Rúška v škôlke
Ahojte dievcata, len sa chcem opytat, ci mi niektora vie vysvetlit logiku.
MS- interier bez ruska
MS- exterier rusko( skolsky dvor)
Nechapem, jedina moznost davky kyslika v MS.
Napisala som tuto otazku na mail - Urad verejneho zdravotnictva a odpoved:
Ak deti dodrzia von rozostup 2m, mozu byt bez rusok.
Som sa podakovala za odpoved
Dakujem dievcata za nazor a vsetkym prajem pekny den
@danusiatko podla mňa kvôli tomu ze sa v areály stretávajú s viacerými ľuďmi, napr aj rodičmi. Detto na dvore, ak nemajú oddelené triedy. Čiže aby minimalizovali okruh deti/potencionálnych nakazených. Asi ťažko budú deti odstup a kadečo ďalšie sledovat, čiže majú ruska. V škole napr dcera mimo triedy nosí vždy rusko. Zberné triedy fungujú minimálne, a rusko je povinné všade, zrušená telesná, zrušené krúžky.. Ale šiši nápad nosiť deti v kazdom počasí na vychádzky po meste platí... A u nás to skončilo chorobou...
A logiku hľadať netreba... Nie je, vraj rusko pomáha.. Nuž podla mňa treba, čo najviac eliminovať chodenie na miesta kde ruska treba. Bohužiaľ so školou a školkou nič neurobime.
Netreba to brat katastroficky ale fakt je, ze tie ruska sú plné baktérií.. Je mi z toho na 🤢, keď aj dcéru vidim ako to musí vlacit, prekladať... Na nete je aj video, co nam tam rastie... Ja už 2x som vybrala ATB od augusta, kvôli stafylokokovi...
@danusiatko u nás začali od pondelka nosiť ruška vonku. Je to úplne choré, pretože škôlka je na dedine pri lese, kde nestretnú ani živú dušu a nechápem aký to má vôbec význam. Táto vláda, média tu narobili taký chaos. Sme zodpovedný, nosíme rúška kde treba ale aby deptali naše najmenšie deti...trochu rozumu by to chcelo.
@danusiatko suhlasim, ze nariadenia su urobene tak, ze nevyhovuju vsetkemu a niekde ich uplatnenie nema logiku.
na druhej strane by bolo fer okrem frflania prist s navrhom, co vlastne by si navrhla teda ty. ake riesenia.
ved chod za riaditelkou, porozpravaj sa s nou, daj navrh(y), mozno dokonca inciujujes zmenu.
Toto je neuveriteľné, ja neverím, že toto robia.... Môj ma sedem a ani v obchode v AT mu nedávam a nikto nič nikdy!!! Nehovorí, v škole majú pri vstupe a potom dole a vonku určite nie.... To je chore, aby trojročné dieťa pri pobyte vonku malo rusko. Ale ok...
@gelifil vies, od opatreni ocakavam, ze budu logicke, potrebne, vnutnej miere a vysvetlitelne, nie nelogicke, nevysvetlitelne
Pisala som mail na mnohe institucie a vsetkym vrcholnym predstavitelom, zaujim sa, citam, ale aj respektujem nariadenia v nevyhnutnej miere (ale teda rusko v lese a na prazdnej ulici si nedam)
Rozmyslam nad tym, neprijimam vsetko so sklonenou hlavou a snazim sa najt aj protichodne stanoviska a porovnavat
Mur hlavou neprerazis, ale zasa byt stotoznena so vsetkym nemusim
Peticiu som podpisala, myslis, ze ich to zaujima
Dievcata, dnes im zrusili ruska v skolke vonku, dostali rano nove usmernenia.
Dakujem diskutujucim a prajem kraaaasny den
@simca06022011 mna napriklad udivuje ako, nás celý život učili vetrať, že vydychany vzduch je ťažký, že z neho boli hlava a chce sa späť.. A teraz popierajú existenciu co2
@danusiatko opatrenia sú dobré a logické - začína sa od takých ktoré najmenej poškodzujú ekonomiku.....rúška spomalujú prenos vírusu - to je preukázateľný fakt, to že sa dali aj vonku - je ak sa stretneš s človekom menej ako na 2metre - je tiež logické v meste kde ide hlava na hlave sa skôr nakazíš ako niekde na dedine kde počas prechádzky stretneš 5 ľudí....trasovaním sa zistilo že najviac prenosov bolo oslavy, svadby, spoločeneské alebo kultúrne podujatia....a ano bez toho 95% ľudí naozaj môže žiť a relatívne bez obmedzenia....jasne že to človeka obmedzí ale svadba - obrad byť môže a oslava sa o pár mesiacov preloží....ľudí pracujúcich v kultúre chápem, na druhej strane pre ekonomiku je výhodnejšie zakázať kiná, divadlá , koncerty ako automobilku na ktorú sú naviazaní daľší subdodávatelia....
@poopsie to je nariadenie v praxi, rúško má dieťa len v čase keď sa pohybuje po chodbe MŠ, ráno a pobede s rodičom keď prichádza a odchádza a to čo som už vyššie ja spomínala, počas presunu na dvor. Inak deti vôbec rúška nemajú, tie 2 - 5 minút to vydržia. Čo viem všetky MŠ v KE tak majú, deti počas pobytu v MŠ okrem tých krátkych presunov po chodbách vôbec rúško nemajú. Nezdruzujeme sa na dvore sme oddelení od iných tried, zberné triedy nemáme, učiteľky sa nestriedame. Ja mám v triede štít, počas presunu na dvor rúško, vonku bez a všetko sa vpohode dá.
@ice8 iste.. virus si len tak lieta desiatky metrov ;)
@ice8 ach necitaj somariny... dezinfekcia je jedna vec, to ze dieta osmokli nieco v skolke alebo nakasle na kamarata, dotkne sa spinavymi rukami, alebo v panelaku nejkaky "plujcek" byva... to je jasne, ze treba dezinfikovat. Ale raz ked je ten virus na povrchu, asi ho neodfukne do tramtarie ;) a este vzdy je to kapockova infekcia, cize staci moment, ze ta ciastocka vody uschne, dopadne niekam.. uz sa nema ako z tade sirit. Somariny o tom, ako sa prejde clovek s virusom po lesnej cesticke a o par hodin to chytime, ked tade prejdeme nastastie rychlo prestali kolovat mojim okolim 🙂))) a on je relativne tazky, cize vo vytahu.. ano vydrzi.. na podlahe, na stene... a inak ja mam office 180m2 a cela dezinfekcia prevazdky ma stala zatial balik Sava, rukavic, dva spreje na povrchy a nejake handry ;) a to je vsetko... kto umi, ten umi :D ked som videla reklamu teraz u kamosky v restike, "dezinfekcia "nanocasticami" a striekali to tam po prevadzke, pulte, slamkach na pitie, poharoch -vsetko bolo rozlozene na pultoch a stoloch tak ako pocas prevadzky normalnej.. mala som dost.... nenajem sa tam dlho :D nechcem to aj zjest na tanieroch 🙂
@ice8 no ale to je moj osobny nazor, verim tomu ze kopa roznych teorii koluje :D nemienim si robit paniku. Teraz vidim, ze skor ako covid nas likviduju bakterie vypestovane na ruskach...
@ice8 elektromobil je podla mna aktualne totalne neekologicky :DDD ja ostavam pri svojom dieslaku :DDDD nech ma Gretka .. vies co... :D ked si predstavim, kolko filtrov ma to auto, akym technologickym vyvojom presli, tak tie suepr ekologicke baterie v elektromobiloch mi vobec nepridu cool. A energiu tiez treba vyrobit? Ako ekologicky? jadrovky nie, ani ine elektrarne nie su velmi vhodne... polia zastaviame solarnymi panelmi ? :D a rovno sa mozeme vratit ku svieckam, kočom... napr bojuju proti dieslom a potom mi tu sused pride rachotinou hadam aj 35 rocnou (ako prejde cez stk a ek neviem) a zasmradi celu dedinu
@ice8
@simca06022011 EÚ sa zaviazala, že do roku 2050 zmení spoločnosť, nejako začať musia.. A nieje to žiadna konšpiracia.. Nech si každý do hľadá co obsahuje tá ich zelená budúcnosť.. Nulove emisie..
@danusiatko a čo ak to dieťa chcelo mať rúško??? moja ho chce všade, dokonca aj v škôlke, ale nedala som jej, lebo iné deti nemajú..
@hippovka vela deti by chcelo jest hranolky a chipsy a cokolady od rana do vecera, ale od toho sme tu my, aby sme im vysvetlili, ze ani cokolada ani rusko im nepomaha a ma sa jest-nosit iba v nevyhnutnom pripade
@danusiatko vysvetlila som samozrejme, ale ak ona sama chce lebo sa nechce "nakaziť" tak je to len dobré, že je zodpovedná už v takom veku 😉

Nemiesaju, chodia von na striedacku