icon

Problém s agresívnou 4 ročnou dcérkou

sny
16. máj 2012

Ahojte mamičky,chcem vás poprosiť o radu,lebo som už zúfalá.Moja malá bude mať 4roky,chodí do škôlky.Vlani som otehotnela a hneď nato sa začalo u nej prejavovať také agresívne správanie voči deťom na ihrisku i voči nám.Mysleli sme,že to prejde,ona ešte moje tehotenstvo nevnímala.V septembri nastúpila do škôlky,mysleli sme,že bude dobre.Páčilo sa jej tam,veľmi sa s deťmi nehrala,som ju chodila pozorovať,stále bola sama.Potom sa mi postupne začali sťažovať už učiteľky,že sa nezapája a začína biť deti.Nakoľko som bola takmer pred pôrodom,tak sme s ňou najprv išli ku psychiatričke,tá nám hneď predpísala lieky,vraj má lahšiu formu hyperaktivity,ale tak malé dieťa vraj agresívne nemôže byť...Prišiel vianočný program,ona vôbec nenacvičovala a v deň vystúpenia vedela všetko.Lenže to bitie detí pokračovalo,ale svoju sestričku má veľmi rada,ani raz sa jej nedotkla,stále jej prejavuje lásku.Nakoniec nás už riaditeľka poslala ku psychologičke,tá vravela,že malá vraj jej v poriadku,len potrebuje iný prístup.Bije doma aj nás,aj na svokrovcov si dovolí,proste na každého.Deti v piesku od nej bočia a nikto sa už s ňou nechcel hrať ani v škôlke,denno denne som počúvala len sťažnosti,až mi včera jedna mamička moc surovo napísala,že čo je veľa to je veľa,vraj to ide riešiť cez políciu a riaditeľku,jej malá nechce chodiť kvôli našej do škôlky,stále ju vraj od septembra bije.O tomto dievčatku som si myslela,že sú s mojou kamošky,malá si ju chválila,učiteľky mi na ňu nič nevraveli,tak včera bol z toho už vážny konflikt,malú som zo škôlky vybrala,išla za riaditeľkou,tá ju však uvoľniť nechce,vraj si ju ona vezme do triedy,ona ju vraj zvládne.Tá mamička začala osočovať celú našu rodinu a nadávať mi do úbohých a pritom vôbec nevie,aké peklo doma zažívame a čo všetko už ja riešim,čo všetko skúšame s malou...

Sme veľká rodina,malej sa dostáva hrozne veľa lásky,má tu všetky starké,prastarké...My ju doma len ľúbiť chceme,ale fakt nás vytáča do krajností,všade sa hádže o zem,aj po zadku dostane,aj jej dohovárame,aj s doktormi to riešime,ale bezvýsledne.Ja tú mamičku aj chápem,nepáčilo by sa mi,keby mojej ubližovali,ale tak volať políciu za ťahanie vláskou???Prosím vás aký máte vy na toto názor?Mali ste niekto podobný problém?Ako to mám riešiť?Už si neviem rady,hanbím sa s malou na ulicu vísť,neviem už čo mám od okolia očakávať a fakt aj od tých nechápavých rodičov.Ďakujem za všetky odpovede,verím,že niečo užitočné nám aj pomôže.

sny
autor
17. máj 2012

@heln Ďakujem,len tu v našom zapadákove a celkom v Levickom okrese sa nič takéto nenájde,hľadala som už kadečo,nikto mi viacmenej nič neodporučí,je to ťažké tak na vlastnú päsť...

nela82
17. máj 2012

@sny zlepsenia nastalo postupne..teraz konci 2 rocnik-v 1 rocniku to bolo hrozne..tazko sa zaclenoval medzi ostatne deti.Ucitelka nemala skusennosti co sa tohto tyka-nechapala,preco stale cez prestavky beha-odpoveda na hodine bez vyzvania a dovolenia ucitelky 😨 Hoci mali papiere od psychologicky....dookola som pocuvala,ze nemaju s tym skusennosti 😔 Syn je aj dyslektik-cize to mame tazsie-no pomaly sa to upravuje-naucili sme sa s tym zit...hoci to nie je jednoduche 😢
Aj teraz prinesie poznamku-"udrel spoluziaka"...no aj on chodi domov s modrinami..
My mame s manzelom fungujuce manzelstvo,cize bitky a hadky u nas nie su-no kto nas nepozna moze usudit-"ma to z domu"tak ako to tu uz aj niekto naznacoval.. 😅 No nie stale plati pravidlo,ze deti robia len to co ich rodicia..respektive opakuju po nich 😉 Tiez som sa hanbila-este to dokonca aj trva..neviem sa s tym az tak vysporiadat...stale si opakujem,ze moj syn mozno v dospelosti vsetkych prekvapi a vsetci co ho obvinovali z nevychovanych spratkov padnu na zadok a to doslovne! 😝

Minule som bola na rodicovskom,kde mi sama ucitelka dala za pravdu ze nie len on ublizuje,ale aj jemu je ublizovane...deti sa mu takmer stale smeju-kedze ma s ucenim problemy ☹ Dokonca mu nadavaju do postihnutych 😠 😢 Je toho vela...

Lieky nebral ziadne-teda mal brat,ale neberie.Navstevujeme Biofeedback-tak sama som zvedava.V uceni postupuje-matike rozumie az velmi dobre 🙂Co som velmi prekvapena a dokonca aj ucitelka nechape,ako mu to ide 😀
Inac je to zlaty chlapec 😵

dionyzka
17. máj 2012

... treba ist k psychologovi, ktory nie je vseobecny ale specializuje sa len na deti. Ropozravaj sa s nima osobne a urob si nazor. Skusali ste uz IQ testy. Nadmerne inteligentne deti niekedy robia dost neinteligentne veci. Skus a hlavne klud - to bude dobre, uvidis.

zuzin78
17. máj 2012

@sny mozno to skryva. moja chodi do skolky na 1/2 dna,/ boli smetam len 3 dni 😀 a uz je chora 2 tyzdne / a ziarli v norme. nastastie to ona dava na javo. skus sa jej spytat, pritulit si ju, mozno jej to chyba , ved donedavna bola na svete len ona, a teraz sa musi o teba delit 😉
nechcela by si ju davat do skolky len na 1/2 dna,aby bola s tebou co najdlhsie?
je dobre sa tu na MK porozpravat, len mne sa uz zda ,ze ludia tu len urazaju a len hladaju na tom druhom len to zle......
drzim ti palce aby vam toto obdobie preslo

zibi
17. máj 2012

@sny a nevies si vybavit ci sa nestala nejaka aj banalna situacia co vyvolalo take spravanie?
nie je to reakcia na skolku? nespominas si kedy to zacalo mozno by to pomohlo objasnit situaciu...niekedy to mou byt uplne banality co u dietata vyvolaju take spravanie...
to uz rozmyslam nad vsetkym... kedze kazda akcia ma reakciu tak sa zamyslam nad tym ci sa daco nestalo ze sa takto chova..a ma napada ta skolka..mozno este je dost malicka na tu skolku a v hlavicke to berie tak ze je daleko od maminy, vsade plno cudzich ludi... tak mozno je to jej reakcia na situaciu preco sa chova zle a "agresivne" k detom a ludom vseobecne...a k tomu druhe mimino..vies ked sa k sestricke chova dobre a nebije ju ... tak podla mna to moze suvisiet s tym ze este nedorastla na skolku a tak sa brani... ved ide leto , budes sa jej viac venovat a uvidis ci pocas tych 2 mesiacov nenastane nejaka zmena ked bude doma... skus ju nedavat do skolky a uvidis ci bude lepsie ...venovat je vela pozornosti ..a ze ma pocit ze len jej mozno sa to zmeni

nela82
17. máj 2012

@acrobaleno ak ti je jedno...preco sa vobec zapajas do diskusie? 😕 Nemas deti-ziadna skusennost 😀 😉

sny
autor
17. máj 2012

@nela82 No tak to sa budem fakt moc modliť,aby sa nám to zlepšilo,ale tiež som oboznámená,čo ešte môže prísť,preto to riešime a tak...uvidíme,čo prinesie to leto a prázdniny

sny
autor
17. máj 2012

@dionyzka No naša doktorka je pedopsychiatrička,na okolí si ju každý chváli,malá má pred ňou rešpekt,pekne s ňou jedná,ale napomenie ju,keď sa chová neprimerane...Tak ten kľud viem,asi sa začnem ja niečím dopovať 🙂

sny
autor
17. máj 2012

@zuzin78 No ona je so mnou dosť,aj cez víkendy sme samé viacmenej,aj po škôlke,ideme na nákup,ku starkým,do piesku,čas na ňu stále mám.A čo sa týka určitých ľudí,tak fakt dole klobúk,aký vie byť niekto dokonalý,čo ani deti nemá a pritom ani poriadok vo vlastnej hlave 😀

bonaquaba
17. máj 2012

@sny necitaal som vsetky prispevky iba uvodny, tak napisem moj nazor,no tak toto je velmi tazka situacia,ked bije tie deti v skolke - postoj riaditelky je podla mna spravny, lebo nechce malu vylucit z komunity deti a ked si ju ona vezme na starost tak je to ok a ked pises, ze ma pred nou tvoja mala respekt, tak mozno na nu skor da ako na ine ucitelky
ked bude doma ta bit alebo sa hadzat o zem, tak ju zacni objimat, najprv sa bude burit a aj tebe da jednu alebo dve, ale u mojich deti to vzdy zabralo, ked zacnu byt agresivne tak vzdy ku nim pridem a objimem ich a najprv protestuju,ale potoms a ukludnia a oni ma objimaju a su stastne,a upokoja sa, dieta stale potrebuje mamu citit a tooto mozno pomoze aj pri jej spravani
a aby si tu svoju agresivitu mala kde vybit tak ju skus dat na nejaky sport, napriklad na tenis tam ma raketu lopticku a moze sa tam dobre vysantit a hlavne unavit,ze potom mozno nebude taka energicka, alebo chod s nou behat, mozno ma v sebe aj vela negativnej energie a potrebuje ju vyplavit prec, alebo chod do prirody s nou a tam jej vymysli nejake aktivity pri ktorych sa uplne unavi a hlavne vybije tu energiu zo seba
moj maly bool taky ked mal 2 roky velmi agresivny vsetkym hadzal, ked som mala otvorene okno tak vyhadzoval hracky no uplna hrozabil deti,ale len tie co poznal a ako nastupil do skolky tak sa uplne zmenil, zrazu pestal byt agresivny a zacal byt taky utiahnuty asi mu nevyhovovalo to prostredie v skoolke, ale bola som rada, ze sa skludnil, lebo asi ja by som skoncila na psychiatrii

sny
autor
17. máj 2012

@zibi Nie,nič sa mi nevibavuje...Ono ako som už písala,už keď mala rok začala deti strkať,a to bola malý ´štuplík,potom to neak prešlo samo do seba a nastalo to tesne vtedy keď som otehotnela,vlani na jar,ani sme jej však o tom nehovorili,tehotenstvo som mala dobré,tak som sa jej normálne venovala,chodila s ňou na kupko,všade ako inokedy.Až s rastúcim bruškom vedela,že sa niečo deje,ale to jej spravanie už bolo v plnom prúde,tak preto to vylučujeme...Do škôlky chodí rada,keĎ nejde,tak nechápe prečo,aj včera bola doma a cnelo sa jej,škôlku mám pred domom,tak ona tam tie detičky vidí.Tiež verím,že nastane zlepšenie počas prázdnin

sny
autor
17. máj 2012

@bonaquaba Je super čítať príspevky rôznych mamičiek,každý sme si asi niečo zažili s tým naším huncútom,tiež ma potešia všetky rady a určite to nenechám tak,veď blaho a dobro môjho dieťa je nadovšetko.To objatie skúšame,je veľmi energická,ale tak sa unavý potom a je pokoj.Vie dať moc najavo lásku,aj mojim kamoškám hocikedy povie:Teta Eva ľúbim ťa,s učkami v škôlke sa lúči s pusou a ľúbim ťa.Tak len nech vidím,že na ňu bude nový kolektív dobre vplývať tak sa hneď aj ja ukludním

sny
autor
17. máj 2012

@kaja73 To si dobre napísala,ďakujem 😉

sny
autor
17. máj 2012

@minewka Čas na ňu mám stále,venujeme sa jej aj samostatne,včera bola poobede len s mužom,bola dobrá,aj večer prebehol hladko,stále ju niekam berieme,robíme si program bez bábätka,aj do roboty s mužom ide,tak sa to ešte dá zvládnuť.To doma by teda problém ani tak nebol,niekedy som síce vyčerpaná,ale tak ja som chcela deti a tak sa chcem o ne aj najlepšie postarať ako viem.Len tá škôlka nás trápi,to bitie detičiek,ona sa viac ťahá stále k učiteľkám,aj dnes na dvore som ju pozorovala,viac sedela na lavičke pri učiteľke ako sa hrala.je to pre mňa moc smutné,neak sa vie hrať len s dospelými

dionyzka
17. máj 2012

@sny ... ale treba najst nejaky pristup, ktory by ako tak fungoval. Skus tie IQ testy, trva to kratko a posunie Ta to vpred. Ak by bola nadpriemerne inteligentna, zasa su tu odbornici, ktory vedia ako na tieto deti. Casom budete vycerpany a situaciu prestanete zvladat - no a potom co. 😒

minewka
17. máj 2012

@sny no uvidíš, ako to bude v novej triede...myslím si, že je veľmi dôležité, ako to zrežíruje učiteľka v škôlke...

A čo hovorí malá, keĎ sa jej opýtaš - prečo deti bije, ako sa jej páči v škôlke...prečo sa nechce s deťmi hrať..?

zibi
17. máj 2012

@sny moja drzim palce nech sa to cim skor vyriesi...uvidis bude to dobre 🙂 zachvilu nam napises ze sa to upravilo samo od seba 🙂 drzim palce 🙂

sny
autor
17. máj 2012

@dionyzka No tak vyčerpaný sme už teraz,ale nevzdávame to a tiež hladám tú najlepšiu cestu,preto uvidíme,čo nám teraz najbližšie povedia doktorky

sny
autor
17. máj 2012

@minewka No dozviem sa to už teraz poobede,ako sa jej tam páčilo a tak,niekedy aj tá zmena prostredia veľa urodí

sny
autor
17. máj 2012

@zibi kiež by si mala pravdu,radšej by som riešila iné veci ako toto,ale je to moje dieťa tak to musíme zvládať.ďakujem za povzbudenie 😉

dionyzka
17. máj 2012

@sny drzim palce - viem, ze je to tazke a vycerpavajuce 😒 Ale vydrzte, bude to dobre - mozno casom aj same prejde, bambulka jedna mala 😉

sny
autor
17. máj 2012

@dionyzka Ďakujem a vážim si to 🙂

monyccka
17. máj 2012

@dionyzka IQ testy vo veku 3 rokov, pokial tomu nic nenasvedcuje, ze je dieta nadpriemerne (co by si teda urcite vsimla maminka, ucitelky v skolke a v neposlednom rade aj psychologicka ku ktorej chodia), nemaju absolutne ziaden vyznam. A hlavne, problem nie je to, ze sa v skolke nudi, lebo vie pisat a citat a nema tam co robit, ale to, ze reaguje nepripustnym sposobom a ublizuje inym detom.

@sny pises, ze vy jej date len na zadok a ona bije deti inak. Bohuzial u deti to rozdiel nie je. Ked mozu ublizovat mne-mozem ublizovat ja. Je to jednoducha rovnica a u deti s poruchami spravania plati takmer vzdy. Nemyslim si, ze ju vychovavas zle, ze jej ublizujes "od radosti" a z nudy. No tvrdim, ze aj ked jej len raz za cas capnes na zadok - odobris jej bitie inych. a este k tej scene v obchode a pod, ked mas publikum za chrbtom..na ludi kasli. Oni Tvoje dieta nelubia a neurobia prenho nic. Ty mozes a to byt dosledna. Vzdy a za kazdych okolnosti. Ci tam su ludia alebo nie, trvaj na svojom. Naozaj Ti drzim silno prsty, aby ste to co najskor zvladli. A prajem pevne nervy 🙂

@kaja73 bohuzial do tejto charakteristiky psychopatie ADHD spada. Psychopatia, ako slovo, ma negativny konotat v spolocnosti, ale v podstate neoznacuje nic ine ako psycho-patologiu. Teda psychicku odchylku/chorobu/ochorenie/syndrom.

ADHD je velmi vazne ochorenie, kore je casto diagnostikovane uplne nespravne a bez dostatocnych vysetreni. Zaujimalo by ma, ci bolo robene CT, pripadne ine vysetrenie mozgu, lebo pri ADHD su funkce zmeny na mozgu. Dnes bohuzial pod tuto diagnozu skryva mnoho psychologov svoju neschopnost spravne urcit a pomenovat problem. Je to velmi rozsirene a medzi matkami relativne dobre prijimane , preto sa pouziva skutocne aj na nespravnych miestach.

Nevravim, ze @acrobaleno zareagovala vhodne, ale na druhej strane, nie je sa za co urazat. ADHD je ochorenie, ktore v znacnej miere "ma nepriaznivý vplyv na sociálnu adaptáciu. Ide o poruchu charakteru a správania... škodí sebe aj ostatnému okoliu" .
Opakujem, nepokladam toto oznacenie za vhodne, ale charakteristika, tkoru si uviedla, sedi na problemy suvisiace s ADHD.

mamavera
17. máj 2012

@maznacik007 tak ideálna nie som ani náhodou, len sa snažím pobyt detí mne zverených urobiť príjemnejším pre ne, a tým aj pre mňa. Keď to tu tak po sebe čítam, tiež to vyzerá, že aká fundovaná, vzdelaná, empatická 😀 😀 , ale aj ja som len človek a sú chvíle, keď si hovorím, tak toto si mohla urobiť inak a hodiny sedím a hľadám v knihách a na nete a vlastne som sa veľa naučila aj tu od nás. A vážim si, že sa to snažíte riešiť a píšete sem, pretože sú rodičia, ktorým je to jedno, kašlú na to a tam je to potom ťažké 😖 😖

hajanka
17. máj 2012

@sny
ahoj, presla som si diskusiu, z tvojich prispevkov citit, ze mas velku snahu to dat na poriadok a velmi ti na dcerke zalezi, obdivujem tvoje odhodlanie a trpezlivost.

vsimla som si vsak malicke "prehresky" (teda z mojho pohladu)
sisaha ti polozila vcera otazku a to "Co urobis, ked sa ti ucitelka stazuje, pocuje to aj tvoja dcera?" na co si ty odpisala, ze:
"hej a každý deň som ju hrešila aj priamov škôlke,prečo bije tie deti"

A to je podla mna CHYBA, dieta netreba podcenovat, kritizovat a ponizovat, karhat a uz vobec nie pred ostatnymi, posobi to na neho totizto demotivujuco, takymto sposobom kritizovania a ponizovania dieta (vedomky aj nevedomky) skatulkujete dieta do toho ZLEHO a negativneho a vopred v nom vytvarate takyto negativny postoj, ono samo zije v predstave ze je zle, ze robi zle....

Najlepsim sposobom by bolo (a je) nevhodnemu/zlemu spravaniu predist este skor ako k nemu dojde, odsledovat a zakrocit este pred tym ako k niecomu dojde a to si vyzaduje neustalu pozornost, aj v skolke. Ty ju poznas najlepsie, ked uz vidis, ze "uhmmm nieco sa chysta" ze spozornie a pod. v tom momente ju "namotat" na nieco ine, odpriamit jej pozornost inde.
Velku zasluhu ma aj spolocna komunikacia, nevsimla som si aby si pisala o tom, ako spolu komunikujete, pisala si, ze ju upzornujes ze rucky su na hladkanie, nozky na kopanie lopty... dolezite je vela vysvetlovat nazornou ukazkou, pomocou hry, porovnavam, prirovnavat..., najlepsie tak aby tieto slova neboli venovane priamo jej, bez priameho upozornovania a zameru poucovat ju, pouzit nejaky priklad zvieratka, alebo pod.... proste nevenovat tie slova konkretne jej. Zaroven nepouzivat prisne formulovane zakazy, ale radsej prosby alebo upozornenia, vo svojej poziadavke ju vopred motivuj, nie vopred demotivuj pod hrozbou trestu, vyhrazkou. (ak budes robit toto, nedostanes tamto... alebo dostanes na zadok...) Caste napominanie a trestanie stupnuje pocit sebaobrany v dietati, ona ma potrebu sa voci tomu branit a ked je upoznovana takymto sposobom to len nadalej v nej moze vytvarat ten negativny postoj.

"Chúďa moja,tá dostáva po zadku na dennom poriadku,aj učiteľkám v škôlke som to povolila,ale tak oni to neskúšali"

Chyba! fyzicke tresty nic nevyriesia a ona ich mozno podvedomky (mozno aj vedomky) od teba uz ocakava a zaroven postuva dalej, mozno si tuto svoje nahromadenu negativnu energiu takto vybija a posuva takymto sposobom dalej. Ked mozu oni mne, mozem aj ja im. Karhanie a ponizovanie pred ostatnymi duplom nie, to je uplne nespravny postoj, aspon ja to takto vidim (z toho co som citala). Ak sa dieta hadze o zem, netreba si toho vsimat, uplne odignorovat (akurat dat pozor aby si neublizila), mozno to pre cudzich ludi pride cudne a nenormalne, no ten kto pozna, vie ze to funguje, ona sa nebude na zemi metat vecne, ak zisti, ze sa jej nedostane za to zle spravanie pozornosti.

pusinkovanie, stiskanie, lubenie je, zapajanie, venovanie..... aj pochvala aj za malickosti, to vsetko je ok
osobne by som uplne vynechala tie po zadku

Este ma napadlo, co takto preradit ju do vyssej triedy. Ci si bude trufat aj tam "vystrkovat rozky".

Inak, prajem vam vela stastia v rozlusknuti problemu a hladani tej spravnej cesty. Napisala som len moje postrehy.

hajanka
17. máj 2012

@dionyzka @sny
nadprimerene IQ, tiez ma napadlo podobne, tieto deti byvaju charakteristicke tym (nie vsetky samozrejme), ze neuznavaju autority, nemaju strach "pustit sa" do dospeleho, ani cudzieho - teba, dedka..., vacsinou maju problemy s mladsimi a mensimi detmi, bud si ich nevsimaju, alebo im ublizuju - to je by mohlo sediet na to ze prave tymto detom ublizuje, moze v nich vidiet akusi menejcennost a na.

irriss
17. máj 2012

@hajanka

A neni to takto?
... kdyz dite dostava po zadku, dava pres zadek.. 😎
Dite je nasim odrazem a obrazem i naseho chovani..
Casto se dite chova tak, jak se chovame my...

hajanka
17. máj 2012

@irriss to je to co opisala vyssie @monyccka
"vy jej date len na zadok a ona bije deti inak. Bohuzial u deti to rozdiel nie je. Ked mozu ublizovat mne-mozem ublizovat ja. Je to jednoducha rovnica."

@sny nemusi to byt striktne ze vidi, ze sa tahate za vlasy, ze vidi ze sa kopete... nevidi, ale ONA to robi, je to nejaka forma obrany voci niecomu

irriss
17. máj 2012

@hajanka
Ja jsem nedocetla vsechno...nejsem "schopna"..takze ani nedoctu ☹
jsem jak duch..omlouvam se @monyccka 😉
je to ono, co uz napsala, muj nazor😉

sny
autor
17. máj 2012

@monyccka Ďakujem za konkretizovanie pojmov,zase som o niečo múdrejšia 😉 nad tým IQ som ani neuvažovala,neak sa mi nezdá v ničom zvláštna,okrem toho bitkárstva,ale snažím sa všetky nedostatky napraviť a smerovať inde... 😉