icon

"Trestanie" nevhodného chovania dieťaťa so silnou osobnosťou

briketa
21. mar 2013

Ahojte, zaujimalo by ma ako "trestate" , aky vyvodzujete nasledok za neusposobive chovanie u dietata, ktoreho zakazanie niecoho oblubeneno vobec nezaujima, je to bez ucinku. Dieta co sa zatne a nezlomi, nestara sa o to ze je v kute?

Strana
z2
briketa
autor
21. mar 2013

@reanda to trestanie mi tam zmenil admin, ja som to nenapisala, skutocne nie. Ja som napisala vyvodzovanie nasledkov za nevhodne chovanie. Neviem preco to muselo byt pomenene, podla mna aj povodny nazov kazda inteligentna zena spravne pochopila.

ivv
21. mar 2013

tak tuto diskusiu budem pozorne sledovat 🙂 tiez mame doma svojhlave, tvrdohlave, neustupcive, neuznanlive ale inak velmi roztomile dievcatko 😀

briketa
autor
21. mar 2013

@cerez co mi odporucala s nou robit - vela citat, spievat vysvetlovat aby sa jej rozvijala slovna zasoba a aby stale lepsie vedela vyjadrit jej pocity. Nutit ju opisovat ( v ramci veku) ked pride do bodu fristracie co ju trapi a hladat kompromisy. Davat jej doma rutinne male zodpovednosti, kazdy den to iste ( poliat kvietky, nakrmit rybku) na jej pocit, ze je doma dolezita. Vonkajsie aktivity s detmi akehokolkvek druhu ( s detmi je velmi dobra) Podporovat ju v jej fantazii ( ked si pozries jej album, viidet ako ona ma uplne svoj svet).
Takze tak... ono je to vsetko jasne aj fajn, len musi vediet, ze ked ublizi, za to je v zivote nasledok, akcia-reakcia. Nieco citlive ale ucinne.

sendy182
21. mar 2013

@briketa mňa by zaujímalo že ei neakú neplechu urobí pred tebou, alebo nevieš ako to bolo?......a náhodou sa to dozvieš, resp. uvidíš... 😝 .........snaží sa to neako zakamuflovať alebo sa prizná...........? 😕

briketa
autor
21. mar 2013

@albao Aili nechodi do skolky, lebo nam to velmi zasahovalo do rozpoctu (1200 dolarov na cely den, 860 na pol dna)

briketa
autor
21. mar 2013

@sendy182 oh nie, predo mnou by si to ani jedno z deti nedovolilo. Ale take, ze napr, tresne brata palicou, tak jej poviem, ze to je uplne nepripustne, tak sa na mna pozera so zatatymi perami a tresne ho znovu.
Konkretny pripad - Aili dones si prosim Ta sandalky - nedonesiem a tym to zhaslo. A aby vzdy bolo po jej, aby jej bratia vzdy ustupili. Potom ma zas dni, ked by sa im rozdala, objima ich, stiska s malym za ruky , krasne sa hraju. Asi funguje podla faz mesiaca, alebo co..

janano
21. mar 2013

@briketa ani nevies, aku mas pravdu. Mesiac velmi ovplyvnuje spravanie ludi...aj deti. Ja mam tiez v doma 3,5 rocnu...raz nacape mladsiu sestru...inokedy ju objima a bozkava...len sa nestacim divit. U nas pomaha len vysvetlovat a objimat...tresty moc neplatia, to zuri este viac...tak vysvetlujeme do zblaznenia...snad ten jej mozocek co to pochopi 😕
A tiez skusa take...buchne sestru a hned na to povie prepac...velmi dobre vie, ze jej robi zle, ale pri tom sa chce uistit, ze sa nebudem vadit 🙂

sendy182
21. mar 2013

@briketa ahááááá...........možno tvoja dcérka potrebuje menej upozorňovania pretože to má opačný účinok........viem že sú to niekedy vyhrotené situácie.....no nám napríklad pomohlo že som napr. jednoducho tú palicu vzala a to bračeka bolí....a až neskôr sa o tom porozprávať........ja mám obe deti so silnými osobnosťami a na každého platilo niečo iné ....často som im nerozumela pretože ja som bola to poslušné a kľudné dievčatko.....D 😀 😀 😀...........s deťmi sa treba podľa možností rozprávať "okľukou".....namiesto dones ....slovíčko môžeš a budeš taká dobrá,milá......ak je ochotná tak ju pochváliť že je šikovná.......vybrať si tie dôležité veci a tam neako jemne......pretože nie každý pochopí trest....nech je akýkoľvek......myslím že tvoja dcérka sa nestratí....a bude vodcovský typ........a čo neaký krúžok ... v tomto ju podporovať namiesto škôlky, ktorá je parádne drahá teeeda 😕

reanda
22. mar 2013

@briketa vsak je jedno, ako sa to nazve, ci trestanie, ci vyvodzovanie dosledkov.. ako dobre pises - na kazdu akciu pride reakcia, tak to je, ale ta reakcia pride aj bez teba.. ty nemusis nic vyvodzovat.. ak dcera bije brata, vezmi brata prec a ju nechajte tak.. prave tym upozornovanim, ze sa to nesmie, vidis, ze dosahujes pravy opak.. vzdorovite dieta bude just vzdy robit prave to, co mu zakazes.. ona sama musi prist na to, ze sa to nesmie a ze to robit vlastne nechce.. ked si nechce doniest sandale, tak nech ide bosa.. mozno si to rozmysli.. je to v praxi tazke, taky pristup, ale akekolvek usmernovanie nejakym 'trestanim', aj ked citlivym, si myslim, ze na taketo deti neplati.. silne osobnosti neuznavaju autority.. len tie prirodzene.. a prirodzena autorita sa neuchyluje k manipulovaniu trestanim

matozazzo
22. mar 2013

Precitala som si, ze nechodi do skolky, chapem, ze je to zataz v rozpocte, ale robi to preto, lebo sa nudi... Takze musi byt "zamestnana", pevny rezim pocas dna - ako napr. v skolke a by aj ona vedela, kedy co nasleduje, atd.. To by mohlo pomoct 🙂 Skus to porovnat so sebou, ak by si cely den robila len nejake cinnosti, hocikedy, nebolo by urobene nic poriadne... ty mas svoj rezim - preto ho potrebuje aj dieta. a s tym zapajanim do uloh v domacnosti suhlasim, deti to bavi, bude to brat neskor ako samozrejmost, nie nutnost a vyplni si tym cas.

albao
22. mar 2013

Inak toto presne napadlo MM, ked som sa s nim o tom rozpravala. Kazdy den jej dat metlu do ruky, nech pozameta. Aj ked skor rozviri prach, ale nech pracuje a "pomaha" 😅

babulka1978
22. mar 2013

@briketa no, nasa to robi, ked sa nudi......na zaciatku sme si tiez nevedeli rady......teraz ked vidim, ze sa zacina nudit, tak ideme na ihrisko na smyklavky, alebo len do zahrady.....treba ju nejak zabavit.....kupujeme strasne vela kniziek, tie ju dokazu ukludnit zabavit, ked si s nou v nich listujem a ukazujem....a v poslednom case si s nou mm stavia lego......to ju tiez zabavi......tebe sa mlatia deti niekedy medzi sebou....nasa je zatial sama.....tak niekedy svacne mna, alebo mm.......ale to sa uz teraz snazime korigovat, lebo ked pride bracek, tak ziadne bomby medzi oci! ja som tu uz toto vzdorovite chovanie riesila aj tu na MK v inej diskusii......lebo mala bola doteraz take nase slniecko, a posledne dva mesiace zacala byt taka vzdorovitejsia.......chytaju ju jedy, ked nieco nedostane, co si pyta, hadze sa o zem a kope......vraj na to treba pevne nervy a odputanie pozornosti......vraj tento "stav" trva cca do troch rokov......no tesime sa :D

kararinka
22. mar 2013

@briketa Ja by som sa mozno snazila predist tomu ublizeniu a naucit ju este predtym ako ublizi, ze sa to nesmie a zaroven vyuzit aj jej fantaziu. Napr. sa budete hrat, ze ona je dobra vila, ktora bojuje proti zlu, musi ochranovat braceka a nesmie dovolit aby sa zlo sirilo alebo dostala teraz specialnu moc a sandalky su viditelne iba pre nu a nikto iny ich nevie doniest iba ona. Obmienat pribehy alebo naviazat na nejaku hrdinku z rozpravky, ktoru prave citate. A ked spravi nieco zle spytat sa jej ci vie co urobila a ci si mysli, ci by to urobila aj jej hrdinka. Pipi dlha pancucha by jej mohla byt blizka, na knizku je este mala, ale mozno jej ju len tak volne prerozpravat. Nepodporovat v nej tvrdohlavost zbytocnymi trestami, ked trest nezaberie este to v nej utvrdi pocit vitazstva alebo krivdy. Skor jej prejst cez rozum, kym sa nenauci co moze a co nemoze. Mozno jej na viditelne miesto nalepit pikrogramy, ako bude prebiehat den. Nechat ju pomahat pri domacich pracach, napr. ty nevies vyvesat bez toho aby ti podavala stipce alebo sutaz v tom kto zlozi saty rychlejsie. Na hry urobit vrecusko s moznymi aktivitami pre nu, druhe vrecusko pre braceka a dalsie vrecusko pre teba. Z neho vytiahnete raz aktivitu pre nu, raz pre braceka, raz pre teba. Aby sa naucila, ze je tu niekto ku komu sa musi prisposobovat aj ona. Ty mozes mat medzi aktivitami trebars oddych, vtedy sa musi zahrat ona sama alebo ta zastupi a musi sa na chvilu postarat o braceka alebo o teba, doniest ti pit ked si smadna,....Podporovat bratov, aby sa od nej nenechali vzdy komandovat. Ked nemoze chodit do skolky, tak pozyvat deti (pokial mozno dominantnejsie) k vam a nechat sa ich zahrat samych. Mohli by ste ju zapisat aj na nejaky sportovy kruzok alebo tanec.

irriss
22. mar 2013

@briketa
Delala bych, ze ho nevidim..ignorovala bych ho..to je sakra bolest "videt nezajem..a slyset ticho".. 😉 prave od maminky..

jarus1
23. mar 2013

nemáte niekto stiahnutú knihu 5 dní? dakujem

mamavera
24. mar 2013

som toho názoru, že ak tresne brata palicou, tak trest nasledovať musí. Práve preto, lebo je inteligentná, posúva hranice tam, kam až sa dá. A bratia jej určite ustupovať nemôžu, všetky tri deti v rodine majú rovnaké práva. Nemusíš s ňou jednať z pozície sily, ani by to nebolo dobré, ale hranice vytýčené mať musí. Trest nemusí byť len to, že pôjde do kúta, ty sama najlepšie vieš, čo má rada, čoho sa nerada vzdáva, čo môže byť pre ňu trestom. Všetky tie rady, ako ju zamestnať, unaviť schvaľujem, ale ak robí niečo neprípustné, musí nasledovať trest. Niekedy je veľkým trestom ignorácia.

albao
28. mar 2013

Natrafila som na knizku "Ako hovorit, aby nas deti pocuvali" a zacinam mat dojem, ze je to presne na moje dieta 😅 😀 Drzte palce, ale prva kapitola na nas zabera veeeeelmi uspesne 😵

albao
3. apr 2013

A co tak toto? Staci pozriet pasaz cca 10-ta az 17-ta minuta.

https://www.youtube.com/watch?v=cTI3BCmZjMg
lenusiatko
9. apr 2013

@briketa
Mna by zaujimalo, ako by vychadzala tvoja dcera s mojou, lebo to akoby si o nej pisala.
Posielam ti niekolko pripadov spravania mojej dcery (pre ukludnenie).
- od narodenia sa nechcela kojit, len revala a revala a gulala ocami (aby jej nieco zaujimave neutieklo), radsej bola hladna (ale to som vtedy nevedela), tak som rok nad nou klacala, aby mala priestor a vyhlad
- odkedy chodila sama, vzdy mi utiekla, ale ona skutocne utiekla a vobec ju nezaujimalo co bude, robi to doteraz
- ked mala urobit nieco proti svojej voli (jest, pit, spat, ist domov) vzdy, ale naozaj vzdy sa dogrcala (bolo to vlastne niekolkokrat za den)
- dodnes nikdy nespravi to, co jej povie druhy, oblieka sa kedy chce, je, kedy chce a stale si robi, co chce
- 1,5 rocna plynule rozpravala, takze musela do kolektivu, aby sme ukojili jej tuzbu po poznani, ale zaroven dokazala sama zo skolky ujst (ako mi vysvetlila, chcela vediet, co sa deje za brankou)
- v slovenskej statnej skolke sa z nej nervovo zrutili 2 ucitelky, takze sme ju museli preradit
- tricko si rukavmi navlece na nohy a otvor pre krk si rovno nastavi na pisulu a vravi - musim sa vyvetrat
- ponozky si zasadne navlieka na ruky (take pekne, aby ich kazdy videl)
- neoblecie si nikdy nohavice, lebo ona predsa nie je chlapec, nonstop v sukni (ale na najvyssej preliezke)
- spanok je velicina neznama (nutne zlo, strata casu, nuda)
- citanie a pisanie je samozrejme (sama sa naucila, nech rozumiem, co to vkuse citate)
- v restauracii si prisadla k 14 rocnym pubertakom a poziadala ich, aby jej dali ochutnat zo svojej pizze, ona im ponukla svoju (chalani onemeli)
- ked vidi cloveka s palickou, sama mu povie - teta, ujo, uz si stary, musis to vydrzat, neboj ved aj ty zomries, ked budes este starsi, pojdes do nebicka
- kazdemu najde cinnost a program, do hry sa zapoji s velkymi detmi, za par minut im sefuje a vsetci su ticho, lebo iba ona rozprava
- na moje obrovske stastie ma perfektnu ucitelku, ktora pochopila, co za dieta to je, takze vystupuje ako jej partner
- denne mi polozi, teraz naozaj okolo 500 velmi zlozitych otazok (co je za vesmirom, preco ked mam velke brucho, nemam v nom babatko, co bolo, ked som nebola a kde som vlastne bola, kolko zvierat nema chvost, preco ma hmyz 4 nohy, preco babiky sa robia z gumy, co to presne znamena slovo pretoze, ako sa dostanu peniaze na ucet, ked ich vyberas z bankomatu, aky je rozdiel medzi obilim a ovsom, ako to, ze niekto ma dvoch chlapcov a ja som dievca a mam brata), milion dalsich si uz nepamatam, lacna a jednoducha odpoved u nas neustoji, dostanem vzdy akokeby kontrolnu otazku, takze ani vymyslanie nie je pripustne.
Trvalo mi asi 4 roky, kym som sa zmierila s tym, ze pri mojej dcere vlastne nefunguje ziaden "trest", takze vlastne ani ziadne nepouzivam, ked som v koncoch, mam vymyslene meno na neexistujucu postavu, ktorou ma strasil moj brat, ked som bola mala (je to primitivne, viem, ale na to trochu zabera). Presne ako tu pisala nejaka mamina, po precitani asi 30 knih, ktore ma len vydeptali, sa mi dostala do ruk kniha Ako milovat svoje dieta (4 zakladne potreby) a to na nu zabera. Velmi jednoduche a velmi pravdive. U nas zabera velmi silna fyzicka a psychicka motivacia (taka ze s manzelom obidvaja ficime na milion percent, padame na hubu doslova). Myslim, ze trest u takychto deti je absolutne neznamy pojem, oni ziju v uplne inom svete, my musime pochopit ich, nie oni nas. Mozno casom z toho trochu povyrastu, ziskaju viac empatie, ale ty mas velku vyhodu, ze zijes v Statoch a tam ste v chapani deti trochu dalej ako my na Slovensku, mne dokonca aj renomovana psychologicka povedala, ze mam nechat dcerku tak (myslela tym, dostane mechom po hlave, aby sa zarovnala so stadom a bola ticho, nech nevytrca a neexcesuje).

albao
9. apr 2013

@lenusiatko fuha, ja mam taku 2-rocnu, ale z tvojej je to polovica. Tiez by ma zaujimalo, ako by zareagovala moja mala pri tvojej, tiez silno dominantnej a svojhlavej 😝
Inak, do akej skolky ste nakoniec dali dcerku? My sme tiez nasu dali do skolky, lebo som uz bola KO, mala som vycitky, ze sa mladsej vobec nevenujem a tiez starsia sa so mnou uz nudila.
Ako to berie mladsi bracek? Lebo mne sa narodila dcerka, ktora je velmi mierne babetko, pokojna, tichucka, mam obavy, ze ju starsia bude stale komandovat 😎

janazba
6. dec 2013

briketa No na toto musim reagovat. Mam tiez doma syna s velkou osobnostou. Ma 3 roky. On do 2 rpkpv bol absolutne bezproblemovy (akoze netvrdim ze teraz su problemy 😉 ,len sa uz prejavuje ta povaha). On odkedy sme prisli z porodnice tak vkuse spal, zaspaval vzdy sam, kocikovanie miloval, nevadilo mu ked sme ho nechali u babky, neplakal za nami, vedel ze urcite prideme, on bol uplne super fakt...on ma taku flegmaticko-tvrdohlavu povahu. Vlastne od dvoch rokov sa zacali nejake prejavy vzdoriku a stupnuje sa to az do dnes...on vlastne stale bura zabrany, neustale skusa, prekracuje hranice. Jeho ta zvedavost tak valcuje ze sa nedokaze ovladat on musi vsetko skusat, nema s nicim ani s nikym problem, nejaky zakaz ho nepresvedci on musi vzdy sam zistit ci som ozaj mala pravdu az potom to uzna. Ja som ho dala od 2,5 roka do sukromnych jasli, co mi brutalne pomohlo, lebo ja som mu uz fakt nestihala, hlavne som mu chcela dat sancu sa prejavit, lebo tie hry doma to nebolo pre neho dostacujuce, on potrebuje mat divakov, byt na ociach. Mala som stastie na pani v jasliach ona ho uzasne pochopila a oblubila si ho, denne mi opakovala ze je velmi inteligentny, sikovny. Ona na neho vzdy vedela ist, mala ho uplne precitaneho, to sa mi strasne pacilo a ja som jej maximalne doverovala. Teraz je v statnej skolke a zatial z toho nemam dobry pocit, nechce spavat co nechapem lebo on svoj doterajsi zivot skoro prespal, odvrava ucitelke, nechce posluchat ked mu ucitelka povie ano on povie nie, ked ona povie ideme on povie nejdeme, ked ona povie zase nie on ano a furt cosi. Ale podla mna dat 3 rocne decka uplne mladym max. 25 rocnym ucitelkam nie je nic moc ale tak co uz. Ale on ma stastie ze je strasne mily a krasny a navyse velmi vtipny, hadze strasne fajky, ja som si to nikdy nepisala co doteraz lutujem, jeho si kazdy zapamata, vsade si ho vsimnete...
A k tym "trestom" : niekedy mam pocit ze si zo vsetkeho prdi, ked ma zly den tak nepomoze ani trest fakt nic. Rad sa kupe v posteli a cita si pred spanim knizky tak trest byva vacsinou zakazom tohoto,teda iba sprcha a spat...ale jemu je to jedno, povie ze dobre, zatne zuby a prezije to...nejake kuty to absolutne. Ja som zistila ze skor funguje odmena...krik bitka neexistuje, je velmi citlivy a to by som kricala asi vkuse a bila ho do nepricetna, ale zase razne a jasne pokyny funguju. On totiz aj ked nieco spravi zle tak on sa ospravedlni pride a povie ze vie co spravil a slubi ze to uz neurobi ale ani za boha hned to by neprezil, on si da nacas.
Najlepsie ked mu chcem nieco vysvetlit, posadim si ho a poviem nech sa na mna pozera ze mu chcem nieco povedat tak kukne na mna a zacne si klepkat prstami a tvarit sa akoze rychlo mama mam este nejaku robotu tak to sa neda...

janazba
7. dec 2013

@briketa no a vlastne este k tomu "trestaniu" ma napadlo ze vlastne ked od neho nieco chceme tak mu poviem ze ak to splni tak dostane odmenu (nejaku sladkost) a on je taky "vychcaty" ze sa opyta ze ak to nesplni ze ci dostane trest,ked ano tak aky,potom porozmysla ze ci sa mu to oplati,ci ozelie odmenu a radsej si nebude citat vecer knizky lebo v ten den nema naladu prave na plnenie nejakych slubov...darmo,mat doma mudre decko je niekedy asi za trest...ale tusim hovori sa,ze dostanes dieta s takou povahou aka tebe vlatnost chyba teda u mna jednoznacne TRPEZLIVOST.

Strana
z2