icon

Prístup učiteľky a adaptácia dieťaťa v škôlke

2. okt 2026

V materskej škole v triede je dieťa pre ktorého je adaptácia náročná – celý deň preplače, odmieta stravu a do žiadnych činností sa nezapája.

Čo ma však veľmi trápi, je prístup učiteľky. Pri odovzdávaní tvrdí matke, že je všetko v úplnom poriadku, dieťa sa vraj pekne zapája, neplače a aj čo-to zje. Matka tak žije v ilúzii, že dieťa zvláda škôlku bez problémov, zatiaľ čo dieťa tu celý deň prežíva obrovský stres a záťaž.

Chcem sa opýtať: Funguje tento prístup naozaj na mnohých škôlkach? Je bežnou praxou pred rodičmi všetko prikrášľovať (napríklad zo strachu, aby dieťa neodhlásili kvôli nízkemu počtu detí) a nehovoriť pravdu o tom, že dieťa preslzí celý deň?

Nie som v pozícii triednej učiteľky, takže odovzdávanie a priamu komunikáciu s rodičom neriešim ja, no z ľudského aj profesionálneho hľadiska sa mi zatajovanie pravdy nezdá správne. Zaujíma ma preto váš pohľad a prax ako to funguje inde.

anonym_4d169d
•
2. okt 2026

Pevne verím, že to tak bežne nefunguje a prosím, povedz rodičom pravdu. Tebe by sa páčilo, keby ti takto klamali o dieťati?

anonym_8f9f5a
•
2. okt 2026

@anonym_autor nie, nie je to bežný postup. Ja som sa s tym v práci ešte nestretla a práveže učiteľka týmito klamstvami ide sama proti sebe. Nerozumiem co tym sleduje. Treba dat vedieť zástupkyni pre danú MŠ aby spravila nápravu a učiteľku usmernila.

anonym_a2cb40
•
2. okt 2026

@anonym_autor nechápem ze a ty si kto v celej tej situácii?? Ze o tom takto konkrétne vies a zaroven aj vies co presne ucitelka povie rodicom??

anonym_705673
•
2. okt 2026
@anonym_a2cb40

@anonym_autor nechápem ze a ty si kto v celej tej situácii?? Ze o tom takto konkrétne vies a zaroven aj vies co presne ucitelka povie rodicom??

@anonym_a2cb40 teta upratovačka ❤️

anonym_eec901
•
2. okt 2026

Hmmm tak ale hádam ak by to nebola úplna prqvda sama učiteľka by tam také dieťa nestrpela. Či?

estellas
•
2. okt 2026
@anonym_4d169d

Pevne verím, že to tak bežne nefunguje a prosím, povedz rodičom pravdu. Tebe by sa páčilo, keby ti takto klamali o dieťati?

@anonym_4d169d Mne príde, že to píše študentka na praxi. Predpokladám, že študentky s rodičmi nemajú priestor komunikovať s rodičmi.

anonym_01b7ec
•
2. okt 2026

@anonym_autor ano, mam rovnaku ak nie este horsiu skusenost.

slavomira236
•
2. okt 2026

Vnuk ma takeho v triede a nie neklamu matke..ten place ale bez slz cely denbez prestania teda len do obeda kebo vtedy ho musi vyberat ani neje. No ma 2 roky a 3 meskace Uz mu matka bude davat odklad od januara. Ved to je zle pre ostatne deti ten celodenny rev Aj pre ucuteljy

anonym_0f6cb6
•
2. okt 2026

@anonym_autor
Ak to tak naozaj je, tak je to na facku a učiteľka na svojej pozícii nemá čo robiť, keď takto psychicky týra dieťa a klame rodičom, ktorí si myslia, že potomok je v dobrých rukách. Ak sa dá, skús to rodičom povedať.