Syn veľmi nezvláda byť dobrý vo väčšej skupine deti, má 3 roky
Syn veľmi nezvláda byť dobrý vo väčšej skupine deti, má 3 roky
Ahojte,
Syn chodí asi od 1,5 roku do jaslí. Najskôr bol u opatrovateľky, čo bolo super. Žiaľ, dali jej výpoveď a mal išiel do jaslí, ja som mala v pláne začať pracovať. Otehotnela som no malý už bol zvyknutý v jasliach. Zvykanie si bolo dlhšie, majú tu dobrý prístup aby sa dieťa dobre zvykli bez veľkého plaču. Trvalo to cez mesiac.
Na konci roka som mala debatu s učiteľkou a tá mi povedala, že vo väčšej skupine deti nie je najlepší. Občas niekoho slahne, berie im hračky a podobne. Ta pani učiteľka je super, hovorila samozrejme aj pozitívne ako rád pomáha a upratuje a vie byť aj k deťom veľmi milý a nápomocný.
Teraz má ísť do rovnakej škôlky ako jeho starší brat, ten akurát nastupuje do prvej triedy.
A tu bude asi problém. Starší bol čistý anjel, zlatíčko, takmer miláčik učiteliek, poslúchali na slovo, žiadne problémy s deťmi, nikoho nikdy nebik, je taký pokojnejší, skôr pozorovateľ.
Ten mladší je veľmi živy, pokiaľ mu niekto nejak uškodí, vráti mu to a teda viac krát. Bola u nás kamoška s deťmi, starším asi 9 ročným. Ten ho chcel akože siahnuť mečim a maly sa zľakol a plakal. No a za chvíľku po ňom skahol hrniec (z deckej kuchynky), potom ho ešte aj pistipal. Súrodencom on toto až takto nikdy neurobil, tobôž viac krát. Takže sa "nedá".
A ja uvažujem, či ho vôbec do škôlky dať alebo to ešte o pár mesiacov odložiť... Do mája som ešte na materskej a potom budem musieť riešiť aj najmladšie dieťa a jasle/opatrovateľku.
Nechcem aby z neho urobili toho zlého zbytočne. Možno som ho dala do jaslí priskoro a preto takto reaguje. Možno bude lepšie nechať ho doma ešte chvíľku. I keď v tej škôlke sa mu páčilo a vžddy, keď sme išli pre staršieho brata, cítil sa tam dobre a najradšej by tam bol ostal hrať sa.
Prosím vás máte podobnú skúsenosť alebo je tu možno nejaká psychologická, ktorá sa vyzná v tejto téme? On je inak zlatý a s mladším súrodencom má pekný vzťah. Šalejú sa spolu, kŕmi ho občas nejakou drobnosti, hrajú sa aké aj trošku na seba žiarlia ake zbožňujú sa. Keď si niekto ublíži, hneď on priebežne a pofuka, opýta sa - už je lepšie?
Ja proste nechcem aby mu tam bolo zle, predsa len tam bude cez 20 deti, v jasliach bolo Max 10 vonku na dvore viac.
Aký máte na to názor, skúsenosť?
Ďakujem všetkým veľmi pekne za odpovede ♥️🌸.
Tak lepšie ako by si to mal nechať nie?
Bože ..
Ktore deti sa obcas nepobiju, nehodia nejaku hracku, nerevu...? Mas deti jak smeti a skusenosti, ako keby si mala 15 rokov a prve dieta.
Ja povazujem za fajn, ze to riesis.
Moze “z toho vyrast”, ako sa hovori. A ze “deti su take”.
Ale mne skor pride, ze ma trochu vyssie nastavene hranice, co si druhi mozu k nemu dovolit. Co je fajn. Ze si je toho dobre vedomy a brani si to.
Ale este nevie s tym dobre pracovat a trosku to prehana. Ked “prikorie” vracia na viackrat, opakovane. Akoby trochu prehnane voci tomu, co sa stalo.
Radsej by som to zatial len odsledovala a skusila ho ucit, ze sa to da j inak, ako hadzanim veci a fyzickym utokom. Ak by to neslo a jeho “odvety” by sa casom stupnovali (akoby tak pomyslene pracoval na premyslenejsich drsnejsich odvetach. Drsnejsie ublizit.), sla by som sa poradit, ako s tym pracovat.
Kazdy ma deti za nevinne zlaticka. Ale aj trebars ten zly manzel, co strpcuje zivot zene i detom, bol kedysi maminkine male nevinne zlaticko, ktore “z toho vyrastie”.
Nie je nic zle na tom, ked mama si vsima svoje deti, ich chovanie a hlada od zaciatku prirodzene neinvezivne sposoby, ako to napravat (bez kriku, capnuti po zadku,…).
Nenechava to tak, ze dako bude. A neriesi az ked dieta drevenou kockou v skolke v zachvate hnevu rozbije komusi hlavu. Ze si az vtedy povie: Whups, asi je to naozaj vazne, uz to zaslo daleko.
Tak lepšie ako by si to mal nechať nie?
Bože ..
@anonym_4aa3e5
@anonym_559f25
@anonym_6badef
Baby nepochopili ste ma. Nerobím z neho žiadneho vraha ani zlobra. Porovnanie neznášam, každý má iný temperament a my s mužom tiež nie sme zrovna fkegmatici. Aké učiteľky tu tak riešia deti až mi je z toho koľkokrát zle. Nás prvý bol nekonfliktný, tulivy.
A viem ako reagujú na takéto živšie deti, nie veľmi príjemné. A to sú moje obavy.
Malý napríklad v jasliach kusak, ako aj iné deti aké tam z neho jedna učiteľka urobila hotové strašidlo. No aké vysvetlí 2 ročnému pedagogický, že to nesmie. Je to ako hrách o stenu hádzať. Povedala som, ukázala som, po dobrom, pi zlom. No hold, mozog ešte nebol dostatočne vyvinuty, mohli sme my vysvetľovať. Tieža to mrzelo aj hnevalo, doma sme mali bábätko a chvíľku ho objímal a potom kúsok, z ničoho nič. A stále nám to omiekalu dookola. Ja som vedela riešiť doma aké nie v jasliach. Riešila som to s dr, ťa len pokrstila hlavou, že má doma presne to isté, to sú deti. Tiež síce vysvetľovala ale účinok žiadnu, proste treba len zasiahnuť. Malý len čo prišiel do jaslí, už deti kričali, nie stop nekuš! Aké čuduj sa svete, vždy len pri jednej vychovávateľky. Druhá to brala športovo, vždy upozornila ale nerobila z neho strašidlo. Jasne že mi je veľmi ľúto, keď ublížil inému dieťatku, viem ako to boli.
V škôlke už po nich aj zakricia a koľkokrát nevidia príčinu len následok už.
@anonym_autor nemôžeš deti porovnávať....tvoj syn je jednoducho viac temperamentný a viac sa presadzuje.....len vysvetlovať a vysvetlovať, že to nesmie....naša v jasliach bola zlatíčko, že či je stále taká dobručká aj doma....po nástupe do škôlky asi najhoršie dieťa na svete, sťažnosti deň čo deň....raz sa pocikala, raz nikoho kopla, poštípala....boli to maličkosti, bola v triede najmladšia, ak jej dieťa niečo zobralo, takto sa bránila lebo nevedela dobre rozprávať.....vyrástla z toho.....ale trvalo to asi skoro rok....ak bola v to období v spojenej triede so staršími deťmi(staršia skupina) tak bola "dobrá" tam žiadny problém nebol....veľa záleží aj od učitelky....
Otvorene napisem. Si sklucena, lebo sa bojis, ze dieta nebide mat v skolke komfort, ako ine deti, lebo nevie korigovat svoje pravanie.Mne ako druhej matke by sa tiez nepacilo, ak by moje dieta ine kusalo, nieco po nom hadzalo, lebo ho chyti nejaky amok. Je fajn, ze to chces riesit, lebo, ak sa zle zapise, ma po chlebe. Nalepka mu zostane a veru, dobre mu tam nebude. Ucitelky si nevyberies, ale tiez musis uznat, ze striehnut stale na Tvoje dieta, nie je jej povinnost. Keby tam mala tych 3-4, potom by to ako spravila? Ostatne odstavila a venovala sa len im? Oslov pediatricku, aby Ta nasmerovala, kam s dietatom, aby ste tieto vyciny odstranili co najskor. Uz si mala zacat, ked sa to parkrat objavilo, bud by sa to odstanilo v zarodku, alebo, ak by bol nenapravitelny, pridelili by mu aaistenta. K asistentovi je dlha trat, ale, da sa ziskat, ten potom moze dohliadat na taketo dieta.
Otvorene napisem. Si sklucena, lebo sa bojis, ze dieta nebide mat v skolke komfort, ako ine deti, lebo nevie korigovat svoje pravanie.Mne ako druhej matke by sa tiez nepacilo, ak by moje dieta ine kusalo, nieco po nom hadzalo, lebo ho chyti nejaky amok. Je fajn, ze to chces riesit, lebo, ak sa zle zapise, ma po chlebe. Nalepka mu zostane a veru, dobre mu tam nebude. Ucitelky si nevyberies, ale tiez musis uznat, ze striehnut stale na Tvoje dieta, nie je jej povinnost. Keby tam mala tych 3-4, potom by to ako spravila? Ostatne odstavila a venovala sa len im? Oslov pediatricku, aby Ta nasmerovala, kam s dietatom, aby ste tieto vyciny odstranili co najskor. Uz si mala zacat, ked sa to parkrat objavilo, bud by sa to odstanilo v zarodku, alebo, ak by bol nenapravitelny, pridelili by mu aaistenta. K asistentovi je dlha trat, ale, da sa ziskat, ten potom moze dohliadat na taketo dieta.
@anonym_1b39d6
Je to normálne trojročné dieťa, ktoré nie je ešte schopné korigovať svoje emócie. Prebohaa 3 roky, nie 30. Doktorka ma tiež rovnako staré deti a pochopenie. Aké pani učiteľka je bezdetná. Inak reaguje vychovávateľka, ktorá má tiež dvoch chalanov. Nie nepáči sa ti ani mne aké nebudem ho viazať predsa do kúta, zato že si bráni seba a svoje. Či? Teraz akú raz tiež. Starší chce rozkazovat, malý sa hral a okrykival ho, nech si sadne. Mladší mu pár krát povedal nie a na štvrtý krát mu capol. Hold, vysvetlila som nech mu nerozkazihe, nemusí malý sedieť keď si starší úmysli a malému som povedala, nech ho nebije. Téma vybavená. Či ako by si to lepšie riešila?
Možno to bude o rok lepšie a možno nie. Len nemám náladu aby som ho musela kôli normálnemu detskému chovanie vláčiť po psychologickú. To tu oni radi ordinuju už zo škôlky. A samozrejme, že keď je unavený, zhedovany a začal by zrovna hádzať drevené kocky tak okamžite zasiahnem! Oni tam pre takéto prípady sú 3 učiteľky. Veď uvidíme ako to celé bude 🙂. Poprípade bude ešte doma.
Ani tá najmilšia pani učiteľka na svete predsa nebude s úsmevom prehliadať správanie, aké opisuješ. Ak jedno dieťa ubližuje druhému, je prirodzené, že dospelý zasiahne. Alebo by si bola radšej, nech si to deti vybavia samé? možno tam bude silnejší "agresor", ktorý mu vráti. Možno ho tiež uhryzne, možno capne kockou po hlave. To sa ti už asi páčiť nebude, že? ja chápem, že sa bojíš nálepky. Preto s ním musíte stále pracovať. Ako reagujete, keď uhryzne súrodenca? ja si naopak myslím, že 3-ročný už nie je taký nezrelý, aby nevedel, že to bolí a že sa to nesmie. Aj ty musíš pochopiť, že všetky mamky chcú, aby boli ich detičky v škôlke spokojné, mali kamarátov a nik im neubližoval. Ako má podľa teba reagovať učiteľka na dieťa, ktoré opakovane hryzie iných, keď tam má ďalších 20 detí? v kolektíve nie je vždy priestor vysvetľovať a vysvetľovať a vysvetľovať. Sama píšeš, že sa doma túli a odrazu uhryzne. A zároveň píšeš, že učiteľky kričia a neriešia príčinu, ake následok. Aká je teda podľa teba príčina, prečo doma uhryzne pri túlení? naviac učiteľka musí riešiť aj to uhryznuté dieťa, nie iba to hryzúce 🤷♀️ Jedna vec je reakcia učiteľky a druhá vec je reakcia rodiča uhryznutého dieťaťa. Niekto nad tým mávne rukou, niekto sa pôjde sťažovať riaditeľke 🤷♀️

Bože, má 3 roky. Veď je to malé dieťa, ty jo príliš porovnávaš. Pomaly ako keby bol masový vrah.
No tak nie je anjelik a zlaticko. A čo? Musia byt aj deti, ktore sú živé temperamentne ukricane.