala, ze v extremnom pripade, co my vieme, ako jej stav ucitelka zhodnotila 😝 Nie nadarmo sa hovori: "Iniciatívny blbec horší ako triedny nepriateľ" 😀
@matta1 Ucitelke odnes zajtra papier od pediatra, ze je dcerka ok. Opytaj sa jej priamo ty, preco konala ako konala. Vysvetlite si to a dohodnite sa aj pre buducnost. Takto to je zle , ked si s ucitelkou ani priamo nebola a vsetky info mas sprostredkovane.

tak konecne som na riadnom PC takze ... skolka je kryta, kazdy rodic podpisuje na zaciatku skolskeho roka papier kde suhlasi so spracuvanim osobnych udajov, kde je uvedeny aj ich rozsah a je tam aj suhlas s konzultaciami s UPSVAR, (im napr. poskytuju aj to ci dieta chodi na poldenny pobyt kvoli kontrole matiek na neplatenej predlzenej RD) s UPSVAR, bezne chodi do skolky logoped, CPPP, konzultacia s lekarom ...
Skolka ma dokonca povinnost v takomto pripade konzultovat situaciu s pediatrom, odizolovat dieta a kontaktovat rodica aby si dieta prevzal a priniesol ho jedine s potvrdenim lekara ...
facebook je verejna siet a teda ak ty zverejnis udaje na fcb pod svojim priezviskom zverejnenim obrazoveho materialu dietata teda jeho jednoznacne identifikovatelnej fotografie ... tak to ucitelka moze pouzit ... vid nedavny pripad televiznej redaktorky ktora zverejnila protiromsky status a riesili to vypovedou
som prave na skoleni ohladom zakona na ochranu osobnych udajov a temou sa zaoberam roky...
skolka postupovala standardne ... nadstandardom bol telefonat lekarovi z pohotovosti predpokladam ze to bolo overenie tvrdenia rodica ale to nemuseli robit kludne nemuseli prebrat dieta resp. stacilo zavolat matku a trvat na potvrdeni od pediatra co aj urobili ...
kludne mohli zavolat RZP a dat odviest dieta do najblizsiej nemocnice... z hladiska zakona by boli kryti ...
druhy krat nezverejnuj kade tade foto dietata a ries to s lekarmi ...