icon

Šikovné skoro 5 ročné dieťa

khuliniova
3. jan 2022

Ahojte.. Mam synceka, teraz na konci mesiaca bude mat 5 rokov.. Od 3rokov pozná pismena, doteraz neviem odkiaľ.. Vie počítať minimalne do 100..veľmi ho bavia jazyky, taký zaklad vie anglicky, nemecky, španielsky, ruština.. Momentálne chodí zamnou s textami a prichádza nato ako spajat písmená do slova, teda čítať... Zaujima ho cas, chce sa naučiť kolko je hodin.. Vsetko je to v poriadku.,su to veci ktoré sa ucil z vlastnej iniciativy, mi velkaci sme mu k tomu len dopomohli.. No mam obavy co bude v škole.. Jednoduchá matematika mu ide.. Este mame predsebou okrem aktuálneho školského roka dalsi nasledujúci.. Su to veci ktoré sa ucia deti v prvej triede.. Mamicky ktore mate taketo múdre detičky nedali ste ich skor do skoly alebo nepostúpili nejake vyšetrenia u psychológa kedze do školy ho sama od seba dat nemozem ked ma pred sebou este predskolu.. Ďakujem

Strana
z2
eriksonka1234
3. jan 2022

@khuliniova môj syn má síce 16,ale tiež bol nadpriemerne inteligentný (teda aj zostal). Do skoly sme ho skôr nedali. Vedeli o nom v škole, P. uč mu dávala viac z matematiky, vyhrával všetky sútaže, mal veľa krúžkov, ZUŠ, takže sa nenudil. Potom prešiel na 8 r. gympel. ( aj tam sa castokrat nudí, myslím, ze by zvládol oveľa viac, učiť sa učí minimum).

ja123456789
3. jan 2022

@khuliniova v pedagogicko psychologickej poradni ti mpzu ofporucit dat ho do školy skor

khuliniova
autor
3. jan 2022

@marca12 ďakujem, presne toto som tym chcela povedať...

1gabriela13
3. jan 2022

@khuliniova ja osobne by som svoje dieťa NIKDY nedala do školy pre nadaných. Tešila by som sa že je šikovne ,že vie,to čo vie,ale za mňa,dieťa nech ostane dieťaťom dokedy sa len dá. Ale každý rodič vie čo je pre jeho dieťa to najlepšie a určite sa budete riadit aj vy podľa toho. Pracujem v školstve a čo si všímam,že väčšina deti je vpred ako sme boli my ,ale nejak im uniklo detstvo.

kataina
3. jan 2022

@khuliniova
nečítala som tuto debatu, nemam na to čas. Chcem ti iba povedať, že ja mam dieťa ktoré bolo na tom velmi dobre, vynikol by aj nad štvrtakmi v škole, dala som ho testovať aj cpppp potvrdili, ale vstup do školy nezavisi len od IQ. Napr môže byť introvert, viazany na pritomnosť matky,... proste niečo, čo ti ta psychologička ukaže, že to tvoje dieťa musiš uchraniť pred napr. stresom z nastupu do školy. Ty to možno ani nevidiš. On ten vek 6 rokov naozaj môže potrebovať. A bezohladu na šikovnosť dieťaťa ja by som nedala dieťa predčasne do školy teraz hlavne kvoli kovidu, homeoffisu. Moj syn bol prvak ked začal kovid, dodnes ma skreslenu predstavu o škole,... no vedela by som rozpravať. Nedala by som ho skôr do školy

vinetuu
3. jan 2022

@khuliniova ja by som ho podporovala individualne, to co ho bavi, najst mu ucitela nech ma s nim hodiny .... netlacit ho do skoly ... nech si uzije detstvo a nech sa rozvija aj po inych strankach ... je to uzasne ake uz ma vedomosti a ze ho to bavi, nech ma radost z ucenia .... ked mu to v skole nakazu co a ako a kolko sa ma ucit, aby ho ta radost z poznania a ucenia nepresla ... nie je vsak vsetko iba o ucive a nasavani co najviac informacii ... drzim palce nech najdete spravnu cestu ...

ruzasipova
3. jan 2022

@1gabriela13 Vy ste asi nikdy nemali moznost nahliadnut do triedy pre nadane deti. Oni sa tam daleko daleko viac hraju a zabavaju ako v beznej triede. Pretoze ucivo na 5 dni zvladnu za 4. Taktiez maju minimum uloh, lebo vsetko zvladaju v skole. Ucim v skolstve a preto viem porovnat pristup klasickej triedy a triedy pre nadane deti, kde chodi dcera.

kataina
3. jan 2022

@ruzasipova ina škola môže mať ine podmienky, v tej vašej to je inak. Tiež viem o čom hovorim

1gabriela13
4. jan 2022

@ruzasipova nie v každej škole to je takto milá pani a nepochopili ste druhu časť mojej odpovede, ale všetko dobre ☺️

kvetinka75
4. jan 2022

keď sa moja dcéra v 4 rokoch v škôlke podpísala na výkres, učiteľka skoro odpadla. Že ako to je možné. No je. Od malička sa zaujímala o všetko možné. Išla do klasickej triedy. U nás je škola pre nadané deti, skôr pre deti podnikateľov a takých, ktorí si potrebujú niečo dokázať. Vôbec neodráža to, čo b y mala. V triede patrila medzi naj. Teraz je na výške, venuje sa tomu, čo ju baví, v tom vyniká. Ale sú zase veci, v ktorých sú a boli ostatné deti lepšie. Každému ide niečo iné. Deti sú ako špongie, keď sa im človek venuje, všetko nasávajú. Kamarátkin chlapec vedel pomaly v škôlke pomaly aj násobilku. Chodil do tej úžasnej školy pre nadané deti, ale nebola spokojná. Teiž sa venoval tomu, čo ho baví a teraz študuje spolu s mojou dcérou na tej istej výške. Dieťa nemusí byť géniom, stačí ho podchytiť a podporiť v čom sa mu darí a môže sa vypracovať. Ale netreba to zase preháňať. Dieťa je dieťa a malo by si užiť aj svoj detský ,,život,, a nie ho tlačiť do škôl. Aby sa nestalo, že sa to otočí, dieťa sa nasýti a dostane sa na úroveň ostatných.

lilke
4. jan 2022

Deti majú dnes omnoho viac podnetov zo všetkých strán, pripadajú nám potom nadané. Napr. všetky deti, ktoré prešli monressori, sú rad-radom "nadané". No je to hlavne tým, že do 6 rokov nasávajú ako špongie, a keď sa rodič venuje, dieťatko v tomto smere prosperuje.
Osobne by som netlačila teraz na pretestovanie u psychológa. Mnohé deti majú merateľné skokové narastky IQ, a potom dlhšie ostávajú na rovnakej hodnote. Radšej podporuj synčeka, poskytuj mu čo najviac podnetov. IQ ries, ak by si ho plánovala dať do triedy pre nadaných. A čo sa týka predčasného zaskolenia chlapcov, učiteľky, ktoré dlhé roky učia prvákov, neodporúčajú. Dokonca vravia, že chlapci by mali nastúpiť až v 7 rokoch. Totiž okolo 6 roku rapídne stúpa hladina testosterónu cca. na polroka. Je vyššia ako v puberte. A testosterón "spomaľuje mozog".
My máme 2 deti, obe boli vysoko nadpriemer, obe vyhrávali plno súťaží. Jedno v škole pre nadaných, druhé v bežnej škole, s fantastickou učiteľkou s x-rocnymi skúsenosťami, robiacej nadramec. Takže v škole mali obe deti naďalej plno podnetov. Ale keby dcéra bola v paralelnej triede v bežnej škole, určite by neskončila na vyberovom 8-r. gymnáziu, tu naozaj záleží na učiteľke.

lilke
4. jan 2022

@1gabriela13 nezaznavala by som triedy pre nadaných. Áno, teraz je to móda, rodičia sú in, keď majú deti v takýchto školách, preto vznikajú nové ako na bežiacom páse. A drvivá väčšina detí tam nemá vôbec čo robiť, no rodičia zaplatia, tak škola naďalej profituje, i keď úroveň je mizivá.
Ale sú školy ozaj kvalitné, ktoré rozvíjajú nielen mozgové závity. Syna som nechcela dať do takejto školy, mala som rovnaké predsudky ako ty (som tiež v školstve, mám vyštudovaných aj nadaných). No na zápisoch ho chceli dať do vyšších ročníkov. A on bol nezrelý, hravý, potreboval rovesníkov. Škola pre nadaných bola východiskom. Veľmi sa mi poopravila mienka. Dieťa chodilo domov nadšené, dostávalo plno nových podnetov. Navyše pravidelne predrate kolená od hry na koberci v triede, poobede vylietany na ihrisku. Detstvo veru neuniklo, len si našiel veľa podobných kamarátov. Aj debaty týchto detí na 1.st. boli úplne inde ako u mladšej na bežnej škole a jej kamarátov. Nie intelektuálne, ale zmysluplnejšie. A nápady na hry kreatívnejšie.

kubkovamama
4. jan 2022

@khuliniova
Objednaj drobca na testy v CppaP.Daju ti aj fajn rady a je to celkom iný prístup ako u klasických psychológov,úzko spolupracujú so škôlkou alebo školou,ktorú dieťa navštevuje a daný psychológ vás môže sprevádzať celé roky.Moj prvý bol podobný,šport,matika,išiel do školy o rok skôr.Co bola chyba ako som si neskôr uvedomila.Prisiel na druhý stupeň a výnimočnosť pominula.Momentalne bojuje on aj ja s divokou pubertou a všetko išlo bokom,žiaden šport,z matiky nosí 4ky,hormóny a trošku lenivá povaha ho prevalcovali.Plus "super" vzor v exmanželovi.Nevies,čo sa tymto inteligentnym deťom deje v hlave.Moj má v hlave chaos a bohužiaľ nevie s tým nič urobiť sám ani my v rodine ani psychológ.Povedala mi aby sme ho nechali tak,že nejak sa už vyformuje a najhoršie čo môžem robiť je tlačiť naňho aby pridal alebo vôbec o tom doma hovoriť.

tianna
4. jan 2022

@khuliniova no veru je to veselé 🤣 neskutočne sa nudí 🤫 no našťastie my máme homeschooling teda ideme tak ako mu to vyhovuje. No skúšky jasné robí z normálneho učiva a teda opakovať na skúšky takéto preňho banality je utrpenie pre všetkých zúčastnených 🤣 ak klasická škola isto pouvažovať nad školou pre nadané deti.. náš vedel v 4 čítať, všetky písmená, ŠPZ všetkých okresov na SK, všetky štáty a vlajky sveta.. samozrejme základné počty atď len teda cudzie jazyky nie. Aspoň niečo ma ako prvák nové.. 😂

pipistrel13
4. jan 2022

u dnesnych deti nie je nic vynimocne,ze poznaju pismena,citaju a pocitaju v mladsom veku ako je 5rokov...je to sposobene podnetmi z okolia a venovanim sa detom v takom rozmedzi,ktore sme my starsi nepoznali..
ja za nadanie povazujem ak sa dieta nauci take veci samo,bez pomoci a naozaj vynika...
moja pozna pismena od 4rokov,pocita do kolko sa jej kedy chce,vie precitat a napisat cislice,scitovat...sama sa o to zaujima,avsak ja ju neucim nic,max.jej odpoviem,ak sa spyta ako sa to pise a pod.
tym ale chcem povedat,ze ju vobec nepovazujem za nadanu,hoci vidim,ze proti rovesnikom je popredu,v CPPPaP nameraju takymto detom IQ vacsinou nadpriemerne a odporucaju ine formy vzdelavania ako su bezne,avsak vacsina deti sa casom spriemeruje,sikovnost este neznamena nadanie a tieto formy vzdelavania povazujem zo skusenosti skor za znicujuce pre dieta (som sk.psycholog na SŠ a deti z nadanych tried su skor podpriemerne...)
podla mna mnoho rodicov svoje deti uci vselico a na nich sa to lepi,co ale neznamena,ze ich IQ je nadpriemerne...
moja neter ovlada 5cudzich jazykov,v 9tich sa sama zacala ucit spanielsky aj sa naucila,ostatne jazyky rovnako,ide jej nadpriemerne matematika a vo vseobecnosti uz 5,5 roku presahovala mnohe deti na 1.stupni,aj tak podla nas vsetkych nie je nadana,je "len" chytrejsia,chodila do normalnej skoly a isla o rok skor,co dnes vidime ako chybu,to iste by vedela aj keby rok pocka...akurat sa jej skratilo detstvo

pipistrel13
4. jan 2022

@kubkovamama to je teda rada nad zlato...a skaza deti vo vacsine tie slavne CPPPaP
same negativne skusenosti z mojej strany a mam ich teda dost - detom nepomahaju ale ich pristup ich nici - benevolencia,nahovaranie im aki su nadpriemerni a u deti akuray vznika frustracia,lebo sami citia,co v nich je,a co im tlacia do hlav - vacsinou decka so slabymi pravidlami nahovorenym sebavedomim a samymi vychovnymi problemami a despektom k vsetkym..

aeneas
4. jan 2022

@deedol môj presne to isté počíta, odčítať, násobí, ale kresliť vôbec, len z donútenia, najradsej len 1 farbou a 1 ťahom za 5 sekund

deedol
4. jan 2022

@aeneas kolko ma rokov? a chodi do skolky?
mojmu to kreslenie nejde a potom ho to stve a nechce to uz robit, chyti nervy a je koniec 🙂

aeneas
4. jan 2022

@deedol bude mať 6 koncom januára, jeho zase netrapi
, že nevie kreslit, on si myslí, že vie, ale nechce sa mu to, že vobec. Sam od seba myslím, ze v živote ceruzku do rúk nevzal. Stále len, daj mi príklad mamka a ešte ho bavia spoločenské hry

deedol
4. jan 2022

@aeneas 🙂 aj moj ma rad spolocenske aj kartove hry 🙂
a to kreslenie nikoho nejako "netrapi" - v skolke alebo tak? myslim kvoli neskorsiemu pisaniu.

aeneas
7. jan 2022

@deedol v skolke, ked kreslia vsetci, tak aj on musi, ale len z donutenia, sama som zvedava, ako to bude v skole s písanim

deedol
7. jan 2022

@aeneas no tak nejako aj u nas...

Strana
z2