Mám 6 ročné "hlúpe" dieťa
mam chlapca ,ma 6 rokov a nechodi ešte do školy ,ma odklad kedže je drobnejši a augustovy.Niekedy ma štve ked sa mamičky chvalia ake su ich deti šikovne ,čitaju ,pišu a ešte nechodia do školy.Našho to stale nejak nezaujma,nentutim ho do toho,podla mna ma čas. Viem že tie mamičky deti tiež nenutia ale aj tak mi to niekedy pride take zvlaštne a take moc popredu.POtom mam pocit že naš je niečo menej alebo nejak "zaostaly"
@dai Ved ano, jednotkari nie su strateni, ak im to vydrzi 🙂 U mna bol, resp. je problem, ze som ako dieta nepochopila o com skola je. Nejde o to zbierat znamky (mala som pocit, ze toto rodicia odomna chcu), ale brat si co najviac, co ti moze dat. Potom vela sikovnych ludi ma problem s EQ - tiez ciastocne moj problem, proste nezapadam. A tiez strach riskovat, zistovat, v com som naozaj dobra, co ma bavi a potom si za tym ist, aj ked sa zo zaciatku zda, ze ma to nemusi uzivit. Ja som pri vybere skoly a prace vzdy stavila na istotu, a to je moja najvacsia chyba, cize zle, zle rozhodnutia stale dokola. BTW v mojom okoli sa vyskytuju pracovne uspesni ludia, a telenovely nepozeram 🙂
Co sa tyka chlapov lenivcov - castokrat ta lenivost zakryva talent, ktory sa moze ukazat ovela neskor...
@babulina to je tiez diskutabilne, ci ma, alebo nema jednoduchsi vstup, ak to ovlada ... moze sa stat, ze sa v skole zacne nudit a mozno si ani nevsimne, ked uz zacnu preberat to, co ono nevie 😖 ... samozrejme, pokial sa dieta same chce neaucit citat uz v skolke, tak branit by mu nemali ... moja dcera tiez isla do skoly s tym, ze citat vedela, ale zacala s tym sama, ako pisala @dai , tak aj jej v tom napomohli este foneticke cvicenia na logopedii (aspon ja si to myslim) ... ale nie je dobre, ak si niektori rodicia svoje ambicie riesia na detoch a "trenuju" ich ako v cirkuse 😝
@roxana280
@lucia78 @dai ja som napr. velmi pokazila na druhom stupni ako som išla do puberty katastrofa ☹ dodnes to lutujem ,lebo som mohla byt niekde inde. Aj ked viem že sa velmi rychlo vzdavam ,nie som cielavedoma a to ma vždy vracalo spät ,nikdy som sa nevedala presadit. A to som 1-4 bola velmi šikovna ,no potom to išlo dolu vodou a stala som sa priemerom.
@dai vela zalezi od vnutornej motivacie, a je potom skoro jedno, ake znamky clovek mal v skole ... poznam aj takych, co mali same jednotky a v podstate sa stratili, ale je ich vela, co sa v zivote uplatnili vyborne 😉
@babulka82 vidite moj je az oktobrovy a psycholog ho doporucuje skor, je to vzdy o dietati, moj bol minuly rok najmladsi nultak a teraz je skoro najmladsi a zvykol si..maly ale sikovny, o veku to nie je, skor o zrelosti, ale nic sa mu nestane ak pojde neskor, teda ak nepojde skor do skoly..nas zaostaval jedine v samoobsluhe..obliekanie a obuvanie, to je taky slimak
@lucia78 ono asi naozaj treba vyjst z tej pohodlnej zony... ja sa riadim heslom ze ked nastupujem na novu poziciu musim mat pred nou respekt, bat sa ci to zvladnem - proste musi to byt vyzva - to ta nuti makat, ucit sa, prekonavat tie hranice co su v hlave🙂 akonahle sa do komfortnej zony znivu dostanem tak hladam dalsiu vyzvu aby som nezacala stagnovat... oni tie nove cesty su vzdy tazsie a zlozitejsie lebo su nevychodene a malokto sa na ne odvazi vstupit - preto je malo ludi jtori su naozaj inovativni, malo naozaj uspesnych...
@babulka82 stale mozes zacat byt taka aka chces byt - staci sa prestat vyhovarat a zacat na sebe pracovat, ako som pisala, vecer si nesadnut pred film ale vziat knihu...ak si uz sadnut pred film nezapnut ho v slovencine ale v reci aku sa chces naucit etc. ...
@babulka82 a moja to sa neptráp to sa predsa naučí na to su školy. A poviem ti pravdu moja má 5 rokov a vie písať a čítať a vôbec nie som na to hrdá, čo bude robiť v škole a pritom ju to neučim ide jej to samo - to sa nechválim, len radčej by som bola keby vedela byciklovať, alebo korčulovať proste čo sa týka športu nula bodov. vody sa bojí, lopta jej vypadne hned z ruky. Tak vidiš každé dieťa iné
@namarie ja som tiez vedela citat a pisat pred nastupom do skoly, ale nenudila som sa tam, mala som skvelu ucitelku, ktora mi davala veci navyse, aby som nevyrusovala a aj vdaka nej som bola vzdy medzi najlepsimi.
Inak moj syn tiez uz cita, ma 4,5 a cita rovnako dobre ako jeho bratanec druhak, ale neucila som ho to, sam prisiel na to, ako spajaju pismena do slabik a slabiky do slov. Cisla a pismena ho vemi zaujimaju uz niekolko rokov, ked mu dam do ruky ceruzku, aby si kreslil, radsej si pise, velmi ho bavi prepisovat texty, co ma okolo seba a pise si s babkami cez Skype. Ale zase na druhej strane je velmi nesamostatny a vo vela veciach zaostava za rovesnikmi. Kazde dieta je ine a postupne sa zrovnaju.
@namarie jasne, chapeme sa, ved mam ako nadherny priklad synovca, ktory pred nastupom do skoly vedel niekolko pismen a pocitat do 3 a za rok sa to vsetko naucil, ved na to ta skola je, Kazdy ma talent na nieco ine a v tom ho treba podporovat, ostatne do nich nejako v skole natlacia 😀
@babulka82 Nechaj to tak, uvediem opacne... Dcerka mala 23.8. sest rokov, vsetci aka je sikovna a tak som ani nevahala a sla do 1.triedy. Potom som lutovala :( V triede najmladsia, zo zaciatku nestihala, trapili sme sa, chcela sa este hrat, aj sme si poplakali. Druha dcera je 12.9. a ani nahodou ju ako 6 rocnu nedam, a myslim, ze to ani nejde. Chlapci su vseobecnejsie hravejsi, a skoro vsetci znami ich davali do skoly s odkladom, skoro ako 7 rocne. Takze bud v pohode 🙂
@babulka82 Chápem rodičov, ktorí svojich predškolákov doma učia už čítať a písať. To naše slovenské školstvo je v takej situácii, že niektorí učitelia naozaj požadujú, aby prváčikovia už vedeli čítať a písať a deti, ktoré to ešte nevedia, by najradšej poslali späť do škôlky. Počula som, že sa v radoch učiteľov nájdu aj takí, ktorí jednoducho nevedia deti učiť čítať a písať a zažila som aj na vlastnej koži učiteľov, ktorí mali sto výhovoriek, prečo nemôžu učiť /určité učivo, ale v podstate to je jedno/ a že nemajú vytvorené vhodné podmienky na učenie a my rodičia sme si museli za nich všetko doma museli deti naučiť, čo učitelia v škole nestihli alebo nemohli alebo.... Jasné, že s prváčikom musia rodičia doma písať domáce úlohy a pomáhať pri príprave na vyučovanie, ale iné je, keď rodič musí aj učiť a doslova suplovať učiteľa.
@babulka82 Pre mňa ako rodiča a čo poznám z okolia, tak nebola som výnimkou, najtvrdším orieškom bolo priučiť dieťa učebným návykom a takej tej trpezlivosti, naučiť šnurovať napríklad. Dnes sa šnurovanie nepovažuje za nutnosť a pritom je veľmi dôležité pre rozvoj jemnej motoriky. Takže to šnurovanie treba v predškolskom veku trénovať a nie učiť čítať a písať.
neboj sa, možno tvoje dieťa bude mať ešte aj 3 vysoké školy a skvelú prácu a deti tých mamičiek možno ani nedoštudujú strednú (čo im samozrejme nepraajem) 🙂
@babulka82 Urobila si veľmi dobre, ze ma syn odklad. Moj julovy isiel do skoly v termine ako sikovne, ale dost hrave dieta a bol v prvej triede dost strateny. Celkovo som mala pocit, ze cely prvy stupen len dobieha spoluziakov. Teraz je uz na gym. so samymi jednotkami. Tiez som sa na zapise cudovala, ked od neho chceli aby sa podpisal a ucitelka sa na mna krivo pozrela, ked som jej povedala, ze na co bude chdit do skoly. 😉
moze aj majove dieta dostat odklad teda 22 maja je presne narodeny? jeho vobec nebavi kreslit skor hrat sa s autickami len a ani uchop pera nema dobry,vkuse nam to ucitelka v skolke hovori ale neviem ho donutit do toho nijak len semtam sa da aj doma nahovorit na kreslenie
Ahoj,
do školy má nastúpiť dieťa, ktoré sa vie správať, myslím, aspoň základy slušného správania. Čítať, písať, počítať sa má naučiť v škole. Bohužiaľ je to niekdy naopak. ☹
@martinkah dakujem to som nevedela,ale tak nebudem to brat tragicky ak to aj tak bude hadam za roksa nam aspon podari natrenovat drzat pero poriadne
Moja dcera vedela citat v skolke. V skole sa nudila ucitelka sa jej nevenovala. Venovala sa detom co nevedeli citat a pisat. To je sice v poriadku. Na moju dceru sa stale stazovala okrikovala a trestala. Kazde rano ked musela do skoly bol pre nu trest. Chodila tam s odporom. Potom ta pani sla do dochodku a vsetko sa zmenilo. Dnes uz chodi dcera na strednu. Chcela som tym vlastne povedat ze nic tvoj maly nestraca ked este necita a nepise.
@babulka82 ako tu uz bolo napisane, kazde dieta je ine.Ja mam dve dcery, ta strasia bola odmalicka sikovna, na 3 roky poznala celu abecedu, poznala cisla, zaujimala sa o knihy, cely prvy stupen na skole preplavala s vyznamenanim, teraz je 8-cka zatal ma max.dvojky na vysvecku,a pritom sa do knih nikdy nepozrie, je sikovna sportovkyna, kdezto ta druha je " pomala",teraz je druhacka, ked sla do skoly, tak tiez nepoznala pismena a v podstate ani cisla, nezaujimalo ju nic okrem koni a aut, je pravda, ze prvu triedu sme absolvovali s jednotkami, ale to ucenie jej strasne dlho trva, ale zatial sa da, teraz uz druhy rok absolvuje sportovu pripravku, tam je dost sikovna....vychovavam ich rovnako a predsa je kazda extrem 😕 😒 Kolko ludi, tolko povah 🙂
@luckasienkova naš nekreslil dlhoooooo a ani doma nechcel ,mali sme kopec omealovanok a všetky možne druhy pastelok ,fixiek a pier .A nič! POtom nastupil do školky a do takej triedy kde deti velmi radi a vela kreslili a tam sa naučil nejak ,teraz som si všimla že kresli krajšie ako niektore deti ktore už kreslia dlho.Ale nenutila som ho ,len som mu to podsuvala a ukazovala,ked nič tak nič,odložila som.
@babulka82 dakujem oni tiez dost v skolke kreslia,len najhorsie je ze jeho to ani tam nebavi a stale uctilkavravi ze v kresleni je najslabsi s triedy 😒
Ahoj, aj ja mám syna, ktorý sa narodil 01. augusta. Do poslednej chvíle som zvažovala,či ho dať do školy alebo nie. Tiež by sa len stále hral a ceruzku do ruky nevezme ani za svet. Mám dievčatko, ktoré má teraz v decembri 5 rokov a vie písať skoro celú abecedu, syn nevie ani jedno písmenko. Ale načo išiel do školy? Aby ho to naučili. Každé dieťa je iné, netreba ich porovnávať. Ak si sa rozhodla ho nedať do školy, spravila si podľa svojho uváženia. Ty si s ním najčastejšie a najlepšie si ho poznáš a materinský cit neklame.....
@luckasienkova ale tak nechaj ho on na to pride,alebo mu povedz že by si chcela nejaky krasny obrazok od neho že by ta to potešilo a tak. Treba skušat na deti. Ani našho to nebavilo a si pamatam že ked sme boli na zapise do školy minuly rok tak mi tam psychologička povedala že kreslenie je tak na 3 roky a to mal 5 a pol. Tiež ma to nepotešilo ale potom to nejak prišlo same a proste kresli .Aj ked nie nejak extra moc ale sem tam vytvori niečo.

@roxana280 aha, lebo aj na zapise mi povedala psychologička že aj by mohol ist do školy ale vytrapil by sa zbytočne kedže je aj augustovy a bol by takmer najmladši.