icon

V akom veku dať dieťa do škôlky?

ni13
12. apr 2017

V auguste bude 3.

hettinka
12. apr 2017

ideálne od septembra, v auguste ti ho aj tak na 99% nevezmú, škôlky majú prázdninový režim. Či kedy bi si chcela?

katarina644
12. apr 2017

@ni13 aj moja mala, ked isla do skolky, tak mala v auguste skoro nakonci tri roky. a prezili sme. ona sa velmi tesila. teraz bude mat v auguste devat.

celasapremenim
12. apr 2017

my mame tak dvoch augustovych, od septembra idu, syn prvy tyzden potreboval taky kratky nastrel, ale to asi kazde dieta, neplakal, len bol protiprudny, potom uz uplne v pohode, teraz som zvedava, tiez ideme od septembra uz

uhnakova
12. apr 2017

Zalezi od dietata aj od rodica. My sme dali starsieho syna do skolky az stvorrocneho, lebo o rok skor by to zvladal tazko, bol na mne velmi zavisly a nechcel nic robit sam, takze by ucitelky asi trafil slak. Navyse som bola na materskej s mladsou dcerkou, tak som ho nechala o rok dlhsie doma, nez je zvykom a urcite nic nezmeskal. V styroch rokoch bol nastup do skolky uplne bezproblemovy, syn neplakal, rychlo si zvykol. Mladsia dcerka bude mat teraz v auguste tri a od septembra ide do skolky. No ona je omnoho samostatnejsia, vie sa sama najest, obliect, zrozumitelne rozprava a hlavne sa tam tesi, kedze vidi, ze aj bracek chodi.

uhnakova
12. apr 2017

@hettinka mozno vaha, ci nema dat dieta do skolky neskor.

moni244
12. apr 2017

Odkedy na to existuje jednotny meter? Som si myslela, ze kazde dieta je ine, moja je v skolke od 2 rokov a 10 mesiacov a ziadny problem

sorciera24
12. apr 2017

moji su obaja v skolke od 2 rokov a lepsie som nemohla ani urobit....neplakali tam, zvladli vsetko super.....

hettinka
12. apr 2017

@uhnakova to je ťažko posúdiť, každe dieťa je iné. Mne šla dcéra do školky 3r a 2 mes. a vrieskala pol roka, syn išiel do škôlky presne 2,5 ročný a v pohode bol, tiež trošku plakal na začiatku, to asi skoro každé dieťa, ale nerobil taký cirkus, ako dcéra.
Ja som nemala na výber, bola som zamestnaná a deti som nemala kde inde nechať.

celasapremenim
12. apr 2017

@uhnakova tiez som prve dieta davala az od styroch, presne preto, co aj ty a super to bolo
a tiez si myslim, co moni244, ze je to individualne a potrebne je riesit to podla situacie v rodine a hlavne vzhladom na potreby dietata

angd
12. apr 2017

Ahojte,ja som dávala dcérku, keď mala 2 r a 9 mesiacov a úplne v pohode,vôbec neplakala v porovnaní s inými deťmi, aj staršími. Je to individuálne, ona zboznovala deti,kolektív, od 1 roka sme chodili do kolektívu a dobre som robila.Nechápem inak mamičky, ktoré separuju deti a potom sa čudujú, že deti majú problém začleniť sa do kolektívu:(

celasapremenim
12. apr 2017

@angd ja take nepoznam, my sme stale medzi inymi detmi :D a aj medzi vlastnymi D:

janinah
12. apr 2017

mať dnešný rozum vtedy-tak čím neskôr....

gretocka
12. apr 2017

veeelmi zavisi od dietata, aky je typ... mam tri deti, dve z nich uz skolku zacinali. Prve dieta - syncek, bol ustrachane, utiahnute dieta, ktore nepotrebovalo nikoho a nic okrem maminky... ked mal tri rocky pribudla mu sestricka a napriek tomu, ze vsetci naokolo ma presviedcali, aby som ho dala do skolky, ze budem mat dost roboty s malou som to nespravila a som rada. Do skolky siel az ako predskolak a este sme mu davali aj odklad... teraz je prvak a vsetko malo o neho ten spravny cas.. dcerka naproti nemu je totalne turbo a ked chodil do skolky druhy rok on, tak ona chcela ist kazdy den s nim. Dala som teda pred jej tretimi narodeninami ziadost a od septembra mi ako trojrocna uz nastupila. Teraz chodi druhy rok a nemali sme ani jeden den uplakany. Tretie dietatko syn je novembrovy a teda o rok aj cosi budeme riesit jeho zaradenie do skolky, ale urcite viem, ze ho do toho nasilu tlacit nebudem - uvidim aka bude povaha a podla toho rozhodnem ci pojde do skolky alebo s nim ostanem dalej doma. Takze moje odporucanie, ak je moznost volby, treba sledovat dieta ako sa prejavuje, pripadne vyskusat jeho zanechanie v nejakom kolektive a rozhodnut podla zrelosti dietata. Ak je nutne dieta dat do skolky, tak potom uz len pevne a pokojne zaclenovanie prajem 🙂

angd
12. apr 2017

@celasapremenim ja poznám,vždy len doma a to maju ihrisko kusok od domu.malú ako 3 ročnú nechcela dať do MŠ, teraz už musí ísť do práce, tak ju dáva, ale tá malá, keď sa stretne napr aj s mojimi deťmi, nepovie ani slovo,od maminej sukne sa ani nepohne, uz teraz mi je jej ľúto, začiatky v škôlke budú veľmi ťažké.

angd
12. apr 2017

@gretocka súhlasím 🙂

celasapremenim
12. apr 2017

@angd hruza

uhnakova
12. apr 2017

@angd tak zase takemu extremnemu chovaniu dost napomaha zrejme aj povaha dietata, najskor bude silny introvert. Jasne, keby sa mamicka trosku viac snazila a hravali by sa po ihriskach s inymi detmi, mozno by to bolo lepsie, no mozno nie. Mozno je aj mamicka silny introvert 🙂)

angd
12. apr 2017

@uhnakova mamicka nie je introvert 🙂 a nemyslím si,že mala je tiež. Má aj bračeka a s nim sa zahrá, rozpráva, robí zle🙂 .Podľa mňa tá mamicka je dost pohodlná, nechce sa jej za nimi behať po ihrisku🙂.ktovie. ....

mizu89
12. apr 2017

Ja idem dat mojho od septembra ak sa stihneme dovtedy pytat na WC.V polke oktobra bude mat 3 roky.Papiere o prijati by mali prist mesiac po zapise.Pytala som sa aj ze ak nahodou sa nebudeme pytat na WC do septembra tak mi povedali ze ho zoberu aj napr.v novemri.Od septembra tam budu mat pre neho miesto.Tak pre mna super.Neviem ako to v inych skolkach funguje.

flofli
12. apr 2017

Podľa mňa je najlepšie dať dieťatko do škôlky o trocha skôr ako by malo normálne nastúpiť. Skôr to myslím tak, dať ho privyknúť si na to nové, čo ho potom v normálnej škôlke čaká, aby to preň nebol v konečnom dôsledku šok. Dala by som ho niekam do súkromnej aspoň na chvíľu aby si zvykol byť bez teba😉

jana_eyre
12. apr 2017

velmi individualne - to sa neda takto povedat, zavisi od kazdeho dietata..

moj prvy syn nastupil do skolky ako 4,5r - na skolku vtedy uplne zrely.. ked mal ale 3 nebol na nu vobec pripraveny, necitil sa dobre pri cudzich, medzi vela detmi, bol introvert - teraz je uplne iny ako vtedy.. (samozrejme, keby som ho tam musela dat, nejako si zvykne, ja som ale rada, ze isiel az neskor - pre neho to bolo dobre) az okolo 4rokov sa zacal menit a bolo vidno, ze skolka by mu prospela - nastupit ale mohol az o pol roka, lebo je februarovy..

no a naopak - moja dcera oktober 2013 by na skolku uz bola davno uplne vhodny kandidat, je spolocenskejsia, potrebuje viac zabavy ako syn v jej veku.. ju ale nevzali, takze snad ak ju vezmu tento rok, pojde prvy krat ako takmer 4rocna.. Myslim, ze rok doma navyse jej nijako neublizil, ale vidno, ze v skolke by jej bolo tiez fajn..

deti95060810
12. apr 2017

Podľa toho ako tebe to vyhovuje....Niekedy si nenavyberáš, musíš do práce či chceš alebo nie... Ale podľa psychológov a učiteliek MŠ najlepšie je dať dieťa do Mš vo veku 4 roky.

miriam11
13. apr 2017

@ni13 ak nie je moc na tebe zavisly, tak ho daj od septembra. Podla mna 3 rocny uz urcite potrebuje kolektiv deti.

katpetdo
19. apr 2017

@ni13 starsi..5r.silny introvert,siel do skolky ako 2.5r...realne bol pripraveny v 4r, ale ak by mal moznost vyberu,tak chodi 1x/tyzden. Je v skolke doobeda a ked pride domov,zatvori sa do izby a chce ticho...@angd spolocnost viac ako 1 dietata je pre neho narocna. od narodenia velmi zle reagoval na hluk (blikajucich a hrajucich hraciek sa bal do 2r) a ani celodene pobyty v materskych centrach by to nezmenili.

Mladsi ma necele 2r a v spolocnosti deti by bol najradsej stale. Hluk a deti mu vobec nevadia.

Kazde dieta je ine. Ty poznas svoje dieta najlepsie

ni13
autor
26. apr 2017

Dakujem za odpoved kazdemu 🙂