"Čo sa týka jedla, ste “bio” alebo “klasika”?

dada_humana
6. feb 2015

Zaujíma vás, odkiaľ pochádza mäso, ktoré kupujete a ako bolo o tieto zvieratá postarané? Čím boli kŕmené?

janka258
6. feb 2015

@dada_humana zaujíma,preto máme vlastnú farmu,lebo len tak máme 1000% istotu, že jeme mäso je z mladého zvieraťa chovaného bez zmesiek a rastových hormónov. Detto mlieko a mliečne výrobky 🙂

stanislavao
6. feb 2015

@dada_humana maso, co kupujem pochadza od nas z domu, alebo zo susednej dediny od masiara, chovatela. Bio? Co je bio? v teste na bio vyslo bio horsie ako nebio. tak nebudte vsetci tak velmi bio, lebo je to este horsie, ako to klasicke.

lorela
6. feb 2015

Ak mám možnosť (a tá je vždy), tak uprednostňujem mäso z domáceho chovu, rovnako vajíčka, a aspoň nejakú zeleninu a ovocie (rodiny, od známych), a čo sa týka obchodov, tiež rozmýšľam, kam vleziem, kde čo kúpim. A bio zeleninu a ovocie som dieťaťu kupovala tiež.
Som toho názoru, že človek si má voliť menšie zlo...

@stanislavao No tak daj link na tie štúdie a testy, kde paušálne všetky bio výrobky dopadli horšie ako nebio.

janka258
6. feb 2015

@stanislavao presne tak, aj ja vravím, že najlepšie je klasické, t.j. vychované doma a som alergická ak to niekto nazýva bio. V dnešnej dobe neviem či je na svete miesto,kde by niečo bolo 100% BIO,takže pre mňa je triedene také, že buď klasické (doma chované) alebo bordel prepchatý zmeskami a hormónmi z obchodu.

gabrielkaa
6. feb 2015

áno zaujíma a poväčšine sa aj snažím kupovať produkty z obchodov, kde dodávateľmi sú malé farmy, prípadne rovno z dvora. Ja som na tom vyrastala, nakoľko sme mali u starých rodičov takú minifarmu, tak sme nikdy nekupovali mäso, vajíčka ani ovocie a zeleninu...Tak sa snažím vyhnúť všelijakým čínskym cesnakom a vietnamským kurčatám...

meluela
6. feb 2015

@dada_humana snazim sa zohnat co najkvalitnejsie potraviny, preto riesim ich povod .. nemusi to byt nutne bio, ale tam kde nepoznam dodavatela mi bio certifikat da aku-taku splahlivost vyrobku. Tiez nie je certifikat ako certifikat ... ked je bio z nejakej krajiny tretieho sveta, doverujem tomu menej nez bio trebars z rakuska. Z bio potravin rada kupujem hlavne mliecne vyrobky, tam predpokladam ze sa dost koncentruju negativne latky .. rada by som aj mäso, niekedy sa podari ale povacsine je dost drahe ... takze skor taka kombinacia, ale na slovensku nebio maso ani nekupujem. Vajicka kupujem aspon podstielkovy chov, radsej volny vybeh .. tam je krasne vidiet ako dokazalo spravanie spotrebitelov aspon trochu zlepsit podmienky v akych tie zvieratka ziju.
Dnes uz zacina byt temou aj gmo ... v europe sice sa priamo este nevyskytuje (resp. iba v ojedinelych pripadoch alebo nelegalne), ale velka cast mlieka a masa je zo zvierat ktore boli krmene lacnymi gmo krmovinami a vyrobcovia to velmi neradi priznavaju ... inak to moze byt zaujimava otazka aj pri umelych mlieckach ... to som nikdy nemusela riesit, kedze som dlho kojila, ale kebyze potrebujem umele mlieko tak by som si to urcite zistovala cim boli tie kravicky krmene ... ideal ktory by som ocakavala pri mlieku pre najmensich cloviecikov je maximum casu vonku na pasi a v zime krmenie vlastnorucne farmou pripravenymi krmovinami.

ladybird81
6. feb 2015

Samozrejme ze ma to zaujima. Davam prednost bio vyrobkom, pokial na ne mam financie. Nasi rodicia boli tiez odchovani prevazne na Bio produktoch, len vtedy ich tak nikto nenazyval, vtedy BIO sa rovnalo pojmu domace. Len malokto mal peniaze na hnojiva, neexistovali rastove hormony a zvieratkam sa nepichali ATB. Nasa generacia, to uz je ina kapitola, na nas bolo odskusane takmer vsetko, aj rastove hormony u kureniec aj skodlive chemicke hnojiva. Mozno preto ma nasa generacia tolko alergii a len malo starsich ludi v rocnikoch nasich rodicov ma alergiu len minimalne.

@stanislavao mna by tiez zaujimala nejaka seriozna studia, co poukazuje na to, ze bio vyrobky su horsie ako klasicke nebio.

hnedka
6. feb 2015

Hehe zeby skryta reklama?

hnedka
6. feb 2015

@dada_humana no a.najviac bordeLu Sa.nachadza prave v slavnych Bio produktoch. Ci uz ide o arzen l alebo ine.davali rozbor ze v com je viac toxinou ci v cervenej bio.sosovici alebo klasickej z tesca.obstali viac menej klssicke tescacke.vyrobky a.na poslednom mieste Bio hlavne taliani su specialisti na pestycidy ojoojooooooj

lenkamatus
6. feb 2015

ja som za klasiku ziadne bio,ziadne farmy a domace, vyrastala som na produktoch z obchodu nemam ziadne problemy zdravotne ani ine a vyhovuje mi to a moja dcera bude to iste...

tenerifka
6. feb 2015

Z masa jedavame najviac hovadzie,-to kupujem v bio kvalite s certifikatom, ze kravy sa pasu volne na luke a nedostavaju gmo krmivo
http://www.carniceriaelpinar.es/contact-us/,
alebo telacie-to kupujem v nasom miestnom obchode, masiar mi vzdy odklada svieckovicu. Bravcove mame tak raz za 2 mesiace (hovadzie alebo telacie tak 2 x do tyzdna), bravcove kupujem takisto v obchode, ale je z miestneho chovu, tak aspon viem, ze prasce su po cely rok vonku na cerstvom vzduchu.
Vajicka od znamej z domaceho chovu, cerstve ryby ulovene v tunajsom mori, kozi syr od miestnych farmarov, zeleninu a ovocie od miestnych pestovatelov (vacsinou kupujem u jednej pani, ktora ma takisto bio certifikat, ale ak nieco nema, kupim u ineho-u nas su po cely rok raz do tyzdna farmarske trhy).
Ostatne veci-mlieko, caj, kakao, ryza, cestoviny, rozne oleje, cerealie, muku a ine sa snazim kupovat v bio kvalite, su to veci ktore sa kupia narazovo raz do mesiaca, no a co nemaju, tak normalne v obchode.
Toto je certifikat, co sa vydava len overenym bio-vyrobcom a tym su oznacene bio potraviny
http://www.asagrema.org/images/logo ROPE.jpg

Zastavam nazor, ze ak by si ludia pozornejsie vyberali to co jedia alebo daju svojim detom, kvalita potravin v obchodoch by bola daleko lepsia a ak by bol dopyt, aj ceny za tieto vyrobky by boli daleko vyhodnejsie, zial, vieme ako to v skutocnosti je

lorela
6. feb 2015

@hnedka Aká skrytá reklama? Veď "Dni s Humana" 🙂

meluela
6. feb 2015

@hnedka no v taliansku ma velkoobchod s potravinami aj odpadove hospodarstvo v rukach mafia ... tak to aj potom vyzera - prebaluju sa cinske a rumunske vyrobky a lepi sa nalepka "made in italy" - a to celkom legalne, lebo napr. paradajkovu stavu staci rozriedit vodou z velkej cinskej kade koncentratu a napchat do tetrapakov a uz je to vyobene v europskej unii
je pravda, ze najviac podvodov sa robi prave na bio vyrobkoch, lebo su drahsie
takze preto pre mna
1. garantovany povod (vlastne dopestovane/dochovane - zial nemame, domaci bio chov, domaci prevereny chod)
2. bio z doveryhodnej krajiny, od doveryhodeho dodavatela
3. standardny produkt od doveryhodneho dodavatela (najlacnejsi akciovy produkt to zvacsa nebude)

bonaqa2013
6. feb 2015

Najlepšie je to čo si človek vypestuje a dochová doma, ale nie vždy to ide.....

dada_humana
autor
6. feb 2015

@janka258 Vlastná farma? Závidím🙂 Paráda🙂

dada_humana
autor
6. feb 2015

@stanislavao Áno, nie každé bio je bio.

bonaqa2013
6. feb 2015

@dada_humana no ale narobia sa isto asi hovadá....

ria_zuzolova
7. feb 2015

Rada by som bola "bio", ale peňaženka nepustí. 😖 Pamätám sa, ako som v Taliansku na exkurzii po biofarme dostala otázku, či by ľudia na Slovensku boli ochotní dať za bio potraviny o 20% viac. To by išlo. Ale dvoj-trojnásobné ceny, pri našich priemerných platoch - nehrozí. A aj ten spomínaný problém, dôvera v to, že nálepka "bio" označuje skutočne bioprodukt, to nás tu brzdí.

petruska1402
10. feb 2015

Našťastie pochádzam z malého mestečka takže som si mohla pre dcérku dopestovať vlastnú zeleninku rôzneho druhu od hrášku až po zemiačiky, rodičom vďačím že sa nevzdali chovu zvierať, takže dcérka mala origoš bio kravské mliečko, domáce bravčové mäsko, sliepočky, domáce vajíčka, zajačikov, robíme aj domáce syry a tvaroh... nedá sa to porovnať s kupovanými výrobkami

btus
10. feb 2015

kedže väčšinou kupujem mäso od gazdov, tak viem ako sa o zvieratá starali. Žiaľ, nedá sa tk kupovať úplne všetko, ale snažím sa mäsu z obchodov vyhýbať. Takže odpoveď na otázku - áno, viem ako sa o zvieratá starali. V(čšinou ich vidím od malička až kým sa nezabijú 🙂 A doma máme záhradku, tak aspoň v lete máme zeleninu domácu. A v obchode kupujem len slovenskú. Čínsky cesnak isto nie, to radšej budem bez neho. Našťastie máme domáci 🙂

dollynkaa
10. feb 2015

klasika a zijeme zdravy ;)

katrin21
10. feb 2015

ked uz tolko sklonujete to Taliansko..
dost casto tam chodim ( chodila som) a nikde som nevidela kvalitnejsie akrajsie mäso ako tam...AJ inak chuti...
a toto je kura , v nazve ma " pomalý rast" , cize normalne cca. 60dní a nie 28 dnove hormónmi napchate, ako tie z bezneho obchodu... myslim, ze aj bez znalosti talianciny hned zistite, ktore to je 🙂
Fotila som to toto leto v Taliansku.
cena je tam ale myslim 8,83,-€ura ak dobre vidim..

meluela
10. feb 2015

@katrin21 taliansko ma aj velmi kvalitne potraviny ... hlavne lokalne ... uzasne oleje, syry, mäsove vyrobky ... kvalita ovocia to sa aj v beznom obchode u nich neda porovnat s nasimi obchodmi ... skor to co si u nich objednaju velke retazce vo velkom tak vie mafia dodat za vyhodnu cenu a este sa na tom nabalit ... potom su tie skandaly ako dioxiny v mozarelle a pod. (hoci to bolo skor preto ze to bolo z oblasti kde horia nelegalne skladky) ... a tie zlocinecke skupiny operuju skor mimo krajiny .. v nemecku takto roztapali a prebalovali syry stare niekolko rokov a predavali ako mozarellu ...

rachel123
10. feb 2015

kedze mame svoju vlastnu domacu farmu kde mame sliepky ,zajaca, svine, kravu ovce robime si svoje vlastne domace produkty cize kravske, kozie mlieko, syry,parenice, zo svine mame kopec masa, viem nie kazdy si moze dovolit mat svoju vlastnu farmu ale ak vam to v zivote podari raz uskutocnit/zalozit farmu mate moju podporu a plny suhlas ANO DO TOHO

meluela
10. feb 2015

@rachel123 v dobrom zavidim 😀

rachel123
10. feb 2015

@meluela ani nemate velmi co zavidiet lebo je strasne aj okolo toho prace dojenie cistenie atd....

lucinkaboz
10. feb 2015

zelenina dovažana ako bio....ma o 30% menej postreku ako normálna....ja nechápem tyh ludi,čo si myslia že oznacenie bio zo slovenských retazcov je akoze zdrave...zdravé su červivé jablčka od babky, mrkvička od dedka.každa inej velkosti,podobne ako rajčiny a zemiaky.Zo zasady nekupujem ovocie napriklad v Bille,neverim tomu že tie jablka su povodom zo Slovenska a nie polska,prebaluju čo sa dá,naleštia ich,aby to vyzeralo zdravo a ludia nerozmyslaju...kupuju kilo 20 krat postrekovanych jonagold ,ano Tie maju 20 a viac postrekov za 2 eurá kilo.60 korun za umele jablká...podporujem ludi na tržniciach,V pieštanoch ma desiatky rokov cely tyžden okrem pondelk a nedele velku tradiciu Péštansky rynek,tam zoženiete všetko,domácu sliepku,domaci,med,fazulu,sadenice...domáce vajička..

katrin21
10. feb 2015

@meluela to sa robi stale vsade .. ale Taliansko celkom dost poznam a teda vzdy som tam vedela kupit a lahsie zohnat kvalitnejsie veci, ako u nas... v ktorom kolvek obchode tie rozdiely, hlavne v tom mase, biju do oci 🙂
Ale jasne, ze sem tam sa skandal najde vsade ....