icon

Strach zo spánku v škôlke

marashy
31. aug 2015

Ahojte, môj syn odmieta spinkať v škôlke. Teraz to bude druhý rok, že pôjdeme do škôlky a už ho pripravujem nato, že tam bude musieť oddychovať. Dopracovali sme sa k tomu, že mi sľúbil, že tam bude oddychovať, dovtedy nechcel o tom ani počuť, ale ako sa to blíži, tak už zase odmieta. Minulý rok sme chodili domov na obed a doma spinkal, takže odpočinok potrebuje. Už keď videl, že sa deti vyzliekajú, tak začal plakať. Neviem čo mám robiť, prvý deň keď sme nastúpili tak ho nútili a keď som prišla pre neho, tak veľmi plakal a videla som ako ho dávali naspať do postieľky. Čo by bolo v takomto prípade najlepšie pre dieťa? Veľmi pekne ďakujem za Vaše skúsenosti a názory.

Strana
z3
peneloppe
1. sep 2015

@sivula

To je moja skusenost, celkovo sa mi mlade ucitelky, aj v skolach zdaju lepsie alebo skor starsie ucitelky su vyhorene a maju toho po tych rokoch dost, najma tie co ucia v nizsich rocnikoch.

lubina
1. sep 2015

@marashy mame dve dcerky a ani jedna v skolke popoludni nespinkala. Deti samozrejme isli spat lebo museli (akurat predskolaci mohli len chvilu oddychovat a ptom sa mohli v tichosti hrat v inej triede) no a nase dcery isli domov. V skolke spat nechceli, nepotrebovali spanok, ani doma nespavali v takom veku. CHodili spat vecer o 19-tej a spinkali do rana do takej pol siedmej siedmej...spanok cez obed uz nepotrebovali. Tak som ich ani nenutila v skolke spat, kedze to sa muselo, ak by boli v skolke. Kazde dieta je ine. Ale ak ma tvoje dieta zo spanku v skolke stres a mas moznost ho vziat zo skolky po obede, tak to urob. Naco nervovat dietatko. V kolektive je, pohra sa s detmi a kludny spanok moze mat doma, ak ho vobec potrebuje 🙂

sardinka333
1. sep 2015

Ja ako učitelka by som deti nenutila spať - ved to sa snad ani nedá ,,nasilu spať,,...ale trvala by som na tom že budeme oddychovať, relaxovať..oddychová činnost sa robí aj v školskej druzine napriklad po naobedovaní a hygiene. Tam sme sa posadili na koberec, kto chcel si lahol, kto nie tak nie ale nikto nesmel rušiť ostatných a čitali sme si nejaky pribeh, rozpravku alebo som pustial rozpravku na CD.
Jedna učitelka nemoze dovolit aby si každé z detí robilo ako chce....ok, spat nemusi ale nech oddychuje na postielke, nech si prinesie svoj oblubeny vankušik, hračku...ale ked jednemu dovolim ist ,,sa hrat,, lebo nechce ležať tak to sa mi za chvilu celý režim rozpadne. Su veci, kde deti možu mať ,,slobodu,, - tvorivé činnosti, hra, pohybové aktivity...ale su činnosti, kde nie je možné robiť zásadné ustupky. Zase dnešný trend ,,individualizmu,, a ,,vybočenia z davu,, už niektorým trošku udrel na mozog...(myslím všeobecne čo sa niektorých dnešých rodičov týka) kiež by dnešné deti vybočovali z davu ale slušnosťou, ochotou pomahať, empatiou, ochotou učiť sa a spoznávať, vedomostami ktore ,,ohuria,, ale najdu sa aj také deti a s tými je radost pracovať, pripravovat pre nich činnosti...to su často deti z ,,normálnych rodín,, kde sa da komunikovat s rodičmi a viac menej objektivne vidia ake ich dieťa je, jeho plusy aj minusy. Potom su tu deti, ktoré sa ,,skrižili so svätými,, podla rodičov...všetci su zlí,krivdia a žiadna učitelka nevyhovie len ich dieťa je super. Pritom je to skor dieťa bez zakladnej slušnosti čo pride štylom ,,Kolko je hodín?,, žiadne prosim a dakujem aj pozdraviť sa je vrchol luxusu....Takže niečomu sa treba prisposobiť aj ked sa nam to az tak nepaci ale vo vysledku to nie je nič zle - či aj v robote budu vaše deti robiť len to čo chcu, ako chcu, kedy chcu? Pochybujem...len pre mnohé deti bude realita tvrdá, ked ich rodičia vypustia z tých skleníkov v ktorých ich roky držali.

marashy
autor
1. sep 2015

@gaby21nemam návod neviem čím som si to zaslúžila ale moj drobec mi prespal celu noc po mesiaci... Ma to po mne ja som veľký spachtoš🙂
@peneloppe

koniarova
1. sep 2015

@marashy Stále si nenapísala, prečo ho vlastne nechceš brať na obed? Ak som dobre čítala, ak minulý rok si tak robila.

marashy
autor
1. sep 2015

@peneloppe mam taký pocit aj ja poznám pár mladých báb a deti ich zbožňujú...

prinzesz
1. sep 2015

@gaby21 no neviem, robim podla toho ako vidim ako sa moje dieta chova, su dni kedy prosto nechce spat, ale napr teraz zas spava kazdy den na obed.. a potiahne aj 2 hodky, niekedy len hodku.. ja nehovorim, ze dieta nema spat, ale prosto su deti ktore spat nechcu.. poznam takych kopec..

marashy
autor
1. sep 2015

@koniarova bývame 25 km od mesta denne ho nosím o 6 vstávame ideme do škôlky ja potom idem na 3 hodiny niekam a idem pre malého, ideme k svokrovcom tam spi a ideme domov, nič nestíham. Chcela by som začať pracovať no takto sa neviem zariadiť. Mm by ho mohol nosit a poobede by som pre neho prišla ja ale takto musím chodiť uz ráno ja. Mam zabitý cely deň...

prinzesz
1. sep 2015

@sardinka333 som rada, ze sa tu ozvala aj ucitelka... dnes som toto opat diskutovala s mojou mamou, opat mi vycitala aka ja zle vychovavam mojho syna... asi ano, ja fakt neviem ale snazim sa robit vsetko tak ako citim a myslim si, ze to syn potrebuje.. opat som jej vysvetlovala, ze sama vidi ake su dnes deti, ze sa to s nami neda ani zrovnat a ona mi povedala jednu vec, vraj sme aj my rodicia ovela viac precitliveli na svoje deti.. viac sme s nimi previazani a uskostlivi.. zamyslela som sa nad tym.. asi na tom nieco bude, mozno to ma len suvis s tym, ze som dieta mala az po 30tke a po dlhych 4 rokoch driny! ... mozno je to mnou samou, aj keby som ho mala o 10 rokov skor bola by som rovnaka matka ako dnes?! tak by ma zaujimal aj tvoj nazor..
a este napisem, moj syn je moj riadny cecek, lutujem tie ucky v skolke.. budem ich prosit o pomoc aby to syn zvladol, lebo sa hrozne bojim toho ako bude nariekat ked budem odchadzat.. co chodil do detskeho centra, ucitelka mi povedala, ze sa da lahko zaujat, je pozorny, rad sa uci.. slova ako dakujem a prosim pozna a pouziva, myslim si, ze v tomto je dobre vychovany ale v skolke sa moze chovat inac.. alebo nie? ma vraj vyborny ocny kontakt..

marashy
autor
1. sep 2015

Rozhodla som sa že tento týžden ani nepojde do škôlky, počkám či niektoré deti nebudú plakať a tak, zistím ako budú robiť učiteľky.
@sardinka333 u nás nie je problém spať či len oddychovať u nás je problém miesto spánku. Ma strach ale z čoho konkrétne ani ja neviem ak by som to vedela tak by som to vedela vyriešiť. Nemám oporu v učitelkach, mam naozaj zle skúsenosti ale aj napriek tomu sme odtiaľ neodišli, lebo som nechcela tým malého stresovať. Priala som to,že mame smolu že sme dostali práve takéto učiteľky, hoci by sme mohli mat aj lepšie.Individualizmus....no v našom prípade oni spravili z môjho syna to, že je jediný čo chodí domov. A teraz ja sa kvôli tomu trápim. Oni sú na vine že tam nechce spať a keď ho budem nútiť tak kto bude na vine ak z toho budú nejaks následky.

peneloppe
1. sep 2015

@marashy

Preco nezmenis skolku ked sa ti zda ze maly tam nie je spokojny a nemate dobre ucitelky? Aj tak pises ze kvoli tej skolke dochadzate a zabijes pol dna.
Moj maly teiz nebol 100%-ne spokojny v statnej skolke kde chodil ale zvykol si ako tak, aj jedna pani ucitelka si ho oblubila aj on ju. Ale potom sme sa stahovali a bala som sa tej zmeny ze nova skolka ale uplne super, dokonca si zvykol okamzite, vlaste hned, normalne mu sadli ucitelky, hned si nasiel kamosov, bola to vyborna zmena vo vsetkom. Bola to sukromna skolka, lebo do statnej sme sa nevedeli dostat.

sardinka333
1. sep 2015

@prinzesz mas pravdu v tom ze dnes su aj matky detí iné...dieťa je pre ne stredobodom vesmiru a chcu ho chraniť pred všetkých nepohodlím, ťažkosťami, chcu mu dať čo ,,sami nemali,, a robia za deti mnohé činnosti, ktoré by aj zvladli samé. Deti maju malo zodpovednosti - okrem chodenia do školy. Mama chystá desiatu, oblečenie, tašku - zošity, učebnice, kontroluje či má dieťa to a ono...a to kludne aj takým 3tiakom. tento pristup deti len blokuje. Stavaju sa nesamostatné a neveria vo svoje schopnosti. Ja napr.moje deti 6 a 9 ročné bezne posielam dole pod panelak do večierky pre pečivo...(večierku mame vedla vchodu) sice dcera tam nieked ide aj na 3x kym nakupi, ja už v duchu zurim...ale ako sa to naučí? Len tak že bude mať šancu robiť niektore veci, decká šupu aj zemiaky, zeleninu k obedu...a čo ze sa škrabkou trošku škrabla? Dostane naplast a ide sa dalej...ved si neodfaklila pol ruky. Potom mnohé ženy plaču aok su na všetko same a deti doma nič nerobia, všetko ich musia prosiť - no neboli k tomu vedené.
Chlapci niekedy byvaju take cecky...aj moj je taky. väčší problém zo školských zariadení maju rodičia a nie deti. Ak je syn taky ze ho vedia veci zaujat, udrží pozornost (to ani dlho nemusi to ešte sa len bude vyvyjat) a dokaze spolupracovať tak možeš byť spokojná. Nemyslím si ze by mal mat nejake vyrazne problémy v kolektive. Samozrejme deti vedia aj povystrajat...ale na to tam tie učitelky su aby to ukorigovali. Ja razim taku teoriu ze najst to dobré čo je v detoch, vydolovať to aj z problémových deti a to podporovať, na to sa zamerat a to negativne to potlačať, odputať od toho pozornost vysvetlovaním a ked to nepomaha tak ,,nesením nasledkov,, lebo takto to bude aj v zivote, v dospelosti...ani zamestnávatel nas nebude len x krat napominat. 🙂

sardinka333
1. sep 2015

@marashy tak aj učitelky by mali vedieť rozlišiť že čo je ,,rozmar,, že dieta vymyšla a čo je naozaj nejaky strach. Nemaval mory? Nema nejaky negativny zažitok s ,,miestom spania,,?
To miesto spanku nejako mu tak ,,zatraktivnit,, alebo ,,vymyslieť,, iste sa to nejako da...len zase verim tomu že ostatné deti su ,,koťuhy,, a ked uvidia že jednemu sa robi ,,ustupok,, tak začnu aj oni vymyšlať a skušať a učitelka ma o ,zabavu,, postarane...takže tazko povedať, je to na učitelkách a na spolupraci s rodičmi..vtedy podla mna neexistuje neriešitelný problém ak rodičia spolupracuju s učitelkou a aj jej daju doveru, ,,volnu ruku,, aby skusila čo na dieťa plati (nehovorim samozrejme o fyzických trestoch a pod..aby to niekto zle nepochopil)

drakvak
1. sep 2015

@sardinka333 Presne ako píšeš, aj moja dcéra nebola v škôlke nadšená z povinného oddychu - ale režim musí byť pri takej veľkej skupine detí, musela sa prispôsobiť a hotovo... obaja s manželom pracujeme na plný úväzok a žeby som moju 72-ročnú mamu zaťažovala tým,aby každý deň o 12.00 naklusala do škôlky a brala deti, tak to nie, nech si užíva dôchodok a vnúčatká má pre radosť nie na starosť. Naozaj nie každý má možnosť brať dieťa cez obed domov a nezávidím učiteľkám v MŠ to vysvetľovanie ostatným deťom, prečo 2-3 idú domov a oni ešte nie. Príde mi to ako keby v škole prišli po 3.hodine rodičia po žiaka, lebo on vlastivedu alebo hudobnú výchovu "nemusí". Možno trochu divné prirovnanie, ale ja to tak vnímam - škôlky sú tiež školské zariadenia...

gaby21
2. sep 2015

@marashy Tak to uprimne zavidím, starší spáva strašne zle, ako sa narodil som sa ešte poriadne nevyspala, iba v školke ho odvalí aj na dve hodiny, ja som naozaj skušala všetko, aby lepsie spal, nič nefunguje, tak som to vzdala, jeho to proste neviem naučiť, ked v dvoch rokoch nastupil do školky, vedel rátať do pať. poznal základné farby, bez problémov sa pýtal na záchod, toto všetko som ho naučila, spánok je však pre mna tvrdý oriašok 😝

gaby21
2. sep 2015

@marashy Mala by si ihned zmeniť školku, naozaj mu to prospeje, vyzerá to tak že niečo tam nie je v poriadku s učitelkami, neni možné aby jedno dieťa chodilo takto vystresované zo skolky, viem, že sa toho bojíš, ale skusiť by si to mala

monicm
2. sep 2015

Pardon, chcela som vymazať príspevok, niečo som poplietla a nejde mi to 😀

snopkulka
2. sep 2015

To ich v škôlke nútia spať??? 😕 Náš drobec dostáva v škôlke bodíky - červený, ak poobede spal, žltý, ak nespal, ale tíško oddychoval a čierny, ak dieťa nespí, je hlučné a ruší ostatné deti (tie som na nástenke videla snáď iba raz u jedného dievčatka 🙂 ).

yidaky
2. sep 2015

@marashy No neviem, ale na Tvojom mieste by som možno uvažovala o zmene škôlky. Lebo podľa toho čo píšeš u neho asi nie je tak problém v spaní ako v prístupe p. učiteliek.
Inak aj naša strašia nespávala v škôlke už od 1. roka., ani doma. No musela tíško ležať. Ak sa stalo, že zaspala, tak doma pozerala do steny aj do 22,00 či 23,00, lebo nevedela spať. A to sme samozrejme boli celé poobedia vonku. Ani mladšia nechce spávať, sťažuje sa na to. No nie je to dôvod, aby ja som utekala z práce a brala ju o 12,00 domov. Proste deti, ktoré nespávajú, u nás v škôlke majú aspoň tíško ležať a oddychovať. Neviem si inak celkom predstaviť, že by sa to riešilo tak, že deti ktoré nespávajú, nech si teda kreslia, alebo sa ticho hrajú. To by chceli potom aj ďalšie deti robiť a potom udržať napr. 10 nespiacich detí, aby boli ticho a neručili 12 spiacich je dosť náročné. A potom dať výnimku iba 1 či 2 deťom, je zase nespravodlivé voči ostatným.
Inak súhlasím aj ja, že predškoláci, by už spávať ani nemali. Tam už to je problém asi pre väčšinu detí.

libka1
2. sep 2015

@sardinka333 presne tak ako si popisala to robia aj nase ucitelky v skolke. Dieta spat nemusi, ale musi byt potichu a nesmie vyrusovat ostatnych 😉

marashy
autor
3. sep 2015

Zlate zienky včera som sa dozvedela, že je zastupovanie a majú tu milú pani, tak som neváhala a dnes maly nastúpil do škôlky na cely deň ak to nebude dobre s touto učiteľkou tak nebude dobre s nikým. Držte nám palce a ďakujem naozaj každej jednej kto ste mi napísali zamyslela som sa a viem že mam väčšie obavy ako by som mala mat a verím, že to dopadne dobre...

sivula
3. sep 2015

@marashy drzim palce a verim,ze sa to zlomi.My sme si presli tiez vselicim a nakoniec sa aj tak vsetko vyriesilo v pohode pre vsetky strany,len to stalo par nervov.

prinzesz
3. sep 2015

@marashy potom napis ako ste dopadli!

marashy
autor
3. sep 2015

Baby bolo to bez placu a dokonca sa mu to páčilo a zajtra tam tiež spinka, huraaaa🙂 ja som taká šťastná ... Ta pani učiteľka je zázrak a bude zastupovať 3 mesiace, teším sa veľmi...

feeha
7. sep 2015

nezda sa mi z tvojich slov, ze by si maleho rozmaznavala alebo nezvladla vychovu...ty najlepsie poznas svojho syna,netrap maleho, ak sa ti da, ber ho na obed domov, nevychovas tym rozmaznaneho nevdacnika, ale citliveho cloveka, ktory si ta ako mamu bude velmi vazit a nebude musiet v dospelosti bojovat s psychickymi problemami zo zazitkov z detstva...hovorim z vlastnej skusenosti...a tie rady nechaj vyplakat...to je riadne zastarana blbost

marashy
autor
7. sep 2015

@feeha ďakujem ti pekne, myslím si že moju neistotu maly cítil a preto to bolo take komplikovane, tým že tam je náhradná ucitelka, ktorá s deťmi vie veľmi dobre narábať, mi dalo odvahu to skúsiť. A je to v poriadku, som šťastná, lebo bez placu to maly zvláda a nechce ísť domov. Viem to že ak by tam ona nebola tak by som určite neriskovala. Klop-klop dúfam, že všetko bude v poriadku aj naďalej.

feeha
7. sep 2015

no aspon sa to potvrdilo, ako moze ublizit pristup ucitela...my sme kvoli tomu dali dcerku do inej skolky, aj ked najblizsia skolka je oproti nasej bytovke...ale ta atmosfera uciteliek, no hroza, ked sa ani usmiat na cloveka nevedia...

Strana
z3