icon

Mám nechať malého v škôlke?

niika21
22. sep 2015

Ahojte,potrebujem mozno iny pohlad na vec,maly bude mat 3roky v oktobri,od septembra zacal chodit do skolky a ja som nastupila spat do prace,vybavila som si polovicny uvazok,ale....maly znasa skolku tazko (asi standard pre vacsinu deti- to viem),plac zacina uz doma a pokracuje v skolke (tichy plac s krokodilimi slzami),ma taku nervozitu, ze sa aj povracia pri jedle napr obed v skolke, po prichode domov sa stalo, ze sa nevypytal a pokakal/pocikal...obavam sa aby som mu nesposobila nejake psychicke problemy a ci nebude lepsie pockat este jeden skolsky rok(uz bude mat takmer 4roky,mozno viac vyzretejsi a pripraveny) a vtedy ho dat spat do skolky....uz stihol byt aj chory.... a poviem Vam, ze to tazko znasam,som nervozna v praci...neviem co je lepsie riesenie ci zotrvat a nejaky ten mesiac vydrzat aby sa vsetko vyprofilovalo alebo sa porozpravat so zamestnavatelom a zostat s drobcom este rok doma....dakujem za vase nazory,pripadne osobne skusenosti

timea7
22. sep 2015

@spuntikmathiasko nesúhlasím s tebou, že dieťa zažíva šok dva krát, ak sa nedá hneď do MŠ na celý deň. Byť toľko hodín bez maminy, od ktorej sa od narodenia väčšinou nepohlo, je preň nesmierne náročné a stresujúce. Nie sú predsa len dve alternatívy - dať dieťa na pol dňa, alebo na celý. Ak sa dieťa ešte pred nástupom do MŠ príde viac krát aj s maminou pohrať, po prázdninách príde v prvý deň na hodinu, ďalšie dni postupne na dve, na pol dňa, nie je to, že musí ísť v škôlke aj spať preň také stresujúce, ako keď ide spať hneď v prvý deň. Vtedy je preň toľko novôt naraz, že to len ťažko spracúva. Po viacerých dňoch už má k učiteľkám aspoň akú takú dôveru, no nechať dieťa hneď v prvý deň aj na spanie, to zvládne naozaj len malé percento detí.

maciatkolulu
22. sep 2015

@niika21 pokial mozes ostat doma este rok, tak ti radim zostan s nim este doma. Mozno potrebuje dozriet a podla mna nie je pravda, ze bude kazdy september rovnaky. Moja najstarsia, 17, nastupila ako 3 a pol rocna a bol to des, vydrzala som dva tyzdne a nechala som ju dom s mladsou a boli to najkrajsie roky nasho spoluzitia. Uzivali sme si to, uz boli dost velke, aby sme podnikali vylety, vedeli sa spolu prehrat, ziadne sople, choroby, ziadne vstavacky po tme, v dazdi, v nepríjemnom pocasi, sme si labuzili v posteli a bolo nam proste fajn. Nastupila do skolky ako 5rocna uz so sestrou a bolo to uplne bezproblemove, ani slza nic.

spuntikmathiasko
22. sep 2015

@timea7 Neviem asi ma kazdy svoj nazor a ine skusenosti. V nasej triede bolo 20 deti a 20 ich ostalo na cely den - prezili vsetky. Po 2 mesiacoch 1 odisiel kvoli chorobnosti a druheho vylucili. A druha vec je, ze nie kazda skolka umoznuje nieco taketo ako pises a nie kazda mamina zvlast ak chodi do roboty si to moze dovolit.

zm79
22. sep 2015

@niika21 citala som len tvoj prispevok, ale moj nazor je taky, ze pokial si to mozes dovolit, tak zostan este rok doma. obom vam to pomoze. o nic nepridete, akurat si uzijete este jeden spolocny rok doma. a bud. rok bude uz maly uplne niekde inde, a aj ked nejake slzy budu, tak uz bude vyspelejsi a uvidis, bude to lepsie. lamat to cez koleno nema vyznam. on je este prilis maly na to, aby vyjednaval, ci "vymyslal".

timea7
22. sep 2015

@spuntikmathiasko prežiť prežijú, to áno, ale v akom strese sú viem veľmi dobre, som učiteľkou v škôlke.

veronikax
22. sep 2015

@niika21 ostante este doma 🙂 Kazda jedna psychologicka povie....ze pre dieta prvy rok v skolke...je nieco neskutocne tazke. Vypetie... a pocity co dospely nevie pochopit. Ak su problemi ...tak ostan doma. Niektore deti nemaju problem a niektore ano....a este si nevedia zvyknut 🙂 Ak mozete....tak ostante este rok doma 🙂 a mozno buduci rok .... bude tam rad chodit do skolky....ze ho nestihnete ani prezut...a uz utecie do triedy 🙂))) Ma nejakeho oblubeneho plysaka? S ktorym spinka ? Berie si ho do skolky? Nasej to velmi pomaha 🙂 aj ked...uz druhy krat ma teplotu ...za tie 3 tyzdne :/ Tiez rozmyslam....ze do skolky asi casto nebude chodit...

ada274
22. sep 2015

@niika21 moja sa od stresu ze ide do skolky doma povracala aj dva krat. V skolke bola uplne v pohode a ucitelky nechceli verit co prezivame doma pred odchodom do skolky. Preslo to asi po troch mesiacoch. Ja ti radim vydrzat a ak sa da nedavat maleho do skolky na cely den. Nam pomohli aj ucitelky. Kratke lucenie, nepredlzovat agoniu. Ked sa zavreli dvere bolo uz dobre, lenze ucitelky si spravili svoju pracu a boli uplne super. Pri adaptacii pomohli aj osobnym pristupom.

Maleho by nemali nutit jest. Skuste este vytrvat, mozno skratit v skolke pobyt.

svatava74
22. sep 2015

Ako matka uz 5 rocneho a spec pedagog a teraz ucitelka v jasliach a skolke ti poviem, ze ak mas ty ako mamina moznost ostat este doma...zostan....lebo mas stale vycitky svedomia, ze si v praci a nie si stotoznena s tym, ze tvoje dieta je mimo tvojho obzoru..nemas doveru v zariadenie a prenasas to na maleho..maly to citi a veri, ze sa vrati krasny cas s maminkou domka.... 9 rokov som studovala psychologiu a k tomu 25 rocna prax s detmi....kym sa ty nestotoznis s danou situaciou, tak problem bdue stale....ja som amleho dala v 4 rokoch do statnej skolky....problem..zacal sa zajakavat atd...cize ....pokec s ucitelkami pomohol, ale denne som po neho letela o 12,00 aby tam nemusel spinkat...tento rok uz bol lepsi, ale brusko nas bolelo a uz je aj chory u mojich rodicov na chalupe..proste su deti, ktore nie su stvorene pre kolektiv 25 deti, kde musia robit ako ovce vsetko a zvlast, ak je ako nas z prostredia montessori vychovy....cize....ak mozes, zostan doma, pripravuj ho na skolku, skus nejaku sukromnu v okoli na par hodin doobeda 2-3 dni.... verim ze to vyrieist k spokojnosti maleho...detska dusicka je velmi citliva ..drzkajte sa 😉

alaguema
22. sep 2015

@niika21 pripojím sa k tým babám, ktoré radia ostať doma (som milo prekvapená, že ich je pár takých, obvykle je to tu o "zvykne si", "musí" a tak pod.) ...dietko je malé iba raz 🙂

@spuntikmathiasko "prežili všetky"...ako keby si o vojne písala...

paris3
22. sep 2015

@niika21 tiež sa prikláňam k názoru, že nechať doma.
je treba odlíšiť, kedy dieťa len pomrnkáva a zvyká si byť bez maminy. a kedy tým naozaj trpí. a rozlíšiť to vie každá matka, ktorá má nejaký ten materinský cit 😉 takže sa riaď podľa svojho pocitu a nie podľa toho, čo ti kto radí a čo sa kde píše. myslím, že tebe samej je to jasné 😉 nemusíš mať preto výčitky...
ja som si tým tiež prechádzala minulý rok. dcéra ako 3ročná nastúpila do štátnej školky. mali sme podobné problémy ako popisuješ ty - nezapájala sa do aktivít, nechcela jesť, začala sa tam pocikávať, pokakávať, mala až hysterické plače a nočné mory. neskutočne sa na mňa potom upla (aj keď dovtedy nebola žiaden bojko a bola celkom samostatná), nemohla som ísť bez nej ani na záchod!
psychologička nám odporúčala počkať. po pol roku, keď sa stav trochu upravil, som jej našla súkromnú školku s adaptačným programom a citlivým prístupom, kde postupne chodila na pol dňa. tam sme problémy nemali. zvykla si rýchlo a chodila tam celkom rada.
podľa mňa veľmi závisí na prístupe učiteliek. či pristupujú k deťom individuálne a citlivo, alebo len nechajú deti ´vyrevať´ s tým, že ich to prejde a budú mať pokoj. pretože aj u dcéry to bol velký rozdiel v prvej a druhej školke. a pritom to bolo to isté dieťa tej istej matky, ale výsledok úplne iný....

moni244
22. sep 2015

Ja len zasnem a vdaka tomuto chapem vela veci

spuntikmathiasko
23. sep 2015

@alaguema to mas pravdu to blbo vyznelo 🙂

spuntikmathiasko
23. sep 2015

@timea7 to je samozrejme, ze su v strese ved je to pre nich neskutocna zmena a prvy krat v zivote su bez mami, teda aspon ten moj bol prvy krat toto leto cize skoro ako 4 rocny so starkou na cely den. Kym nesiel do skolky nebol bezomna max 2 hodky.

timea7
23. sep 2015

@spuntikmathiasko vieš, len ja to pozorujem denne a zblízka, ako to tie deti prežívajú, ak si zvykajú postupne a ako to prežívali, keď tam boli na celý deň od prvého dňa, takže ma asi ťažko presvedčíš o opaku toho, čo píšem.

dominikav123
23. sep 2015

Moja osobna skusenost...mamka ma dala do skolky ked som mala asi 4 roky ? Dovtedy som bola doma s nou, a vtedy cerstvo narodenym bratom. revala som jak sialena 2 tyzdne tak to moja citliva mamka nevydrzala, a bola som doma bez kolektivu az kym som nesla na ZDŠ. Dodnes mam velky stres z cudzich ludi, noveho kolektivu, ci verejneho prednesu (co je v mojej praci dost blbe :D ). Ale myslim, ze je to preto, lebo som proste introvert, co nemusi ludi. Napriek tomu som skoncila VS a mam sa teraz dobre 🙂 Mozno tvoje dieta nikdy nebude happy v kolektive. Ale asi mu daj cas, kym si sam uvedomi, ze sa treba obcas dostat aj mimo "komfortnu zonu".

anima9
23. sep 2015

@niika21 Daj mu ešte čas. Počkaj aspon 3 mesiace. Zaadaptuje sa. Podla mojho nazoru, cim neskor pojde do skolky tym horsie. Ono to takto byva, že rodičia plaču s dietatom, ked takto zle vnima školku alebo jasle. Potom si zas poplaču, ked jedného dna dieta prinesu do skolky a ono rychlo vbehne do triedy a ani sa nerozluči, alebo naopak poobede nechce ist domov🙂 Je to skuska oboch stran.

betunka39
23. sep 2015

nuž, ak možeš ešte ostať doma, že neriskuješ pracu, ale ja by som na Tvojim mieste počkala. Lebo nemaš nikde zaručene, že aj ked bude starši o rok ,to nebude ten istý scenar. Moj najstarši šiel do školky ,nemal ani 3 roky. pPlakal 4 mesiace, pritom mohol byť doam, ale tam boli ine dovody prečo som ho dala, to nevbudem pisať. Nemohli sem isť ani na nakup, lebo ked nás videl z okna tak hned plakal. Ale po VIanociach ako by sekol, tak sa mu zapačilo, že chcel chodiť rano prvy a posledný odchadzal. Ale plakal potom aj 1 mesiac pri nastupe do 1 ročnika, lebo musel sám cestovať autobusom a znova zvykať na nový kolektív. Po mesiaci ,ako by sekol. Lenže on to mal v povahe. To iste teraz najmenšia. Minuly rok som ju v jeseni dala u nás do školky na pol dna. Vydržala 3 dni, lebo velmi plakala a nedala sa svokre ani obliecť. Tak ostala doma. Teraz už ,ale muslea isť hned od prveho dna na cely den. Tiež plakala, ale tento týžden už neplače. LEn neplakala velmi doma. Myslim, že sa teši ,len jej ešte stale vadi, že je dlho s cudzimi. Ale očakavam ,že ešte pride kriza a bude plakať. S mojimi dalšimi 3 deťmi som vobec nemala problem so školkou, tí od prveho dna boli tam ako doma. TO ,že sa tvoj synček pokakal, pocikal, povracial, to zaživala moja sesternica. Trvalo to vyše mesiaca.Len ona si nemohla dovoliť ostať doam, tak musel chodiť. Potom si zvykol, dnes sa teši do školky. Myslim, že na jeho psychiku to nejak nezaposobilo. Je stale taký plachy ako bol, ked vidi cudzich ludi, ktorých nepozna, ale to aj moja najmenšia. Každe dieťatko je ine, poznám aj take, čo plakalo cele 3 roky, čo chodilo do školky. Je to na Tebe, ako sa rozhodneš.Ja by som možno ešte chvilu počkala. Nie je jediny, ktorý plače. Aj mne trhalo srdce, ked som muslea chodiť poza domy na nakupy, a ked som šla okolo počula som ho ako plače ešte na obed.

spuntikmathiasko
23. sep 2015

@timea7 ale ja ta nechcem presviedcat, ani som nechcela, ja som napisala svoju skusenost a to ako to funguje v nasej skolke. Ja nemam dovod ta presviedcat, na co by som to robila?

spuntikmathiasko
23. sep 2015

@betunka39 Ja osobne som plakala celu skolku, v zivote som tam nespala a preplakala som aj cely prvy rocnik ZS. Taka citlivucka som bola 😀

niika21
autor
23. sep 2015

Dievcata dakujem Vam za nazory a postrehy,najnovsie maly odmieta v skolke jest,nicoho sa ani nedotkne,ked sa ho opytam preco tak jeho odpoved znie, ze mu je zle a boli ho brusko...ked prideme domov tak si pyta papat, ze je hladny(pochopitelne kedze ani desiatu ani obed v skolke nezje) a potom doma normalne zje vsetko co mu dam....

marionmarion
23. sep 2015

Jednoznacne dieta ber z tej skolky prec a nechaj si ho doma. je uplne jasne ze na skolku nie je zrele a ze z toho ma psychicku traumu, dava to najavo vsemoznym sposobom, tak ho pocuvni a nedavaj ho uz tam...

betunka39
23. sep 2015

@spuntikmathiasko moja mladsia sestra tiez plakala cele 2 roky v skolke a v prvom rocniku cely rok.lebo sa bala riaditela skoly..

spuntikmathiasko
23. sep 2015

@betunka39 ja ani neviem coho som sa v skole bala, ale v skolke toho, ze na mna zabudnu a nepridu po mna 🙂

applede
23. sep 2015

@timea7 hmm zaujimavy tvoj nazor ako ucitelky v ms na adaptaciu deti....no neidem ta presviedcat o opaku to vonkoncom nie, len je uplne v protiklade s nazorom uciteliek, s ktorymi som sa rozpravala ja na temu, ci dat dieta najskor na pol dna do skolky alebo hned na cely ....a vacsina resp. vsetky sa priklanali k nazoru, ze ak dam dieta na pol dna do skolky, rano su tak isto nareky akoby islo aj na cely den, kedze tak male dieta este nevie rozlisovat pol dna cely, zvykne si na ritual obed-idem domov, a potom ked casom ma zostavat nacely den, znova plac a zvykanie si na to, ze mama na obed nepride, je neprisposobive resp rusi..moze aj nemusi...dalsie deti pri spanku.....hmm..taktiez dva uhly pohladu.....co sa tyka stresu, ano je to stres, su prvkykrat od mamy na tak dlho, moja nastupila tiez teraz,az v novembri ma 3prve dni super, este som sa cudovala ziadny plac, a potom to prislo....nareky, protesty,otvori oci a hned z postielky ze neide do skolky....taktiez sa tam aj povracala, no to uz z domu nariekala ze neide.....konzultovala som to s ucitelkami, ci ju mam dat na menej dni do skolky aspon v sept kedze mne skola zacina az 5.10...vsetky povedali ze nie, ze ked pride do triedy, prestane plakat, zapaja sa do hier a cinnosti .....napr ani nespava v skolke, lezi na lehatku a cita si knizku, dokonca sama mi doma povie teraz uz , ani rano neplace uz ....ze pojde do skolky ale spinkat nebude ze bude si citat alebo pozerat na deticky ako spnikaju....aj tak robi ...tak nespi, a chodi vecer o pol 7 spat,..takze z vlastnej skusenosti sa priklanam k nazoru, ze treba len vydrzat a najst si vlastny system, alebo sposob ako dietatu vysvetlit, ze v skolke je dobre, ze su tam kamarati, hracky aaaatttd....drzim palce...
@spuntikmathiasko
@niika21

siska53
23. sep 2015

@niika21 moja neje a ani nepije..stale...vsetko dohana.doma... Tak po nu chodia stari rodicia,lebo ja ak,tak najskor na,16:30 by som po nich dosla. Tak chodia nasi na 15tu cca.

timea7
23. sep 2015

@applede mňa asi o opaku nepresvedčíš, mňa o správnosti tohto postupu presvedčili reakcie detí. Niekedy sa išlo podľa modelu, ktorý opisuješ, všade. Takže môžem porovnať. Len ide o to, dodržať tú postupnosť vo všetkých bodoch, aj s tými návštevami škôlky s maminou ešte pred nástupom. Dieťa prichádza do prostredia, v ktorom sa už viac krát hralo, samozrejme, že je to aj tak preň ťažké ostať samé, ale už koľko toľko pozná učiteľky, vie, čo deti v škôlke robia, že mu tam nič nehrozí, že mu učiteľka pomôže, keď bude niečo potrebovať. Aj tú už trochu pozná, vlastne obidve, už sa s ňou hralo, vie ako sa volá. Dieťa síce nedokáže odhadnúť, či je v škôlke štyri hodiny, alebo osem, ale vníma, že je od maminy odlúčené veľmi dlho. Niekedy poobede začnú plakať aj deti, ktoré si na maminu od rána ani nespomenuli. Ja tu píšem svoj názor, nikomu nič nevnucujem, nám sa to osvedčilo takto, pracuje sa nám s novými deťmi takto oveľa ľahšie. Možno pani učiteľkám nevyhovujú návštevy mamičiek s deťmi, ktoré prídu do škôlky ešte pred nástupom, možno niečo iné. Neviem, ja som toto uvítala, lebo palu je oveľa menej.

angelous1991
23. sep 2015

@maslenka47 citala som len tvoj celkom prvy prispevok a mozno je to tym ze drobec maminu len skusa a ak mu ona teraz ustupi maly pride na to ze sa mu vyplati toto robit a bude to aj na buduci rok lebo proste mu to vyslo...... ja by som este nechala , my sme museli vydrzat horsie veci v suvislosti zo skolkou, to bolo pol roka v depkach, cele zle, ale sme vydrzali a vyplatilo sa .... ono je to dietatko podla mna len v strese ze je bez mamky , ine prostredie, ine pravidla ale zvykne si , nie je dieta ktore si nezvyklo , len maminka to asi horsie znasa 🙂

miskab
23. sep 2015

@svatava74 Ahoj chcem sa spytat , ty mas skusenosti s detickami, moj maly sa adaptuje v skolke je len na pol dna . Teda lepsie povedane bol tam dokopy 8 dni a je momentalne doma je chory, ale ked zacal chodit do skolky samozrejme prvy den super z usmevom, a na druhy den plac, dalsie dni horsie a horsie zachvaty revu ze mi srdce trhalo, tiez sa nezapaja k detickam len pozera , a caka na mna,od pondelka nastupuje , a mam zas strach ako to bude, pred nim som v pohode snazim sa mu vysvetlovat ze pridem pre neho nemusi sa bat, len sa pohra atd... nezabera , uz neviem ako na nho, ci si vlastne aj zvykne teraz si zas odvykol ze je doma , ja som si vzdy rano doma poplakala ked som ho zaniesla do skolky ale pred nim nie. Ako mam na nho ist , aby to zvladal dobre a rano chodil bez stresov a zachvatov placu do skolky? Dakujem za radu

girlie_konik
23. sep 2015

@moni244 Na co take? Ja nieco obdobne teraz riesim..

svatava74
24. sep 2015

@miskab si uzasna mamina a neboj sa... poviem rovno, u nas v jaslickach je to vsetko o objati a mojkani.... hned ako pride drobcek, ktory je novy v adaptacii, beriem si ho n aruky bud ja, alebo kolegyne....alebo si klaknem a hned sa mi hodi na narucia, hladkame sa, mojkame po chrbatiku a rychlo ideme velmi surne nieco robit, napr.umyvat ovocie, utieat skol, krmit zvery v akvariu....
cize odporucam aby si maleho rychlo dala p.ucitelke a ak su normlane a fajn, zoebru ho a zakecaju a maly sa odputa od myslienok na teba....casom sa iste zapoji...al eje to skoro pedag.majstrovste ucitelky....chce to trpezlivost a stale ponukat cinnsoti malemu, zapajat ho aj uplne ze najednioduchsimi pokynmi...ale iste sa zapoji.....ak ti papa v skolke, tak to nie je az take silne psychicke zatazenie pre neho a rychlos a zapoji..su deticky, ktore necitia potrebu kolektivnej cinsoti, radsej indi vindy.... 🙂 ja osobne by som maleho predala maleho do ruk citelky a nelucil asas nim dve hodky ako sa povie 🙂 popros ucitelky daj im kavicku...ak to nie je sukr skolka... 🙂