Má moja 3,5 ročná dcérka psychickú poruchu?
Dcera,3,5 roka.Najmenej 20x za den,sa pyta,kde je tatik.Aj ked sedi vedla nej.Neviem,ci je to zvyk,lebo pracuje ako vodic a niekede je aj tyzden prec.Ale okrem toho este vsade,nabytok,dvere,proste vsade,kresli kruhy v jednej rovine,aj napriek tomu,ze vie,ze sa kreslilen na papier a ked ju upozornim,tak aj tak to spravi,potom akoby sa jej ulavilo.Dalej ked sa hra,tak veci ma tiez ako podla pravitka a nedajboze,aby som jej s tym pohla.Inac je bordelar,izba ako po vybuchu.A este ma strasny problem kakat na zachod,kaka do gati a nemozeme sa k nej priblizit.Pisat chodi na wc.Taketo spravanie,okrem kakania,to je tak vzdy,pozorujem u nej niekolko dni do tyzdna.Strieda sa to.Jeden den uplne v pohode a na druhy chyti take neviem ako to nazvat.Jo a este pripada mi,ze viac zije v rozpravke ako v realite.Niekedy hovori uplne z cesty a ruky si nazvala Plena a Flena a tak sa hra.Na rozpravky nepozera cely den,tak primerane.Ale mozno ma len bujnu predstavivost.Spravaju sa tak aj vase deti v tomto veku,alebo to mam riesit s odbornikom?Som vdacna za vsetky nazory a dakujem.
Ešte ma napadlo k tomu kresleniu- pre malé dieťa je prirodzenejšie kreslenie na plochu pred seba. Lepšie na to vidí, pozerá sa priamo a obraz nie je skreslený . Kým boli malí moji teraz už dospeláci, prešli sme si obdobím slaninou namaľovaného vláčika aj s koľajnicami od chodby, až po detskú izbu (syn mal cca 1,5 roka, prišli sme od svokry zo zabíjačky a kým sme stihli zaniesť tašky do kuchyne, ten malý trpaslík otvoril kanvičku s kapustnicou, vybral kresliaci nástroj a bolo veru na dlho vymaľované :o) ), cez názorné znázornenie trasy letu čmeliaka cez celý byt, až po abstrakcie všade kde prišlo. Vyriešilo sa to v momente, keď sme v baliarňach kúpili velikánsky kotúč papiera, pripevnili sme ho na stenu vo výške cca 1,5 m, na spodnú časť steny sme primontovali lištu, popod ktorú sme papier prevliekli a vytvorili sme im velikánsku tabuľu. Stena bola žltá, papier biely - hranice boli teda stanovené, spotreba kresliacich potrieb markantne vzrástla, rovnako ako môj voľný čas, pretože pri tvorbe vydržali skutočne často aj dve hodinky denne - maľovali, kreslili, prpľali prstovými farbami, pečiatkovali, lepili všetko možné... Mladší syn mal vtedy cca 20 mesiacov a neprešlo ho to dodnes - je bakalár na akadémii umení :o))

@sandra_sul
Múdra mamina 🙂
Trojročné dieťa má právo žiť si v rozprávkovom svete. Vlastne, ono v tom svete žiť musí - je to obdobie magičnosti, imaginárnych kamarátov, oživovania predmetov, hračiek, vymýšľania fantastických príbehov.
Otázka - kde je tatík - možno sa iba uisťuje, že je konečne doma a ako tu už bolo spomenuté - začína obdobie " a prečooo ? ".
To kreslenie kruhov v jednej rovine - možno kreslí niečo, z jej predstáv - opýtajte sa jej , čo to je, čo nakreslila...a skúste kúpiť veľa preveľa papierov - veľkých výkresov, krásnu krabičku na pastelky, kriedy a fixky. Zabezpečte jej pekný malý stolík, kde jej urobíte príjemné miesto na kreslenie a miesto, kde vytavíte jej výkresy - stačí natiahnutý hrubý špagát na stene, kde si môže pripínať svoje výtvory.
a teraz to kakanie, resp.nekakanie - skutočne môže ísť o negatívny zážitok, keď to jednoducho nešlo a bolelo. Mali sme také dievčatko na internáte v špec.škole. Kúpili sme pekný kryt na WC s delfínmi... a zrazu to išlo. Za pokus to stojí aj u vás nie ? Držím palce.