icon

Rozptýlená pozornosť u predškoláka

dzinka777
29. apr 2022

Ahojte.ani neviem,prečo tu píšem.asi len chcem vedieť či má niekto podobnú skúsenosť a povie mi, že ako to je u nich doma s učením.mam predškolaka.v septembri nastupuje do školy.je to veľmi dobrý chlapec.neskutocne dobracisko,so všetkým sa podeli a s každým sa podeli tiež.velmi rád robí radosť druhým.doma mi so všetkým pomáha.velmi rád varí,pečie koláče.s hračkami sa vôbec nehrá.velmi rád niečo vytvára z papiera,rád robí pokusy,miluje knihy.jeho skôr poteší mikroskop,kniha,baterka,proste o hračky nejaví záujem.vonku sa zabaví pekne sám,rád hľadá rôzne chrobáky,obdivuje rastliny.v škôlke je skôr vylúčený z kolektívu.bola som to včera riešiť s riaditeľkou MS,vravela mi,že deti sa hrajú tak,že sa naháňajú,na zlodejou.jeho toto vôbec neberie.on radšej hľadá rôznych chrobákov pod kameňmi.a potom domov vo vrecku nosí cervikov čo na ihrisku nájde.ma velmi veľa vedomosti o prírode,chrobákov,liečivých rastlinách.ked niečo v škôlke rozpráva,deti sa mu smejú že čo on rozpráva za somariny.lebo chlapci tam riešia auta a on prinesie učiteľke rastlinky liečivé,že si ma spraviť čaj nech bude zdravá.takze v škôlke sa mu deti smejú.jeden chlapec si na neho zasadol,ale riešim to.no a problém nastáva v Tom,že je spomalený,na všetko má čas.ucitelka mu často musí 2x povedať,že ideme,postavte sa do radu....vacsinou je posledný v obliekaní,v jedení.tiezmi bolo povedané,že má akoby rozptýlenu pozornosť.ze ona niečo v škôlke vysvetľuje a jeho zrazu záujme špina na koberci a už pozerá na špinu a nie na učiteľku.teraz cvičili program,učiteľka vravi,že má pocit akoby niekedy nepočúval čo sa robí,.ale doma mi povie všetko čo kto rozprava,vlastne že všetko počúva a si pamätá.doma často riešime úlohy v pracovných zošitoch a pri mne problém so sústredením nemá.ucitelka vraví,že asi preto že som pri ňom a ona nie. ona v škôlke sedí za stolo. som r

dzinka777
autor
29. apr 2022

@dzinka777 je pravda,že doma mu občas treba povedať 2x,ale myslela som si,že veď to je dieťa.ucitelka vraví,že do školy nech ide určite,že je o 2 levely vyššie ako jeho rovesníci,že je veľmi múdry a že vidno,že sa mu venujeme.ale mňa teraz brzdí to,že či on skutočne bude dávať pozor 45min.? rozmýšľam,že vyhladam psychológa???ale niejaku inú pomoc,teda koho osloviť?nech mi povie,či nemá nejakú poruchu pozornosti?

zuzuky
29. apr 2022

@dzinka777 navstivte centrum pedagogicko-psychologickeho poradenstva a prevencie.

dzinka777
autor
29. apr 2022

@dzinka777 ešte som chcela podotknúť,že on miluje hľadať skameneliny a aj preto sa mu teraz v škôlke deti smejú.uz aj minule jedna mamka na mňa,že váš syn je taký čudný a rýchlo sa opravila,teda nie čudný,len má iné záujmy.uprimne,mrzí ma to,ale ignorujem to potom a som na neho hrdá,že má také záujmy.este podotknem,že tablet,telefón nemá,jedine si môže pozrieť tv.

luccija
29. apr 2022

@dzinka777 je viac vyspely ako ostatné deti.Citlivy a zaujímajú ho detaily.Moja dcéra bola taká pomalá, precízna...moj najväčší stres bol či si stihne cez prestávku pripraviť veci, ísť na wc a pod ..bola pomalá, ale stíhala dodnes je kľudný pomalší človiečik🙂Možno je nadpriemerne inteligentný chod ho dať otestovať poradia Ti ako s ním pracovať, čo kúpiť, aby napredoval, podporiť ho.Ani moja sa nehrávala ako ostatné deti vždy bola iná...

appletree
29. apr 2022

@dzinka777 Ked o nom pises hned ako prve mi napadlo ze aky skvely chlapec. Ved nemusi byt ako ostatni. V skole uvidis mozno ta prekvapi. Mna tiez bavili skameneliny, bola som ticha… teraz su kamene mojim povolanim.

doda26
29. apr 2022

@dzinka777 myslim si, ze chlapec bude nadpriemerne inteligentny 🙂 a to, ze nedava pozor v skolke bude tym, ze je to pod jeho intelektualnu uroven…moj mladsi brat bol presne taky…nevedel si zapamatat pesnicku prsi prsi, furt len pada dazd hovoril, a dnes studuje IT a mam nadpriemerne IQ…kamaratov vela nemal, lebo nemal zaujmy ako deti v jeho veku, ale teraz je skvely clovek a ma pred sebou slubnu buducnost 😊 takze mamicka nemajte strach, to ze je iny neznamena, ze je horsi, prave naopak 😊

akvi
29. apr 2022

@dzinka777 choď s ním do poradne, podľa toho, čo píšeš, môže byť nadaný. Mám doma také dieťa, presne také isté "problémy", úplne iné záujmy, ako rovesníci, z toho plynúce vyclenovanie v kolektíve, v škole ho deti zo začiatku neznášali, lebo všetko vedel. A samozrejme, plno vecí šlo akoby mimo neho, ale to plynulo z toho, že je "inde", ako rovesníci, nezaujímali ho také tie skolkarske veci, nudil sa a venoval pozornosť tomu, co ho zaujalo, takže tiež bol občas "mimo". Moj je ešte aj AS, takže znasobene ešte aj tým.

petrag255
29. apr 2022

@dzinka777 mne to tiež príde veľmi milé, že sú ešte stále aj takéto deti. Bohužiaľ je ich málo, lebo jednoduchšie je šupnúť dieťaťu do ruky mobil, tablet ako prezrieť nejakú knihu. Ja mám tiež malú čo bude mať 6 rokov ale nejde do školy lebo je septembrová a ide s rovnakým kolektívom už druhý rok tak som ju nechcela preraďovať do inej triedy zase k novým deťom..

dzulli1980
29. apr 2022

Moja dcéra je takáto od útleho detstva ... keď nastúpila ako 3-ročná do súkromnej škôlky, učiteľky mi hovorili, že je určite autistka ... pre pokoj v duši som s ňou išla ku psychologičke ... tá s ňou mala pár sedení a povedala, že autistka určite nie je ... jej záver bol ten, že dcéra je nadpriemerne inteligentná, je introvert a samotárka a najradšej deti len pozoruje ... zmenili sme škôlku, začala chodiť do štátnej, testy školskej zrelosti urobila na 100%, najlepšie z ročníka ... neriešim to ... ja som introvert, muž je introvert, nečakám, že z mojej dcéry bude "parketová tigrica" ... tiež jej musím 250-krát povedať, urob toto, tamto, občas uletí myšlienkami akoby do inej dimenzie, lenže ja som bola rovnaká ako dieťa, muž tiež ... veľa závisí od toho, na akého "kvalitného" pedagóga dieťa natrafí.

andreatytler
30. apr 2022

@dzinka777 Mas skvele dieta a ty zda sa si skvela mama. Navstevou psychologa nic nepokazis aj ked nemyslim preto ze ma psychicke problem ale moze vam pomoct s tym ako syna pripravit na zivot ktory ho caka ako nadane dieta (napriklad pomoze s tym ze je vyluceny z kolektivu, sikanou (s tou maju nadane, dobre deti casto problemy).
Hneva ma pristup skolky... teda neviem naisto, ale podla tvojho opisu na nom vidia len to zle a len sa stazuju, namiesto toho aby ho chvalili.
Mozno ak by sa vam podarilo mu najst kamarata, ktory by bol podobne nadany ako on, tak by mal kamarata a mohli by robit vedecke pokusy spolu.

mirkava
30. apr 2022

@dzinka777 inteligentný chlapec. Môjho zaujímali planéty, farby po anglicky vedel v troch rokoch a počítať, zabávať odratávat po anglicky v štyroch. V škole ma možno menej kamarátov lebo ich bavia striekačky, autá... ale je veľmi šikovný. Neboj sa nebude mať problém. Tých "spomalenych " deti je v triede viac 😊. Môžeš sa poradiť s odborníkmi, ale myslím si ze to bude v pohode 😉

benit
30. apr 2022

@dzinka777 v skolke ho to evidentne nebavi. Toto bila aj moja taka. Mala v ms kamosky, zle jej nerobili, ale vsetko ostatne sedi. Mala svoj svet, zasnena stale. Ked si. Isla zo skolky, tak mi ucitelky nalozili aka je. Isli sme pred nastupom do skoly na poradnu, ony t rdili odklad a ona citala. Dali ju k nadanym. Neboj je sikovny, ked ho to budev skile bavit,bude davat aj pozor.

larisalarisa
30. apr 2022

Asi ho dajte vyšetriť. Vyzerá na nadpriemerne inteligentné chlapča. V takej triede by sa mu veľmi páčilo, tam by ho za jeho záľuby nikto nepokladal za čudného. Lebo čudný vôbec nie je, len je úplne inde ako naše divé deti.

dzinka777
autor
30. apr 2022

@dzinka777 ahojte ďakujem za váš čas.zienky tak toto ma ani nenapadlo že nadané dieťa.on od mala nechcel spievať hovoriť básničky,hry ako pexeso,puzzle ho vôbec nebavilo,ani pedant nie je.nemyslim si,žeby v niečom vynikal,napr.zeby vedel abecedu v 2 rokoch,alebo po anglicky žeby rozprával .....to iba také príklady uvádzam...on má deti rád,ale v škôlke nie,lebo sa mu smejú iné deti.skor som myslela že chodíme veľa do prírody tak preto vie toho toľko no aj z knih,ktoré zbožňuje.ked sa nad tým tak zamyslím aj logopedicka vravela že ako on krásne rozvíja vety.riaditelka v škôlke ho chváli že aku ma výslovnosť,že rozpráva ako dospely-tak sa vyjadruje.mna stále kus znepokojovali,že on stále rozmýšľa nad tým ako zarobiť peniaze.ze on vymyslí to a to a bude to predávať a deti to bude lákať a rodičia to budú kupovať lebo deti budú chcieť.uz od 4 rokoch zarába peniaze ustami.a že mi kúpi krásne šaty,aby som bola pekná.tiez mi vraví,že vymyslí liek,žeby postihnutých ľudí vyzdravel,oni nemôžu byť chorý.co ja viem?je dobrák to viem.ma srdce na správnom mieste.

dzinka777
autor
30. apr 2022

@luccija presne takéto pocity mám aj ja,či bude stíhať všetko v skole

dzinka777
autor
30. apr 2022

@andreatytler väčšinou ho upozorňujú keď je v tých bežných činnostiach pomalší myslím obliekanie,jedenie .. šikanu práve riešime najprv bola ústna teraz už aj fyzicka.maly sa boji chodiť do škôlky že ho zbijú.stalo sa to teraz v stredu a malý je pochopiteľne prestraseny

andreatytler
30. apr 2022

@dzinka777 Zapis ho na karate alebo judo. Aj ked ho asi sport nebavi, to sa mu moze pacit, lebo je v tom aj dost vela filozofie a mozno sa mu tak podari branit voci zlym detom.
Inac to je uzasne ako zaraba peniaze a vymysla lieky v 4 rokoch. Podporuj ho v tom. Tu kde zijem je TV relacia kde je 5 uspesnych milionarov podnikatelov. Ludia mozu za nimi prist so svojimi podnikatelskymi planmi a poziadat ich aby investovali do ich projektu. A niekedy tam pridu deti (10-15 rocne) so svojimi planmi a normalne su schopne sa s nimi bavit o financiach a vsetkom moznom co taky projekt obnasa a velakrat ti milionari do toho projektu idu. Tie deti su tam s rodicmi, ale normalne na nich vidno, ze rodia su len doprovod, moralna podpora a zakonny zastupca.