icon

Som v koncoch zo štvorročného syna

katuskad
3. nov 2015

Ahojte mamičky. obraciam sa na vás s problémom, s ktorým nie som asi sama a veľmi dúfam že mi budete vedieť poradiť so svojimi skúsenosťami, lebo mám pocit že som v koncoch. mám tri deti, ktoré veľmi zbožňujem, no s prostredným synčekom máme už od malička problémy. ani neviem kde začať a ako to opísať. od malička je veľmi aktívny, hlučný, niekedy mám pocit že si ani vlastné myšlienky nepočujem pri ňom a to mám deti tri, ale on je aj za svojich dvoch dalších súrodencov. myslela som si že sa časom skludní ale už má cez 4 roky a niekedy mám pocit že je to len horšie. ked sa nám narodil najmenší synček tak sa to ešte zhoršilo, neskutočne na seba púta pozornosť, s manželom nevieme dve slová prehodiť, lebo vkuse skáče do reči a ked ho upozorníme, že teraz sa rozprávame my a on musí počkať tak začne vrieskať ako zviera a hádzať so sebou, prípadne rozhadzuje veci okolo seba. už to po ňom opakuje aj menší, tak to už bude asi na psychiatriu 😒 z mojej strany...... synčekovi neustále opakujem ako veľmi ho ľúbim, často sa počas dňa túlime a má to veľmi rád, lebo je strašne emotívny, čo vlastne situáciu ešte zhoršuje, lebo všetko prežíva ešte viac. dnes ma vytočil tým, že si chcel dať jogurt a ja som mu ho otvorila a pritom ho chcel otvoriť on tak mi začal nadávať a kričať že ma nelúbi len za takúto maličkosť a toto je celý deň niekoľkokrát. potom ked sa ukludní, tak sa ospravedlní a povie že ma lúbi ale tieto výstupy už nezvládam. už som nakoniec na neho nakričala aj ja, nech vie aké to je. vrieskal vo svojej izbe a hádzal hračky o zem tak som tam išla a začala ich hádzať aj ja, tak plakal ešte viac. jednoducho už nevládzem dalej. tak strašne ma vyčerpáva, že nemám ani energiu sa venovať ostatným deťom. prosím poradte ako to zvládate vy...... dakujem

Strana
z8
dana_l
5. dec 2015

@ewka0012 ak polavis tak to dieta to hned vidi. musis stale dodrziavat a robit co povies. ono to nepride zmena za 1-2 tyzdne. niektoremu dietatu to trva mesiac-dva kym pochopi, inemu dlhsie. len vytrvaj v jednom a hlavne, aj tvoji blizky musia robit to iste. aby ty si nemala jeden sposob vychovy a dalsia osoba iny. potom sa daleko nedostanes

macocha
5. dec 2015

@dana_l niektorému mesiac a niektorému tri-štyri roky... toto kto nezažil, nepochopí. To nepriame obviňovanie z nedôslednosti veľmi bolí.
A áno, tie iné spôsoby od inej osoby, to máš pravdu... ale to sa nie vždy dá ovplyvniť.

dana_l
5. dec 2015

@macocha neboj sa, aj ja mam doma jedno co uz roky hovorim a nevie sa naucit "hraniciam"
ale to neznamena ze polavim.
aj to viem ze napr. stary rodicia povedia - my si mozeme dovolit rozmaznavat. ale nie je to tak. a tazko sa proti tomu bojuje. v tomto nemam nastastie ziaden problem. vsetka rodina je vzdialena na tisice km

ewka0012
6. dec 2015

dakujem za rady aj ip,urcite nieco z toho vyskusam,u nas je to tazke hlavne so starymi rodicmi,dovolia mu vserko,rozmaznavaju a potom sa doma nevie vpratat do koze,x y krat som im to vysvetlovala aj vynadala ale nepomaha nic,budem si musiet njeco o tej vychove nastudovat

katuskad
autor
6. dec 2015

No tak vidím že v tom naozaj nie som sama. u nás je to tak rôzne, raz lepšie raz horšie. Snažím sa dávať malému na výber aby sme predchádzali hysákom ale nie vždy sa to dá, nie vždy je na výber. a pomáha aj počítať do tri a ked neprestane s tým chovaním tak príde nejaký trest. to zaberalo ale tento týždeň ma prekvapil, lebo ho chytil obrovský hysák a tak som mu povedala že napočítam do tri a on sa postavil s obrovským úsmevom a povedal že a potom čo bude, no tak ma šokol, že som ani nevedela rýchlo odpovedať, tak nakoniec som ho poslala do izby nech sa skludní. no hrôza len najhoršie je že to malý po ňom opakuje a ešte k tomu pridáva svoje blbostičky, takže je to už na psychiatriu 😅

ahojcek
7. dec 2015

@ewka0012, ako som písala na predchádzajúcej strane zakladateľke tejto diskusie, skús si dať otestovať syna na PAS. Aj v necelých štyroch rokoch to odborník vie rozoznať od "rozmaznania". Čakanie na termíny je dosť dlhé, dajte sa aspoň do poradovníka (do Trnavy som objednávala jedno dieťa v cca marci/apríli a stále nemáme termín; v BA sme čakali na termín v F84 iba cca 3 ? mesiace). Aspoň budete vedieť, na čom ste = možno je fakt "iba" "rozmaznaný", ale možno za to ani nemôže, len si "nevie pomôcť". Mne je ľúto, že som neobjednala našich chalanov skôr. Myslela som si, že mám "iba" trošku náročnejšie deti - a tu zrazu nálepka, že AS (ešteže je to na tom lepšom konci PAS 🙂 ).
Najdôležitejšie:
Aby si vedela byť dostatočne dôsledná, musíš sa poriadne vyspať!!! To je základ pre zvládnutie náročného dieťaťa.
Držte sa 😎 .

Strana
z8