Nesúhlasím, aby moje trojročné dieťa malo v škôlke rúško
Prosím, poraďte niekto. Nosenie rúška v MŠ je síce len "dôrazne odporúčané", ale naša riaditeľka to vydala ako nariadenie. Ako postupovať, keď nesúhlasim s tým, aby moje 3 ročné dieťa malo celý deň na tvári v škôlke rúško?? Máte niekto skúsenosť s vybavením potvrdenia od lekára, má ekzematickú pokožku, môže takto dostať výnimku? Prosím o komentáre k veci. Ja rúško nosím a aj synovi ho dávam v obchode atď tam kde treba, rešpektovala som aj to že ho musia mať už cca mesiac na prechádzke v škôlke. Ale toto už mi už príde príliš, aby ho mal v škôlke celý čas.
@filili to vážne? Toto je choré. Ako že také nariadenie vydali ľudia, ktorí asi doma nemajú malé deti, alebo mali nedokysličený mozog, kvôli tomu, že mali na ksichte rusko, je jedna vec. Ale žena, ktorá pozná malé deti, ktoré si to rúsko miliónkrát chytia, miliónkrát im spadne?! To je aká drblina. Dcéra má 3 či 4? Veď bolo povedané, že 3-ročné nemusia mať. Na tvojom mieste by som sa skontaktovala s inými matkami s triedy a ak nájdeš pár takých, čo s tým tiež nesúhlasia, choďte si k riaditelke dupnúť, že či jej šibe. Veď to nemá logiku u detí v škole na prvom stupni, nieto u takých maličkých detí
@filili ja som sa tiez hnevala, ze nasi mali v skole aj na prvom stupni povinne ruska uz od 2.9., aj ked vseobecne boli iba odporucane. Zial, ak raz tak riaditelka rozhodne, je to povinne pre vsetkych ziakov danej skoly - predpokladam, ze je to podobne aj v pripade skolky. Lekarke som volala, kedze dcera je alergicka a astmaticka, dr mi povedala, ze maju zakazane davat potvrdenia ze dieta nesmie nosti rusko. Mozu len potvrdit, ze dieta je alergik a astmatik, ale nic v spojitosti s ruskom. Cize skola potom moze a nemusi zase toto akceptovat. Ak mozes, nechaj malu doma. Ja nemozem skolacku len tak nechat doma, lebo to skola nepovazuje za odovodnene, tak som to vyriesila tak, ze som jej kupila silt, taky len od nosa dole (cize cez to nepozera). Ma to pruzok, vytvarovali sme to presne na jej tvaricku a toto ma, ovela lepsie sa jej v tom dycha a aj ucitelka je spokojna, lebo jej vidi na usta ked rozprava a na tu vzdialenost jej tym padom lepsie rozumie. Dokonca odporucila tento silt aj ostatnym rodicom.
už len peticia a proste že ste proti tomu, je to doporučenie, a nemá to podstatu lebo oni si jazykom ho mokria, atd
žiadna vynimka nie je na ekzém,
ešte ak doporučím ruško s pravého hodvábu jednovrstvové,je tenučké a priedušne a ochrani pre hustejšie tkanie lepšie ako bavlnene
No asi jediná reálna možnosť je nechať dieťa doma. Alebo ak s nariadením nesúhlasí viac rodičov ešte lepšie ak by nesúhlasila väčšina, spojiť sa a spoločne tento nesúhlas predložiť p. riaditeľke.
To ze budeme nespokojne a pisat to po MK nepomoze, aspon napiste par bezvyznamnych mailov na kompetentnych, ja som poslala mail vsetkym predtavitelom pol.stran( kolalicia aj opozicia) , uradu verejneho zdravotnictva, pandemickej komisii .... stalo ma to pol hodku zivota, ak nas bude viac, mozno si to vsimnu aspon v poste. Ale ak budeme vyplakavat na MK, tak si to nevsimne nikto
Nosenie rusok v skolke pokladam za tyranie deti v absolutnom vyvoji.
Piste, budte aktivne, nenechajte to len tak, aspon si to vsimnu a moznooooo pouvazuju.
U nas v skolke interier zatial nenariadili, deti obeduju, desiatuju s velkymi casovymi odstupmi. Dokedy neviem. Ale pisem mail kompetentnym, pretoze mi zalezi nie len na mojom dietati.
@danusiatko ďakujem, veď práve preto sa pýtam, že to riešiť chcem. Ak by si bola ochotná, prosím pošleš mi do správy obsah toho mailu? Pre predstavu, neviem či má mať nejaké špeciálne náležitosti?
@danusiatko v tomto by sa skôr mali spojiť učitelia. Oni sú pri tom, keď im deti v škole odpadávajú. A tiež píšu na MK miesto toho, aby sa ozvali na Ministerstvo. Bolo aj v správach, že neevidujú žiadne sťažnosti od učiteľov. Určite by to zavážilo viac.
@sisa_s rob ako chceš, nasa lekarka je vyslovene proti ruškam, keby som ju o to požiadala určite by problém nemala, len moj syn jeden je už SS, tak sedi doma za PC, žiaľ a druhy na druhom stupni som mu nariadila nech si to da aspon pod nos, nech sa nedusi. lebo sama viem, ako je v ruške celý den, a ak to nejaký rodiť nevyskuša a tvrdi, že sa to da vydržať, tak nech skusi.
@filili nechce sa mi veriť, že žiadna iná matka u vás si neuvedomuje, že to nemá logiku. Možno sa len boja ozvať. Ale teda ja by som bola naštvaná poriadne a spýtala by som sa tej premúdrelej riaditeľky, či si dezinfikuje ruky zakaždým ako nejakému dieťaťu napraví rúško, aby ona nepreniesla bacili z jedného rúška na druhé. A že či dokáže vidieť na všetky deti naraz, aby bola 100% istota, že si Miško nevymení svoje autíčkové rúško s Peťkom,ktorý má rúško Paw Patrol a ktoré sa mu páči viac (napr.). Známej dcéra prišla s cudzím rúškom a to je prváčka na ZŠ.
Ahoj, v nasej skolke tiez riaditelka nariadila detom ruska, možno mame dieta v tej istej, ak si zo Žiliny. S manželom s tym nesuhlasime. Neviem co sa s tym da robit, minimálne ozvat sa treba.
@filili moja má 3,5r a dnes ráno sa v šatni rozrevala,keď som sa pokúšala jej ho nasadiť s vysvetľovaním,aby si ho nechala aj vnútri v škôlke pri deťoch.V obchode atď s tým nemá problém,v kľude si ho dá a normálne s tým vydrží.Ale úplne ju vydesila predstava,že to má mať pol dňa.Tiez poprosím návod ako prinútiť malé deti aby si to nestrhavali 😉🤦lebo niekto povedal
Piste, nech o tom vedia, napiste vsetkym ministrom , poslancom, uradom, iba tak je aj ked malinka sanca
@elizuella ??? ty poznáš malé dieťa, ktoré dokáže mať na tvári rúško bez toho, aby mu padalo, dieťa, ktoré si ho dokáže dať na tvár správne bez pomoci, keď mu spadne? Dieťa, ktoré si nejde do očí s rukami? Dieťa, ktoré si povie "jej spadlo mi rúško", ale nesmiem si ísť s rukou do úst, lebo som držalo x hračiek, ktoré aj iné deti a môžem mať koronu"? Malé dieťa,čo si nestačí prst do nosa, keď ho svrbí? Ja teda nie. Aký má význam rúško, ktoré cez deň miliónkrát chytia ruky dieťaťa či učiteľky? A tie obchytané uslinené rúška, na ktorých sa akurát množia baktérie majú mať pod nosom priebežne celý deň, ako im ho tam učiteľky vracajú po tom, čo pri hre skĺzlo. A ešte chodia samozrejme na záchod, strkajú sa pri umývadle atď. To rúško nemá šancu ostať čisté a na nose. A za ten krátky čas, čo ho chudatka majú na nose sa im na prd dýcha, nech nikto nehovorí, že sa s rúškom dýcha rovnako ako bez neho.
@filili no my mame presne takuto istú situáciu, v škôlke povinne ruska. Pritom nechápem preco, veď bolo vydané usmernenie že deti do 3 rokov nepovinne, 3-6 rokov sa odporúča ale stále je nepovinne, a až od prvého stupňa je povinne. Ja som tiež pekne napálená lebo sak nemôžu byt tak malé deti 8 hodín denne v rusku, keď tam pritom behajú lietajú. Hlavná vec že keď jedia a spia v jednej miestnosti tak ruska mat nemusia, čo je potom úplne bezpredmetne aby ho tam mali cely deň pri hre, keď sa aj tak môžu nakaziť pri obede alebo spánku 🤦🏻♀️ Tiež zvažujem či ho nechám doma alebo bude chodiť do škôlky, lebo zasa na druhej strane kolektív potrebuje a vyžaduje, nemôže byt doma 3/4 roka z celého roka 🤷🏻♀️
to si robite srandu...u nas v skolke nevyzaduju, mame to aj na stranke, ze je to LEN odporucanie, nie nariadenie, nemozu to vyzadovat
zijeme v zlozitej dobe, treba zatat zuby a fungovat, preco si hladat neustale nove a nove dovody pre frustraciu a hnev? V Azii (priklad Korea) nosia ruska vsetci, bez debaty, neriesia ruska ako u nas, vedia, ze to ma zmysel, ale v Europe ma kazdy na vsetko svoj nazor, vyjednava, hlada cesticky ako obist nariadenia, zakony, ked ini rodicia nemaju problem, preco mate problem vy? a stale mate moznost volby...zostante s dietatom doma a vybavene...naco sa ventilovat na fore, hladat podporu u anonymov, podporovat sa vo vzajomnej frustracii, budte radi, ze ste zdravi, mate kde byvat a z coho zit, pozrite sa okolo seba, ludia prichadzaju o pracu a firmy bankrotuju, chorych je viac a viac...a vy riesite ruska.....
@danusiatko nemôžeš prosím ťa skopírovať zoznam mailovych adries kam si písala a poslať mi to do správy? Ak áno,bola by som ti veľmi vďačná 🙂

Ziadna vynimka ti nepomoze, pokial tvoje dieta nema poruchu sluchu alebo poruchu autistickeho spektra...