Sopel v škôlke: Kedy nechať dieťa doma?
Ahojte.
Potrebujem radu. Mám dcéru, ktorá návštevu MŠ. Navštevovala aj minuly rok, veľmi sporadicky.
Problém je, že ja ju síce nechám aj 2-3 tyzdne doma, kým nie je 100% fit, vydrží 3 dni a sme v tom kolotoči zas . Problém je, že ona je ešte aj alergik, čiže ta rekonvalescencia nosovej sliznice je dlhšia.
P.ucitelky mi na margo toho celého povedali, že ju zbytočne (aj že som ju zbytočne min.rok) nechávala doma. Vraj ten kolobeh kadečoho tam je a nikto nečaká do vymiznutia posledného príznaku. Že ak sa cíti dobre a má “len” sopel, môže normálne MŠ navštevovať. Ako to máte vy? Vo vašich škôlkach ? Mna to osobne prekvapilo. Ja chápem, že nie každý rodic ma možnosť ostať s dieťaťom doma. Že sa im buduje imunita. Ďakujem za vaše komentáre.
Tak zase ja som tiez nechavala doma (kedze som mala tu moznost) dieta ked malo aj len sopel, kedze sa nam to parkrat vypomstilo, ze ta nadcha presla do usi/dutin. Ale bezna nadcha trva 7 dni, tak dlhsie ako 7 dni, max 10 som nikdy dieta doma nenechavala, urcite nie 3t pri sopliku bez inych priznakov. Teraz mam uz deti v skole a sopli tam vraj momentalne vacsina triedy. Ja do mojich tlacim vselijake vyzivove doplnky na podporu imunity, dostavaju lipovy caj do flase do skoly a vitaminy a zatial sa celkom drzia. Pokial nie je teplota, alebo sa zle citia, tak do skoly idu. Zase v skole to je uz horsie vymeskat a potom dorabat a dobiehat.
Tak buď rada. U nás opačný extrem. Susedkine dieta vylúčili zo skolky lebo ma ževraj sopel!! Cely deň som s nimi bola, žiadny sopel nemala.
Nechavame doma aj ked ma zacinajuci sopel, cisto len z dovodu, ze "ako sa to vyvinie", u nas je aj dost prisny ten ranny filter a poslali by ho domov, kazdopadne nechavam doma kym treba, realne napr. kasle dieta niekedy aj tri tyzdne, rezidualny kasel je proste dlho, takze ak je jasne, ze je to len toto, ide do skolky. Teraz napr. mal sopel dva dni aj to taky kde nic tu nic, kaslal par dni, nechali sme ho doma tyzden, v pondelok siel do skolky, zakasle tak 1-2x za den aj to vacsinou rano po zobudeni, takze vtedy ide a v skolke su s tym okej. Samozrejme ak ma horucku, je malatny, unaveny a ine priznaky, tak vtedy by nesiel ale klop klop nas je celkom odolny na stastie. Neviem, kto by nam platil hypoteku a vydavky, ak by som ho vzdy nechali tri tyzdne doma 😅. Chapem, ze ak ma niekto moznost asi je to ine ale aj tak tri tyzdne sa mi zda pri sopliku dlho.
Ak ma sopel len trochu, bez výrazného kaslu, do škôlky chodilo. Ak sa pridružil výraznejší kašeľ, sopel tiekol tak, že nestíhalo smrkat, tak zostávalo doma.
@nikolka232 so soplom dávam do škôlky. Ja musím chodiť do práce, nemôžem si brať ocr pri každom sopli ( čiže každé 3 týždne)
jedna vec je ze xi zo,soplu kasle... lebi napr ak si lahne a zacne kaslat je to problem nevysoia sa ostatne deti
@nikolka232 tak po tydni co je doma tak dieta určite nie je ani infekcne, ani sa necíti zle, ani ten soplik nema zas taky ze by tiekol a musi nonstop smrkat ci? Takze ano to je prehnane.
Cele toto halo okolo soplikov ma smerovat k tomu ze dieta nema nakazit ine deti a nema mat tecuci sopel ktory si bude utierat do rukava alebo bude kadetade po hrackach.
Cim je chladnejsie tak bude z nosa tiect je to predsa sliznica ktora sa snazi zvlhcovat, uz len prechod zo zimy do tepla a kazdemu hned tecie z nosa...

U nas sopel nie je choroba. Dieta nejde do skolky, ak je malatne, ma horucku, kasel s horuckou, hnacku a ine infekcne ochorenia. Ak malo len sopel, bolo v skolke. Vsak sopel sa pusti aj z chladnejsieho vzduchu alebo zvyseneho prachu...