Súkromná škôlka - zlý prístup učiteľky
Maminky prosím vás o rady i skúsenosti.
Dcérka nastúpila do súkromnej škôlky posledný novembrový týždeň 2013 (2 roky a 2 mesiace). Prvé 2 dni neplakala, no na 3 deň sa zasekla pred školkou a začala plačkať, že nechce ísť- odvtedy je to pravidlom. Prvý týždeň bola zvyknutá na učitelku- Sašku, ktorú má najradšej. Druhý týždeň príšla riaditeľka (bola dlhodobo mimo) a z ničoho nič nám otvorila a schmatla dcérku ona. malá bola vystrašená, nevedela o čo ide. Na ďalší deň ju zobrala zase 3 učiteľka- to už som aj ja rozmýšľala o čo im ide. Malá sa pri saške nepocikala ani nepokakala- bola už odplienkovaná. Spinkala s deťmi v izbičke a vraj nebol nijaký problém. Riaditeľka sa jej vôbec nepáči- no hold ona tam je každý deň. Pociká sa pri nej, pokaká sa, dokonca mi povedala, že spinká sama v "obývačke"- no proste ju dala mimo detí, lebo si s ňou nevie rady a ona ich budí. Po 2 týždňoch bola malá chorá na týždeň. týždeň chodila a potom boli sviatky... Takže zvykanie sa nám aj týmto predlžuje.
Aby som sa ale dostala k veci.
Otvorí nám ráno Saška- malá sa jej vrhne do rúk a viacmenej neplače. Otvorí riaditeľka- malá chytí záchvat plaču, riaditeľka ju odzadu chmatne a vtrhne dnu- ostávam na schodoch a v smútku počúvam rumázganie dcérky s KRIKOM riaditeľky. Dokonca sa jej vyhráža, že ak hneď nebude ticho, tak zavolá uja (a to už sme mali také chvíle, že nešla do obchodu, lebo bol na pokladni ujo a ona sa ho bojí).
Riešili sme jednu nezhodu s riaditeľkou- aby som to vybavila k jej spokojnosti, volala mi a vyhrážala sa, že dcérka je neprispôsobivá, že ju možno vylúčia, že kričí, celý deň ju musí nosiť na rukách a nekričí, len keď sa jej vyslovene niekto venuje a zaspáva tak, že ju druhá pracovníčka musí držať za ruku. Keď som vybavila nezhodu k spokojnosti, hneď mi na to povedala- áno, malá si už zvykla, je inteligentná, už sme sa ponosili a je dobre..
Je veľa vecí a praktík, ktoré mi nesedia- od toho, že detičky pred príchodom rodičov obliekajú a keď meškám 10 min, tak je malá celá spotená (lebo je už aj v bunde a čiapke) a ráno ju nemôžem prezliecť, ale hneď ju vtiahne dnu- lebo oni robia službu rodičom a detičky vyzliekajú a obliekajú, cez riešenie jej spania a kakania, až po to, že vlastne ani neviem ako to vnútri vyzerá.
Chcem ale vyriešiť jednu vec- je už neskoro na prestup do druhej škôlky? V tejto je taký chaos, že si pri ňom neviem predstaviť, že sa má malá upokojiť a zvyknúť si a dobre zaspávať. Už je zvyknutá na detičky aj na tetu Sašku. No riaditeľky sa desí (dnes som bola za dverami svedkom toho, ako vyslovene vrešťala po detičkách, lebo ona niečo nestíhala a mala chaos). Stále čakám, že si k sebe nájdu cestu- zvyknú si spolu spievať- aj dnes pred zaspaním mi plačkala, že chce spievať tú pesničku, ktorú jej dnes spievala teta riaditeľka, no nevie si na ňu spomenúť. Keď som povedala, že sa zajtra môžme spýtať vyzerala byť spokojná (ešte pred týždňom by začala plačkať, že nechce ísť do škôlky sa spýtať riaditeľky na pesničku).
Mamičky prosím raďte, píšte skúsenosti. Ja mám taký pocit, že plačká len doma ráno a keď ju dám do školky, inak ju to prejde a je tam rada- poobede nikdy neplačkala, keď prídem buď je tíško alebo šteboce s deťmi ostošesť. Bude si iba dlhšie zvykať alebo mám niečo poriešiť. Sama si už neviem dať dokopy "pre a proti"...
Ďakujem
Maminy nesmierne vám všetkým ďakujem!!! Nechápem, prečo som potrebovala nakopnúť od vás a nenakopla som sa ako matka :o/... Ráno som ju už do školky nedala, isli sme sa pozriet do druhej. Malej sa páčilo a riaditelka zhodnotila, ze nebude mat problem- hned zajtra nastupuje. Po vypovedani nasho pribehu nám vysla nesmierne v ustrety. Tolko veci mi spätne prišlo- aké otrasné veci sa tam diali- v konecnom dosledku som na malu hrda, ze to zvladla tak, ako to zvladla...Ja by som v tej skolke nevydrzala sama, ved tie deti normalne deptali psychicky... Do IP viem poskytnut nazov "škôlky" len mi prosím tu spravu napiste vy :o)..
A príklad na záver: malá mi dnes na obed nechcela zaspať ani za svet, robila také agresívne veci, že som z nej nechápala. Nakoniec sa jej pýtam: zlatíčka, prečo si takáto zlá? Lebo bola na teba zlá aj pani riaditelka? Lebo v skolke kricala? Vraj áno..2 minuty som ju uistovala, ze uz za pani riaditelkou nepojde a ze uz sme dnes nasli dobru skolku a za minutku zaspala ako anjelik...
Este raz velka vdaka za nakopnutie vsetkym 🙂..
A na tu skolku poslem buldozer- snad mi prepacia maminky, ktorych deti su tam vraj spokojne..
je smutne, ze niektore matky fakt neriesia a daju svoje deti do zariadenia, kde si ani neoveria vsetko okolo neho ... bola som v zariadeni, ktore fungovalo nacierno, nebolo schvalene hygienou a majitelka nemala pedagogicke vzdelanie, ale bolo preplnene detmi ... hlavne, ze to bola skolka, ktora komunikovala s detmi po anglicky, to je asi teraz najhlavnejsie 😔
@raffaella prepac, ale trochu sa ma dotkla Tvoja poznamka, ze prave pre pristup chodi Tvoje dieta do sukromnej skolky. Ako vidis, aj tento pribeh hovori o tom, ze sukromna skolka neznamena hned aj super skolka. Ja pracujem v statnej a svoje deticky milujem tak isto, ako by som to robila v sukromnej. Myslim si, ze casto je medzi skolkami len financny rozdiel.
@spachtos nemuselo sa ta to dotknut, to bol iba moj nazor, netreba ho brat tak osobne 😉 ja uplne suhlasim ze sukromna neznamena hned super skolka, to nie je o financiach, ale najma je to o ludoch, co tam pracuju. Skor to bolo myslene na margo toho, ze je rozdiel mat 25 a viac deti ako mat na starosti 8 - 10 deti, cize ten pristup je aj omnoho individualnejsi, to ma proste nikto nepresvedci ze to tak nie je. A teda, nasa skolka susedi so statnou, najma ked su deti vonku na jar a v lete tam vidim rozdielny pristup oboch skolok. Takze nebrat to prosim osobne - je to moj nazor 😉
Na nasej ulici je sukromna skolka, a este som dobre slova na nu nepocula, ohliadnuc od ostatneho, sama pocujem ked su deti na dvore ako na ne ucitelky vrieskaju a ako tvrdo neosobne kricia na deti... Netvrdim , ze su sukromne skolky zle, ale mne ich tato skusenost uplne sprotivila. Moje dietatko chodi do statnej, a nevyslovna spokojnost, ten mily pristup uciteliek sa neda opisat, viem , ze tam su ucitelky srdcom a presvedcenim, a nie ako v sukr. mnohokrat iba brigadnicky na zaskok. Moja pride s radostou do triedy, da ucitelke pusu a je tam stastna, ani keby som nevedela co s peniazmi, sukromnu nikdy.
@x_shushu_x nemusi byt na skodu napisat nazov skolky, ked si niekto googli info, aby videl aj realne skusenosti, nie iba sladke omacky.
@mikim verejne to zatial pisat nebudem, kvoli konkretnym veciam. A ked su skolky statne preplkene a nezmestia sa u nas v petrzalke do nich ani 4 rocne deti, musis najst sukromnu... tiez by som ju daoa radseu do statnej, chodila som do tej istej, kam patri aj mala. No teraz ju nezoberu a kedze ma 3 v oktobri, nezoberu ju ani od septembra. U nas prijali len 48 percent deti od 3 do 6 rokov, lebo nie je miesto.. v statnej som sa informovala ako h prvej a riaditelka mi narovinu povedaoa, ze nie je sanca, aj ked si este mna pamatala ako dieta a z malej booa nadsena...proste ich to nepusti a nepomozes si.. vzdy ma rodic vela dovodov preco robi to co robi, takze by som tuto temu v ziadnom smere takto nezovseobecnovala a vlastne aj nezlahcovala..
@x_shushu_x ano to mas pravdu, situacia je velmi tazka so skolkami, a naozaj niekedy nie je mozne si vyberat, urcite som sa zle vyjadrila,proste su situacie ked clovek nema moznost vyberu a musi dat do sukromnej. to je na inu temu, ze pre mesto je to lacnejsie, ked su rodicia nuteni riesit sukr. skolky, lebo sa dozpredali skolkarske budovy a pod. Je velmi dolezite hladat, pytat sa , zistovat recenzie na sukromne, aby sa deticky citili co najlepsie.
@mikim smutné je, že názory mamičiek, ktorých som sa pýtala boli kladné...:o/..a bola som s jednou mamičkou aj osobne už pred školkou...takže to celé proste vyšlo na povrch postupne, bohužial..
@x_shushu_x no, tak budes za jedinu co bola nespokojna a nakoniec to tam zaklincuju ze aj mala bola de facto iba protivna a mali s nou starosti... ale to je standardny postup zakomplexovanych ludi a ak to tak naozaj bude, tak si spravila tu najsamlepsiu vec ze si dala prec 🙂
baby neodsudzujte automaticky všetky súkromné materské školy. Tak ako existujú výborné štátne materské školy, ktoré si roky držia svoju úroveň, existujú aj výborné súkromné materské školy, v ktorých je menej detí, možnosť diétnej, vegetariánskej a pod. stravy a rodičia sú veľmi spokojní. A nehnevajte sa na mňa, ale často vidíte iba sumu, ktorú rodičia za súkromnú materskú školu platia,ale zabúdate, že v štátnej platíte za výlet, divadlo, sladkosti na Mikuláša, MDD, príspevok na farbičky, platíte možno pracovné listy, kurz plávania, korčuľovania, periete návlečky z postielok, uteráky, nosíte do MŠ toaletný papier, mydlo, vreckovky, čaje....to všetko má súkromná materská škola zahrnuté v poplatku. A je len logické, že ak je tam na 60 detí 8 učiteliek a nie 6 a menej, tak ich treba tiež zaplatiť. Neobhajujem tu súkromné materské školy, žiadnu nevlastním, ale je to vždy o ľuďoch, nie o tom, či je škôlka štátna, alebo súkromná. A ak by som mala za súkromnú materskú školu platiť napr. 400 eur mesačne, tak by som určite vyžadovala profesionálny prístup.
@mamavera Moj nazor vsak je (a nikto ma nepresvedci o opaku), ze v statnych sk. je dosledne dbane na odborny pedagogicky personal, je pod dohladom a kontrolou, na rozdiel od sukromynch, kde a to viem, nie je vzdy clovek s pedag. vzdelanim a mnohokrat pre usetrenie brigadnicky a pod. Preto je pri sukromnom zariadeni maximalne dolezite venovat pozornost kto sa detom venuje a ako. isteze aj v statnej, ale tu na to treba davaj obzvlast pozor.
@mikim ja ťa o opaku nejdem presviedčať, ale mám pocit, že si mýliš alebo spájaš dohromady dve zariadenia. Jedným je súkromná materská škola - zaradená do siete škôl, ktorá sa riadi ISCED-om 0 a má oprávnenie vydávať papier o jeho absolvovaní, kontrolovaná inšpekciou, ktorá má väčšinou všetky učiteľky s vysokoškolským vzdelaním, často je to špeciálna pedagogika, prípadne doktorát k tomu - tak je to u mojej kamarátky. A druhým zariadením je predškolské zariadenie, ktoré nie je zaradené do siete škôl, nemusí garantovať absolútne nič, kľudne tam môžu deti strážiť aj osoby bez pedagogického vzdelania, tak, ako spomínaš - brigádničky a pod. Takéto zariadenia si často do svojho názvu trepnú napr. - školička a rodičia v domnení, že je to materská škola, cvakajú. Sú šťastní, že je tam angličtina, teda opatrovateľka detí robila rok v anglicku, ale žiadnu kvalifikáciu na prácu s deťmi nemá....Potom aj tu na MK čítame všeličo....Ospravedlňujem sa všetkým opatrovateľským detským centrám a podobným zariadeniam, kde pracujú kvalifikované sily, ale potom nechápem, prečo nechcú byť zaradené do siete škôl.....Takže je to trošku ináč, ako si myslíš, preto tu často aj mamičkám radím, aby si zistili, či je zariadenie zaradené do siete škôl. Ináč im nemusí garantovať nič, iba o, že deti bude niekto strážiť.
no... už dávno by bolo moje dieťa v inej škôlke, keby sa toto deje
@mamavera suhlasim, ze su aj dobre aj zle ako sukromne, tak aj statne skolky, ale nesuhlasim s financiami. V nasej statnej skolke platia rodicia stravu, povinny poplatok a dobrovolny, ktory je 10 eur na mesiac a nenosia toaletny papier, neperu uteraky ani perinky, nenosia caje, farbicky, ziadne pomocky, neplatia divadielka ani vylety. Nosia jedine hygienicke vreckovky.
Treba to riesiť zo zriaďovateľom. On je jej nadriadený... Predsa ona ako prvá musí dodržiavať vhodné metodické postupy a mala by mať ukážkový prístup... Držím palce!
@x_shushu_x ste ich zakaznicka!!!!!!!! Ako by ste brali, ak by ste si nieco kupovala a oni by na Vas zahukali, alebo by si diktovali podmienky? Myslim, ze ak by som nieco podobne zazila, mam viac deti, boli v statnej, ale toto by som isto netolerovala niekde, kde davam svoje dieta s vedomim , ze je na dobrom mieste a este v skukromnej? no nechapem. mali by Vam vylizat ri.e zato, ze im davate svoje peniaze, ze ste si vybrali prave ich skolku. Male sa ma ukludnit pocas vyzliekania, ma to mat isty ,,ritual,, ked si dieta zvykne, ze maminka ma odprevadi az dnu, pohladka ma, a slubuje ze sa vrati. A nie drasticke vytrhnutie z narucia. Zasnem
@x_shushu_x mozno mala naozaj len potrebuje cas si zvyknut, lebo ked hovoris ze poobede je usmievava a steboce tak rano placka len preto, ze sa nechce od teba odist. a plus ked ju riaditelka zdrapi a ani prezliect ju nemozes... podla mna dieta potrebuje aspon par minut na aklimatizaciu aj v skolke ktoru pozna.....a to napr aj tak ze ju v satni prezlecies, vybozkas a prehodite este par slov. pristup riaditelky ale urcite nie je spravny a hlavne nie je citlivy. a strasit detom ujom.....tak to uz co je preboha.....to hadam nie je pedagog ani.
asi som ti velmi nepomohla to su len moje postrehy rozhodnut sa budes musiet sama. Hlavne by si sa mala opytat dcerky ci sa jej tam paci a ci by chcela ist do inej skolky
@mamavera nemame na toto sponzora, divadlo mame minimalne raz do mesiaca v skolke a raz do roka ideme do babkoveho divadla, raz do roka ideme na vylet. Tieto akcie sa hradia z toho dobrovolneho prispevku od rodicov / 10 eur na mesiac / a z toho sa kupuju detom balicky na Mikulasa, darceky na Vianoce do triedy aj kazde dieta dostane malickost. Plavecky kurz mame dvakrat do roka a raz do roka korculovanie, ale toto si hradia rodicia. Ved by to bolo vlastne nespravodlive hradit zo spolocnych penazi, ked sa tychto akcii zcastnuje len par deti.
@spachtos ja viem, ako to v škôlkach funguje, roky tam robím 🙂 ale tiež viem, ako to funguje v tej súkromnej, kde pracuje kamarátka. Keby som mala malé deti znovu, nebolo by mi ľúto tých peňazí. Máličko detí v triede, plávanie po celý rok, korčuľovanie počas celej zimy, exkurzie, výlety, darčeky pre deti na narodeniny, logopéd, detský psychológ. angličtina v cene. Varia aj diétu, aj vegetariánske jedlá, podľa požiadaviek rodiča. Deti, ktoré poobede majú potrebu spať spia, ktoré nie, nespia. Kopa spoločných akcií s rodičmi, samozrejme s občerstvením. A to som určite na niektoré veci zabudla. Ale znovu opakujem - je štátna a štátna a je súkromná a súkromná.
@mamavera ale ano, suhlasim, urcite je vela vybornych sukromnych skolok, len su zial aj vynimky. Ja som to pisala na zaklade toho, co vidim. Na tej istej ulici ako je nasa skolka je aj sukromna / vraj anglicka /, ale aj keby sa za nu neplatilo tolko, nedala by som tam svoje deti. Ale keby som vedela, ze ta skolka je naozaj dobra, urcite by som bola ochotna do toho investovat. / len by som nemohla byt ucitelkou, lebo by som na to nemala 🙂 /
@skolkastarlets Ešte raz ďakujeme :o)..

Nemas nad cim rozmyslat. Sup sup prec odtial. To co robi nie je normalne. Mne maly chodi do statnej skolky ale nemame ziadny problem. Ano v druhej triede je jedna starsia ucitelka jej praktiky sa mi vobec nepacia, keby mi ho pridelili k nej ihned riesim preradenie. Taketo zeny nemaju co pracovat s detmi. A to ze si nevidela kde tvoje dieta travi den, je velmi pochybne. Si rodic mas pravo to skontrolovat a ked treba aj patricne zasiahnut. Toto si nesmu dovolovat!!! Ja by som s nou zatocila, ved zije z tvojich penazi. A to ze si myslis ze je neskoro, nie je, dieta v dobrom prostredi a pri spravnom pristupe si zvykne rychlo. Pri tej vasej riaditelke toto nehrozi. To je jedna zakomplexovana pani co si svoje problemy riesi velni nevhodnym sposobom.