Zdravá výživa vs deti: Ako ich presvedčiť na zdravé alternatívy?
Ako nastavujete svojim detičkám stravu? Učíte ich vyberať si zdravšie alternatívy potravín alebo to celkom odmietajú? Napíšte nejaké tipy, ako presvedčiť deti, aby dbali o svoju výživu.

no podľa mňa je to dosť o zvyku ak navyknete malé dieťa na somariny tak jasné že normálne jedlo už v budúcnosti bude odmietať. u nás je problém lebo dcérka má diétu a nemôže zjesť čokoľvek, chápe že nemôže lebo ináč ju bude bolieť brucho ale zas ak by si ona vyberala jasne že by jedla iba somariny. ale ja určujem čo je na tanieri a ak nechce ostať hladná zje aj to zdravé a ak nechce iné nedostane. takže je to aj o tom dieťa možno chvíľu pohladuje ale potom pochopí že si nevydupe. ( samozrejme nehovorím o zriedkavých extrémistoch ktorí radšej umrú od hladu ale tých je ozaj málo ). takže ako navyknete v najrannejšom detstve tak máte. Potom už v troch štyroch rokoch a neskôr ťažko vysvetlíte že doteraz si jedol sladené termixy a keksíky a biele pečivo a teraz keďže si obézny musíš držať diétu , to je asi to najhoršie ale chyba je v rodičovi. a aj v dospelosti si ťažko navyknú aj keď rozum im bude vravieť niečo a telo niečo iné. Takže ak sa dá treba skúšať hravou formou a netreba sa báť ani toho že chvíľu dieťa pohladuje lebo donekonečna to nevydrží a sem tam aj nejaká somarinka neuškodí pokiaľ to nie je na úkor normálnej stravy
neviem preco by deti trebalo presviedcat - ked nie su na malicka naucene jest nutelove chleby, cokolady a neviem co tak nemaju dovod to pytat. moje dostanu raz za cas nejaky cukrik alebo suchy keks, ale bezne ked pridu domov zo skolky si pytaju ovocie a pod. mladsia nema rada cokoladu, ked sme to hvoorili v skolke, ucitelky sa nestihali cudovat a ked donesu rodicia deti, co maju narodky napr cokoladovu tortu, moja je jedine dieta, co ju neje... ale radsej nech nechce cokoladu ako napr ovocie.
takze sa len priklanam k nazorom, ze dieta si vypyta/zje len to, na co ho naucia rodicia
@cicimon myslim,ze mas pravdu 🙂 nasa mama doteraz vzdy s usmevom spomina na to ako nas naucila milovat spenat napriek tomu,ze ona ho neje 🙂 dieta asi velmi citlivo vnima vsetko podnety,ktore na neho vplyvaju 🙂 mozno niekedy o tom rozhodne nasa neverbalna komunikacia bez toho,ze by sme si to vobec uvedomili 🙂
@janette_tesco napr moja svokra nevari smotanove polievky, spenat, spagety a ine jedla..... a aj napriek tomu moj muz sa to naucil jest 🙂) (raz prisla k nam a ja som naschval navarila koprovu polievku a aj tak to zjedla 🙂) takisto ako moje deti nikdy doma nejedli chlieb s nutelou a ziju myslim celkom v pohode 🙂 v zmysle hesla "co oci nevidia, to jazyk nepyta"🙂) ?

@bubelko Presne ako si napisala,zlata stredna cesta....
Aj u nas deti zjediaa vsetko,samozrejme aj slane,aj sladke ale maju radi ovocie aj zeleninu a niet nad domaci hamburger s kopou zeleniny,sa idu za nim zabit.