icon

Riešenie problémov s vylúčením dieťaťa zo škôlky

ha_bibbi
29. jan 2025

Ahojte maminky. Zaujímalo by ma, či má alebo mal niekto taký problém ako ja. Syn má 4r, chodí už druhý školský rok do škôlky. Minulý školský rok bolo všetko v poriadku. Cez prázdniny chodil na striedačku aj do iných, bol aj v dennom tábore. Všetko ok. Od septembra tohto školského roku sa zrazu všetko zmenilo. Je živý, to áno. Doma, na návšteve, návšteva u nás, v rodine, na verejnosti, na ulici.... všetko ok, je veľmi zhovorčivý, nemá problém sa s každým porozprávať. Samozrejme upozorňujeme. Stále ma problém so skakanim do rečí. Prešli sme si aj obdobím nadávok.
Ale v škôlke je to des. Sú zmiešaná trieda, dokopy 8 detí. Ale bežne ich tam býva 4. Pani riaditeľka mi od októbra voláva počas pracovnej doby, ako si s ním nevie dať rady a či nemôžem prísť (robím kúsok od škôlky), tak som prišla, 2x dokopy, capla po zadku a ukludnil sa.
V novembri tam mali psychologičku z cppp, ktorá povedala že je ok, len je viac živý a upozorňuje na seba .
V januári som dostala termín, boli sme, všetko ok, poradila nejaké metódy, ktoré dodržiavame, že bude volať aj do škôlky že stretnutie prebehlo ok a že nemusí chodiť na ďalšie.
Minulý týždeň sme mali rodicko, kde som dostala papier o neadekvátnom správaní dieťaťa, že sa vyhráža deťom a dospelým zabitím. Mňa skoro vykotilo, lebo nikdy nikomu inému takéto niečo nepovedal. Volala som do cppp, teda že nejakého pedopsychiatra nech mi odporučia, povedala som situáciu, že v škôlke sa to len deje, ale odporučili mi, nech skúsim inú škôlku, že môže byť, že malý kolektív a zmiešaná trieda. Pani riaditeľka stále hovorí, že ich kope, nadáva, keď sa pýtam aké, tak také nadávky som od neho ani nikdy nepočula. Môže 4r dieťa mať v hlave zafixované nejaké nadávky, ktoré používa len v škôlke a doma vôbec? Keď sa ho aj pýtam, nikdy na p. Učiteľky nepovie nič špatne, len že ich ľúbi. Prosím mali ste niekto niečo podobné? Ak áno, ako ste to vyriešili? Ďakujem za každú odpoveď

mabenn
30. jan 2025

@jakubrianka ja neviem preco na mna reagujes, mam tiez skolkara a keby sa mu niekto vyhrazal zabitim, urcite by som to nebrala na lahku vahu...z diskusie na MK do situacie a ako vznikla nevidime (moze to mat prave zo skolky), ale ide o vaznu vec, kedze skolka ziada vylucenie

dennissa16
30. jan 2025

@nikaeli tak ja som si pozazivala s učiteľkami rôzne veci … raz mi volali, že mám prísť pre neho, lebo chce kakať a zas bude vystrájať ako minule, že nechcel kakať v skolke…

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@jakubrianka áno, v dennom tábore bolo všetko ok, aj cez leto keď chodil po druhých škôlkach. Mali tam po 20 deti a fungoval

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@nikaeli nie, netajím nič. Inak by som s takýmto problémom nešla von. Nepisala som, že psychologicka tam bola kvôli nemu, že tam bola sa pozrieť na deti. Ak som to zle napísala, tak sa ospravedlňujem. Potom som bola len so synom u nej v poradni a teda mi povedala, čo som už predtým písala, že je živší, vyžaduje si pozornosť ale že dá sa s tým pracovať. Čo sa týka nadávok, na to mi povedala, že má veľkú slovnú zásobu, že má rád slovné hračky, a že keď aj tak hovorí, vtedy z neho vylezie nejaká nadávka. A samozrejme to ľutujem, že som tam išla robiť poriadky, to mi aj psychologicka povedala, že mala som jej povedať, že som v práci a že to že tam prídem nie je riešenie. Cppp sme navštívili teraz v januári prvýkrát, povedala že bude informovať aj učiteľky ako treba s ním pracovať aby tie návyky už nemal. Ale je koniec januára a mne povedia že ony už nevedia ako na neho

earlgrey
30. jan 2025

@ha_bibbi Nerýpem ale vážne ti v CPP povedali, že budú kontaktovať učiteľky ako s ním pracovať? veď z jedného sedenia ten psychológ nič o dieťati nezistí...my chodíme od novembra...už sme mali niekoľko sedení s psychológom...a záver nemáme...ideme zase v pondelok...a psychológ je na podnet škôlky...lebo že je utiahnutá, nesocializuje sa, ustráchaná je, precitlivená...ináč šikovná, všetky aktivity robí...a stále chodíme za psychológom...toto je nejaké divné...že sa takto psychológ vyjadrí...prepáč, ale nechce sa mi tomu veriť...

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@earlgrey. V pohode, naozaj si prídem keď tak čítam od niektorých, že si vymýšľam, ale nemám naozaj dôvod to robiť. Načo by mi to bolo? Neviem prečo netreba ďalšie sedenie. Neviem, nie som psychológ. Ja mám ísť teraz ako rodič po mesiaci. Aj tá mamička, čo mala vylúčené dieťa, 2x jej ho vylúčila, tak chodí doteraz s ním k psychológovi. Naozaj neviem prečo. Povedala, že mám zvážiť druhu škôlku. Ako prebiehajú u vás sedenia so psychológom? Môj bol s ňou asi nejakú necelu hodinku sám u nej, ja som bola na chodbe

nikaeli
30. jan 2025
earlgrey
30. jan 2025

@ha_bibbi Tak možno len teraz začnú sedenia...ja som tiež najprv sama išla...potom už s dcérou...a ja som sedela tam...trocha ďalej od nich, ale bola som prítomná.. nikdy s ňou zatiaľ nebola sama...a prebiehalo to tak, že sa rozprávali, kreslili si...hrať sa dcéra nechcela. tak len kreslili a rozprávali sa...tiež asi hodinu...ale aj počítali, tvary, farby...kazala jej priniest nejaké veci ...papier, strúhadlo...atď. ... moja tam rada chodí...

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@dennissa16 no hotovo. Ja som si myslela, že keď aj mňa ucila, že má tak bere, že veď ja som bola jej žiačka, tak preto že mi voláva, že sa tak poznáme. Ale ja som v tejto škôlke není jediný rodič, komu vyvoláva. Robila to už aj roky predtým. Už mi aj rodičia hovorili že aj im volavala, jedna mamicka sa už bola aj na ňu sťažovať priamo na meste u jej vedúcej školstva, ale nič sa nevyriešilo.

nikaeli
30. jan 2025

@ha_bibbi vyhodilo ma z MK, tak ešte raz.. ako som napísala, pracujem s deťmi s PAS už roky, -> s poradňami som v kontakte a nikdy mi z nich nevolali, aby mi hovorili, ako mám pracovať s deťmi. O vyšetrenie si žiadala ty ako matka alebo škôlka? pretože ak si o to žiadala ty, bez tvojho súhlasu nedostane škôlka ani správu. U nás chodievajú na vyšetrenia rodičia na náš podnet a správu mi donesú. V záveroch zvyknú byť odporúčania na rôzne terapie a prístupy, ale tie nie sú pre škôlky záväzné V prvom rade by sa nimi mala riadiť rodina. Naozaj sa mi ešte ani raz nestalo, aby mi psychologička volala, čo a ako mám robiť. Druhá vec, ak to tá vaša robí, vyplýva mi z toho len jeden fakt - a síce - že tvoje dieťa má nejakú diagnózu a slovo 'živé' diagnózou nie je a určite kvôli tomu nebude psychológ volať do škôlky. Čo máte v závere správy? akú má diagnózu? a čo vlastne znamená slovo 'živé'? sama si napísala, že sa nespráva príliš vhodne ani s tebou na návšteve, na ulici - čo teda robí? opíš nám to.. skákanie do reči a vymýšľanie pri obede nie je dôvod na vylúčenie z MŠ, ani na pozorovanie psychológom.. a nie som si istá, či by bola zmena škôlky prínosom, keď píšeš, že sa nevhodne správa kdekoľvek, kam idete..

K tomu skákaniu do reči by som ti poradila hrať sa s ním hry, kde platí pravidlo 'idem ja, ideš ty' - keď idem ja, ty čakáš. Keď ideš ty, ja čakám - to isté platí v komunikácii - ja hovorím, ty čakáš, si ticho a počúvaš. Keď skončím, hovoríš ty, ja ticho čakám a počúvam. Môžete hrať hry typu človeče, ale tiež napr. spolu skladať vežu - ja dám kocku, ty dáš kocku - pointou je striedať sa a čakať, kým ide ten druhý (tretí, štvrtý).

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@earlgrey no uvidím, lebo vtedy mi povedala, to čo som už písala, ale že ak chcem ja ešte prísť, tak mi dá termín, že sa porozprávame, že či sa niečo zmenilo. Tak som povedala že áno

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@earlgrey môj bol teda sám s ňou, rozprávali sa, tiež kreslili, na zemi mali deku, tam sa hrali, aj s plastelinou, aj nejaké knihy som videla. Jemu sa tam tiež páčilo. Ani nechcel ísť preč

nikaeli
30. jan 2025

@ha_bibbi učiteľky nevedia, ako na neho. Dieťa má 4 roky, majú ich tam dokopy sotva 10. A to je normálna materská škola? alebo nejaké denné centrum? majú tie učiteľky pedagogické vzdelanie? keď sa sťažujú, na čo konkrétne? čo robil, keď ti volala, že si s ním nevie rady? ako naňho vtedy reagovala?

perasperaadastra
30. jan 2025

@ha_bibbi keby si požiadala učiteľku,aby to nahrala na kameru? Mne to príde,že si na neho zasadla…

jakubrianka
30. jan 2025

@mabenn reagovala som na to, že si sa pýtala, odkiaľ má to slovo.

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@nikaeli super, ďakujem za typy, to určite skúsim. Čo sa týka tej psychologicky, tak ja som nežiadala. Jednoducho mi riaditeľka povedala, že do škôlky príde a že potom sa uvidí. Keď som prišla do škôlky, tak mi povedala, že mám volať do cppp a objednať sa na termín. Tak sme boli. Správu som nedostala, vyplnovala som len papier kde som súhlasila s tým, že oboznámia škôlku. Neviem či sa vyjadrujem správne, ale snáď mi rozumiete. Možno tu správu má škôlka. Možno to aj tak psychologicka myslela, ako píšete, že teda nie že zavola, ale že v tej správe budú nejaké postupy ako s ním pracovať.
Čiže ak má škôlka tu záverečnú správu, tak ja môžem do nej nahliadnuť? Zajtra by som sa opýtala, a vedela by som bližšie čo teda zistili nezistili.
Taktiež to správanie, písala som, že nemám s ním problém, pekne ide, pozdraví sa, susedom sa aj prihovorí. Na ihrisku tiež nie je problémový.
A slovo ,, živý,, ja som laik, čiže ako čítam, tie čo sú z fachu, tak to teda vnímajú problémový. Ja ho vnímam tak, že pokiaľ sa s ním niekto baví na úrovni že dospelý a dieťa, vtedy je normálny. Ale ak niekto, napr. môj brat príde na návštevu a začne sa s ním bláznit alebo si ho dobera, vtedy mi príde že sa začne ukazovať alebo dovoľovať a takto to myslím, že je živý. Proste nie je taký, že kde ho posadim, tak tam bude čušať.
Toto s tým skakanim do rečí, to nejak neviem odnaucit, ale pekne od dnes to skúsim aplikovať. Čo sa týka spoločenských hier, tak človeče to pri ňom neobsedí, alebo sa chce hrať podľa svojich pravidiel, aj keď som mu vysvetľovala ako sa to hra. Rád sklada puzzle, lego, aj tie vežičky sa hrávame, že raz on raz ja, domino tiež, pexeso si tiež nechce dať vysvetliť. Všetko otvára naraz. Čiže toto neviem, či je v poriadku

mabenn
30. jan 2025

@jakubrianka ano, ved logicky...lebo to moze autorku nasmerovat k zdroju a pricine...ja neviem, ale ja u syna mam prehlad po kom alebo com sa uci nove vyrazy a ked nieco nove ma, pytam sa ho odkial, ked to nema z domu...mne netreba vysvetlovat, ze deti pozeraju telku a co je v nej...rovnako ako tvoja diskusia so mnou autorke nijako nepomoze, lebo je to jej skumanie, ako matky a zodpovednej osoby za to, ze bud jej dieta z nejakeho dovodu utoci (mozno v sebaobrane) alebo je v nedobrom prostredi...to nikto tuna nevyriesi

nikaeli
30. jan 2025

@ha_bibbi hmm.. je to pre mňa jedna veľká záhada.. a teda minulý rok chodil do tej istej škôlky, k tej istej učiteľke? a nebol problém.. niečo sa muselo stať, keď odrazu zmenili postoj.

Inak k tej psychologičke - škôlka iba oznámila rodičom, že príde? škôlka mala mať (podľa môjho názoru) od každého rodiča písomný súhlas.. na vyšetrenie v poradni sa objednáva - ak ste teda žiadali o vyšetrenie vy - rodičia - škôlka má prioritne dať správu vám a ak ste súhlasili s informovaním škôlky, tak im zašle kópiu. Niekedy to trvá pár dní/ týždňov. Zavolala by som do poradne, či už majú správu hotovú.

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@nikaeli normálne štátna MŠ. Učiteľky sú dve. Riaditeľka mala ešte mňa keď som bola malá a druhá je mladá, okolo 30r.
Jak reagovala? Napr keď som prišla pre neho a obliekala ho, vtedy mi to hovorila že aký bol, tak som ho išla hresit, vysvetliť že to sa nesmie, nepatrí. a ona reagovala, nechajte mamička, on je ešte maličký. Alebo keď mi volala, tak mu povedala, že volá s mamičkou a dookola to isté, doma som sa s ním porozprávala, sľúbil že bude dobrý, ale na druhý deň zase to isté

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@perasperaadastra povedala mi že nemôže

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@nikaeli áno minulý rok chodil do tejto istej. Ale vtedy tam mali nejak 12 detí.
Škôlka nás informovala, že príde psychologicka. A poobede keď som prišla, tak mi dali len číslo, že sa mám objednať do poradne

pralinka86
30. jan 2025

Je cudne, ze len v tejto skolke sa sprava, tak ako správa, ako to hovori ucitelka a riaditeľka.
Ak by to bolo take problemove dieta, tak by sa rovnako zle spravalo aj na tábore, aj v tej druhej skolke, proste vsade mimo domova, kde ma inu autoritu ako matku, nie?
Kedze tu zjavne nie je cesta a zvlastna ochota, tak ano asi ta ina skolka a možno iny psycholog (najprv sama ist). Skolka vlastne uz musi byt ina, ak ho vylucili.
Viare postupy su tu ale cudne.. mam 4 deti a volam rodicovi, nech si pride ukludnit dieta? Riešiť hodinu dieta pred dietatom samotnym a hlavne ostatnymi detmi? Ako potom dava pozor na dalsie deti.. a s tymi basnickami, ja neviem, mal len 4 teraz, nutia tie deti svojskym spôsobom podla mna.
Ja neviem, toto je velmi zvlastna situacia a najma skolka. Nezastavam sa dieta, ale ak by tolko ublizoval inym, tak tie deti by vsetky neboli ticho. Alebo ich rodicia. Ved vidim, ci mi doslo dieta domov modre ci nieco ine...

vevesh
30. jan 2025

@ha_bibbi videla som tu temu, kde z normalneho dietata urobili taky isty problem- v skratke, riaditelka potrebovala miesto pre ine dieta (sponzorske)....🤐🤐🤐🤐🤐

loliki
30. jan 2025

Popros učiteľku, nech o tom natočí video, lebo bez dôkazov by som tomu neverila. Opýtaj sa rodičov ostatných detí, ako to vnímajú. Môj syn, keď bol škôlkar, tiež boli cca 8 dokopy. Syn išiel do škôlky niekedy so susedou. Učiteľka povedala, že nech ide domov, lebo by bol sám. A to povedala viacerým rodičom. 🙂 Tak si predstav, že to povie prvému, dieťa odíde. Povie druhému, odíde. Nakoniec nemá ani 1 dieťa v škôlke, lebo by bol sám aj ten čo prišiel posledný a má veget celý deň. 🙂

nikaeli
Autor odpoveď zmazal
elzena2
30. jan 2025

Off topic, nie pre autorku, ale pre @earlgrey : niektore deti maju doma extremne vzory a prostredie. Raz prisla dcéra so škôlky s tým, že jeden chlapec rozpraval, ako jeho otec dobodal nozom psa,ktory hlasno stekal. Rozpravala som sa kratko na to s ucitelkou, vravela, že to maju u takychto malych (4-5 rocnych) častejšie, že sa hravaju hry, pozeraju videa, aj nasilne a ze miešajú to co videli s realitou a potom vznikajú také kadejake príbehy. A samozrejme su agresivni. No ťažko povedať, či ho fakt dobodal alebo to len bol vyplod fantázie, ale v každom prípade "super" dopad na dieťa.

earlgrey
30. jan 2025

@elzena2 s týmto súhlasím...to je dnešná doba...mne tiež dcéra povedala také veci, že som bola zhrozená...a z domu to nemá...

nikaeli
30. jan 2025

@vevesh ale tu to asi nebude o potrebe voľného miesta, keď ich je dokopy sotva 10 🤷🏻‍♀️ a skôr im hrozí zánik, ako potreba umelo uvoľňovať miesta......

(už sa mi to nedalo upraviť, preto som ten vyššie zmazala)

bellaa3007
30. jan 2025

@ha_bibbi 😨 ked som prišla sedel za stolom a jedol polievku. To je nejaka obrana ? Akože neviem, žeby si učitelky vymyslali do takej miery, že sa dieta vyhraža, že ich kope, bije a x mesiacov po sebe.
Chápem, že to je tvoje dieta no kedysi sa matky stavali na stranu učitela, teraz opak moje dieta je dobre super užasne a učitelky si vymyslaju

dennissa16
30. jan 2025

@bellaa3007 no a sme doma.
Prečo by sa mali matky za každú cenu stavať na stranu učiteľa. Co keď je učiteľka totálne labilná, vyhoreta osoba, co už odpočítava roky do dôchodku .. a už proste na to nemá nervy?