icon

Rúška v škôlke

danusiatko
6. okt 2020

Ahojte dievcata, len sa chcem opytat, ci mi niektora vie vysvetlit logiku.
MS- interier bez ruska
MS- exterier rusko( skolsky dvor)
Nechapem, jedina moznost davky kyslika v MS.

danusiatko
autor
7. okt 2020

Nemiesaju, chodia von na striedacku

danusiatko
autor
7. okt 2020

Napisala som tuto otazku na mail - Urad verejneho zdravotnictva a odpoved:

Ak deti dodrzia von rozostup 2m, mozu byt bez rusok.

Som sa podakovala za odpoved

Dakujem dievcata za nazor a vsetkym prajem pekny den

simca06022011
7. okt 2020

@danusiatko podla mňa kvôli tomu ze sa v areály stretávajú s viacerými ľuďmi, napr aj rodičmi. Detto na dvore, ak nemajú oddelené triedy. Čiže aby minimalizovali okruh deti/potencionálnych nakazených. Asi ťažko budú deti odstup a kadečo ďalšie sledovat, čiže majú ruska. V škole napr dcera mimo triedy nosí vždy rusko. Zberné triedy fungujú minimálne, a rusko je povinné všade, zrušená telesná, zrušené krúžky.. Ale šiši nápad nosiť deti v kazdom počasí na vychádzky po meste platí... A u nás to skončilo chorobou...
A logiku hľadať netreba... Nie je, vraj rusko pomáha.. Nuž podla mňa treba, čo najviac eliminovať chodenie na miesta kde ruska treba. Bohužiaľ so školou a školkou nič neurobime.
Netreba to brat katastroficky ale fakt je, ze tie ruska sú plné baktérií.. Je mi z toho na 🤢, keď aj dcéru vidim ako to musí vlacit, prekladať... Na nete je aj video, co nam tam rastie... Ja už 2x som vybrala ATB od augusta, kvôli stafylokokovi...

sara07
7. okt 2020

@gelifil čo sa naburiš, nepomôže ani peticia nič, je to nariadenie zriadovatela, na začiatku roka si podpisala že budeš rešpektovat nariadenia, max môžeš nadat riaditelke a tym to hasne

hdpe
7. okt 2020

@danusiatko u nás začali od pondelka nosiť ruška vonku. Je to úplne choré, pretože škôlka je na dedine pri lese, kde nestretnú ani živú dušu a nechápem aký to má vôbec význam. Táto vláda, média tu narobili taký chaos. Sme zodpovedný, nosíme rúška kde treba ale aby deptali naše najmenšie deti...trochu rozumu by to chcelo.

moonlight1210
7. okt 2020

@danusiatko suhlasim, ze nariadenia su urobene tak, ze nevyhovuju vsetkemu a niekde ich uplatnenie nema logiku.

na druhej strane by bolo fer okrem frflania prist s navrhom, co vlastne by si navrhla teda ty. ake riesenia.
ved chod za riaditelkou, porozpravaj sa s nou, daj navrh(y), mozno dokonca inciujujes zmenu.

maciatkolulu
7. okt 2020

Toto je neuveriteľné, ja neverím, že toto robia.... Môj ma sedem a ani v obchode v AT mu nedávam a nikto nič nikdy!!! Nehovorí, v škole majú pri vstupe a potom dole a vonku určite nie.... To je chore, aby trojročné dieťa pri pobyte vonku malo rusko. Ale ok...

gelifil
7. okt 2020

@sara07 jasne, typicka slovac, drzat hubu a krok

danusiatko
autor
7. okt 2020

@gelifil vies, od opatreni ocakavam, ze budu logicke, potrebne, vnutnej miere a vysvetlitelne, nie nelogicke, nevysvetlitelne

Pisala som mail na mnohe institucie a vsetkym vrcholnym predstavitelom, zaujim sa, citam, ale aj respektujem nariadenia v nevyhnutnej miere (ale teda rusko v lese a na prazdnej ulici si nedam)

Rozmyslam nad tym, neprijimam vsetko so sklonenou hlavou a snazim sa najt aj protichodne stanoviska a porovnavat

Mur hlavou neprerazis, ale zasa byt stotoznena so vsetkym nemusim
Peticiu som podpisala, myslis, ze ich to zaujima

danusiatko
autor
7. okt 2020

Dievcata, dnes im zrusili ruska v skolke vonku, dostali rano nove usmernenia.

Dakujem diskutujucim a prajem kraaaasny den

poopsie
7. okt 2020

@simca06022011 mna napriklad udivuje ako, nás celý život učili vetrať, že vydychany vzduch je ťažký, že z neho boli hlava a chce sa späť.. A teraz popierajú existenciu co2

mogaa
7. okt 2020

@danusiatko opatrenia sú dobré a logické - začína sa od takých ktoré najmenej poškodzujú ekonomiku.....rúška spomalujú prenos vírusu - to je preukázateľný fakt, to že sa dali aj vonku - je ak sa stretneš s človekom menej ako na 2metre - je tiež logické v meste kde ide hlava na hlave sa skôr nakazíš ako niekde na dedine kde počas prechádzky stretneš 5 ľudí....trasovaním sa zistilo že najviac prenosov bolo oslavy, svadby, spoločeneské alebo kultúrne podujatia....a ano bez toho 95% ľudí naozaj môže žiť a relatívne bez obmedzenia....jasne že to človeka obmedzí ale svadba - obrad byť môže a oslava sa o pár mesiacov preloží....ľudí pracujúcich v kultúre chápem, na druhej strane pre ekonomiku je výhodnejšie zakázať kiná, divadlá , koncerty ako automobilku na ktorú sú naviazaní daľší subdodávatelia....

poopsie
7. okt 2020

@mogaa ty si dobre spracovaná 🤦‍♀️

dussi
7. okt 2020

@poopsie to je nariadenie v praxi, rúško má dieťa len v čase keď sa pohybuje po chodbe MŠ, ráno a pobede s rodičom keď prichádza a odchádza a to čo som už vyššie ja spomínala, počas presunu na dvor. Inak deti vôbec rúška nemajú, tie 2 - 5 minút to vydržia. Čo viem všetky MŠ v KE tak majú, deti počas pobytu v MŠ okrem tých krátkych presunov po chodbách vôbec rúško nemajú. Nezdruzujeme sa na dvore sme oddelení od iných tried, zberné triedy nemáme, učiteľky sa nestriedame. Ja mám v triede štít, počas presunu na dvor rúško, vonku bez a všetko sa vpohode dá.

poopsie
7. okt 2020

@dussi ja myslím ten zákaz cvičenia

ice8
Odpoveď bola odstránená
poopsie
7. okt 2020

@ice8 presne ani očkovanie nás nespasí.. Vždy sa nájde niekto, kto umre na koronu... Aj keď budú mať v rukách tu vymodlenú vakcínu..

poopsie
7. okt 2020

@ice8 a ani nieje ten vírus tak nakazlivý boli sme v kontakte s pozitívnymi a nič nám nieje.. Nemali rúško..

simca06022011
7. okt 2020

@ice8 iste.. virus si len tak lieta desiatky metrov ;)

ice8
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
7. okt 2020

@ice8 ach necitaj somariny... dezinfekcia je jedna vec, to ze dieta osmokli nieco v skolke alebo nakasle na kamarata, dotkne sa spinavymi rukami, alebo v panelaku nejkaky "plujcek" byva... to je jasne, ze treba dezinfikovat. Ale raz ked je ten virus na povrchu, asi ho neodfukne do tramtarie ;) a este vzdy je to kapockova infekcia, cize staci moment, ze ta ciastocka vody uschne, dopadne niekam.. uz sa nema ako z tade sirit. Somariny o tom, ako sa prejde clovek s virusom po lesnej cesticke a o par hodin to chytime, ked tade prejdeme nastastie rychlo prestali kolovat mojim okolim 🙂))) a on je relativne tazky, cize vo vytahu.. ano vydrzi.. na podlahe, na stene... a inak ja mam office 180m2 a cela dezinfekcia prevazdky ma stala zatial balik Sava, rukavic, dva spreje na povrchy a nejake handry ;) a to je vsetko... kto umi, ten umi :D ked som videla reklamu teraz u kamosky v restike, "dezinfekcia "nanocasticami" a striekali to tam po prevadzke, pulte, slamkach na pitie, poharoch -vsetko bolo rozlozene na pultoch a stoloch tak ako pocas prevadzky normalnej.. mala som dost.... nenajem sa tam dlho :D nechcem to aj zjest na tanieroch 🙂

simca06022011
7. okt 2020

@ice8 no ale to je moj osobny nazor, verim tomu ze kopa roznych teorii koluje :D nemienim si robit paniku. Teraz vidim, ze skor ako covid nas likviduju bakterie vypestovane na ruskach...

ice8
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
7. okt 2020

@ice8 elektromobil je podla mna aktualne totalne neekologicky :DDD ja ostavam pri svojom dieslaku :DDDD nech ma Gretka .. vies co... :D ked si predstavim, kolko filtrov ma to auto, akym technologickym vyvojom presli, tak tie suepr ekologicke baterie v elektromobiloch mi vobec nepridu cool. A energiu tiez treba vyrobit? Ako ekologicky? jadrovky nie, ani ine elektrarne nie su velmi vhodne... polia zastaviame solarnymi panelmi ? :D a rovno sa mozeme vratit ku svieckam, kočom... napr bojuju proti dieslom a potom mi tu sused pride rachotinou hadam aj 35 rocnou (ako prejde cez stk a ek neviem) a zasmradi celu dedinu

poopsie
7. okt 2020

@ice8
@simca06022011 EÚ sa zaviazala, že do roku 2050 zmení spoločnosť, nejako začať musia.. A nieje to žiadna konšpiracia.. Nech si každý do hľadá co obsahuje tá ich zelená budúcnosť.. Nulove emisie..

sara07
7. okt 2020

@gelifil jasné mám tu 10 škôlok poloprazdnych neviem od radosti kde si vybrat nahradnu, u nás su aj sukromne plné doslova nie to štátne

dussi
7. okt 2020

@poopsie no to je škoda, to mňa trápi viac ako rúška

hippovka
12. okt 2020

@danusiatko a čo ak to dieťa chcelo mať rúško??? moja ho chce všade, dokonca aj v škôlke, ale nedala som jej, lebo iné deti nemajú..

danusiatko
autor
12. okt 2020

@hippovka vela deti by chcelo jest hranolky a chipsy a cokolady od rana do vecera, ale od toho sme tu my, aby sme im vysvetlili, ze ani cokolada ani rusko im nepomaha a ma sa jest-nosit iba v nevyhnutnom pripade

hippovka
12. okt 2020

@danusiatko vysvetlila som samozrejme, ale ak ona sama chce lebo sa nechce "nakaziť" tak je to len dobré, že je zodpovedná už v takom veku 😉