Na ktorých miestach máte psoriázu?
Psoriáza môže mať rôzne formy. Najčastejšie sa prejavuje vo forme ružovkastých šupiniek na koži, alebo vo forme popraskaných a bolestivých ložísk na tele. Tieto sa tvoria hlavne vo vlasoch, na lakťoch, kolenách či v spodnej časti chrbta. V niektorých prípadoch postihuje psoriáza aj kĺby a nechty. Kde všade, na ktorých častiach tela máte psoriázu Vy?
@mudr_peter_kozub A co si mam davat na bolest klbov ked mi na to niekedy nezabera ani ibalgin?
@sophia2 : skúšal manžel domáce kúpele v teplej vode s morskou soľou a sódou bicarbónou + slez nebadaný? po kúpeli telo neutierať uterákom, iba prikladať a poctivo po každej sprche + kúpeli natierať celé telo excipial lipolotio? + samozrejme zvnútra piť čaje - zázvor, slez, repík a rôzne bylinkové na striedačku + čerstvé zeleninové šťavy?? skúste, možno to pomôže aj Vám, u nás to zabralo..🙂
@mudr_peter_kozub bola som prvýkrát v kúpeľoch Smrdáky polepšilo sa mi kus ale som tam kde som bola a to som sa vrátila pred tromi týždňami...lekárka mi navrhla len ten salicyl a belosalic....a Clobex je niečo iné?
@mudr_peter_kozub aj to mam za sebou, jediny efekt ktory to malo bol ten ze sa zistilo, ze mam alergiu na PNC. Asi sa po pôrode a dokojeni k vam prihlásim, podľa mna sa so mnou natrapite ovela viac ako so spominanou pani 😀 tiez ma zaujima odkial sa to všetko berie ale ked uz na vas skusia vsetko, a aj nieco naviac, tak uz to len nechate nejak plynut..
Ja mám psoriazu už 10 rokov..Zo začiatku som mala na ušiach sem tam medzi prstami. Potom sa to zmenilo a teraz mám na oboch lakťoch. Podľa počasia a stresu sa to mení.
Použivam elocom, belosalic a teraz exipial...
Dobry den! Moj manzel ma psoriazu vo vlasoch. Stale si to svrbi. Obcas mu to po masti od dr.na par tyzdnov zmizne a potom zase :(. Dost mu to vidiet, ked ma kratke vlasy. Stale bojuje s krvavymi strupmi
:(
@mudr_peter_kozub
Dobrý deň
Prvý krát som dostala psoriazu v 18 to som bola cela vysypana cele telo žiadne maste mi nepomáhali pani Primarka u KE mi dala nejaké lieky akurát viem že boli silne po tých liekoch mi to zmizlo nemala som nič v 23 som otehotnela tak samozrejme začalo sa mi robiť na nohe na jednom mieste nikde inde od vtedy žiadne maste nič nepomohli otehotnela som znovu a stále na tej nohe to mám ale rozširuje sa to a niekedy je to strašne svrbivé teraz kojím čo môžem brat teraz lebo ja už som mala asi všetky maste a nič len utlmia a po týždni znova sa to obnoví mám to len na jednej nohe ale už to je veľké 😔 teraz používam triamcinolon masť
Ďakujem
@junova
Toto je už skôr otázka pre reumatológa - z môjho hľadiska možno skúsiť napr. Novalgin, prípadne Flector.
@maruska261
Kúpele sú skvelou "nechemickou" možnosťou liečby. Ich nevýhodou je presne to čo píšete - že efekt trvá len niekoľko týždňov až mesiacov a potom ste znova na začiatku. Do vlasov existuje ešte Daivobet - je to jediný kombinovaný preparát, kde je kortikoid spolu s nekortikoidom (derivát vitamínu D) a táto kombinácia umožňuje dlhodobejšiu aplikáciu a nižšie riziko vedľajších účinkov čistých kortikoidov na kožu (aj keď vo vlasoch bývajú vedľajšie účinky skôr zriedkavé). Je však dosť mastný a esteticky pre mnoho ľudí do vlasov neprijateľný.
@matazirafa
Nech sa páči, budem rád, ak sa mi podarí Vám pomôcť, ohláste sa potom. Ešte k tej hodnote ASLO. Ak nemôžete užívať PNC, tak by som volil farmakologické konzílium. Hodnota je naozaj vysoká a rozhodne by bolo potrebné to riešiť.
@adkaaa30
V zápalovom štádiu (teda na červené ložiská) sa netreba báť lokálnych kortikoidov. Zaberajú naozaj rýchlo a vedľajšie účinky pri doporučenom dávkovaní v tejto lokalite takmer nie sú. Treba však vylúčiť seboroickú dermatitídu.
@melly90
Ak je to naozaj psoriáza a nie napr. tzv. lichen simplex chronicum tak by som zvolil silnejší kortikoid, spolu s častým premasťovaním napr. Excipialom (aj 10-12x za deň, olejový kúpeľ a ak je možnosť, tak dochádzať aj na UVB fototerapiu.
@maruska261 Určite tabletky. Psoriáza v dnešnej dobe fakt už nie je problém a tráviť dlhé hodiny natieraním a skrývaním postihnutých častí tela je už minulosťou 🙂
@mudr_peter_kozub super a ako lieky vplývajú na žalúdok?ja už mimo psoriázy beriem liekov dosť....a na aké lieky sa mám pýtať? ďakujem
@sophia2 : ja davam tak od oka, ca.1 kav.lyzicku sody b.+ 1 velku lyzicu morskej soli + ked mam slez, tak aj slezovy odvar, niekedy este kokosovy bio olej do vody-telo je potom akoby obalene takym klzkym filtrom, ktory netreba suchat uterakom a samozrejme vylucit zo stravy vyprazane, mastne jedla, vela mlieka takisto nekonzumovat,,skor sa snazit zaradit viac zeleniny -ja si robim cviklovo-mrkvovu stavu, zazvorove caje a vselijake bylinkove-podla sezony.. sem tam si kupim wobenzym,alebo rakytnikovy olej a uzivam na striedacku a ziadne kortikoidy uz nepotrebujem.. nastastie.. ked ma manzel aj vo vlasoch, odporucam sampon Selsun blue- https://www.pilulka.sk/selsun-blue-sampon-na-vs...
naniest na vlhke vlasy, alebo pokozku-napenit , nechat posobit asi 5 min a potom zmyt.. zo zaciatku moze trochu stipat, ale po dlhodobejsom uzivani asi po 3-4 tyzdnoch by ste mali vidiet vysledky.. vyskusajte..uz min.3 ludom to pomohlo, tak dufam, ze budete dalsi.
@maruska261 To zhodnotí lekár, ktorý Vás vidí a bude liečiť alebo už lieči. Ja Vám žiaľ takto na diaľku neviem navrhnúť žiaden konkrétny liek. K tomu potrebujem pacienta poznať. Na žalúdok môžu byť ťažké všetky 3, ale nemusí ani jeden. Treba vyskúšať a uvidíte. Keď to neznesiete, zníži sa dávka, keď to nepomôže, liek sa vysadí a ide sa ďalej. Len to neodkladajte, keď Vás to trápi, to je to najhoršie čo môže pacient so psoriázou urobiť.
@mudr_peter_kozub snažím sa dovolať svojej lekárke tak snáď tento týždeň sa mi to podarí ďakujem vám veľmi pekne za ochotu😘
@maruska261 Niet za čo, celý tento týždeň som tu, kľudne sa pýtajte koľko bude treba, akurát zajtra a pozajtra budem cez deň menej nakoľko budem celý deň na ambulancii. Najneskôr večer však určite odpoviem 🙂
@mudr_peter_kozub otazocka trosku mimo temy. Malinky prejav psoriazy na lakti a kolene obe do 1 cm2. Uziva sa belosalic 2× denne. Je mozne ist darovat krv? Dakujem za info.
@1177 Pokiaľ ja viem, tak psoriatik je automaticky vylúčený, či už liečený alebo neliečený, nakoľko ide o imunitne podmienené ochorenie.
moja mamina ju má všade..zhoršila sa zo stresu po bratovej nehode...momentalne ide podstúpiť BIO liečbu v MT...dúúfame,že jej to pomôže
Prosim vas este sa.chcem spytat ako nakladna.je bio liecba tabletkami? Lebo maste su teda doat drahe poniektore a ozaj je to velmi neesteticke ked clovek ma stale mastne vlasy alebo naopak plne supin a krvave mapy kedze koza je ako prilba a o nechtoch zdeformovanych u ani nevravim. Kupele smrdaky su super ale zaberu iba na chvilku uz by som chcela normalne mat vlasy nie len to skovavat co uz vlastne v mojom pripade ani ne je mozne a som viac.menej len doma a tym trpy aj moj rocny krpec. Zaujimave ze oed aom bola tehodna prejavy zmizli a do 3 hodin po porode ma zacala svrbiet hlava a nanovo ten isty kolotoc dokonca je to horsie a horsie
@mudr_peter_kozub
Ďakujem za odpoved
Ano ja mám potvrdenu psoriazu aj keď kojím tak môžem kortikoid? Viete mi povedať ktoré maste by som mohla ?
@melly90 Lokálny kortikoid môžete v tehotenstve použiť akýkoľvek pokiaľ ide o ošetrenie malej plochy (veľkosť 1-2 dlaní) a je to pod kontrolou lekára. Dôležité je postupné znižovanie frekvencie (nie náhle vysadenie keď prejavy ustúpia), prípadne prechod na slabšie formy kortikoidu. Do úvahy prichádza napr. Beloderm, Belosalic, prípadne kombinovaný kortkoid s derivátom vitamínu D - Daivobet. Tá fototerapia by na doplnenie efektu lokálnej liečby bola perfektná.
@montynka131 V tehotenstve sa zvykne psoriáza zlepšiť, aj keď nie vždy to platí. V tom ste mali teda šťastie. Ako nákladná je biologická liečba alebo tabletková liečba? Čo ste mali na mysli? A nákladná celkove alebo pre Vás v rámci doplatkov?
@montynka131 ja som pri prvom tehotenstve-chlapec mala pspriazu uplne prec. Potom sa vratila samozrejme.
Teraz som cakala dievcatko a psoriaza bola cely cas a este horsia ☹
@maryetta aj ja mam chlapceka a psorka nebola ale po porode ciata katastrofa

@safrankovaadriana
Ak pôjdete k primárke Martináskovej, tak to stačí aj tam, bude to plnohodnotné vyšetrenie.
@maruska261
A to je presne ten problém, o ktorom som písal. Kortikoidy nie sú na dlhodobé každodenné použitie - a to by mal každý pacient vďaka poučeniu lekára vedieť :(