icon

Od akého veku chodia deti do škôlky v Rakúsku?

katlinkamt
8. feb 2017

Mamicky zijuce v Rakusku ako je to zo skolkami? Od kedy beru deti do skolky? Dakujem

vroni
8. feb 2017

Presne tak isto ako na Slovensku. Od troch rokov, teoreticky na vynimku od 2,5. Sukromne niektore aj od roka.

meusicka
8. feb 2017

@katlinkamt ahoj, v AT sa preferuje ked dieta ma 4 roky, tie su uprednostnovane pri nastupe do skolky, ale pokial je dost miesta, zoberu aj 3 rocne, len tam musi byt zachovany nejaky pomer, kolko 3rocnych deti moze byt v skupine. pocas roka deticky neberu, len na zaciatku skolskeho roka. ledaze by sa stalo ako u nas, ze sme sa sem pristahovali v novembry a tak nam udelili vynimku a dcerka nastupila do skolky. aj to sa da, je to v kompetencii mesta a zalezi na veku dietata. pokial je uz v predskolskom veku, tak do skolky chodit musi. prihlasovanie do skolky sa inac deje aspon tu u nas Vbg, nejak marec, resp. april.

vroni
8. feb 2017

@meusicka, Voralberg je skor Svajciarsko nez Rakusko 😀 Tu beru skolky aj normalne uprostred roka (ked ti je jedno, v ktorej skolke, skor dostatnes miesto cez rok nez na normalny termin), na dalsi skolsky rok sa oficialne prihlasuje do konca decembra (Vieden). Deti od troch rokov mozu nastupit, novembrove, decembrove bezne zacinaju k 2.1., stvorrocne uz ma na skolku narok, takze ti ho niekde upichnut musia (ked maju rodicia trvaly pobyt, pochopitelne), predskolsky rok je povinny. Plati pre cele Rakusko okrem Tirolska a Voralbergu, tie su stat v state a robia si vlastne zakony a predpisy, obvykle ine ako zvysok krajiny...

katlinkamt
autor
8. feb 2017

No ja by som chcela dat maleho od roka na poldna uba do skolky, lebo by som isla na part time, este som rozmyslala nad nejakou aupair ale to asi bude drahe :( inak mne aj materska skonci ked maly nebude mat este dva roky

vroni
8. feb 2017

@katlinkamt, toto je silno individualne. V Niederösterreichu su doobeda skolky zadarmo a ak nechces v blizkosti hranic, tak su aj miesta. Ale dvojrocneho ti nezoberu, no way. Takze ti ostava sukromna skolka alebo Tagesmutter. Au pair je sakra draha a mas ju doma, to by som nechcela. V Tirolsku (vcera sem lepila niektora cenovu tabulku) ti vraj rocneho v pohode zoberu, ale za 215 € za doobedie bez stravy...

meusicka
8. feb 2017

@vroni no moze byt ze mas pravdu....Vbg je fakt Vbg. ale zase stazovat sa nemozem 😀

katlinkamt
autor
8. feb 2017

Myslela som skolky vo Viedni, ale princip je asi rovnaky v celom Rakusku, cize ak budem chciet dat 2 rocneho do skolky , jedine sukromne, vdaka teda za rady 🙂

catlyn
8. feb 2017

Dvojrocne dieta mozes dat do jasliciek, su casto v ramci skolky a volaju sa tzw. Kleinkindergruppe kde beru dieta od 1-3 rokov alebo Familiengruppe tu su deti od 1-6 rokov. Su ale i specialne skupiny kde mozes dat dieta od 2 mesiacov

catlyn
8. feb 2017

oprava: skupiny do 3 rokov sa volaju Kinderstube - som si to pre istotu pozrela a este doplnim ze tieto skupiny funguju normalne v ramci statnych ako i sukromnych skolok a takisto skolok ktore su prevadzkovane roznymi zdruzeniami popr. rodicia sami sa podielaju na prevadzke zariadenia

vroni
8. feb 2017

@catlyn, nie vo Viedni

catlyn
8. feb 2017

@vroni nerozumiem, co nie vo Viedni?

vroni
8. feb 2017

@catlyn, vo Viedni v statnych skolkach deti do troch rokov nie su. Existuju Krippe, ale je to len zopar miest, kde je mozne umiestnit deti od roka. Vsetky ostatne zariadenia su nemilosrdne sukromne a maju individualne definovane pravidla.

sovica
8. feb 2017

Neviem síce ako je to v Rakúsku (my žijeme v DE), ale tu má takmer každá škôlka aj Krippe (detičky do 3 rokov - niečo, ako naše jasle). V škôlke, kde chodili moje deti som videla aj pármesačné batoľatá. Do tejto skupiny však berú len deti, ktorých matky donesú potvrdenie od zamestnávateľa (kľudne aj part time pracujúce).
Ja by som sa na vašom mieste informovala priamo v nejakej škôlke alebo na Rathaus-e (moje deti chodili do štátnej škôlky a takmer všetky "papierovačky" išli aj cez Rathaus).
Držím palce 🙂.