icon

Nedávajte nachladnuté deti do škôlky, prosím!

22. sep 2024

MAMKY PROSÍM PRESTAŇTE DAVAT NACHLADENE DETI DO ŠKÔLKY. To, čo niektoré mamky si dovoľujú. Ráno prinesie dieťa do škôlky, kašle, 2 mamky ju slušne upozornia ešte v chodbe a ona sa usmeje, že ale veď malej nič nie je. A dá ju do tej škôlky. Nehovoriac o tom, že nakazí hneď iné deti, no som nazlostena a je to tak veľká nezodpovednosť!!! Akože nehnevajte sa ale ktoré mamy to robíte tak s tým prestaňte. Keby ste vedeli koľko zlosti mam v sebe teraz.

aurora33
27. sep 2024

@bosorkabb pre tvoje dieťa môže byt sopel neškodný, pre iné nie.

annm81
27. sep 2024

@sterbulka "skuste vypytat papier do skolky,garantujem vam,ze sa ziadna dr pod to NEPODPISE!pretoze to proste tak je aj ked sa na hlavu postavite a budete sa usami odpichovat..."

Nedávala by som garancie na niečo, čo nemôžem garantovať. Pediater mojich detí by sa bez problemov podpísal. A pokiaľ ide o infekčné choroby, tak nie, nemyslí sa tým soplík. V našej škôlke je tiež zákaz doniesť dieťa s infekčnou chorobou a dostali sme aj presný zoznam: osýpky, čierny kašeľ, ovčie kiahne... a nie soplík tam nie je.

sterbulka
27. sep 2024

@annm81 infekca choroba,je akykolvek virus..nielen to,co poznate vy..zoznam zo skolky na samodiagnostiku,ale no taaak...opat,precitajte S POROZUMENIM vyhlasku,tam sa nespomina diagnoza,ale aktualny stav... a ak vam dal pediater papier,ze su vase deti zdrave aj ked neboli,pozdielajte ako to vyzera...potom im naozaj nic nie je..jaj nepodipsal,ale myslite si,ze by podpisal...nuz,takze garantujem,ak mi niekto nepreukaze opak...vaas soplik je pre niekoho nepreliecena moraxella,hemofyl,hemokok,streptokok...a doplacaju zasa iny

annm81
27. sep 2024

@sterbulka Tvoja sebaistota o tom, ako rozhodujú iní ľudia, je udivujúca. Áno, podpisal by mi to, ale nemusí, lebo škôlka má stanovené, že neprijíma len deti, ktoré majú diagnostikované infekčné choroby zo zoznamu a deti s presne stanovenymi príznakmi. Napr. tam spadá teplota až nad 37,5 °C, ergo mierne zvýšená teplota nie je dôvod, prečo by dieťa poslali domov. Vieš čo mi povedal lekár naposledy? Keď po týždni s kašľom, silnejším sopľom a bolesťou hlavy sme za ním zašli (s kašľom a horúčkou k nemu máme prísť až vtedy, keď ani po týždni domáceho liečenia nevidíme zlepšenie), tak predpísal lieky na bolesť a vyhlásil, že ak sa neobjaví horúčka a silná únava, môže dieťa pokojne ísť do školy.

sterbulka
27. sep 2024

@annm81 skvela matka,este evidentne lepsi pediater🤣podpisal BY mi to...tazke este taku poziadavku nikdy nemal,pretoze presne s mojou sebaistotou viem,ze taky papier by ste v zivote nedostala🤣,ak ano,prosim prosim ukazte....ale ved kludne posielajte chore deti do skoly a skolky...raz sa vam to pekne ako bumerang vrati

joannita
27. sep 2024

@sterbulka to kvoli kazdemu soplu si na ocr?

sterbulka
27. sep 2024

@annm81 inak opat a zasa...citat..googlit a s POROZUMENIM...

sterbulka
27. sep 2024
sterbulka
27. sep 2024

@annm81 Definícia. Na účely tohto zákona prenosné ochorenie je choroba vyvolaná biologickým faktorom, ktorý je schopný vyvolať individuálnu alebo hromadnú infekciu, ochorenie alebo otravu u ľudí.

joannita
27. sep 2024

@sterbulka kazdemu tu pises aby cital s POROZUMENIM, ale co keby si aj ty citala s POROZUMENIM co ti pisu ostatne? Ty si ides svoje hlava nehlava.
U nas v skolke na rodicku riaditelka povedala, ze priesvitny sopel nieje choroba a take deti do skolky chodit mozu, pretoze inak by mali asi prazdnu skolku.

sterbulka
27. sep 2024

normalne ma zeny-matky od deti po dnesku a prispevkoch neskutocne udivujete takym sposobom,ze naozaj uprimne nemate pravo sa nazyvat matkami niektore...nestaci,ked citujem vyhlasku a zakon,kde je vsetko uvedene...neverim tomu,ako sa niektore chovate a este to tu obhajujete svoje konanie a utocite..jedna sa o zdravie deti kristepane...nuz,hlupemu nevysvetlim,mudry si zoberie z toho,co potrebuje.....

sterbulka
27. sep 2024

@joannita hlava nehlava..skuste este raz a pomaly citat...preklad pre pomalsich-kazda choroba hoc aj sopel nema co hladat v kolektive,ranny filter ucitelek musi by denna rutina a ak daco,otocit a poslat pre papier lekarovi do riti tak kde je problem ze toto nikto nedava,?je zdrave,nikto nepovie pol slova...je chore?ved papier ze je zdrave...s cim je problem?

annm81
27. sep 2024

@sterbulka Naša škôlka sa riadi podobnými pravidlami ako sú dole, s tým, že hranicu teploty majú nastavenú na 37,5 °C, ak sa nepletiem. A vieš prečo sa tým riadia? Lebo prísna karanténa pred akýmkoľvek patogénom spôsobuje to, že imunitný systém bez podnetov "zlenivie" a nedokáže sa následne brániť ani všadeprítomným, v zásade neškodným, mikroorganizmom - je to úplne rovnaké ako s očkovaním. Ako som tu už písala, pandémia covidu a s ňou spojené opatrenia, viedli k obrovskému nárastu infekcií v celej populácii, čo jasne potvrdzuje moje tvrdenie. Takže ak si vyberieš takmer sterilnú škôlku, musíš potom vyberať aj rovnako sterilnú školu atď. až do konca života, ak sa teda chceš vyhnúť akémukoľvek soplíku. Druhá možnosť je pracovať na imunite dieťaťa- pobytom v skupine, kde je vystavené aj bežným vírusom a baktériám, stravou, otužovaním a dieťa následne môže normálne fungovať medzi ostatnými ľuďmi bez toho, aby potrebovalo antibiotiká hneď, ako vystrčí nos zo svojho sterilného prostredia do skutočného sveta
https://www.hamburg.de/politik-und-verwaltung/b...

annm81
27. sep 2024

@sterbulka A aby si tu mala vyjadrenie slovenského pediatra, ktorý sa verejne vyjadril, že dieťaťu so sopľom potvrdí, že môže ísť do škôlky, prosím na konci článku dôkaz, že taký naozaj existuje https://tvnoviny.sk/domace/clanok/881120-sopel-...

sterbulka
27. sep 2024

@annm8 neviem co presne si dokazujes,ale nic z toho nepadlo ani nemoze na urodnu podu...skolka pise.aleeee,nevyzeras tak hlupo...a pise aj ruvz,zakony,vyhlasky(pre info,tie su nadradene skolkam a skolam t.j. zriadovatelom a ich pokynom...)tv noviny...och...proste je dane,ze chore deti nesmu do kolektivu....ja byt ucitelka,kludne otacam medzi dverami a cakam na tu tonu potvrdeni od pediatra🤣🤣🤣vase clanky a "odborne nazory" si povedzme strcte za klobuk,lebo ste naozaj mimo mimo a absolutne mimo..nepostujem clanky,ale zakon...neviete o com tocite,absolutne nechapajuca neempaticka bytost..je mi vas luto...ale stale cakam na papier od pediatra,ako osoplene decko smie ist do skolky,skoly,a to opakovane🤣

bosorkabb
28. sep 2024

@aurora33 ešte raz a pomaly. Moje dieťa má sopeľ vo vyššej miere od narodenia a je neškodný nie len pre moje dieťa ale pre všetkých naokolo. Potvrdene pediatrom aj ORL lekárom. A to opakovane. Zaujímavé že sú iného názoru ako ty. Ono to bude asi tým že sú informovaní o zdravotnom stave môjho dieťaťa a vidia výsledky vyšetrení. Jeden z nich ho operoval. A mám to čierne na bielom v lekárskych správach. Takže si môžeš tvrdiť čo chceš, lekár ktorý pozná moje dieťa má pre mňa vyššiu váhu ako niekto neznámy na internete.

aurora33
28. sep 2024

@bosorkabb ok, necitala som zrejme všetko od teba. Zaujímavé ale koľko sa tu zrazu vyrojilo takých neškodnými soplov. Lebo ja čo som videla u nás vo skolke tak to urcite neškodne neboli.

amarilka26
28. sep 2024

@sterbulka mna by len zaujimalo ze z coho su potom deti chore ked tie sople kasle su take neskodne.

3petka
28. sep 2024

Neviem o čom sa tu hádate, každá normálna matka píše o tom že NEŠKODNÝ SOPEL a MIERNE POKAŠLIAVANIE nie sú dôvodom na vyradenie z kolektívu. A vy ich všetky osocujete.
Jasne že každá pricetna zena nedá svoje odpadavajuce choré dieťa do skolky ale prelieci ho. A ak nie tak bohužiaľ vždy sa taká nájde a treba s tým žiť. To už je jej karma.
No vy dokonale matky si vsimate vždy len tie ktoré naozaj poznajú svoje dieťa a vedia že ide naozaj o bezvýznamný sopel.
Prvý rok syna v škôlke som tiež bola ako na ihlách a hneď ako mal len náznak ostal doma, po pól roku som si povedala dosť, lebo bol 3 dni v škôlke a 2 týždne doma.
Nakoniec sa ukázalo že je alergik a odvtedy vzdy som poznala že či ide o alergiu alebo nie. A aj keď nešlo o alergiu a mal len mierny sopel šiel do skolky. Nebudem predsa každý druhý týždeň behať k Dr aby pri už ťažko chorých deťoch v čakárni naozaj niečo chytil.
A si predstavte že takto bol doma nakoniec možno 2 týždne z celého roka s ozajstnou chorobou. A sople mu trval možno tak 2-3 dni zakaždým.
Každý normálny pediater ti povie to ako dávali ženy články, že take dieťa je proste chopne byt v kolektíve. Ak to iné deti nezvládajú tak bude problém asi na ich strane.
A presne si viem predstaviť že tieto premotivovovame mamičky veľmi rady navštevujú kadejaké detské ihriska a iné somariny. Kde samozrejme už úplne žiadny filter neprebieha ale toto im nevadí.
Mám dosť.

zuzanaete
28. sep 2024

@annm81 Si pamatam, ako nam ucitel hovoril, ze ludia zo Singapuru mavaju ovela vacsie problemy pri cestovani, lebo Singapur je sterilny. Ze si musia davat velky pozor na hygienu a kam vlastne cestuju. Proste ich tela nie su tak vyknute na kadejake virusy/bakterie.

lienka.7
28. sep 2024

@sterbulka uz si tu zbytocne neminaj energiu. Je to ako hádzať hrách na stenu 🤦‍♀️ noektire sú tí proste múdre ako lietadlo👎 všade sa píše, že práve ten "prvy" sopel je najinfekcneksi, ale jasne, trepnem decko s nim do skolky.
@annm81 ono vieš ako sa hovorí, aj pediater je len človek, ako aj každý lekár. Aktuálne je kamoska týždeň s malou v nemocnici, dieta malatne, "bez zivota", iba poleziavalo. Samozrejme bez teploty, cize hajde poďme do skolky. Aj papier samozrejme dal👌 na druhý deň ráno dieta skolabovalo, s krcami ho odviezla sanitka ma JISku. Vieš čo mu bolo? Malo rotavirus. Cize moja otázka teraz na teba je, čo by si robila ako "spravna" matka? Predpokladám, že ešte by si mu doniesla bonbonieru a kyticu, za to, ze to dal papier, ze dieta je zdravé, ze? Mimo to, som zvedavá, čo iné deti v skolke. A vlastne aj skolka, keďže by mala byt komplet vydezinfikovana...

lienka.7
28. sep 2024

@amarilka26 z "mudrosti" ich matiek 👌👎

annm81
28. sep 2024
zuzanaete
28. sep 2024

@lienka.7 Malatne dieta nepatri do skolky. Ak niekto obhajuje soplik, tak je to v pripade, kedy je dieta plne zivota. Akonahle je dieta bez energie, tak pre mna je to signal choroby.

huginko
28. sep 2024

Ty si fakt úžasná. Som zvedavá, či by si rovnako hovorila, keď tie dve deti budeš mat v škôlke a budes pracovať, či budeš taka zodpovedná keď zasoplia, budeš s nimi každú chvíľu doma na OCR... Určite nebudes

lienka.7
28. sep 2024

@zuzanaete podľa pediatra bola úplne v poriadku. Asi sa len "zle vyspala", ako povedal. Vsak to sa stáva každému. To, ze to bolo už 2 dní bolo egal. Nie je teplota, nie je choroba (ako sa vyjadril).

lienka.7
28. sep 2024

@huginko pokial budú dávať iné matky do skolky deti "iba so soplikom" , tak sa situácia nikdy nezlepší. Inak by ma zaujímalo, čo potom, či to dieta "zazracne" vyzdravie alebo ako. 🤔

annm81
28. sep 2024

@lienka.7
@sterbulka
Môžte tu dávať slovo odborné do úvodzoviek donekonečna, realita je taká, že práve odborné názory pediatrov sa naprieč krajinami zhodujú na tom, že udržiavať detské kolektívy na takej sterilnej úrovni, že sa z nich vylúči každý soplík a každé pokašliavanie, je zlý prístup, ktorý v konečnom dôsledku vedie k zhoršeniu imunity. Ak je dieťa často vážne choré, dokonca tak, že končí v nemocnici znamená to zvýšené opatrenia na jeho strane (resp. strane rodičov v spolupráci s lekármi), ktoré majú zistiť dôvod tohoto problému a nájsť riešenie, ako mu zlepšiť imunitu.

A keď toľko spomínate sebectvo, nezdá sa vám, že je to naopak? Je mi ľúto, že máte chorľavé deti, ale drvivá väčšina detí tieto problémy nemá, takže nie je práve od vás sebecké, ak žiadatete, aby sa celý svet vo svojom každodennom živote obmedzil preto, že vy máte problém? Je to akoby alergik požadoval v kilometrovom okruhu okolo svojho domu a okolo svojej práce, aby sa vyťali všetky stromy a zabetónoval každý kúsok trávnika.

huginko
28. sep 2024

@lienka.7 tak a ty zostaneš doma keď máš soplik? No asi nie... Vždy to tak bolo a bude. Ak by matky nepracovali, áno, bolo by to možné... Inak to možné nie je

lienka.7
28. sep 2024

@annm81 aké sebectvo??? Je snáď sebectvom to, ze ja dám do skolky zdravé dieťa a ochorie tam od iného "iba so soplikom"? A nie, nema na nic imunitu, 4 mesiace fungovala uplne v pohode. Až potom, keď take matky ako ty davali ráno do skolky dieta "iba so soplikom a kaslikom", ale bez teploty samozrejme zacal v skolke kolotoč chorôb.
Keď teda so skolky chodia všetky deti také zdravé a s takou super imunitou, prečo potom teda ta chorobnosť?
Lebo imunny neznamená automaticky rezistentny. Prečo sa potom roznesu kiahne? A tie rôzne 5,6,7 a neviem koľko choroby? Jaj, zabudla som, to potom všetky decka majú na hovno imunitu, vsak? Mimochodom, moja kiahne v skolke nedostala.
Aa tiež, keď je v skolke všetko tak fajn, zdrave deťúrence, prečo potom tehotne učiteľky sa hádžu na PNky, aby teda neochoreli od deti v škôlkach, keď im v podstate nič nie je a sú zdravé???
Ale ako som napisala už, nema zmysel sa tu s vami viac hádať..