Učiteľky zo škôlky, poraďte ohľadom zákonov
Potrebovala by som rady ohľadom nejakých zákonov. Je tu niekto kto sa im rozumie?
Stručné zhrnutie
- Prijatie dieťaťa do materskej školy nie je formálne podmienené zamestnaním rodičov, ale riaditeľ podľa § 3 vyhlášky MŠ SR č. 306/2008 môže v interných pravidlách pri zvýšenom záujme uprednostniť deti rodičov, ktorí sú zamestnaní.
- Deti sa spravidla prijímajú na predprimárne vzdelávanie od 3 do 6 rokov; výnimočne možno prijať dieťa od 2 rokov, pričom deti mladšie ako 3 roky sa často zaraďujú najprv na adaptačný/poldenný pobyt.
- Škôlky môžu požadovať potvrdenie od pediatra po niekoľkodňovej neprítomnosti (v diskusii uvádzané po 3 dňoch); riaditeľ má povinnosť zverejniť vnútorný poriadok a kritériá prijímania na viditeľnom mieste a termín zápisu sa spravidla zverejňuje od 15. februára do 15. marca.
Najčastejšie otázky
Q: Môže škôlka žiadať potvrdenie o zamestnaní rodiča ako podmienku prijatia dieťaťa?
A: Riaditeľ materskej školy nesmie zamestnanosť rodiča stanoviť ako povinnú podmienku prijatia, ale podľa § 3 vyhlášky MŠ SR č. 306/2008 môže v interných pravidlách pri zvýšenom záujme uprednostniť deti zamestnaných zákonných zástupcov; tieto pravidlá musí zverejniť na viditeľnom mieste.
Q: Ako funguje adaptačný pobyt pre deti mladšie ako 3 roky?
A: Deti mladšie ako 3 roky sa spravidla prijímajú najskôr na adaptačný/poldenný pobyt; po dohode s riaditeľkou a podľa schopností dieťaťa môže adaptačný pobyt prejsť na celodenný pobyt.
Q: Kedy mám doniesť potvrdenie od lekára, že dieťa môže nastúpiť do škôlky po chorobe?
A: V diskusii rodičia uvádzali, že v ich MŠ žiadajú potvrdenie od pediatra po 3 dňoch neprítomnosti; pediatr môže vystaviť potvrdenie po horúčke alebo návšteve ambulancie.
Q: Kde nájdem, aké kritériá prijímania používa konkrétna MŠ?
A: Požiadajte riaditeľku o vnútorný poriadok MŠ; podľa § 3 vyhlášky MŠ SR č. 306/2008 riaditeľ určuje ostatné podmienky prijímania a zverejňuje ich na viditeľnom mieste.
Q: Čo robiť, ak dieťa prijmú len na pol dňa, ale rodič potrebuje celodennú starostlivosť pre dieťa?
A: Riešenia sú dohodnutie s riaditeľkou o rozšírení pobytu, hľadanie alternatívnej starostlivosti alebo dočasná zmena pracovného času; v diskusii odporúčali žiadať vnútorný poriadok MŠ a komunikovať s vedením MŠ.
Q: Ako podať sťažnosť alebo žiadosť o prehodnotenie neprijatého dieťaťa?
A: U MŠ zriadených obcou rozhodovanie riaditeľa nie je viazané správnym poriadkom, ale rodič môže požiadať riaditeľku o prehodnotenie rozhodnutia; pri MŠ zriadených orgánom miestnej štátnej správy je možnosť odvolania podľa § 47 zákona č. 71/1967 Zb., ako bolo v diskusii vysvetlené.
Závery z diskusie
Zhoda
- Prijatie do MŠ nie je striktne viazané zamestnaním rodičov, ale interné pravidlá môžu ustanoviť preferencie pre zamestnaných rodičov.
- Deti mladšie ako 3 roky sa často prijímajú najprv na adaptačný/poldenný pobyt.
- MŠ môžu po neprítomnosti alebo pri podozrení na infekciu žiadať potvrdenie od pediatra; v praxi rodičia uvádzali hranicu 3 dní.
Sporné názory
- Niektorí považujú uprednostňovanie pracujúcich rodičov v interných pravidlách za legitímne riešenie pri nedostatku miest; iní to považujú za nespravodlivé a nevhodné viazanie prijatia na pracovný status.
- Niektorí rodičia považujú za primerané kontrolovať platnosť potvrdenia o zamestnaní; iní v diskusii vyjadrovali obavy z podozrievania rodičov z „podfuku“ a z neprimeraného overovania.
Otvorené otázky
- Môže dieťa prísť o miesto v MŠ, ak rodič stratí prácu po predložení potvrdenia o zamestnaní?
- Ako jednotne školy aplikujú pravidlá o informovaní rodičov pri zvýšenej teplote dieťaťa (v diskusii bol príklad, že niektorým rodičom volali a iným nie)?
Spomenuté značky a firmy
Materská škola,MŠ SR,obvodný úrad v sídle kraja,krajský školský úrad
Spomenuté produkty a metódy
adaptacný pobyt,polodenný pobyt,potvrdenie o zamestnaní,potvrdenie od pediatra,vnútorný poriadok MŠ,zápis detí (spravidla 15. 2. – 15. 3.),žiadosť o prehodnotenie rozhodnutia,priorita podľa trvalého pobytu
Miesta a osoby
PhDr. Viera Hajdúková, obvodný úrad v sídle kraja, krajský školský úrad
určite by som neoverenú informáciu nevyťahovala tiež. Ale porozprávať sa s nimi by som išla. Vždy je lepšie na rovinu sa porozprávať, ako sa hnevať na učiteľky. Možno tá situácia len tak vyznieva. Porozprávajte sa, ak ho tak chválili, nemal by byť problém, aby ostal na celodenný pobyt. 🙂
Dobrú noc dievčatá, idem spinkať 🙂
@danielatallova kriterium na prijatie-neprijatie do niektorych ms je aj to ci rodic pracuje/nepracuje
@anika44 dieta co nema 3roky byva na cely den prijate do skolky na sk skor vynimocne.....pytala si sa na to, ci ti dokazu 2r. dieta prijat hned na cely den?
- je samozrejme ze niektore skolky maju jedno z kriterii to, ci rodic pracuje, ci nie ( odlhliadnuc od mojho osobneho nazoru ze to je totalna blbost, lebo nikto nikdy nevie povedat ci pracujuci nembude o dva dni nezamestnany a opacne)
- je normalne ze skolka ziada potvrdenie od dr. ze dieta je sposobile, hlavne ak ma zjavne teplotu
- nie je normalne, alebo teda asi je uplne nezvycajne, ak je dieta na poldennom pobyte, ze tam este po 13tej trci a maminke musia volat.
@katarinamarkova už som sa tu V tých komentároch úplne stratila A už ani neviem na ktorý som odpovedala, aby sme si rozumeli,od začiatku Sk.roka bol do minulého piatku na adaptacnom pobyte A od pondelka je na celý deň,preto tam bol o 13:00 ešte V skolke
@maciatkolulu ako prepáč ale ja som sa slušne pýtala A nechápem prečo tu vyskakujes na mna
@anika44 myslela som, že ťa na zápise oboznámili s tým, že dieťa nastúpi na adaptačný proces a že ťa zároveň upozornili, že podľa interných predpisov uprednostňujú prijatie detí, ktoré majú rodičov zamestnaných a preto žiadajú potvrdenie od zamestnávateľa. Po vyhodení z práce by ti dieťa nevylúčili, aspoň som o takom prípade nepočula.
V pondelok nastupi do skolky,ty sa dozvies o adaptacii a zavolas do roboty ze nemozes nastupit,lebo nemas kam dat dieta? Snad si uz mala podpisanu zmluvu. To museli mat radost.
Nejake je to cele divne..............tento problem.


@anika44 myslím, že si tu dostala vyčerpávajúce odpovede. Neviem, či si bola informovaná už na zápise o adaptačnom procese, potom si musela vedieť, že dieťa nebude od 2.9. v škôlke na celý deň, čiže ak ti ho nemá na obed kto zo škôlky vybrať, prijať prácu na 8 hodín tak či tak nemalo zmysel. Kľudne si môžeš od riaditeľky vyžiadať vnútorný poriadok MŠ, kde by malo byť presne uvedené, či sa potvrdenie od zamestnávateľa vyžaduje, či sú uprednostnené deti, ktorých rodičia sú zamestnaní. Ak máš dieťa prijaté na pol dňa na adaptačný proces, tiež nerozumiem, čo robilo ešte o 13,00 v MŠ. Čiže ak by ti nevolali, že má teplotu, bolo by tam dlhšie? Kto ťa informoval o tom, že k inému dieťaťu matku nevolali? Nie je to len jedna pani povedala? Ak je to informácia overená, tak by ma zaujímalo nie to, že teba volali a jeho matku nie, ale prečo ostáva choré dieťa v MŠ? Aký dôvod mali učiteľky na to, aby ťa podozrievali, že potvrdenie z práce je podfuk a riešili, či tam nastúpiš, alebo nie? Spýtala si sa na to?