Na ktorých miestach máte psoriázu?
Psoriáza môže mať rôzne formy. Najčastejšie sa prejavuje vo forme ružovkastých šupiniek na koži, alebo vo forme popraskaných a bolestivých ložísk na tele. Tieto sa tvoria hlavne vo vlasoch, na lakťoch, kolenách či v spodnej časti chrbta. V niektorých prípadoch postihuje psoriáza aj kĺby a nechty. Kde všade, na ktorých častiach tela máte psoriázu Vy?

@mudr_peter_kozub A co si mam davat na bolest klbov ked mi na to niekedy nezabera ani ibalgin?
@sophia2 : skúšal manžel domáce kúpele v teplej vode s morskou soľou a sódou bicarbónou + slez nebadaný? po kúpeli telo neutierať uterákom, iba prikladať a poctivo po každej sprche + kúpeli natierať celé telo excipial lipolotio? + samozrejme zvnútra piť čaje - zázvor, slez, repík a rôzne bylinkové na striedačku + čerstvé zeleninové šťavy?? skúste, možno to pomôže aj Vám, u nás to zabralo..🙂
@mudr_peter_kozub bola som prvýkrát v kúpeľoch Smrdáky polepšilo sa mi kus ale som tam kde som bola a to som sa vrátila pred tromi týždňami...lekárka mi navrhla len ten salicyl a belosalic....a Clobex je niečo iné?
@mudr_peter_kozub aj to mam za sebou, jediny efekt ktory to malo bol ten ze sa zistilo, ze mam alergiu na PNC. Asi sa po pôrode a dokojeni k vam prihlásim, podľa mna sa so mnou natrapite ovela viac ako so spominanou pani 😀 tiez ma zaujima odkial sa to všetko berie ale ked uz na vas skusia vsetko, a aj nieco naviac, tak uz to len nechate nejak plynut..
Ja mám psoriázu iba na jednej dlani.A mám to po mame,no ona ju má rozšírenejšiu.
Ja mám psoriazu už 10 rokov..Zo začiatku som mala na ušiach sem tam medzi prstami. Potom sa to zmenilo a teraz mám na oboch lakťoch. Podľa počasia a stresu sa to mení.
Použivam elocom, belosalic a teraz exipial...
Dobry den! Moj manzel ma psoriazu vo vlasoch. Stale si to svrbi. Obcas mu to po masti od dr.na par tyzdnov zmizne a potom zase :(. Dost mu to vidiet, ked ma kratke vlasy. Stale bojuje s krvavymi strupmi
:(
@mudr_peter_kozub
Dobrý deň
Prvý krát som dostala psoriazu v 18 to som bola cela vysypana cele telo žiadne maste mi nepomáhali pani Primarka u KE mi dala nejaké lieky akurát viem že boli silne po tých liekoch mi to zmizlo nemala som nič v 23 som otehotnela tak samozrejme začalo sa mi robiť na nohe na jednom mieste nikde inde od vtedy žiadne maste nič nepomohli otehotnela som znovu a stále na tej nohe to mám ale rozširuje sa to a niekedy je to strašne svrbivé teraz kojím čo môžem brat teraz lebo ja už som mala asi všetky maste a nič len utlmia a po týždni znova sa to obnoví mám to len na jednej nohe ale už to je veľké 😔 teraz používam triamcinolon masť
Ďakujem
@junova
Toto je už skôr otázka pre reumatológa - z môjho hľadiska možno skúsiť napr. Novalgin, prípadne Flector.
@maruska261
Kúpele sú skvelou "nechemickou" možnosťou liečby. Ich nevýhodou je presne to čo píšete - že efekt trvá len niekoľko týždňov až mesiacov a potom ste znova na začiatku. Do vlasov existuje ešte Daivobet - je to jediný kombinovaný preparát, kde je kortikoid spolu s nekortikoidom (derivát vitamínu D) a táto kombinácia umožňuje dlhodobejšiu aplikáciu a nižšie riziko vedľajších účinkov čistých kortikoidov na kožu (aj keď vo vlasoch bývajú vedľajšie účinky skôr zriedkavé). Je však dosť mastný a esteticky pre mnoho ľudí do vlasov neprijateľný.
@matazirafa
Nech sa páči, budem rád, ak sa mi podarí Vám pomôcť, ohláste sa potom. Ešte k tej hodnote ASLO. Ak nemôžete užívať PNC, tak by som volil farmakologické konzílium. Hodnota je naozaj vysoká a rozhodne by bolo potrebné to riešiť.
@adkaaa30
V zápalovom štádiu (teda na červené ložiská) sa netreba báť lokálnych kortikoidov. Zaberajú naozaj rýchlo a vedľajšie účinky pri doporučenom dávkovaní v tejto lokalite takmer nie sú. Treba však vylúčiť seboroickú dermatitídu.
@melly90
Ak je to naozaj psoriáza a nie napr. tzv. lichen simplex chronicum tak by som zvolil silnejší kortikoid, spolu s častým premasťovaním napr. Excipialom (aj 10-12x za deň, olejový kúpeľ a ak je možnosť, tak dochádzať aj na UVB fototerapiu.
A čo by ste odporúčali?ja už esteticky dobre nevyzeram niekoľko rokov....😓
@maruska261 Určite tabletky. Psoriáza v dnešnej dobe fakt už nie je problém a tráviť dlhé hodiny natieraním a skrývaním postihnutých častí tela je už minulosťou 🙂
@mudr_peter_kozub super a ako lieky vplývajú na žalúdok?ja už mimo psoriázy beriem liekov dosť....a na aké lieky sa mám pýtať? ďakujem
@sophia2 : ja davam tak od oka, ca.1 kav.lyzicku sody b.+ 1 velku lyzicu morskej soli + ked mam slez, tak aj slezovy odvar, niekedy este kokosovy bio olej do vody-telo je potom akoby obalene takym klzkym filtrom, ktory netreba suchat uterakom a samozrejme vylucit zo stravy vyprazane, mastne jedla, vela mlieka takisto nekonzumovat,,skor sa snazit zaradit viac zeleniny -ja si robim cviklovo-mrkvovu stavu, zazvorove caje a vselijake bylinkove-podla sezony.. sem tam si kupim wobenzym,alebo rakytnikovy olej a uzivam na striedacku a ziadne kortikoidy uz nepotrebujem.. nastastie.. ked ma manzel aj vo vlasoch, odporucam sampon Selsun blue- https://www.pilulka.sk/selsun-blue-sampon-na-vs...
naniest na vlhke vlasy, alebo pokozku-napenit , nechat posobit asi 5 min a potom zmyt.. zo zaciatku moze trochu stipat, ale po dlhodobejsom uzivani asi po 3-4 tyzdnoch by ste mali vidiet vysledky.. vyskusajte..uz min.3 ludom to pomohlo, tak dufam, ze budete dalsi.
@maruska261 To zhodnotí lekár, ktorý Vás vidí a bude liečiť alebo už lieči. Ja Vám žiaľ takto na diaľku neviem navrhnúť žiaden konkrétny liek. K tomu potrebujem pacienta poznať. Na žalúdok môžu byť ťažké všetky 3, ale nemusí ani jeden. Treba vyskúšať a uvidíte. Keď to neznesiete, zníži sa dávka, keď to nepomôže, liek sa vysadí a ide sa ďalej. Len to neodkladajte, keď Vás to trápi, to je to najhoršie čo môže pacient so psoriázou urobiť.
@mudr_peter_kozub snažím sa dovolať svojej lekárke tak snáď tento týždeň sa mi to podarí ďakujem vám veľmi pekne za ochotu😘
@maruska261 Niet za čo, celý tento týždeň som tu, kľudne sa pýtajte koľko bude treba, akurát zajtra a pozajtra budem cez deň menej nakoľko budem celý deň na ambulancii. Najneskôr večer však určite odpoviem 🙂
@mudr_peter_kozub určite sa ozvem ešte ďakujem
@mudr_peter_kozub otazocka trosku mimo temy. Malinky prejav psoriazy na lakti a kolene obe do 1 cm2. Uziva sa belosalic 2× denne. Je mozne ist darovat krv? Dakujem za info.
@1177 Pokiaľ ja viem, tak psoriatik je automaticky vylúčený, či už liečený alebo neliečený, nakoľko ide o imunitne podmienené ochorenie.
moja mamina ju má všade..zhoršila sa zo stresu po bratovej nehode...momentalne ide podstúpiť BIO liečbu v MT...dúúfame,že jej to pomôže
@delula Určite hej - obe budete spokojné 🙂
Prosim vas este sa.chcem spytat ako nakladna.je bio liecba tabletkami? Lebo maste su teda doat drahe poniektore a ozaj je to velmi neesteticke ked clovek ma stale mastne vlasy alebo naopak plne supin a krvave mapy kedze koza je ako prilba a o nechtoch zdeformovanych u ani nevravim. Kupele smrdaky su super ale zaberu iba na chvilku uz by som chcela normalne mat vlasy nie len to skovavat co uz vlastne v mojom pripade ani ne je mozne a som viac.menej len doma a tym trpy aj moj rocny krpec. Zaujimave ze oed aom bola tehodna prejavy zmizli a do 3 hodin po porode ma zacala svrbiet hlava a nanovo ten isty kolotoc dokonca je to horsie a horsie
@mudr_peter_kozub
Ďakujem za odpoved
Ano ja mám potvrdenu psoriazu aj keď kojím tak môžem kortikoid? Viete mi povedať ktoré maste by som mohla ?
@melly90 Lokálny kortikoid môžete v tehotenstve použiť akýkoľvek pokiaľ ide o ošetrenie malej plochy (veľkosť 1-2 dlaní) a je to pod kontrolou lekára. Dôležité je postupné znižovanie frekvencie (nie náhle vysadenie keď prejavy ustúpia), prípadne prechod na slabšie formy kortikoidu. Do úvahy prichádza napr. Beloderm, Belosalic, prípadne kombinovaný kortkoid s derivátom vitamínu D - Daivobet. Tá fototerapia by na doplnenie efektu lokálnej liečby bola perfektná.
@montynka131 V tehotenstve sa zvykne psoriáza zlepšiť, aj keď nie vždy to platí. V tom ste mali teda šťastie. Ako nákladná je biologická liečba alebo tabletková liečba? Čo ste mali na mysli? A nákladná celkove alebo pre Vás v rámci doplatkov?
@montynka131 ja som pri prvom tehotenstve-chlapec mala pspriazu uplne prec. Potom sa vratila samozrejme.
Teraz som cakala dievcatko a psoriaza bola cely cas a este horsia ☹
@maryetta aj ja mam chlapceka a psorka nebola ale po porode ciata katastrofa

@safrankovaadriana
Ak pôjdete k primárke Martináskovej, tak to stačí aj tam, bude to plnohodnotné vyšetrenie.
@maruska261
A to je presne ten problém, o ktorom som písal. Kortikoidy nie sú na dlhodobé každodenné použitie - a to by mal každý pacient vďaka poučeniu lekára vedieť :(