Nesúhlasím, aby moje trojročné dieťa malo v škôlke rúško
Prosím, poraďte niekto. Nosenie rúška v MŠ je síce len "dôrazne odporúčané", ale naša riaditeľka to vydala ako nariadenie. Ako postupovať, keď nesúhlasim s tým, aby moje 3 ročné dieťa malo celý deň na tvári v škôlke rúško?? Máte niekto skúsenosť s vybavením potvrdenia od lekára, má ekzematickú pokožku, môže takto dostať výnimku? Prosím o komentáre k veci. Ja rúško nosím a aj synovi ho dávam v obchode atď tam kde treba, rešpektovala som aj to že ho musia mať už cca mesiac na prechádzke v škôlke. Ale toto už mi už príde príliš, aby ho mal v škôlke celý čas.
@prasiatko30.... Úplne jednoducho... Deti, ktoré od malička malinkatého nosia rúška sú na ne zvyknuté. Majú ich zväčša rovnaké a vedia ako sa k nim majú správať. Nechytajú sa ich a dokážu v nich vydržať lebo vlastne nevedia a nepoznajú aké je to bez nich. V našich podmienkach, látkové rúška so vzormi, kde deti nie sú zvyknuté a v ich problémovom veku ich je aj ťažko udržať. V praxi to u nás vidím takto: jej rúško ty máš mcqueen a ty Elzu ukáž daj môžem si to požičať, prečo nie, rev utretie očí rukami, ktorými sa predtým sekundu chytil cudzieho rúška a 20 detí dokopy a do toho rýchlo dezinfekcia. A tým čo to bude vadiť mať na puse šup ruka hračka, oči rúško snaha dať dole. A predtýmto nariadením, keď sa dieťa minimálne v rámci možností dotýkal očí pusy a dalo sa to odstriehnuť tak teraz bude len väčšie riziko. A zbytočne sa milá pani chytáte za hlavu. Ja sa práve chytám za hlavu kvôli takýmto nariadeniam lebo ľudia ako vy nespájajú súvislosti a nemyslia detailne, ale len povrchne. A potom sa zbytočne divíme, že niečo zlyháva a počet rastie. Je to pre toto. Ja sa nebránim rozumným riešeniam a prevenciam, ale nech je to niečo čo má zmysel a reál. Sú proste oblasti ako škôlky, kde sa niečo praktizovať nedá a nemá to zmysel
@cambalovanika ti mozem zarucit ze tu nikto ruska pred erou covid nenosil - iba ti co fakt museli a deti este menej - len tie co boli onko alebo fakt nejaki tazki alergici. A teraz ich deti nosia a su velmi disciplinovane - a hlavne ked vidia, ze ich rodicia ich nosia tiez. Moje deti mi nediskutuju ci si maju to rusko na tvar dat alebo nie - chceli vyjst na ulicu museli si ju nasadit a teraz si este skorej na nu spomenu ako dospeli. Deti su velmi disciplinovane ale ked vidia, ze ti diskutujes ci ako a kde si ju mas nasadit tak ver mi tie deti nerobiq nic ine len kopiruju tvoje spravanie- ja si rusku nasadzujem na tvar este pred tym ako prejdem cez vchodve dvere mojho bytu a to iste robia aj moje deti, dole si ju davaju minimum, ja v nej sedim aj v kancli cely den - lebo citim zodpovednost voci mojim kolegom a mojmu okoliu - jeden ma operovaneho synovca na srdce a pomaha sa o neho starat ako pridem ja k tomu aby sa ten clovek koli mojej nezodpovednosti nakazil a preniesol to aj na to 5m dieta???? Kto si to zobere na tricko?
@danusiatko zabudli ste .tyzden...a konspiracne weby neumoznuju ziaden vseobecny rozhlad, ziju z platenej reklamy a ako inak nalakat citatelov na tie ich super skvele zdravie upevnujuce pripravky ako sialenymi titulkami a znoskou nezmyslov o svetovych elitach, Sorosovi, nutnosti pit savo, Slovienoch, ktori su panmi zemegule, ci neexistencii holocaustu.....
@prasiatko30 ja som tiež disciplinovaná a rúško nosím bez reptania tiež a aj v mojej rodine lebo máme aj onkopacientov v rodine a okolí.... a môj malý to vidí a akceptuje.... Ale len chvíľku... po čase nevydrží a odchádza ... A hlavne keď v rúšku rozpráva, hrá sa a behá.. A verím mu lebo ja 8 hodín v rúšku robím a aj manuálne a po čase musím niekoľkokrát ísť von a nadýchať sa lebo mam pocit, že to nedodýcham...keby som bola v kľude tak rúško môžem mať aj desať hodín, ale pri aktivite a aktívnom rozprávaní to proste úplne nedávam... Takže áno čiastočne akceptujem tento Váš čiastočný argument, ale inak nie.... Nie je to podľa mňa vhodné do takéhoto prostredia typu škôlky a maloleté deti lebo keď to v tom prostredí bude to dieťa to dostane ak bude mať slabú imunitu bez ohľadu na rúška a nerúška... Všetko je o imunite.... a nakoľko mám aj onkopacientov a mala som aj v pri prvej vlne ešte vtedy živého doma viem čo je to strach a snaha o zodpovednosť nenakazenia... Áno sú určité veci, kde sa dá pomáhať a neohrozovať... A nakoľko máme aj chorých doma my ochraňujeme seba... V prvej vlne sme boli doma a fungovali na donáškach..ale určite sme od okolia nevyzadovali zastavenie života... nech je to akokoľvek život musí ísť....a tu skôr ľudia začnú umierať na hlad, beznádej a stres.... stále tvrdím a stojím si za tým, práve deti v škole a ich zvedavosť a rúška skôr dopomôžu k nákaze lebo neverím, že tam v praxi bude nechytanie sa tváre, nedávanie rúšok dole, nevymienanie.. .. Toto proste nie je pre mňa šťastná prevencia a nie som za rúška pre deti.... S dospelými nech robia čo chcú, ale deti nie nie a nie...som proste názoru, že síce jeden problém sa snažíme z minimalizovať ale ďaľšie spúšťame
@nickpick mainstream ci konspiracia, vies je to tak nebezpecne oznacenie. Mam dojem, ze kazdy iny nazor, ktory niekto vyslovi, uz nie je iny nazor, ale konspiracia. Mne sa jedna o diskusiu, hoci aj na MK, kde si mozme povedat svoj nazor. Mozno s tebou nesuhlasim, ale precitam si tvoj nazor a kto vie, mozno mi v niecom otvori oci a mozno nie.
Mne chyba v mainstreame - dennikoch ci tv diskusia. Napriklad aj o tych ruskach, o vyzname opatreni, o statistikach, ... ak sa mam niecomu prisposobit, chcem vediet preco, nie len jedna baba povedala.
Citam mainstream a sem tam ako ich volas konspiracie a mozem ti povrdat, ze bez vetra sa ani listok nepohne. To co sa tu teraz deje mi pred par rokmi rozpraval kamarat na kave, ktoreho som dlho nevidela. A povedala som mu, ze je zrely na liecebnu. A hop ...
O ruskach pre deti ma teda nepresvedci nikto. Ak este je s tych spravnych mainstreamovych clankov jasne, ze deti do 10r nie su prenasaci, alebo len velmi zriedkavo a ani ich tento virus neohrozuje.
@danusiatko A vieš, čo ma dnes max. vytočilo? Že učiteľka v škole deckám rozprávala že v ázijských krajinách je rúško normálne už od malička. Ako toto môže pedagog deckám rozprávať? Veď to sa hádam nedá porovnávať - naša krajina (lesy, lúky, stromy, príroda, hory, čerstvý vzduch) a nejaké megamesto plné smogu, kde keď chcú vidieť strom musia prejsť 50 km? S čím prídu nabudúce? Budú im vysvetľovať, že očkovanie je zdravé a ochráni ich? Ale ako veriť školstvu, kde sám šéf kaderník, vizážista a plagiátor.
A druhá skvelá správa na dnes, že deti do 6 rokov majú výnimku v nosení rúška (namiesto pôvodných 3 rokov).
@danusiatko na dnes sú to dobré správy, to je pravda. Stále to však beriem s rezervou, veď vieme ako to je... Zmeniť sa to môže z chvíle na chvíľu. Uvidíme, čo bude ďalej.
Ale ta vynimka do 6r dava rodicom aspon argument na konfrontaciu s vedenim. Odporucanie nie je nariadenie, tak snad to trosku pomoze pri argumentacii.
Alebo potom protestne usit rusko z dierkovanej latky.

AKTUALIZACIA:
* Odkaz pre všetky tie, ktoré mi včera odkazovali, nech "držím hubu a krok", že mám smolu a nič nedosiahnem a mám nechať svoje "decko" doma, keď sa mi nepáči. Decko som doma nechala, ale telefonovala som s riaditeľkou, vysvetľovala, prosila, apelovala. Kontaktovala som Úrad verejného zdravotníctva, ministerstvo školstva a zdravotníctva. Výsledok? Práve pred chvíľou riaditeľka zverejnila na stránkach škôlky nový dokument, podľa ktorého je nosenie rúška v interiéri MŠ len dôrazne odporúčané.
* Odkaz pre všetky mamičky, ktoré s nariadením vo svojej škôlke nesúhlasia - bojujte, nedajte sa zastrašiť a nevzdávajte sa, MÁ TO ZMYSEL bojovať za to, čo je správne.