icon

Pravidlá v škôlke vs. podpora rozvoja dieťaťa. Je to normálne?

Dnes o 15:44

Ahojte maminky dievčatiek, ako riešite takéto situácie vy ? Dcéra bude mať 4 roky, chodí prvý rok do školky, je veľmi samostatná a dokáže si sama vyzliecť aj obliecť hocijaký kus oblečenia. Ale zo strany učiteľky chodia stále poznámky a sťažnosti. Vadia jej šaty aj sukne. Ok beriem aj tak dávam najradšej legínky ale sem tam sú dni keby si malá šaty proste chce dať. Minule mala také teplákové traky, taktiež si ich zapína sama a vôbec nie pomaly. Bol problém. Vadia jej svetríky na gombíky. V zime nesmie mať iné rukavičky ako palčiaky, overal do snehu neexistuje. Keď sa spýtam kde je problém povedia mi že nemajú čas všetky deti obliekať. Keď im poviem že veď ona si to vie obliecť aj vyzliecť sama tak mi povedia že síce áno, že je šikovná a aj jej to ide rýchlo ale deti musia mať rovnaké pravidlá. Ide ma z toho poraziť. Niektoré veci by som aj chápala ale príde mi toho moc. Toto je podpora v rozvoji dieťaťa ? Je to normálne ?

anonym_3d4713
Dnes o 15:49

@anonym_autor ber to tak ze aj ty ako dospela mas v práci urcity dresscode. V zahranici je bezna nejaka rovnosata a medzi detmi sa nerobia rozdiely a myslim si ze deti su tam hlavne v takych skandinavskych krajinach rozvinute az az a nic im v zivote nechyba len preto lebo si nemozu obliekat rukavice ci gombikovy svetrik.

anonym_83b022
Dnes o 15:52
@anonym_3d4713

@anonym_autor ber to tak ze aj ty ako dospela mas v práci urcity dresscode. V zahranici je bezna nejaka rovnosata a medzi detmi sa nerobia rozdiely a myslim si ze deti su tam hlavne v takych skandinavskych krajinach rozvinute az az a nic im v zivote nechyba len preto lebo si nemozu obliekat rukavice ci gombikovy svetrik.

@anonym_3d4713 ale prd prosím ťa netaraj

barborienka2001
Dnes o 15:52
@anonym_3d4713

@anonym_3d4713 sestra robí v škôlke a nikdy nemali takéto podmienky...obliekaju vždy deti podľa toho čo im dajú rodičia

barborienka2001
Dnes o 15:53

@anonym_autor na tvojom mieste by som zmenila škôlku 🙂

kleopatra114
Dnes o 15:55

Neriešime to ziadno, keďže som sa s tým ani u jednej z dcér nestretla. Pani učiteľka je asi trosku pohodlnejšia a chce si to trošku uľahčiť. Opýtala by som sa riaditeľky, nech mi ukáže, kde v školskom poriadku sú zakázané veci na gombíky , saty a overaly.

autor
Dnes o 16:01
@anonym_3d4713

@anonym_3d4713 ale to je niečo iné, keby dávam dieťa do škôlky stým že tam majú predpísanú rovnošatu ani neceknem. Keď som jej dala minule čelenku tak ju poobede pri vyzdvihnutí nemala na hlave a pani učiteľka mi len oznámila že "čelenku má v šatni, je to nepraktické" ... človek potom rozmýšla každé ráno čo je ok a čo nie

lenka.25
Dnes o 16:05

Učiteľka ta môže poprosiť , ale uricte to nemôže zakázať , dávať overal . Ale naozja , svetrik na gombíky , pripadne tenisky na šnúrky si myslim , že by si rodičia mohli odpustiť . Tot nie je o rozvoji dieťaťa , ale o učiteľka , ktorá ma iba 2 ruky a cca 15 malych deti

autor
Dnes o 16:09
@lenka.25

Učiteľka ta môže poprosiť , ale uricte to nemôže zakázať , dávať overal . Ale naozja , svetrik na gombíky , pripadne tenisky na šnúrky si myslim , že by si rodičia mohli odpustiť . Tot nie je o rozvoji dieťaťa , ale o učiteľka , ktorá ma iba 2 ruky a cca 15 malych deti

@lenka.25 jasné veď ja tomu na jednu stranu rozumiem, ale ono sa stane fakt výnimočne že jej dám niečo z uvedených vecí a už mi dohovára, pritom opakujem, dcére nemusí nikto asistovať, keby si niečo nevie obliecť nedám jej to

tanyan
Dnes o 16:09

Tá učiteľka je nejaká stará zakomplexovaná xxx alebo čo si dokazuje na Tebe?

lenka.25
Dnes o 16:11
@anonym_autor

@lenka.25 jasné veď ja tomu na jednu stranu rozumiem, ale ono sa stane fakt výnimočne že jej dám niečo z uvedených vecí a už mi dohovára, pritom opakujem, dcére nemusí nikto asistovať, keby si niečo nevie obliecť nedám jej to

@anonym_autor ono tam ani nejde tak o tu asistenciu , ale určite to dcérke dlhšie trvá , čo je prirodzene , aj keď je šikovná . A keď už tam ma 10 oblečených deti , tak im je teplo . Na tvojom mieste by som to ani nejako osobne nebrala , ona to podľa mna vždy povie každej matke , keď jej vadi v daný deň oblečenie na dieťati 🫣.

maryetta
Dnes o 16:19

My sme uz vystriedali 3skolky. A toto co pises skor bola prosba resp odporucanie. Ale nie prikazom.

cyberk
Dnes o 16:22

Joj keby si videla ake jednorozce chodia k nam do triedy, sukne, celenky s jednorozcami, pricesky… ako z cirkusu niektore deti. Ale inak mas velmi zatrpknutu ucitelku, ja ked som sa nasej pytala co im je lepsie,ze dcerke kupim na zimu ci overal alebo dvojdielne, tak na mna kukala, ze im to je jedno, co dam to bude :D

anonym_bcea88
Dnes o 16:31

@anonym_autor porozprávaj sa o tom s matkami, možno si zasadla na dcéru a otravuje len vás s hlúpymi pripomienkami.

anonym_a99b5f
Dnes o 16:48

nikdy som sa nestretla s tým aby mi mš diktovala čo mám - nemám obliecť deťom.
U nás pomáhala obliekať deti aj upratovačka, kuchárka - najmä tie menšie, popr. rodič Ak sa tam nejaký práve nachádzal. vlastná skúsenosť.

a0
Dnes o 16:54

Zvláštna škôlka, resp. Učiteľka. Palčiaky v zime chápem, iné by som deťom ani nedala do škôlky ale twn zvyšok sú len nejaké vymyslené odveci pravidlá učiteľky. Spýtala by som sa riaditeľky na to, či to tak je a teda aj zmenila škôlku. Bohvie ako to tam funguje, keď tam nie sú rodičia, keď toto je problém.

4stanka4
Dnes o 17:12

Ja mam predškoláčku a ako chodí do škôlky (teraz 3 rok) tak nosi vyslovene šaty alebo sukne+ pančušky. Nikdy s tým učiteľky nemali problém, rovnako ako s inými druhmi oblečenia.

lia2022
Dnes o 17:27

@anonym_autor
Overal nemajú ani u nás v škôlke radi, to mi tiež učiteľka povedala aby som nedávala, je to pre nich nepraktické. Takisto mikiny cez hlavu, topánky na šnúrky .. atď .

lia2022
Dnes o 17:34

@anonym_autor ja mám síce chlapca ale počula som ako naša učiteľka vravela jednej mamičke aby dcérke nedávala stále sukne a šaty lebo chodia von, deti sú v piesku a tak a že radšej nech ju oblečú športovejšie 🫣..takže asi to nebude nič osobné , u nás majú tiež také všelijaké požiadavky len aby si to čo najviac zjednodušili..ale keď sa dá , tak sa im ani nečudujem🤔.

anonym_88b865
Dnes o 17:38
@anonym_autor

@anonym_3d4713 ale to je niečo iné, keby dávam dieťa do škôlky stým že tam majú predpísanú rovnošatu ani neceknem. Keď som jej dala minule čelenku tak ju poobede pri vyzdvihnutí nemala na hlave a pani učiteľka mi len oznámila že "čelenku má v šatni, je to nepraktické" ... človek potom rozmýšla každé ráno čo je ok a čo nie

@anonym_autor v ktorej škôlke prosím ťa? Lebo v našom meste máme teda viac škôlok a čo dievčatko, to módna prehliadka. Už 10rokov mám dieťa zo škôlky ale tiež nosila sukne, pančušky, šaty, rôzne čelenky, mašličky vo vlasoch a vždy som ju domov brala oblečenú, učesanú. Aj v zime niekedy mala šnurovacie čižmy, niekedy za zips, kabátik na 10 gombíkov atď a učiteľky s tým nemali problém. Dokonca aj pomáhali zo začiatku.

fairyy
Dnes o 17:54

by som pani ucitelke povedala, ze tiez som za jednotne pravidla, a teda ak to dieta zvlada same moze mat ajntaketo veci...az to budu zvladat ine mozu si to tiez obliekat a vuala mame rovnake pravidla pre vsetky deti... uprimne nestalo sa mi take naozaj v ziadnej skolke ... tato pani je extra specialna

biglovemom
Dnes o 18:02

Daj si Termin v skolke ,a porozpravaj sa s nimi.
V klude.nech ti vysvetlia preco nie.
Ja si skor myslim ze darmo rychlo zapne gombiky ale v skolke moze medzitym kecat s inymi detmi byt nesustredena a tym padom jej to trva …..celenku mozno x krat stratila a preto….
Palciaky su teplejsie ,mozno preto…..

Chcelo by to normalny rozhovor

hariet
Dnes o 18:06

Tak vies, tito mali 3 rocni, ked idu aj cikat, casto ta sukna je problem, lebo si ju zvyknu ocikat. Mam tiez v skolke 3 rocnu dceru, maju ich tam dve ucitelky vyse 20 a poprosili nas ucitelky, aby sme im davali skor leginy a tricko a aj ja si myslim, ze je to mojej malej pohodlnejsie ako hrat sa v sukni na traky a pancuchach. To iste plati aj na gumicky a sponky od vymyslu sveta. Ide o zjednodusenie prace a ja to plne chapem pri tak malych detoch. Dobra vychytavka su leginky s vsitou suknickou, je to mile, ale zaroven prakticke aj ked ide na WC. Je myslim jasne, ze v zakone nic take nenajdes a ine je, ked ide o sukromu skolku a je viac casu na paradenie a statnu, kde mas casto ovela viac deti na ucitelky.

bomba36
Dnes o 18:42

Jedine o čo nás v škôlke prosili boli tie palčáky, ale to absolútne chápem keďže sama som mala strašné nervy, kým som dvom obliekla tie prstové, čo potom keď ich tam majú 20 😅 ale svetre a spol. nikto neriešil.

slavomira236
Dnes o 19:20

Moja od 2,5 roka stale saty sukne nikdy problem nebol.

anonym_a9bf5b
Dnes o 19:22

@anonym_autor bolo by fajn pochopenie na oboch stranách. U nás v škôlke niečo odporúčajú, no nič nezakazujú. Ak je dôvodom problémy s obliekaním a jednotne pravidla, vysvetlili ti to, pôjdeš si svoje alebo ich akceptujes? Možno by som ani ja nebola 100% stotožnena, avšak niektoré situácie vyžadujú sa prispôsobiť nie neustále trvať na svojom, ísť hlavou proti múru, komplikovať sebe a iným život. Daj palciaky, výnimočne či vôbec jednoduché šaty, sukňu na gumu, ostatné si nechajte mimo škôlky. Či bez toho si to nevieš predstaviť?

dory11
Dnes o 20:23
@anonym_autor

@anonym_autor nedá mi ale čo je zle na overali veď sa to oblečie rýchlejšie ako oteplovacky a bunda práve že unas sú učiteľsky radi keď deti majú overale a občas aj keď vedia že sa pôjdu sánkovať tak samé napíšu aby sme obliekli overale .prípadne že keď je vonku podadzy aby všetky deti mali škôlke čižmy do dažďa a nohavice a bundu že treba doniesť

anonym_d15d80
Dnes o 20:36
@anonym_autor

@anonym_autor Ja mam v poslednej dobe pocit, ze ucitelky su nejake vyhorene alebo co, lebo buzeraciu zo ztrany ucitelky riesime aj u nas v rodine ( pribuzna, nie ja), tu je na to kopec tem...
Nikdy sme sa nestretli, ze by nas niekto buzeroval za to, co deti maju oblecene a to mam chlapca i dievca.

Cize nie, nepride mi to normalne. Pokial jej nedavas kroptopy...