Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Alergizujúca zelenina a ovocie v príkrmoch pre najmenších

babulka
3. jún 2014

Zaujímalo by ma, prečo detské príkrmy pre deti do 1 roka obsahujú aj také druhy zeleniny, resp. ovocia, ktoré môžu byť potenciálnymi alergénmi a pediatri ich jednoznačne do 1. roka neodporúčajú. Napr. paradajky - koľko je hotových produktov obsahujúcich paradajky aj pre deti od 6. mesiaca. Rovnako napr. zeler, jahody, morské ryby a iné potenciálne silné alergény. Ja viem, že v rôznych krajinách sú odporúčania na zavádzanie príkrmov rôzne (čo je zarážajúce, lebo detský organizmus je všade rovnaký). Len by ma zaujímalo, prečo sa výrobcovia nedržia aspoň univerzálnych odporúčaní ESPGHAN.

saska.t
3. jún 2014

@babulka pretoze je vseobecne zname ze varenie a sterilizovanie znizuje riziko alergizujucich potravin na Minimum,tym ale nechcem povedat,ze to schvalujem,ak musim dat vyzivku,vzdy studujem etiketu,aby som sa tymto potravinam vyhla 😉
Dovolim si ale protirecit v Tom,ze kazdy detsky organizmus je rovnaky,nie je zalezi od klimat.podnebia v ktorom zije teda aky geneticky kod ma zabudovany/zdedeny po svojich rodicoch,preto nie je Problem,ked severske narody zaradia v nizkom veku morske ryby,ich organizmus je na to nastaveny, asi ako ked taliansky rodicia davaju od mala detom syr cedar ci parmezan 😉

babulka
autor
3. jún 2014

@saska.t ale potom sú všetky odporúčania pediatrov ns dve veci. Veď deťom sa dáva aj tak všetko najskor vo varenom stave, tak ak sa varenim takmer minimalizuje alergizujuci prvok, potom je možné navariť paradajkovu polievku aj 4 mesačnému dieťaťu. To ale asi nebude správny názor.
A k tým rozdielnym organizmom - áno, geograficky prvok chápem (aj keď cheddar je syr anglický a talianske dieťa by ho asi teda nezvladlo, hoci tvrde syry deťom do 1 roka nepatria vôbec). Ale paradajky sú všeobecne vnímaný alergen všade vo svete, rovnako ako citrusy, vajecny bielok, arasidy.,..a aj napriek tomu sa v baby food nachádzajú

jonas17
3. jún 2014

@babulka preto nám dal Pánboh rozum, aby sme ho používali a nekupovali všetko, kde je napísané, že je to pre deti vhodné a zdravé 😝 ani lentilky či brumík nie je zdravý a vhodný pre deti a mnohé mamičky ho kupujú, lebo je pre deti..a čo čokoláda plná mlieka? 😉 máš na výber, uvariť si doma, čo vieš isto, že je zdravé, v poriadku, bez chémie..lebo ten, kto chce niečo predať, tomu na zdraví našich detí nezáleží...a na etiketu sa dá dnes napísať hocičo 😅

babulka
autor
3. jún 2014

@jonas17 ja tomuto rozumiem. Pýtam sa osoby zodpovednej

lidka_hipp
3. jún 2014

@babulka
@jonas17

Vyhýbání se potravinám nepomáhá v prevenci vzniku alergie. Tedy to, že se malé dítě nesetká s rajčaty, mořskými rybami nebo třeba jahody, nezaručí, že u něj nedojde k rozvoji alergie. Naopak vědecké výsledky naznačují, že podávání různých složek stravy od ukončeného 4. měsíce až do 6. měsíce života je důležité pro vývoj imunního systému kojence – kojenec má možnost si vybudovat „toleranci“. Naopak vyhýbání se některým potravinám může způsobit vznik alergie, protože dítě se “nenaučilo” tolerovat tyto potraviny jako bezpečné. Např. dle posledních doporučení Evropské Společnosti pro Dětskou Výživu (ESPGHAN) a v návaznosti i českých a slovenských pediatrů není doporučováno ani brzké uvádění potravin, které obsahují lepek (tedy u kojenců mladších 4 měsíců) ani pozdní uvádění lepku (u dětí starších 7 měsíců).

saska.t
3. jún 2014

@babulka syr cedar nebol uvedeny ako taliansky syr ale ako syr s atypickou vonou a chutou tak ako parmezan,takze to je len chytanie za slovicka..
ano su potraviny ktore su viac a ktore su menej alergizujuce a varenie ich nici,len tak mimochodom ak ma dieta zdedenu alergiu,mozes sa vyhybat vsetkemu na svete a aj tak ju mat bude
Vzdy najdes rozne nazory odbornikov a ani ti sa nikdy nezhodnu,takze hladat jednoznacnu odpoved je uplne nerealne

jamabe
3. jún 2014

@babulka Pracovala som ako aupair v UK.. Mám pocit, že sa nevyhýbali žiadnej potravine... Bola som tam od narodenia dievčatka - od 6. mesiaca začali s príkrmami, veľmi skoro dostala cheddar vo varení, paradajky, nemala určite ani rok a dostala celé vajíčko, papala surové kiwi - z ktorého sa trochu vyhádzala, ale nebrali to tragicky..., tiež morské ryby,... Všetko do 1 roka! Keď som odchádzala, mala 2 roky a nebola alergická na nič...

babulka
autor
3. jún 2014

Čiže z odpovedí mi vychádza, že treba dlabať na odporúčania pediatrov, alergológov, a iných hláv študovaných 🙂 Ja sama mám z toho guláš, lebo keď som začala s príkrmami pred 8 rokmi pri staršom synovi, tak boli odporúčania iné ako sú teraz pri mladšom synovi, nestačím sa čudovať. Samozrejme, treba zapojiť zdravý rozum, ale sú určité poznatky, ktoré majú svoj základ a dosť racionálny - napr. paradajky ako silný alergén, ktorý prispieva k rozvoju atopického ekzému a atopici sa mu majú oblúkom vyhýbať.

@saska.t "asi ako ked taliansky rodicia davaju od mala detom syr cedar ci parmezan" - nejde o chytanie za slovíčka. Cheddar nie je syr prirodzený taliansku, takže ak by platilo to, čo si napísala, ani organizmus talianskeho decka nemá zabudovaný genetický kód na jeho bezproblémové trávenie. Ale taký malý angličan by už problém mať nemusel. 🙂

saska.t
3. jún 2014

@babulka iba chytanie za slovicka,nestastne som sa vyjadrila,kto chcel pochopil,kto nechcel nepochopil ...
je normalne ze je rozdiel v stravovani,ale aj v inych oblastiach,kedze doba ide dalej vyvija sa,napreduje,tak ako vo vsetkom...
Kazdy mame zdravy rozum a usudok /dufam,ze vätsina/ takze vie posudit,ci Dany druh jedla/potraviny zaradit alebo nie, ak ho nema,nie je Problem konzultovat s odbornikmi a tym nemyslim pediatrov,pretoze ti rozhodne nie su (aspon nie vsetci) odbornici na detsku vyzivu,ktora je do 3 rokov specificka 😉

jonas17
3. jún 2014

@lidka_hipp podľa mna pomáha..čím neskor sa dieťa s tou -ktorou potravinou stretne, tým lepšie...ved jeho imunitný systém sa buduje do jeho šiesteho roku...

jonas17
3. jún 2014

@babulka keby som sa radila s mojou odborníčkou pediatričkou, tak dávno nekojím, lebo mi kázala kojiť len po troch hodinách, v noci dávať vodu, aby sa dieťa neprejdlo a nekakalo mlieko 😀 kľudne si vypočuj odborníkov, ale rozhodnúť sa musíš sama, dnes je voľný prístup k informáciám, tak si študuj, zisťuj a zariad sa podľa vlastného uváženia...ja viem, že je najjednoduchšie nechať zodpovednosť na iných, napríklad na lekárke, ale v prípade, ked sa niečo stane, tak darmo si budeš hovoriť, či dieťaťu, "lekárka tak povedala" starosť už bude len tebe...

dejka77
3. jún 2014

@babulka A preco su tvrde syry do roka nevhodne? Co sa tyka paradajok tak si myslim, ze je rozdiel ak su z vlastnej zahrady a ak su kupovane (trebars aj bio). Napokon hovori sa, ze problem je skor v pesticidoch nez v potravine samotnej. A este k tomu citronu...videla som uz nejake videa kde to davali ochutnat babatkam (povedzme 8-10mes.) a mali z toho velku zabavu ako sa tvarili. Takze v kazdej krajine sa na to pozeraju asi inac.

tenerifka
3. jún 2014

@jonas17 Nesuhlasim s tvojim prispevkom o 15:02 h., tento mytus je uz davno vyvrateny.

Skor by som uprednostnovala potraviny v bio kvalite, lebo vo vela pripadoch je alregicka reakcia nie na samotnu potravinu, ale na pesticidy ci ine chemikalie pouzite pri ich pestovani (v pripae lososa z chovu napr.umele krmiva plne atb a hormonov), a zaradovala ich postupne jedno po druhom, nie 3 druhy ovocia naraz. Tuto teoriu o pesticidoch som si nevymyslela, zazila som. Moja dcera jedla mango od svojich mozno 9-10-ich mesiacov, pestuje sa tu u nas na Kanarskych, je to miestne ovocie. Boli sme na dovolenke na spanielskej pevnine a kupila som mango dopestovane v Pobrezi Slonoviny(to mala 11 mesiacov), mala sa mi z neho cela vyhadzala, takze nebol problem mango ale nejake jedy, co to obsahovalo, fuj......

jonas17
3. jún 2014

@tenerifka no, práveže znovu sa prichádza na to, že je najlepšie dojčiť výlučne čím dlhšie, nie zavádzať príkrmy od 4. mesiace a čím skor pridávať napr.lepok, aby si dieťa na to zvyklo a nebolo naň alergické..ale to je moj názor, ja mám iné načítané 😉

jonas17
3. jún 2014

inak mala som na mysli potraviny ako kravské mlieko, múku, mäso..v ovocí a zelenine problém nevidím, tie by som zavádzala postupne, netrápila by som sa, či je jahoda, či paradajka alergén, ale skúšala by som tri dni po jednom...ani v zeleri nevidím problém...

lidka_hipp
3. jún 2014

@babulka Máte pravdu v tom, že se výživová doporučení u kojenců a batolat změnila. Největší změnou je právě to, že se v současnosti doporučuje, aby se děti setkaly s různými složkami potravy v "okénku" mezi ukončeným 4. až 6. měsícem života. Díky tomu se jejich imunitní systém "natrénuje" a zvykne si na to, že přijímaná strava obsahuje například různé druhy ovoce, zeleniny, maso i ryby. Neznamená to však, že od ukončeného 4. měsíce může jít miminko úplně všechno v jakékoliv kombinaci 😉

Plně chápu vaše obavy z alergického onemocnění i atopického ekzému. Také jsem to řešila u své dcery, protože já i můj manžel jsme alergici. Pomohlo mi různé potraviny nabízet postupně a vždy přidávat jen jednu složku navíc, pak pár dní vyčkat, abych odhalila případné problémy a až když dcera byla spokojená, nabídla jsem něco dalšího.

lorela
4. jún 2014

@babulka Jednoduchá odpoveď: Pretože výrobca je v prvom rade biznismen a nie pediater! 😉

ivetoy
5. jún 2014

ZO VSETKEHO TREBA TROCHU!!...ZIADNE VYHYBANIE SA POTRAVIN...AZ POTOM VZNIKAJU ALERGIE LEBO TELO NA NICH NIEJE ZVYKNUTE....

ivetoy
5. jún 2014

@jonas17 PRESNE NAOPAK...CIM SKOR TYM LEPSIE...

jonas17
6. jún 2014

@ivetoy podľa mna nie. pretože organizmus dieťaťa nie je od štvrtého mesiaca pripravený na spracovanie iných potravín, ako mlieka. preto ho netreba zaťažovať, ale čím neskor príde s nimi dokontaktu, tak tým lepšie.okolo roku by som až začala pridávať niečo iné, ako je ovocie, zelenina a pod. do roka je to výlučne len o príkrmoch, základ je stále materské mlieko...

ivetoy
8. jún 2014

@jonas17 na 5 a pol mesiaca sa zacina s prikrmami ak je dieta kojene,ak nie je tak skor...A ideme zaradom!!..testujem kazdu zeleninu aj ovocie!...najprv to nase a potom aj citrusove....necakam!...sesternica cakala a dockala sa alergie....z kazdeho trosku..toho sa drzim a zatial nam to funguje,,,Moja dcerka ma dva rocky a neodmieta mi nic...ani len cesnak a cibulu v polievke,pyta si orechy a miluje vsetku zeleniu aj ovocie nevybera a nevydumuje,pretoze som ju od utleho veku ucila na chute roznorodej zeleniny a nie len tej fajnovej.....aj zeler ,aj petrzlen aj spenat...atd 😉

jonas17
8. jún 2014

@ivetoy ja viem, kedy sa začína s príkrmami, po ukončenom šiestom mesiaci...ja nepíšem o zelenine a ovocí, ale o múke, mäse,živočíšnom mlieku...našla si si nesprávneho adresáta, ja som za to, aby dieťa do roka jedlo len materské mlieko, zeleninu a ovocie..

ivetoy
8. jún 2014

@jonas17 do roka nejest lepok???..fuuu

ivetoy
8. jún 2014

@jonas17 ani masko do roka??....wow...to by som neriskla...

lidka_hipp
8. jún 2014

@jonas17
@ivetoy

Čtvrtý měsíc není žádná pevně stanovená hranice pro všechny děti. Naopak s postupným zaváděním příkrmů by se mělo začít někdy mezi ukončeným 4. až 6. měsícem a to doslova krok za krokem. Rozhodně to neznamená dát dítěti úplně cokoliv v jakékoliv kombinaci. Naopak, pokud postupujete pečlivě a pomalu máte šanci dobře vysledovat potraviny, které miminku nesednou a podle toho upravit stravovací režim svého miminka.

Právě období mezi ukončeným 4. až 6. měsícem je považované za "okénko", kdy by se dítě mělo seznámit nejen se zeleninou a ovocem, ale také s potravinami obsahujícími lepek a to právě kvůli prevenci možných alergií. Organismus dítěte si tak "nacvičí", že tyto potraviny pro něj nejsou nebezpečné a jednoduše si na ně zvykne a je schopen je tolerovat. Pokud jde o maso, nutriční odborníci doporučují, že kojenci potřebují maso asi od ukončeného 6. měsíce. Je to doba, kdy se vyčerpají zásoby železa, které si nastřádali v děloze matky. Příjem tohoto důležitého minerálu musí nyní přijít ze stravy. Maso dodává železo snadno zpracovatelné malým dětským organismem.

Samozřejmě, že pokud máte ohledně výživy svého dítěte jakékoliv pochybnosti, uděláte dobře, když se poradíte se svým pediatrem, kterému důvěřujete a popíšete mu jídelníček svého dítěte.

ivetoy
12. jún 2014

@lidka_hipp Presne tak som postupovala aj ja a plne s tym suhlasim..staci citat a radit sa s pediatrickou a nie si vytvarat vlastne pokusy.. ..

Tu začni písať odpoveď...

Odošli