Potrebujem poradiť ohľadom skoro 4 ročného dievčatka a jej vývinu
Zdravim Vás mamičky,
Potrebujem poradit mam švagrinku, ktorá ma 3r10m krásnu dcerku akurat má trápi, že dlhšie bádam že potrebuje odborne pomoct a postrčit....
Problém spočiva v tom že v danom veku stale bľaboce a nepovedala ani jedno slovko iba spominane blabotanie. švagrina odmieta ist k doktorovi aj po radach ze vraj sa sama rozrozprava... pouziva len tahanie ruk ukazovanie palcom...
To by som aj brala ale ....podla mna ma problem nakolko mala stale kaka do plienky, bez cumlika sa nepohne ani na krok, poriadne nereaguje na meno, a je asi 5 jedal akonahle jej da nieco da nove tak jej to vypluva a vracia...
A najvacsi problem je tv,mobil cca 3-4 hod denne, odmieta sa hrat s detickami skor travi cas pred TV... mam o nu obavy a chcem jej pomoct
No neviem najst sposob ako jej povedat aby vyhladala pomoc
Mate niekto skusenosti s takymto spravanim...
Ďakujem pekne za rady
Beatka
Beatka,
je mile , ze chces pomoct ..ale... nechaj to na rodicoch - poznaju si svoje dieta , dieta chodi aj k dr a pojde aj do skolky - skoly - ak sa im daco nebude pacit upozornia rodica
osobne si myslim- nestaraj sa ak sa ta to netyka ... obrati sa to proti tebe ... moja dcera nerozpravala do jej 4 rokov - mala svoju tajnu rec kt rozumela len ona a jej kamoska ... isla do skoly - teraz ma 6 a usta nezavrie ... keby mi vtedy niekto neodborny niekto kto mozno ani nema deti alebo len niekto isiel miesat do vychovy len preto,ze si mysli asi ho poslem kade tade ...
@mamkabeatka predpokladám že ak dieťa chodí do škôlky, učiteľky ju už k logopedičke posielali....žiaľ pokiaľ s tým rodičia nič nechcú robiť, ty s tým neurobíš nič.....dôležité ani tak nie je či rozpráva ale či všetkému rozumie.....
Dievčatko má aj otca? Ak áno, možno by bolo fajn hodiť reč s ním. Ale ak rodičia nechcú, tak s tým nič neurobíš
@pribinak otca ma ale ten nejaví o dcerku záujem, dievčatko nechodí do škôlky je doma so švagrinou
@mamkabeatka tak ešte máš možnosť kontaktovať Urad prace s tým že dieťa je zanedbane, ak to teda naozaj tak je
Ale rataj s tým, že vzťahy v rodine sa asi veľmi pokazia, lebo aj keď dáš anonymne udanie, tak ti ľudia väčšinou prídu na to, kto ich udal “sociálke”
@mamkabeatka naozaj mi je na grcanie z ľudí, ktori nemajú záujem venovať sa vlastnému dieťaťu, rozvíjať ho, vychovávať ho. Úplne rozumiem, že ťa to trápi.
Jasne, ze nerozpráva, keď sa jej očividne slabo venujú. Co ma co robiť s mobilom a telkou 4 hodiny denne?? Odkiaľ má vedieť rozprávať, keď sa jej cielene pravdepodobne nikto nevenuje? Co robí maminka počas tých 4 hodín? Číta internety?
Ono detičky majú to rozprávanie naozaj rôzne a keby to bol jediný problém, tak to problém nie je. Ale túto to je vážne. Ocovidna neochota mamičky vôbec sa zaťažovať riešením...
@syslik81 prepač ale sama sa s manželom stretavam pri vychove nasho syna s krit. zmyšlanim a nalepkovanim ak nieco islo u neho pomalsie alebo mal niekto nejaku poznamku tak sme sa nad tym min. pozastavili... v rannom veku sme takto odhalili reflux (sme azda mali ostat doma ze nie dieta len tak grcka mi robime vsetko OK... nakolko to bolo druhe dieta a pri prvom sme sa s niecim takym nestretli), neskor to boli navstevy u logopeda lebo svokra si myslela ze by sme mali ist ci je vsetko Ok nakolko mali stale komolil slova a to nijako syncekovi neublizilo iba pomohlo vedeli sme ako s nim pracovat... to ze niekto odmieta navstivit doktora len preventivne a v prospech svojho dietata lebo ho sam zanalepkuje ze moja dcerka nieje postihnuta mi pride zcestne... a ano poslala ma kade tade ja hladam cestu ako jej vysvetlil ze zijeme v 21. Storoci a navsteva psycholog, logoped nieje hamba ! Ale mas pravdu asi bude lepsie nechat to tak a nech sa to samo nejako vyvinie
Moja ma 3 roky 7 mesiacov a veru koli reci sme uz boli u logopedicky, caka nas neurologia plus psychologicka atd. Ja som to zacala riesit cim skor tym lepsie. Potom sa im bude uz tazko dobiehat zameskane 😐
@mamkabeatka predpokladám že budúci september dá dieťa do škôlky a tam ju hneď zdžubú kde bola dovtedy ak jej nebude skoro 5ročné dieťa poriadne rozprávať a nebude chodiť ani k logopedičke....ono to problém môže byť a nemusí...to ale ukáže v tomto prípade len čas keďže nechce ísť s dieťaťom k logopedičke....
@mamkabeatka Je mozne ze toto navsteva lekara nevyriesi. Vsetky tie problemy su mozno sposobene slabou starostlivostou zo strany rodicov. Teda mamy, kedze sa zda ze otec s nimi nezije ked si povedala ze nejavi o nu zaujem. Je mozne ze nerozprava, lebo sa jej nevenuju, kaka do plienky lebo ju nikto neucil na nocnik a cumel ma preto aby bola ticho a kedze ma v ustach ten cumel, netaha ju to do rozpravania. Ako vies ze je na TV 4 hodiny denne? Si tam casto ze to vidis, alebo to povedala svagrina?
Ak by aj sli k logopedicke, ta im da cvicenia na rozvoj reci ale ak svagryna nema zaujem sa dcere venovat, nebude s nou precvicovat.
Preco odmieta ist k lekarovi?
Ak je toto vsetko sposobene slabou starostlivostou, neviem ci socialny urad nieco vyriesi. Skoda ze nechodi do tej skolky... aspon ucitelky by s nou pracovali.
@mamkabeatka ja práveže oceňujem, že ti na neterke záleží, ak jej matke /a otcovi/ nie. Evidentne je dieťa zanedbávané a bolo by treba niečo podniknúť. Možno by sa bolo treba porozprávať s pediatričkou a vykresliť jej situáciu. Ona by mohla pozvať dieťa na preventívnu prehliadku. Nie som zástancom porekadla, "čo ťa nepáli, nehas" . Ľuďom treba pomôcť, keď sa im deje krivda, aj keď o to neprosia .
To dievcatko moze mat PAS, mozno by pomohlo mamicke povedat, že takých roznych atypii vo vyvoji je hodne, že to nie je jej vina, a že ak by dievcatko potrebovalo do skoly, skolky asistenta, musí si s nou k odbornikom zajst. Ak sa nic nepotvrdi, aspon sa uklidní ona i vy...
@mamkabeatka ak je realita taká ako píšeš tak dieťa už dávno malo byť u odborníka......ale vcelku možné že u odborníka mala byť mamička a dieťa je pozadu len pre nezáujem..... alebo ako to často býva je tvoj pohľad skreslený a realita úplne iná....
@mamkabeatka skús ju poslať najprv k neurológovi. Ten ju už potom pošle podľa jeho uváženia kam treba. Možno zoberie neurológa skôr ako psychológa...

ahoj, a co na to hovori jej pediatricka? myslim na to nehovorenie-blabotanie, plienku a cumlik? to ze nereaguje na meno asi suvisi s pozeranim TV ci aj inokedy?
Lutujem skusenosti nemam, najlepsie ty poznas svagrinu, a co na to otec dietata? s tym by nebola skor rec? drzim palce, podla mna to nie je uplne v poriadku..