Čo robíte preto, aby dieťatko rýchlo zaspalo?
Máte nejaký zvyk, ktorý Vám v tom pomáha? Spievate uspávanky, čítate rozprávky? Ako ste na tom s čítaním knižiek?

@jahodka8 😀
Knizka je lakadlo, ktore pomaha dostat nasho zbojnika do postele🙂 Bud vyberie sam, ale ked je velmi rozjaseny vytiahnem nejaku novu, zaujimavu a zvedavost ze aka je 😕 mu pomaha rychlejsie sa prezliect do pyzamka a umyt zubky🙂 Po citani sa vecsinou ucopka do spanku, ked sa to nepodari, este sa stiskame, mojkame pripadne si zaspievame a potom spokojne zaspi🙂 Vecerny cas pokojneho citania a ukladania si s nim velmi vychutnavam, ked citavame cez den je to ine🙂 Strasne navykove je objednavanie detskych knih cez net, v poslednej dobe som tomu uplne prepadla 😵
Precitam rozpravku, pohladkam a zaprajem dobru noc... odidem a deti zaspia 😉
Najucinejsie su rozne basnicky zacali sme Moj macik, Zabiatko, od Hrubina- Cervena ciapocka. Momentalne su oblubene Zlta lalia, Ranena breza a Vodnik, ale to nemam srdce mu citat cele 😅 takze skratena lajt verzia... inak velmi dobre su slovenske rozpravky na pocuvanie: http://vydavatelstvo.goodboog.com/najkrajsie-sl...
@danonino_lucia citam knihu Rozpravky z Perloveho ostrova. Moja oblubena detska kniha. Ked precitame tuto, pojdeme na J.C. Hronsky- jeho knihy pre deti su super!
aj u nas fičia pred spaním rozpravky,ked cita tatinko tak zaspí rychlejšie ako Marek 😀 ,teraz si Marek už čita aj sam ,no vždy ma rad ked citame mi alebo počuvame detske rozpravky na kazetach-nahovorene rozpravky panom Kronerom nemaju chybu 😀 a samozrejme aj ostatne-Marek niektore ako su Matko a Kubko,Ťahal dedko repku už od slova do slova naspamäť 🙂
ja by som s knizkou dcerku urcite neuspala...skor by sa zacala blaznit a uspat by ju uz bolo potom nemozne.U nas je to so zaspavanim takto,ze si lahneme do postele,zatiahnem zaluzie,dam cumel do pusy(nie mne ale malej 😀 ) a tvarim sa ze spim,no a samozrejme nereagujem na dcerine tlapknie,stipanie,kopanie a ani tahanie za vlasy,najlepsie ked som ticho...po chvili mala pochopi ze jej pokusy su marne a zaspi... 😎
Lahnem si k nemu. Na 80% vzdy zadrichnieme spolu 😀
Lukas má 11/2r.pred spaním máme rituály, ktoré každý deň opakujeme, samozrejme sa sem tam naskytne výnimka 🙂 Snažíme sa byť najneskôr o 18,30 doma, nasleduje kúpanie alebo sprchovanie alebo len dôkladné umytie, potom večera a čítanie kníh, naozaj kníh, nie knihy, malý miluje knihy a tak čítame aj tri. Ca.od 6 mesiacov sme pred spaním vždy počúvali macka, ktorý rozpráva rozprávky, postupne sme prešli na knihy. Po prečítaní ide s manželom do spálne, niekedy so mnou. Kým som kojila, chodila som s ním ja. Tam si pustia ešte naťahovacieho sloníka s melódiou, ktorú pozná ešte z bruška a do ca.10min. spí. 🙂
My tiež pusa na dobrú noc, pesnička Itsy bitsy spider a potom zaspí sama- poprípade niečo sľúbime, že keď sa vyspí pôjdeme na trampošku, k babke, kúpiť cucu a pod.
My máme zas problémy s čítaním knižiek... máme ich veľa a našu vôbec nebavia- občas si jednu zoberie, pozrie stránky, sem-tam jednu vytrhne, ale neobsedí pri čítaní čo mi je ľúto.
...ked mala (17mes.) vypije mliecko, troska si este pobeha, max 15min. aby jej nebolo zle keby hned zalahla...potom sa polubime a ulozit ide tatinko pokial je doma...malu da do postielky, zavrie dvere a dobru noc. mala zaspi sama bez problemov. ale k tomu sme sa dopracovavali dlhsie...🙂
pred spankom uz ziadne jasenie, rozptylovanie, rozpravky len cez den bo mala je zvedava a ani omylom by ju to neuspalo. prave naopak. pred spanim a aj na spanie potrebuje klud.
Keď vypije mlieko dáme si pusu na dobru noc,troška sa porozprávame,potom sa mi otočí chrbátikom a povie,maminka hladkaj ma alebo škrabkaj a pri tom aj zaspí.
Takýto je náš rituál.
pomojkame sa pred spanim sto krat povieme dobru noc...desat krat vybehnu za tatinom ze su smadni ...pat krat ze chcu cikat alebo kakat...a potom lahnu a spia 😀
MY sa pomodlime ci uz po slovensky alebo po nemecky, povieme si dobru noc, precitame si nejaky pribeh al. rozpravky alebo pustim na Cd rozpravky na pocuvanie...alebo nejake jemne Melodie... Voda, piesok, vlny... alebo pribehy na dobru noc...s uspavankami..
nam sa po dlhych mesiacoch splocneho zaspavania s dcerkou osdvedcilo, ze Hanku dame do postielky s dudlikom a oblubenym macikom a nechame ju samu - chvilu sa pohra a do par minut je tuha...kym sme to robili tak, ze sme lezali s nou, preliezala nas hore-dolu, vymyslala a trvalo aj pol hodinu, kym zaspala. Odkedy zaspava sama, do 5 minut spi. Musi byt vsak unavena, co zvycajne pozname podla toho, ze si tie ocka.
Naša vypije cajik, zje piskotu ( to je na kazdovecernom poriadku 🙂 potom si dáme pusu a ignorujem cca do pol hodiny spí.niekedy zaspim skôr. Knižky čítam zriedka pretože ani tie najkratšie nedocitam nakoľko mi ju vezme povie nedam mame a listuje sama.nakoniec ju hodí za posteľ 😀
my máme večerný rituál, kúpel/sprcha, sadnuť na gauč aj s perinkou, pustiť toma a jerryho a k tomu mliečko, toto musí byť vždy.
v posteli mu ešte prečítam jeho oblubenú rozprávku (už ani velmi nečítam lebo ju viem naspamať), niekedy ma pošle preč, niekedy pri nom ležím a hladkám ho a spievam, a niekedy pri nom ležím a čítam si svoju knihu a drží ma za ruku.
ja si objednám hojdacie kresielko z modrého koníka ,pošlem peniaze slečne Kristíne Vravcovej z Košíc a nemám ani peniaze ani kresielko,je to podvodníčka a možno je ich tu kopec .Keď to poviem synovy tak hneď z toho mi zaspí
baby, ktoré čítate rozprávky, v akom veku ste začali?
@bambinecko
Môj názor je, že môžete začať už hneď po pôrode. Pokojný a pravidelný rytmus vášho hlasu dieťa upokojí a uspí. Potom, keď bude staršie sa bude učiť slova a čítanie bude mať viac funkcii. Z čítanie sa môže stať váš pravidelný uspávací rituál a dieťatko vždy bude vedieť, že večer budete s ním, kým nezaspí. Nemusíte ani čítať, stačí dačo rozprávať či spievať a vraj je to dobré už keď je dieťatko v brušku, lebo vníma vibrácie vášho hlasu. 😉

Nerobím nič, som ticho, najlepšie ak zaspím aj ja.