icon

Mám 6 ročné "hlúpe" dieťa

babulka82
11. sep 2014

mam chlapca ,ma 6 rokov a nechodi ešte do školy ,ma odklad kedže je drobnejši a augustovy.Niekedy ma štve ked sa mamičky chvalia ake su ich deti šikovne ,čitaju ,pišu a ešte nechodia do školy.Našho to stale nejak nezaujma,nentutim ho do toho,podla mna ma čas. Viem že tie mamičky deti tiež nenutia ale aj tak mi to niekedy pride take zvlaštne a take moc popredu.POtom mam pocit že naš je niečo menej alebo nejak "zaostaly"

babulina
12. sep 2014

Dieta ktore navstevuje matersku skolu, ktora ma akreditovany system vzdelavania z ministerstva by malo ovladat pismenka pred nastupom do skoly, nevravim ze neomylne ale malo by poznat vacsinu, rovnako pocitanie, nasi riesili aj scitanie odcitanie do 10 vsetko ale hravou formou
Urcite netreba ist na to drilom ale zaklad je urcite dobre mat,sama to vidim na dcere ktora je teraz cerstva prvacka a urcite jej tie vedomosti ulahcuju zivot v skole

roxana280
12. sep 2014

@babulka82 moj syna ako 4 a pol rocny zacal chodit do skoly do nultaku do sukromnej skoly a to len preto, ze skolky tu v Petrzalke su strasne , jedina bola dobra, ale vsetky deti odisli do statnej a skusila som to v statnej aj ja a katastrofa, kaslali ucitelky na deti nic ich tam neucili, len dozorovali. Tak preto ta skola, momochodom nas maly sa tam rychlo adaptovala v pohode uz taha so sestrocnymi detmi, odporucila nam to psychologicka, je sikovny ale ucit citat sa mu este nechce. To ze je dieta sikovne neznamena, ze musi vediet citat, su ine rozoznavacie faktory, ak si chcete byt ista vezmite ho na testy, alebo to nechajte na prvu triedu. Mna a mojich dvoch spoluziakov ucitelka v prvej triede zaskatulkovala za tych, co z nich nic nebude..Vsetci spominani sme uspesne skoncili VS, co nemala ani pani uc.Moj manzel v 4 rokoch sa od sestry prvacky pri hre naucil plynule citat, ale on ma nad 150 IQ, ina kava..Ale i decka okolo 120 mozu skoncit skolu VS a byt uspesni v zivote, dietatu sa venovat a rozvijat to v com je dobre a co sa mu paci, ved kazde remeslo vykonavane s laskou a dobre je potrebne, kto by nam upiekol chieb, nakrmil kravicky, uvaril jedlo v jedalni...nerobte si vrasky a na ostatne mamky nepozrejte len cas ukaze co z nasich deti vyrastie, len aby boli zdrave a mali sme pekny vztah

roxana280
12. sep 2014

@babulina jaj, keby o tak v skutocnosti bolo, na zapise do prvej triedy deti ledva poznaju farby a ktora je prava a lava a drzanie ceruzky a riadok, castro si nevedia snurky viazat,splachnut zachod, umyt ruky po zachode, upratat o pismenkach ani reci, mozno 2 z 25. 😉 Niektore skolky sa snazia, ale je ich malo

roxana280
12. sep 2014

@babulka82 a este dobra rada, ci bude sikovne naozaj ukaze druhy stupen, na prvom niektore ucitelky tie jednotky rozhadzuju ako seno na luke, ak ak nebude aj..co sa stane..je dolezite pomoct mu najst cestu zivotom aby bol spokojny a stastny

tykat
12. sep 2014

@babulka82 co ti poviem...dcera isla do prvej triedy, nevedela pisat, citat len nejake pismenka, pocitat tak do 5 max. ani ju to nezaujimalo a co isli deti s nou tak citali-pisali-pocitali no proste vsetko "zazracne deti". Dcera ich za pol roka dobehla, na konci prveho rocnika citala ako hociktory dospely a pocas ZS vedela gramatiku najlepsie z celej skoly (s prehladom ako najmladsia porazila deviatakov na celoskolskej sutazi zo slovenskeho jazyka), matiku mala v malicku a chodila na olympiady...teraz je na skole kde sa prihlasilo 400 deti a beru 28...prijimacky boli take ze ani ja by som ich mozno nezvladla a to matiku a logicke ulohy milujem.
Takze klud, nestresuj, cas ukaze... 😉

babulina
12. sep 2014

@roxana280 z dcerinej triedy vsetky deti poznaju pismenka a to ich je 22, pritom nechodili spolu do jednej skolky , pricom asi iba traja vedia plynulo citat
Po prvom tyzdni dostali naprzopakovat si vsetky pismenka abecedy, minimalne vo velkych metach by som cakala ze to plati a je na rodicoch aby vyzadovali plnenie programu podla smernice lebo doplatia na to v skole

aristka
12. sep 2014

@babulka82 ber to pozitívne tvoje dieťa sa nebude v prvej triede nudiť a učenie ho bude baviť ...takéto pre mňa somariny nerieš a nechaj svojmu drobčekovi vychutnať si posledný škôlkarsky rok ,plus vieš ako sa hovorí chválenkárstvo smrdí a vieš prečo ,lebo je tam dosť nepravdivého ...uvidíš akého budeš mať malého šikulu v škole...

roxana280
12. sep 2014

@babulina ja som ucila na ZS, mam skomcene UMB 1-4.r. a nie na jednej, to co vy myslite ako poznat pismena nie je dolezite v prvom rocniku sa ucia pismena a spajanie do slabik a citat slova a pod.Pozrite si ucebne osnovy pre prvy rocnik. V prvom tyzdni opakovat pismena????? Ta ucitelka uplne mimo...

roxana280
12. sep 2014

@babulina
ucebne osnovy SJ 1 roc.
1. ročník
(4 hodiny týždenne, 132 hodín ročne)

Písanie
Nácvik písania prebiehajúci v súčinnosti s nácvikom čítania v postupnosti krokov (písanie jednotlivých písmen, slabík, slov, viet):
- uvoľnovacie cvičenia ruky, ramena a celého tela,
- kresbové cviky, nácvik jednotlivých prvkov písmen a číslic (čiary, oblúky, zátrhy ovály, slučky, vlnovky), orientácia v literatúre,
- malé a veľké písmená písanej a tlačenej abecedy jednotlivých tvarových skupín (okrem písmen: ů, Ü, ü, U, u, Ö, ö, O, o, X, x, W, w, Ř, ř),
- arabské číslice,
- písanie krátkych jednoduchých viet,
- písanie vlastných mien osôb, miesta bydliska a prvého slova vo vete,
- osvojovanie si základných hygienických návykov (správne držanie tela, správne umiestnenie zošita, dodržiavanie optimálnej vzdialenosti od papiera, správne držanie a vedenie ceruzky a pera, udržiavanie poriadku v školských potrebách), pracovných návykov (pracovný postup pri odpisovaní, prepisovaní, diktovaní, kontrole napísaného textu), estetických návykov (nácvik dodržiavania tvarovej jednoty, rytmickosti, šírky a sklonu písma, správneho umiestnenia písma v riadku a v priestore atď.).

Jazykové javy

Jazykové pojmy
Písmo (malé, veľké, tlačené, písané), hláska, slabika, slovo, veta, text a jeho členenie (riadok, nadpis, článok).
Rozlišovacie (diakritické) znamienka
Dĺžeň, mäkčeň, vokáň, dve bodky.
Rozdeľovacie (interpunkčné ) znamienka
Bodka, otáznik, výkričník, čiarka, spojovník, zátvorka.

babulka82
autor
12. sep 2014

@roxana280
@aristka inak aj našho sa na zapise pytali či sa vie podpisat či vie čitat 😖 vraj to robia kvoli nadanym triedam. Ako nechapem ako potom postupuju v tych nadanych triedach ,neučia sa pismenka či idu rychlejšim tempom či ako ? POdla mna to pre deti vobec neni dobre ,lebo tie čo to nevedia už možu pritom trpiet akože su niečo menej lebo "ešte" nevedia čitat ,deti všetko vnimaju.

roxana280
12. sep 2014

@babulka82 v podstate si to iba poznacia do papiera, ucitel je povinny drzat sa ucebnych planov a osnov, nemoze len tak nedodrzat casovo tematicky plan. Dobry ucitel diferencuje triedu, detom,. ktore ovladaju ucivo da zlozitejsiu ulohu a tym co nie, s tymi ide pekne postuzpne aby ich naucil..nie je jednoduche dokazat, ze nieco vie, je tazke dokazat dietatu, ze nieco vie a dobry ucitelby mal pracovat s triedou tak, aby sa ziadne necitilo ako nieco "menej"

roxana280
12. sep 2014

@babulka82 a nadane triedy su predsa v skolach pre nadane deti a tam sa dostavaju na zaklade psychotestov s IQ nad 130, nieco o tom viem a takych skol je veru malo a deti vcelku dost, prechadzaju prisnym vyberom

lucik_93
12. sep 2014

@babulka82 Ja som sa narodila koncom jula, a nemala som odklad. Pismenka som poznala, citat tiez, pisat tlacene a nasi ma k tomu nenutili, ale viedli! Ulahcilo mi to vela, hlavne zaciatky v skole, kde ma ucitelka pozdvihovala a chvalila (mam 21 a este som na to nezabudla). Bolo vidiet, ktorym detom to rodicia moc nepodsuvali... Pozri, vo vlastnom zaujme, ak chces, aby sa tvoje dieta citilo lepsie, a nie ako hlupacik, tak sa posnaz 🙂 Dietatu robis program ty, nie ono tebe (nemyslim to v zlom). Od teba zalezi, ako mu to pojde, ako sa bude citit. Moja mamka ma vychovala skvelo a budem jej do smrti vdacna

babulka82
autor
12. sep 2014

@roxana280 unas na jednej škole su take triedy pre nadane deti .No uvidim čo z toho našho vyrastie ako mu to pojde o rok . Ešte tak spoznat toho dobre učitela že? 😉

babulka82
autor
12. sep 2014

@lucik_93 to mu mam ho mam ako teraz učit doma pismena ? či rovno pisat a čitat?

roxana280
12. sep 2014

@babulina prosim vas do akej skolky chodi vase dieta ja som v osnovach nikde nenasla pre materske skoly nacvik pismen a scitanie a odcitanie, odkial ste nasli"plnenie programu vyucba pismen a scitanie a odcitanie?"

roxana280
12. sep 2014

@babulka82 no urcite nadane v pravom zmysle slova..su to deti, ktore vyberaju pre jazykove triedy na obyc. ZS, ale to nie su skoly skoly a triedy pre nadane deti, len ich tam mylne snad ucitelky oznacili, ale to je blbost.
Su ucitelky, ktore su strasne...ale su i take, aku ma momentalne moj syn, presne taku ako som napisala, mat dobru pani ucitelku je najvacsou vyhrou kazdeho prvacika aj pre jeho mamu ..verte take ucitelky su i ja som mala take kolegyne a snazila som sa, aby som taka bola i ja..zial bolo ich malo

sybo5
12. sep 2014

MÁŠ NORMÁLNE A ZDRAVÉ DIEŤA. Iným sa nezaoberaj. Nech si ešte užije detských radovánok. A iné mamičky, ako to tu už bolo spomínané, nerieš. Príde, čo má prísť. Buď hrdá na svoje dieťa, vždy za každých okolností.

roxana280
12. sep 2014

o
@babulina tuto mate link, precitajte pozorne, z toho musi vychadzat kazda materska skola a ziadne ucenie pismen som tam teda NENASLA, ibaze by som nevedela citat ja
http://www.statpedu.sk/sk/Statny-vzdelavaci-pro...

babulina
12. sep 2014

@roxana280 napr Analyticko-syntetické činnosti so slovami- vedieť sluchom rozlišovať jednotlivé hlásky
v slove, ich kvalitu a lokalizáciu - nase ucitelky to vhodne spojili a s vizualizaciou konkretnej hlasky

V predchadzajucich kapitolach :Vzdelávacie oblasti vsebe zároveň vrôznej miere zahŕňajú podoblasti – pohybovú, zdravotnú, prírodovednú, matematicko-logickú, jazykovú, komunikatívnu, etickú, vlasteneckú, informačnú, umelecko-expresívnu (hudobnú, výtvarnú, literárnu), pracovnú, ako aj prierezové témy – osobnostný a sociálny rozvoj, ochranu života a zdravia, dopravnú výchovu – výchovu k bezpečnosti v cestnej premávke, environmentálnu, mediálnu, multikultúrnu výchovu, výchovu k tvorivosti, rozvoj predčitateľskej gramotnosti a gramotnosti vo všeobecnosti, informačno-komunikačné technológie a rozvíjanie digitálnej gramotnosti.
Ale to by musel byt zaujem,ja som rada ze nase ucitelky mali a moje dieta z toho profituje, vedomosti nadobudla hravou formou a uplne bez ujmy na zdravi alebo ochudobneni detskych hier. Na skolu je skvele pripravene a nasla skvelu pani ucitelku, ktora to vie zurocit

Mimochodom pani ucitelka neni mimo ale autorkou jedneho zo slabikarov starsieho data, ktory je doteraz velmi oblubeny

babulka82
autor
12. sep 2014

@roxana280 tak nejakeho geniusa od neho nečakam lebo ani nema byt pokom 😉 on je skor na športy,teda aspon sa tak rysuje ,takže uvidime čo ho bude bavit a v tom ho aj podporovat.

roxana280
12. sep 2014

@babulina pani ucitelka nemoze v prvom rocniku opakovat pismena, ktore ma este len ucit podla standardov, dieta nastupom do skoly nemusi poznat pismena!!!! Kludne si to s pani spoluautorkou vysvetlime aj inspektori by dali za pravdu mne..preboha prestante tu panikarit tu matku...su deti, ktore dozrievaju neskor a nemaju potrebu ucit sa citat a pisat v predskolskom veku a nemusia byt vobec zaostale...

roxana280
12. sep 2014

@babulina ak si myslite, ze tejto problematike rozumiete viac ako ja, kludne si dorobte vzdelanie a chodte ucit, ale pokial tomu nerozumiete prosim nestresujte svojimi nepodlozenymi vyrokmi tu matku len preto, ze vasa dcera sa naucila par pismeniek o cosi skor, lebo mala podnet ako jej syn, ktory to v prvom rocniku urcite zvladne

ariadna22
12. sep 2014

pozor aby ti ho učiteľky nešikanovali
mamičky pošli do prdele

katarina644
12. sep 2014

@babulka82 Ahoj, na nas sa tiez kazdy dival, ze maly nechodi a pod. kopec diagnoz, ale teraz je mozno na takej urovni ako jeho stvorrocni rovesnici. dieta nie je hlupe, len nie je prichystany do skoly. ja mam tiez dieta augustove a zacala chodit do prvej triedy. niekedy mam pocit, ci som urobila dobre, ze sme ju dali do skoly, ale je sikovna, velmi sikovna, ale rada sa este hra... tazko sa jej lucilo zo skolky, o skole cez prazdniny nechcela ani pocut. treba sa prisposobit dietatu a nenutit ho do nicoho. ked som bola mala tiez ma nic nebavilo, mama mala so mnou velke problemy a som tu s dvoma detickami a to jedno bolo trikrat v nebicku. pomaly dalej zajdete🙂

roxana280
12. sep 2014

@babulina predčitateľská gramotnosť neznamená čitateľská, to že ste citovali bežne odpísané osnovy neznamená, že tomu rozumiete v praxi, nenadarmo sa pedagogika študuje a robí sa aj prax..kde tu máte doslovne nácvik čítania!!!! V škôlke sa čítanie neučí podľa osnov a za tým si stojím!!!

babulina
12. sep 2014

@roxana280 trochu kludu nezaskodi, vyjadrila som svoj nazor a vlastnu skusenost, a cely moj prispevok je mozno len o tom ze stastie praje pripravenym

andrejkam
12. sep 2014

zle sa to číta čo tu niektoré píšu....že je augustový a má odklad je normálne a nie je čo riešiť, 😉 neboj sa o nič nepríde a už sa tým netráp

lienka77
12. sep 2014

Musim sa zastat @babulina . Nikto ti tvoje vedomosti z pedagogiky neberie, opisuje len svoju skusenost zo skolky. Ja mam tiez teraz prvacku a celu predskolsku triedu v skolke im p. ucitelky postupne ukazovali jednotlive pismena, na konci roka vedeli vsetci celu abecedu. Neslo samozrejme o ziadny nacvik citania, len o oboznamenie sa s pismenami.

babulina
12. sep 2014

@lienka77 dakujem za podporu,
@roxana280 ved nikto netvrdi ze ich naucili citat ale pracovat s psmenkami v tlacenej podobe ich naucili a ak sa stretne takych deti cela trieda tak je to pre pedagoga len vyhoda a ked s touto devizou vie este vhodne pracovat je to pre dobro vsetkych zucastnenych, ved na to sa hadam robi aj ten zapis aby dal dohromady deti rovnakych schopnosti