icon

Na ktorých miestach máte psoriázu?

mudr_peter_kozub
Moderátor
16. okt 2017

Psoriáza môže mať rôzne formy. Najčastejšie sa prejavuje vo forme ružovkastých šupiniek na koži, alebo vo forme popraskaných a bolestivých ložísk na tele. Tieto sa tvoria hlavne vo vlasoch, na lakťoch, kolenách či v spodnej časti chrbta. V niektorých prípadoch postihuje psoriáza aj kĺby a nechty. Kde všade, na ktorých častiach tela máte psoriázu Vy?

Na ktorých miestach máte psoriázu?
mudr_peter_kozub
autorModerátor
18. okt 2017

@bintang
Farbiť vlasy si môžete 🙂

gia87
18. okt 2017

Môjmu mužovi sa objavila na laktiach a v genitalnej oblasti. Dr. na kožnom mu povedala, že mu dá jednu mastičku a do mesiaca je po tom. Už to je viac ako rok, tých mastí bolo už niekoľko a stále to má. Niekedy to je lepšie, niekedy horšie.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
18. okt 2017

@gia87
Rozsah nie je veľký, závisí od toho či mu to vadí. Na lakťoch to väčšina ľudí nerieši, najmä ak sú ložiská veľkosti mince. Psoriáza na genitáli však výrazne ovplyvňuje sexuálny život. Pred érou biologickej liečby bolo aj z tohto dôvodu veľa rozvodov a mladí ľudia si nevedeli nájsť partnerov. Teraz je situácia iná a prichádza k nám na ambulancie čoraz viac mladých ľudí, čo niekedy nebolo. Dnes už mastenie kože netrvá tak dlho ako niekedy. Keď masti nezaberajú a psoriáza postupuje ďalej, prípadne sa vyskytuje na väčších plochách alebo aj na menších, ktoré však pacientovi spoločensky alebo inak vadia, zahajuje sa tabletková liečba už po niekoľkých týždňoch či mesiacoch. Čo tým chcem povedať? Že v dnešnej dobe už nie je dôvod niekoho donekonečna a úplne zbytočne mastiť, keď máme k dispozícii toľko možností účinnej liečby.

tin007
19. okt 2017

Moja psoriaza "putuje" mavala som ju len vo vlasovej casti; potom mi presla napr. na ruky, na predkolenia a zmizla z cela a hlavy. Zaujimava vec je, ze na laktiach som ju nemala. Stav a vyskyt velmi zalezi od rocneho obdobia, stravy, mojej pohody, stavu ovzdusia...

jaq
19. okt 2017

@mudr_peter_kozub môžem sa Vás opýtať kedy sa indikuje na PsA biologická liečba? ak sú krvné testy ok, stav v lete zlepšený a v zime progres? Aké je potrebné splniť podmienky? Ďakujem

aninka9
19. okt 2017

@safrankovaadriana
Dobrý deň môžem sa vás opýtať ako vyzerá psoriaza na nechtoch vašej dcéry?? Momentálne riešime či ma naša 2 ročná dcéra psoriazu na nechtoch či nie 😔 alebo ako sa to začalo prejavovať. Ďakujem

mudr_peter_kozub
autorModerátor
19. okt 2017

@jaq
Podmienky biologickej liečby z kĺbového hľadiska Vám skôr povie reumatológ, tie sú odlišné od tých našich. A centrá sú v Bratislave, Piešťanoch, Košiciach a B. Bystrici.

safrankovaadriana
20. okt 2017

@aninka9
Dobrý deň,
má take viac vypukle nechty a trochu niektoré miesta na nechtoch pohrubnuté , su take podeformovane kozicka okolo je stale taka šupava ,
no jej začala psoriáza v 6 rokoch jedným miestom na lakti , potom na kolienkach a na zadku, mensie miesta , nechty asi naneskvor moli take ine dosslova škaredé a podeformovane, mala protopicovú 3-mesačnú liečbu trocha sa mi zdá že sa jej teraz porovnali su krajšie, teraz ma 14

pripinacka
20. okt 2017

@mudr_peter_kozub ano bola som od zaciatku. mala som aj lieky aj injekcie raptiva.a teraz uz len krem beloderm pouzivam.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
20. okt 2017

@pripinacka
Mali ste Raptivu, teda ste už boli na biologickej liečbe. Prečo ste sa teda k biologickej liečbe po pôrode nevrátili?

gabrielachochulka
20. okt 2017

@mudr_peter_kozub
dobrý deň prajem, pán doktor,nastastie psoriázu nemám, ale chcem sa spýtať, či tu budete online ordinovať aj o alopecii, trapi nas to v rodine-zeny,,,,aj ked niekedy v buducnosti by som uvitala , mozno tema zaujme aj ine maminky, dakujem za odpoved

mudr_peter_kozub
autorModerátor
20. okt 2017

@gabrielachochulka
Dobrý deň, budeme to riešiť po skončení psoriázy, avšak pevne verím, že áno 🙂

lufla
20. okt 2017

Da sa vseobecne oznacit potraviny alebo priciny ako stres, hormony, ... ze nesu svoj kusok zodpovednosti za psoriazu? Ako sposob prevencie, ze by sa clovek vyhol napr.prave istym druhom potravin ci doplnkov stravy. Dakujem za upresnenie.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
20. okt 2017

@lufla
Určite, vysvetlenie tohto fungovania je v dnes pridanej téme, venovanej stravovaniu pri psoriáze.

gabrielachochulka
20. okt 2017

@mudr_peter_kozub dakujem , uz sa tesim, lebo mame s tym v rodine problemy

salome51
20. okt 2017

Mne sa psoriáza objavila úplne bez varovania pár dní po pôrode druhého syna. Kožná lekárka to pripisovala hormonálnym zmenám z laktácie a pôrodu a celkovému vyčerpaniu. Mala som tie tzv. kvapôčkové fliačiky takmer po celom tele. Najhoršie to bolo ale na rukach ktoré mi bolestivo praskali a obrovský fľak na krku. Ten som mala aj zapálený. Neustále mi koža praskala. Bolo to veľmi bolestivé a nepríjemné. Mala som ložiská aj vo vlasoch ktoré som si na doporučenie lekárky nechala ostrihať na krátko. Môj stav bol súci rovno na kúpele v Smrdákoch. Ale kam som mohla ísť s novorodencom a doma som mala ešte 2 ročného syna. Keďže som kojila liečili ma len masťami. Velmi mi to nepomáhalo. Zmizol mi zápal ale to je všetko. Pomohli mi až kortikoidové injekcie. Teraz už nemám žiadne ložiská. Zostal mi len fľak na krku ako pozostatok toho najhoršieho stavu psoriázy. Pomáhal aj pobyt na slnku. Dúfam že sa mi stav nezhorší.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
20. okt 2017

@gabrielachochulka
Takže podarilo sa vyriešiť to, že po skončení tohto psoriatického týždňa by mi profil tu na Modrom koníku mal ostať, preto je už teraz isté, že tu budem pokračovať v odpovediach na Vaše otázky a to aj na iné témy ak to budem stíhať. A to je ten môj najväčší problém - čas. Preto skúsim do toho zapojiť aj moje doktorky, aby ste nikdy neboli dlho bez odpovede. Na Kožnom oddelení v Nových Zámkoch budujeme silný alopetický tím, ktorý tvoria až 3 ľudia, takže s erudovanými odpoveďami by nemal byť problém. Dajte mi prosím ešte čas (chcem aby to bolo seriózne) a pevne verím, že najneskôr do mesiaca to určite rozbehneme 🙂

gabrielachochulka
20. okt 2017

@mudr_peter_kozub ja za seba velmi pekne dakujem a tesiiiim sa pan doktor !

pripinacka
21. okt 2017

@mudr_peter_kozub pretoze mi urobila viac zleho ako dobreho. vobec mi nezaberala iba mi stensela koza a urobili sa mi po celom.tele strie velke

lufla
21. okt 2017

@mudr_peter_kozub dakujem a prosim vas kde najdem tuto pridanu temu o stravovani? este raz vdaka a pekny vikend 🙂

uz som to nasla, pardon, na tuto spravu mi nemusite odpovedat, dakujem 🙂

mudr_peter_kozub
autorModerátor
21. okt 2017

@pripinacka
Do pojmu biologická liečba patrí okrem Raptivy (tá je už niekoľko rokov stiahnutá z trhu) ďalších 6 biologík a a pokiaľ viem, tak ani jedno z nich nespôsobuje stenčovanie kože. To spôsobujú skôr lokálne a celkové kortikoidy, najmä ak sa aplikujú dlhodobo.

bale1rinka
22. okt 2017

@mudr_peter_kozub mohli by ste mi povedať či by ste odporúčali vybrať mandle keď mám 35 rokov? Od mala som bola často chorá, zápal uši a aj mandlí, vtedy mojej mame povedali, že netreba ( mala som 4 roky) mama ma kvôli štítnej zlaze nekojila,od bábätka som bola vkuse chorá, okolo 18 roku sa mi psorka objavila okolo nosa,s tým som chodila na dusík asi pol roka, potom som to mala okolo uší a Teraz to mám vo vlasoch,pred dvoma rokmi sa mi to objavilo na kolenách a lakťoch...

mudr_peter_kozub
autorModerátor
22. okt 2017

@bale1rinka
A mávate angíny aj teraz? Ak áno, tak zhoršujú psoriázu? Aká je hodnota ASLO a čo na stav mandlí hovorí krčný lekár? Toto sú otázky, na ktoré potrebujem odpoveď - ak sú odpovede na ne NIE alebo V NORME, tak by som na vybratí mandlí netrval.

matazirafa
22. okt 2017

@pripinacka inak na mne robila kozna pokusy, ked uz maste boli malo dostala som cyklosporiny, to ked si precitas tie vedlajsie ucinky ako koma a podobne, to potesi.. ale napr ja som mala z tych cyklosporinov take divne pocity v prstoch, hlavne v zime ked som prisla domov tak normalne ma tak zacali palit, ze som myslela ze mi odpadnu.. ked som to prestala jest mi tak to skoncilo.. ale prestala som preto lebo to uz nezaberalo, tak presla na metotrexatove injekcie, z ktoych mi vypadali vlasy, skoro vsetky a to som ich mala vzdy vela.. az som zacala chodit na tu biologicku tak to bol pokrok ze by sa jeden cudoval.. Mozno ti len nesadla ta spravna liecba, mne dali Humiru a sice ta injekcia boli jak cert ale tych par sekund sa da vydrzat

dolorres
23. okt 2017

Dobry den
Chcem sa spytat preco pri aplikovani bioliecby sa vratil flak v oblasti zadku a preco bolia niekedy klby? Som si myslela ze to uplne zmizne.

Dakujem

mudr_peter_kozub
autorModerátor
23. okt 2017

@matazirafa
Pálenie prstov rúk a nôh prípadne sj tŕpnutie, mravenčenie či pocit chladu patrí medzi najčastejšie vedľajšie účinky cyklosporínu u mladých ľudí. Väčšinou stačí pridať do liečby magnézium a ťažkosti vymiznú. Ja doporučujem pacientom užívať magnézium od začiatku liečby aby sa tomuto možnému vedľajšiemu účinku predišlo. A Humira je myslím od minulého roka vylepšená, bol z pier odstránený citrát a zmenšil sa objem na polovicu, takže tieto nové perá sú už bezbolestné. Aktuálne je iba jedno biologikum, ktoré pri podaní bolí a tým je najnovšie a zároveň najrýchlejšie pôsobiace biologikum Taltz.

@dolorres
Biologická liečba je liečba ako každá iná, teda tiež môže zlyhať alebo nebyť úplne dokonalá. Napriek tomu dosahujú najnovšie biologiká čoraz častejšie 100% teda úplné vyčistenie kože. Biologická liečba však nerieši podstatu ochorenia, pretože je zakódovaná v génoch, ktoré všetky ešte nepoznáme ani nemá vplyv na spúšťače (stres, infekcie). Rieši len následky, teda samotný zápal v tele. Preto vy môžete byť na biologickej liečbe úplne čistá, ale príde do toho stresové obdobie, či infekcia a môže sa niečo opäť objaviť. Najmä úmrtie v rodine je taký silný stresor, že dokáže úplne rozsypať aj pacienta, ktorý bol na biologickej liečbe dlhé roky úplne bez prejavov. V tomto období nám čisté kože zhoršujú najmä infekty. Často však stačí prechodne zintenzívniť lokálnu liečbu a preliečiť infekt. Čo sa týka kĺbov, vysvetlenie môže byť podobné, ale môže tam byť aj iná príčina ako napr. zmena počasia, artrotické zmeny či iný druh zápalu. Preto ak bolesti kĺbov pretrvávajú, treba sa obrátiť na reumatológa.

bale1rinka
23. okt 2017

@mudr_peter_kozub ASLO mi náhodou na imunologii zistili 220 u krčnej som nebola,keď som chorá, tak sa psorka zhorší, angíny také silné nemávam ako v detstve,ale mávam hocikedy také, že ma bolí napr. na ľavej strane 2 dni potom nič, ďalší mesiac napr. dostanem herpes-mávam ho dosť často-možno aj 4x za rok, alebo ma na ďalší mesiac bolí hrdlo tiež pár dní a väčšinou keď pijem bublinkaté, takže s tým so sekla úplne, nádchy mávam tiež také ľahké, prepachujem si nos morskou vodou a aj kloktám morskú vodu, minulý rok som bola 3x na antibiotikách, tento rok iba raz...je to rôzne...tak neviem, nemohla som odpovedať na vašu odpoveď k mojej otázke-volačo je s PC pozrite sa hore odpovedali ste o 22:30 a ešte by som dodala, že mám už rok bradavice na nohe...

mudr_peter_kozub
autorModerátor
23. okt 2017

@bale1rinka
Tak podľa toho sa zdá, že máte oslabenú imunitu proti vírusom aj baktériam. Preto by som ešte doporučil imunoalergologické vyšetrenie. Čo sa vybratia mandlí týka, rozhodol by som sa podľa vyjadrenia krčného lekára, ktoré jediné ešte nemáte.

bale1rinka
23. okt 2017

@mudr_peter_kozub a čo by som si mala nasadiť na posilnenie imunity konkrétne na môj prípad, že mám už rok bradavicu a často herpes a tá psorka je vo vlasoch? probiotiká? ako sa volajú?ktoré vybrať?neviem kedy sa dostanem ku krčnej a či tam vôbec pôjdem keď nemávam také silné zápaly mandlí...

mudr_peter_kozub
autorModerátor
23. okt 2017

@bale1rinka
Neviem Vám nič doporučiť, bez toho že Vás vidím, to chce trošku podrobnejší rozhovor a taktiež potrebujem vidieť ako to teraz na Vašej koži vyzerá (psoriáza aj bradavice). Je totiž možné, že kebyže som Vás videl, tak Vám poviem, že posilňovať imunitu netreba, len sa tie bradavice jednoducho odstránia. A inak sa posilňuje protivírusová a inak protibakteriálna imunita. Skúste to podrobne prediskutovať s Vašou kožnou lekárkou.