icon

Škôlka alebo domáce vzdelávanie: Ktorú možnosť vybrať?

2. sep 2026

Ahojte, zaujímal by ma váš názor keďže my sa nevieme úplne rozhodnúť. Ak by ste mali možnosť vzdelávali by ste predškolská doma alebo by ste zvolili škôlku na poldennú dochádzku? Keďže máme veľa svojich aktivít, cestujeme, spoznávame veľmi nám vyhovuje sloboda ktorú ponúka domáce vzdelávanie. Dieťa ovláda všetko čo by malo, učíme sa doma, tu by som problém nevidela. Tento rok sme ho ale prihlásili do škôlky na 4 hodiny. Myslím si že je čas aby si zvyklo na pravidelný režim, iný kolektív, pravidlá aby nástup do školy bol ľahší. Viem že aktuálne by pre nás bolo vhodnejšie vzdelávanie ale nie som si úplne istá či by to bola najlepšia cesta aj pre dieťa.

anonym_7c6ff4
2. sep 2026

@anonym_autor moje deti sme mali doma, do skolky nechodili. No velmi zalezi od vasej situacie - ci ma moznost stretavat sa s inymi detmi, ci mate moznost pracovat popri tom ako bude doma, ci nebyvate niekde na konci sveta, ci sa dieta nepyta za nymi detmi... so skolou moje problem nemali, no je pravda, ze do beznej ZS isli az na druhy stupen.

anonym_3dc36d
2. sep 2026

@anonym_autor škôlka je nevyhnutnosť, ak nechcete každé ráno celý prvý ročník slzavé údolie pred bránou školy.
Môj názor - očakávam, že sa ozvú všetky dokonalé matky, čo majú deti doma na cecku do 5 rokov a sú všetky úplne f poho😁

autor
2. sep 2026
@anonym_7c6ff4

@anonym_autor moje deti sme mali doma, do skolky nechodili. No velmi zalezi od vasej situacie - ci ma moznost stretavat sa s inymi detmi, ci mate moznost pracovat popri tom ako bude doma, ci nebyvate niekde na konci sveta, ci sa dieta nepyta za nymi detmi... so skolou moje problem nemali, no je pravda, ze do beznej ZS isli az na druhy stupen.

Škôlku zvláda dieťa normálne, žiadne scény. Skôr sa tam nudí keďže je zvyknuté na úplne iné fungovanie. Zase si ale hovorím že príde škola a bude mať problém tam fungovať.

@anonym_7c6ff4 My sme tiež mali dieťa doma do 5 rokov a hodnotím to ako dobré rozhodnutie. Len neviem čo robiť tento rok keďže už je predškolák. Detí má v okolí kopec, aktivít máme veľa, zvláda byť sám v kolektíve.

anonym_f748bc
2. sep 2026

Ono je to velmi individualne. Mala som v skole žiaka domskolaka pocas ms. V skole fungoval bez problemov, vedomosťami bol neskutocne popredu. Potom som mala ineho žiaka (tiez domskolak pocas ms), ktory nevedel takmer nic. Prvy ročník bol pre neho (nas) utrpením. Zaroven mal problem sa začleniť do kolektívu

anonym_7c6ff4
2. sep 2026
@anonym_3dc36d

@anonym_autor škôlka je nevyhnutnosť, ak nechcete každé ráno celý prvý ročník slzavé údolie pred bránou školy.
Môj názor - očakávam, že sa ozvú všetky dokonalé matky, čo majú deti doma na cecku do 5 rokov a sú všetky úplne f poho😁

@anonym_3dc36d velmi ale naozaj velmi zalezi od povahy deti a od toho ako su vedene - skolka nemusi byt nevyhnutnost - mam tri deti (jedno uz na vyske, dalsie na strednej), ani jedno v skole neplakalo, chodili tam radi. V prvom rocniku tyzden SVP bez nas rodicov. Ano, jeden bol doslova "na cecku" do 5 rokov, ten bol ako prvacik este aj na lyziarskom a bez problemov to zvladol 😉 No od roka byvali doma pravidelne aj s muzom, ked som bola v robote, nielen so mnou.
Paradox je, ze dnes plakali pred skolou deti, ktore do skolky chodili od troch rokov.

mogaa
3. sep 2026

@anonym_autor tak ho uč doma....a potom o rok vyplakávaj že tvoje dieťa sa nevie začleniť do kolektívu alebo nechce rešpektovať učiteľku.....vôbec nechápem čo riešiš....ty ho chceš vzdelávať doma lebo veľa cestujete a máte veľa aktivít ale zároveň nevieš čo je pre tvoje dieťa lepšie riešenie🙉 ako to majú vedieť ženy na MK ktoré tvoje dieťa nepoznajú, nič o ňom nevedia? Je dieťa introvert? Rešpektuje iných čo mu povedia? Má problém nájsť si kamarátov?

anonym_1a1f43
3. sep 2026

@anonym_autor neriešila som síce ešte situáciu ohľadom predškolskej ale celkovo iba či škôlka alebo zostať ešte s dietaťom doma. Rozhodla som sa pre škôlku zatiaľ na 4h a dieťa to tak vopred posúva. Moje konkrétne, lebo každé dieťa je iné. Nemyslím si, že to dieťa tak nutne potrebuje z hľadiska vedomostí ale režim, zažiť fungovanie inde ako v rodine, zažiť veľký kolektív a naučiť sa presadiť sám seba. Spozná spolužiakov a nástup do školy bude ľahší. Chodí do škôlky tretí deň a už doniesol novú slovnú zásobu a nový spôsob hrania sa. Ale je to veľmi individualne, keby vidím, že tam dieťa dlhodobo ozaj trpí, tak ak by som mohla, robila by som všetko pre to, aby som s ním bola doma. Ak by som si to mohla dovoliť, čo si väčšina žien nemôže.

anonym_fced85
3. sep 2026

@anonym_autor Dobre si to myslis 😎 Dieta dajte aspon na ten pol den, zvykne si na to, ze plati nejaky rezim a pravidla, ina autorita ako mama, takisto sa nauci byt v kolektive deti ktore si samo nevybralo a nastup do skoly bude lahsi. Samozrejme, pokial by mal hystericke zachvaty rano, tak by som to zvazila, ale tym pol dnom urcite nic nepokazis pokial adaptacia bude ok.

mogaa
3. sep 2026
@anonym_fced85

@anonym_autor Dobre si to myslis 😎 Dieta dajte aspon na ten pol den, zvykne si na to, ze plati nejaky rezim a pravidla, ina autorita ako mama, takisto sa nauci byt v kolektive deti ktore si samo nevybralo a nastup do skoly bude lahsi. Samozrejme, pokial by mal hystericke zachvaty rano, tak by som to zvazila, ale tym pol dnom urcite nic nepokazis pokial adaptacia bude ok.

@anonym_fced85 len otázka potom je, ako matka bude riešiť situáciu ak hysterické záchvaty prídu aj v škole🙂 ok ak matka nedá dieťa do škôlky v 3-4rokoch....ale ak nechce domáce vzdelávanie aj v škole, tak predškolský ročník je pre dieťa prípravou na školu a to so všetkým čo k tomu patrí - teda rešpektovanie pokynov učiteľky, začlenenie a komunikácia s deťmi aj v nepríjemných situáciách ako hádka, buchnutie iným dieťaťom, režim, robenie vecí ktoré dieťa robiť nechce.....

autor
3. sep 2026
@mogaa

@anonym_autor tak ho uč doma....a potom o rok vyplakávaj že tvoje dieťa sa nevie začleniť do kolektívu alebo nechce rešpektovať učiteľku.....vôbec nechápem čo riešiš....ty ho chceš vzdelávať doma lebo veľa cestujete a máte veľa aktivít ale zároveň nevieš čo je pre tvoje dieťa lepšie riešenie🙉 ako to majú vedieť ženy na MK ktoré tvoje dieťa nepoznajú, nič o ňom nevedia? Je dieťa introvert? Rešpektuje iných čo mu povedia? Má problém nájsť si kamarátov?

@mogaa To je ale odpoveď! 😂 Nenormálne si mi pomohla.
Našťastie sa tu ozvali matky ktoré majú skúsenosť s podobnými situáciami, čo mne uľahčí rozhodovanie a viem sa na situáciu pozrieť aj troška inak.

autor
3. sep 2026
@anonym_fced85

@anonym_fced85 Tiež mi poldenná dochádza príde ako ideálne riešenie. Ak nám to nebude vyhovovať vždy to môžeme zmeniť.

anonym_d7d407
3. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_fced85 Tiež mi poldenná dochádza príde ako ideálne riešenie. Ak nám to nebude vyhovovať vždy to môžeme zmeniť.

@anonym_autor ty a tvoj muž nechodíte do prace?

autor
3. sep 2026
@anonym_d7d407

@anonym_autor ty a tvoj muž nechodíte do prace?

@anonym_d7d407 Chodíme ale máme možnosť si prácu prispôsobiť. Ja mám flexibilný pracovný čas a možnosť home office. Partner má tiež flexibilný pracovný čas a príležitostne si tiež môže zriadiť home office.

eli3k
Včera o 13:19
@anonym_autor

@anonym_d7d407 Chodíme ale máme možnosť si prácu prispôsobiť. Ja mám flexibilný pracovný čas a možnosť home office. Partner má tiež flexibilný pracovný čas a príležitostne si tiež môže zriadiť home office.

@anonym_autor daj ho do skolky. V pripade ze budete chciet cestovat stale mozete. Pokial je sikovny, vypytate ho aj na dlhsie od riaditelky. Ked vam to nebude rakto vyhovovat, prejdete na ISP alebo do skolky, ktora podporuje domoskolactvo.
Ked ho nedas, prides o moznost sa neskor rozhodnut. Doma moze ostat vzdy. Miesto v skolke nemusi byt 🤷

anonym_2d1cde
Včera o 13:28

môj pohľad na domáce vzdelávanie je iný - to, čo tu píšu, že nástup do školy a plač je kravina - absolútne to nesúvisí s tým, či dieťa chodilo do škôlky - môj syn chodil do škôlky od 1,5r a plakal v každej škôlke aj v škole. Kolektív má však pre dozrievanie osobnosti dieťaťa obrovskú hodnotu v tom, že sa dieťa učí manažovať vzťahy, naráža na konflikty (prirodzené v živote), buduje priateľstvá, zažíva sklamania, nutnosť "začleniť sa" a nájsť si v kolektíve svoje miesto. A to doma ani na ihrisku nenahradíš.

katkaseiner
Dnes o 05:50

Nečítam komentáre ale mám k tomu 2 poznamky. 1. Jedného dna sa bude musiet zaclenit do kolektivu a bude to jednoduchsie co najskor. Či uz pravidlá, konflikty, prisposobenie sa. V každom prípade viem ze chces dat to najlepsie, ale to dieta si musí prejst aj tazsimi chvilami aby to potom emocionalne jednoduchsie zvladal. 2. zdravie. Presne skolka je to miesto odkial ti dieta donesie aj to co nečakaš . To ale vyslovene neznamena nic zle, len teda to, ze to zdravie a imunitu bude mat dlhsie skusanu. Upevní sa, ale fakt potrebuje prejst chorobami... Len ako priklad uvediem mojich. 3 roky rozdiel medzi detmi, dcera zo škôlky všetko čo doniesla, syn všetko chytil.Sice to bol tazky start pre syna, ale ked nastupil do skoky, tak jeho organizmus bol ovela imunnejsi ako organizmus detí ktore nemaju staršieho surodenca

anonym_7c8de4
Dnes o 06:12

Tiež bolo naše dieťa do 5 rokov doma. Teraz nastúpilo do škôlky. Veľmi sme uvažovali nad domskolactvom. Resp. Aspoň skupinkou domskolackou. Lenze naše dieťa je veľmi špecifické a má svoje strachy. Preto sme sa rozhodli pre bežnú škôlku. Je z nej paradoxne nadšene, už by najradšej ostalo až do poobedia. Nase dieťa je však veľmi rezimove,má rado predvídateľné situácie a je emocionálne a sociálne veľmi nezrelé. S týmto mu bežná škôlka pomôže lepšie ako domskolacka skupina, alebo pobyt doma. A lepšie sa tieto veci učia v škôlke, vidím aký dopad to na v škole, keď príde takéto dieťa. Jeho to limituje aj s možnosťou chodiť na krúžky. A hoci je skolka pre neho veľmi ťažká vnútorne na zvládnutie, teší sa tam zatial. Takže zatiaľ škôlku vidím ako správne rozhodnutie, hoci vnútorné stále bojujem s tým, aké negativa prináša školský systém. Tiež v ňom pracujem a vidím ich denne xy rokov. Takže ja by som zvažovala podľa toho aké je dieťa. A poradila sa so psychológom prípadne. Ja hoci som odborník, neviem si spraviť odstup a uplne reálne zhodnotiť moje dieťa.

autor
Dnes o 14:30

My sme do škôlky dali na 4 hodiny, máme ale stále možnosť prejsť na domáce vzdelávanie.
Dieťa to zatiaľ vníma neutrálne, skôr ako povinnú jazdu ale vyzerá byť celkom spokojné.
Bola som v škole, prešli sem si to a zatiaľ máme dohodu že keď budem potrebovať uvoľnia dieťa z škôlky. Uvidíme aká bude realita.