Možnosť rodičov ovplyvniť stravu v škôlke
Ahojte, milé mamičky a ockovia !
Chcem sa spýtať, či by ste v škôlke, do ktorej chodí Vaše dieťa, prijali možnosť vyjadriť svoj názor na stravu. Prípadne pomohli dobrým nápadom vedúcej a viedli s ňou otvorenú konštruktívnu debatu v zmysle -- čo by sa podľa Vás dalo robiť inak- lepšie, kvalitnejšie ( samozrejme v medziach normy, keďže denný limit na jednu stravnú jednotku je taký, aký je). Komunikácia by prebiehala len vo vlastnom mene, nie pod nejakým pseudonymom , prípadne anonymné správy a podobne.
Ďakujem za každý názor ❤
@klaridka ako učiteľka odpoviem, že kľudne môžeš zájsť za rodičom, ktorého ste si zvolili do rady školy a povedať mu, žeby ste chceli vyjadriť svoje názory a postrehy... on by to mohol komunikovať na rade školy, ale máte možnosť vyjadriť sa aj na rodičovskom združení, aspoň u nás je vedúca jedálne tiež prítomná.. alebo to môžete riešiť cez rodičovskú radu..
určite môžete svoj názor vyjadriť, i keď vedúce už teraz dosť čarujú, pretože nie sú len normy na množstvo, ale aj na to, koľkokrát musí byť kuracie mäso, koľko x zemiakov, koľko x kysnuté a musí to sedieť..
za predskoláka platim 0,7€/deň takže som rada, za jedla ake sú. Ak nemajú potrebne živiny doplním mu to počas dňa a vikendu..
ale tak skusiť vyjadrťi sa možeš
@klaridka vyjadrit sa mozes kludne... preco nie... kazdy rok si niekto mysli, ze v ramci noriem dokaze vycarovat nieco lepsie ako veduca jedalne... drzim palce, kamoska robi v kuchyni a keby ste poznali normy, tak neuverite, ze vobec z toho ide nieco varit. okrem teda gramazi v surovom stave masa atd... realita je taka, ze ked je aj dobre jedlo- domace parene buchty, paradny losos- deti sa toho ani len nechytia a ostavaju casto v kuchyni plne plechy do pomyji
Zo zásady nechodím na rodičovské združenia pretože niektorí rodičia nevedia čo so sebou.
Vkuse téma stravy. Škôlka kde chodi syn má dodávateľa uz druhého a vkuse sa spikne grupa dolezitych rodicov. Neviem akože čo si ti ľudia predstavuju že čo sa bude tým deťom dávať? Rano ucitelka vezme domace vajca od sliepky a urobi prazenicu s maslou priamo z kravskeho cerstveho mlieka ? Ci co ako?
Treba si pospomínať čo ste jedli v škôlke vy a celkovo my. Zijeme sme tu nepomreli sme hladom a urcite ta strava splna normy. Mna by zaujimal ten bohaty a rozmanity jedalnicek rodicov co tak vydatne vyvarate alebo len sa hrate na uzasnych a doma mozno len polotovar jete. Ucite deti jest ch”joviny a potom nevie co to je normalne jedlo jak fasirka na podbitych zemiakoch, rizoto atd
U nas je v AT napr prispevok na nejake este prilepsenie stravy, ale to iba pre olovranty. Mali to aj v BA takto.
@klaridka toto čo chceš dosiahneš len s nadšencami pre vec, nie s komunistickým myslením, kedy si pani dôležitá vedúca myslí že strava v jedálni je zdravá . A samozrejme s vyššou platbou. Skús sa inšpirovať tu, alebo kontaktovať pána, článok je starý pár rokov.
https://dennikn.sk/1517434/michelinsky-kuchar-v...
nie, moje dieťa by to nejedlo, ani keby to podávali na zlatom podnose, som rada, že po 2 rokoch absolútneho nejedenia začal aspoň "ochutnávať", ako tomu on hovorí :D za mňa majú jedálniček v pohode, vďaka nemu vie, ako vyzerá napr. koložvárska kapusta, alebo borsč, keďže doma to asi nikdy neuvidí :D takže nie, nemám záujem sa o tom s nikým baviť, ani doplácať za ovocie, ako napr. u nás navrhovali premotivované matky, ktorým nestačilo ovocie 6x do týždňa pre deti, keď chcem, aby malo moje dieťa viac ovocia, tak ho dostane doma, nepotrebujem platiť za jablko, ktoré mu dajú do skrinky a berieme ho aj tak domov
riaditeľska v našej školke hned na prvom rodičku povedala že ak má niekto nejaký dotaz k stravovaniu môže to riešiť priamo s ňou alebo s vedúcou kuchyne
ja osobne som s vedúcou kuchyne hovorila ale ja som spokojná ako varia aj synovi chutí
@klaridka možnosť vyjadriť názor na stravu by ma nezaujimala. V škole za dotáciu varia ako vedia a môžu. Keď chcem zlepšiť stravu začnem u seba a robím pre svoje dieťa stravu, ktorú uznam za vhodnú.
@klaridka jedna vec je vyjadriť názor a druhá je realita.. Úprimne, nie nechcem, aby sa mi rodičia miešali do toho čo varím.. Pretože, ak príde téma na zvýšenie ceny, nikto to nechce.. A mať sumu akú človek má na desiatu, obed, olovrant a chcieť variť zdravo, výživne,.. to sa skrátka nedá. Príklad.. Bežne mám aj len 4, 5 detí na stravu, sme malá škôlka, stačí jedna chorobnosť.. a teraz - na stravu mám 2,50 - v tom je desiata, obed, olovrant.. A ja sa pýtam, ak mám 4 deti x 2,50 je to 10 eur na deň.. Ak mi povie rodič, že by to videl na lososa a pod. myslíš, že mu vyhoviem?.. Som rada, že moje deti dostanú to čo dostanú s tým, že dodržím normy (a to sa fakt snažím, aby mali jedlo, ktoré aj zjedia, aby tam bolo ovocie, aj zelenina) .. Ak by sme chceli riešiť stravu v škôlkach a školách, treba začať od úplného začiatku.. A v prvom rade - vždy sa to zastaví na cene.. Lebo pár rodičov bude súhlasiť, nemá problém zaplatiť vyššiu sumu, ale ten zvyšok je rád, že vôbec môžu zaplatiť dieťaťu aspoň stravu, ktorá je tam aktuálne za danú sumu, nehovoriac o iných poplatkoch za ďalšie potreby pre deti.. Strava v zariadeniach bude žiaľ vždy len problémom.. V podstate bez riešenia.. Lebo normy, lebo peniaze... A ďalšia vec na ďalšiu tému.. Deti nevedia jesť ani základné veci, nepoznajú, nechcú ochutnať atď.
Dievčatá, ja som vedúca jedálne, preto to chcem komunikovať s rodičmi… v poslednom čase vnímam na školské jedálne samé negatíva- na tú našu sa mi nič nedostalo… preto by som chcela dať priestor rodičom takouto formou ❤️
Dievčatá, ja som vedúca jedálne, preto to chcem komunikovať s rodičmi… v poslednom čase vnímam na školské jedálne samé negatíva- na tú našu sa mi nič nedostalo… preto by som chcela dať priestor rodičom takouto formou ❤️
@klaridka tiež som vedúca, ale aj kuchárka zároveň, preto som ti napísala svoju skúsenosť, môj pohľad 😉

V rámci dotácie 1,40€/dieťa sa moc vyskakovať nedá.
Možnosť by som prijala a rada by som aj doplatila za stravu, ale neviem, ci to ie možné.