icon

Ako zvládnuť cestu autom s deťmi v pokoji?

10. jún 2024

Ako zvládnuť s deťmi( 4 a 2 roky) 3 hodinovú cestu v aute v kľude 😂

diewcatqoo
10. jún 2024

Tri hodky nie su az tak vela. Urcite nerobte 4 zastavky. Zbytocne sa vam tie tri hodky natiahnu na mozno aj dvojnasobok a po prestavke budu deti akurat tak viac rozkekesene.
My davame ovela dlhsie trasy a mame odpozorovane, ze cim menej prestavok, tym lepsie. Prvu prestavku davame po cca tych 3 hodinach a aj to akurat tak na zachod, prip. dotankovat a nieco zjest. Ziadne preliezky, hupacky, behanie. Len raz sme sa zastavili na pumpe na detskom ihrisku a uz nikdy takuto chybu neurobime 🙂

cecilia29
12. jún 2024

3h cestu robíme s deťmi často. Mame 3. Od babatka cestuju. Dá sa to. Od tých 2 rokov super . Pesničky, videa, knižky, hračky. Od 4 rokov dokážu proste len pozerať von oknom. Pauzu robíme max 1.
Prestávok maz veľa. Radšej cum skôr dorazit

denisah6
12. jún 2024

Ahoj,
môj syn je na tom tiež tak, že nerád chodí autom. A rodičia, čo také dieťa nemajú, to proste nepochopia. Ono tie tri hodiny pre dospelého je tiež únavné a ešte k tomu ak sa pridá dieťa, ktoré nerado cestuje autom, je to katastrofa.
U nás teraz 5 a 4 roky. Ledva ledva syn vydrží hodinovú cestu k pradedovi, s tým, že už po 40-50 minútach sa každú chvíľu vypytuje, kedy už tam budeme (ako oslík v Shrekovi, doslova).
Už začína byť väčší a chápavejší, takže sa to lepší, ale predtým to bola katastrofa. Dokonca keď som nemusela ísť s nimi sama niekam autom, tak som radšej nešla, lebo jeho bolo treba neustále zabávať.
Tablet v aute som nedávala, ani telefón a podobné.
Riešila som to - detskými pesničkami, knižkami (také tie, čo vydávajú zvuky), potom sme kreslili chvíľku, počítali stromy, sledovali oproti idúce autá a vraveli akej sú farby. Teraz už ako sú väčší, tak im dávam príklady a počítame na rukách, vymenúvame zvieratá, ale tak, že sa nesmú opakovať. S tým menším dieťaťom zvuky zvierat môžeš napríklad napodobňovať, alebo mojich zaujímajú ježkovia a morské prasiatka, tak som im čítala nejaké veci o nich, ako sa treba o ne starať a počúvali.

A ešte asi najlepšie ako sa to dá riešiť je ísť v dobe spánku, ak sa dá, samozrejme. Väčšinu času by ti mohli prespať.

luba28
12. jún 2024

kupte prenosne dvd a pustajte rozpravky

vevesh
12. jún 2024

@denisah6 ako, drviva vacsina deti nerado chodi autom- musia byt priputane, castokrat na nepohodlnych sedackach a idu niekam, kde si to nevedia predstavit, pozerat von oknom bez pohybu je nuda a casova oriantacia je nulova. Nase deti, keby bolo podla nich, do dnes by nesli dalej ako 25km. Ale bohuzial- byvali sme v metropole, kde z jednej casti do druhej v ramci mesta 30km a k tomu jedna rodina 2000km, druha 4500km- naucili sa...
A pre autorku jedna rada nad zlato- pokial spia, nezastavovat! Takto usetriiiite kopec casu a ste rychlejsie v cieli. Nam sa sem tam podari 9hodinovu cestu urobit s jednou prestavkou, lebo decka na 6 hodin zalahnu...🫣....a ked nespia, tak dvd-prehravac alebo radio to isti...

stanislavicenka
12. jún 2024

@autorka my chodime od vekov s audiorozpravkami, alebo oblubenymi interpretmi detskych piesni. A pravdu poviem, ze nikdy sme za 3 hodiny nemali 4 prestavky😁. Takze to urcite zvladnete

ailiba
12. jún 2024

Skus rozpravky na pocuvanie. Moje deti su v rovnakom veku a maju ich radi. Nejake hracky.
Ja osobne im davam aj jest.

maryetta
12. jún 2024

To kam cestujete? My ked ideme k rodicom-300km-na vychod tak ideme minimalne 3hodky. Bez jednej prestavky. Ak musime tak si damw prestavku. Kazdopadne vzdy sme isli tak aby mali aspon -hodinovy spanok. Paradox. Tie mensie vydrzia v aute lepsie nez starsie deti 6-9rocne 🙈
Pri tych mensich sme zvykli dat tablet. Alebo oblubenu hracku do auta. Tycinky. Vodu.

krasolienka1
12. jún 2024

My sme isli minulý rok 5 hodín
Jedna zastávka taká dlhšia na obed pohrali sa a isli sme
My berieme do autá hry knihy hračky púšťame pesničky
Zastávky robíme už keď fakt mladšia plače ale keby som ju 4 krát vyberala z autá asi ma zahlusi😉starší v pohode vydrží nemá problém
A to minulého roku syn mal 3 a mladšia rok

cimage
12. jún 2024

My cestujeme vela a vela km. Najviac sme boli 3000km, samozrejme nie za den, ale bolo to narocne. Dcera mala 1rok. Citali sme, kreslili, jedli, hrali sa a ked bolo najhorsie, tak sme zastavili a trocha sa vyvetrali. Ona nie je dobry spac v aute. Tablet a telefon ju nezaujimali.

zara1357
12. jún 2024

My cestujeme s detmi vela v aute od veku 1,5rokov a druhe v tom case 0+( teraz sú 6 a o chvíľku 8).
Nikdy sme pocas jazdy nedali deťom do rúk tablet, alebo mobil. A čuduj sa svetu prežívame a zvládame aj viac, ako 6 hod. cesty autom.
Vždy majú po ruke jedlo, ovocie, pitie. Knižky, omaľovánky, plyšaká oblúbeneho a hlavne celú cestu sa snimi rozprávame( dávame si hádanky, hráme hádaj na čo myslím) aj tak nakoniec vždy zaspia..
Jediné, čo nám predĺžuje cestu je - musím cikať, treba mi kakať..

zara1357
12. jún 2024

@vevesh to je pravda, všímam si že dosť rodičov vozí deti na " podsedákoch" na ktoré by si ani oni nesadli - lidl, kaufland, tesco . Tvrdé, zlý sklon. Vždy ľutujem tie deti.

guiseppinka
12. jún 2024

300km so 4 zastavkami? Tolko zastavok som nerobila s malymi detmi pri 600km ceste. Zistila som, ze ked decka mali so sebou hrackarstvo, tak strasne vystrajali. Doteraz si vezmu 1 hracku a maju v zime ciapky saly, v lete siltovky a tak sa vyhraju... ked krpec nemal ani rok, tak som s nimi sla 600km sama a mali sme 1 zastavku, lebo cesta bola naplanovana tak,ze po prestavke zaspia... tablet na cestu nikdy neberieme... samozrejme, ked treba, tak na zachod zastavime...

sasanka605
12. jún 2024

Chodim sama, teraz uz s tromi, a ratame stromy, kravy, hrady ccokolvek. Ked sa vekmi nudia zaspia aj sami. Najmladsua je v strede a mozu ju starsi zabavat

abap
12. jún 2024

My cestujeme od malička každý druhy vikend babke a dedkovi MT-Nitra , deti naučené dve vzadu, flaša vody pri nich, vacsinou zaspali kusok od domu a budili sme ich že už sme tu.. ked nahodou boli usek hore u nás fungovalo spievanie všetci styria a teraz uz ako su vačší to uz klasika meno , mesto , zviera vec . A Chorvátsko to sme chodili večer o 22ej a budili sme ich rano pri mori , raz sme boli v zapche pred Omišom a to boli v pohode vydržali. prajeme stastnu cestu . My nikdy notbooky, mobily v aute sme nemuseli deti zabavat.

yanni
12. jún 2024

Takmer kazde male dieta nerado cestuje autom. Ako tu uz bolo spomenute, priputane, dlho bez pohybu atd. No je to nuda, len tak sediet. Ale dieta sa da "vycvicit" (neberte to doslovne). Ked cestujes takto prakticky od narodenia, je to cim dalej tym viac rutina. Moje deti (najmladsie maju 8 a 5 rokov) cestuju radi a ked dlhsie niekde nejdeme uz sa pytaju. A to vsetkymi moznymi dopravnymi prostriedkami. 10-12 hodin (s prestavkami) nie je problem. A to do tohtorocnej Velke noci ani nic na pozeranie nemali. Mobily neuznavam, nieco väcsie ako tablet im do ruky (a hlavne v aute) nedam. Amazon Kids Tablet bol zaujimavy tak 10 min. TipToi (nieco ako Albi pero), spanie, jedenie, spievanie, pocuvanie cedecok ci radia, kvizy, nasobilka (u väcsich) atd. Clovek je tvor vynaliezavy. A nemame problem: A ano, vypytuju sa, aj sa vypytovali, cikat/kakat bezne, hladne len co zabocime za roh, no jo. Ale scestovane. Keby som pozerala len na ich potreby a co decka chcu a nechcu, tak od najstarsieho (takmer 18) az doteraz by sme sa nikde nedostali. A to cestujem s nimi (teraz väcsinou uz len s tymi dvomi najmladsimi) väscinou sama. Ono netreba to brat tak tragicky. Ked matka stresuje ani este na ceste nie su, tak jasne, ze deckam sa to tiez nebude pacit. Moje od druhych narodenin uz ani nespavali cez den a v aute uz vobec nie.

yanni
12. jún 2024

@guiseppinka Ja 800 km s dvomi zastavkami. Ja som aj s 5 tyzdnovym deculom takto isla, len na kojenie som zastavila. Ked niekomu treba na zachod, idu vsetci povinne. My to nazyvame: aj co len kvapku vytlacit. Nestojim zbytocne vela, casto a dlho- Jedna dlhsia tak do pol hodiny na jedenie (obed), v klude a niekde, kde je aj ihrisko, druha len taka cikpauza. Keby sme stale stali, tak sa nedostanem do ciela asi nikdy. Cim skor sa zacne cestovat, tym lepsie. Decka si zvyknu. Clovek je tvor prisposobivy.

guiseppinka
12. jún 2024

@yanni my chodime "skusat" na zachod.. mladsia a ja mame nejaky maly mechur, starsia, prcek a muz cisternu🤣 my vacsinou robime prestavku navstevnu, ze sa dohodneme so znamymi a stavime sa. To mame tak 400km od domu a potom este 200 k nasim. Viac prestavok robi muz, mne aj deckam to vadi... inak, ked boli male a uz ozaj bolo zle, tak dostali servitky a tie trhali. To bolo takych 20 min zabavy🤣

yanni
12. jún 2024

@guiseppinka to je dobreee. A potom ten bordel po tych servitkach😂

vista4
12. jún 2024

Ak je mladšej zle, dať štvrtku kinedrilu a maximálne jednu prestávku. Najlepšie by bolo ísť v čase obedneho spánku. V aute púšťam rozprávky na počúvanie, berieme albi pero a knihy. Ak potrebujem aby vydržala a nezaspala vtedy zapinam rozprávku.
Jedlo je v aute neprípustné a voda len pokiaľ stojíme na semafore.
Šťastnú cestu

ivec16
12. jún 2024

no ked len 4 hod, tak chodte ked spia… my chodime 16 hod.. (9 rocny, 4 rocna a 10 mesacny momentalne)… v nasom aute sa zije.. takze aj je ;D na takych dlhych cestach sa to bez toho ani neda… ale snazim sa vyberat jedlo ktore neznecisti auto (omrvinky sa vysaju), piju len cistu vodu… a my za tych 16 hod mame 3-4 prestavky

kp7333
12. jún 2024

S malymi detmi je idealne ist na spanok. Ak sa neda pustit rozpravku na pocuvanie, detske pesnicky, pripadne hrat rozne hry na pozornost - napr. kto prvy zbada auto cervenej farby, modrej farby... dalej hory, sneh, v lete more, jazero, kone, kravy, srnky... toto deti bavi. potom v lidli mavaju take mini herne konzoly, je na nich 150 hier, deti to zabavi v aute.

guiseppinka
12. jún 2024

@yanni baby su uz velke, takze to je uz pohoda... stalo mi to vzdy za ten klud... a muz stale vysaval auto pred cestou na svk🤣🤣🤣

marlene
12. jún 2024

Moje vzdy pocuvali nejake rozpravky - vzdy cez sluchadla , pretoze sa nevedeli dohodnut . Dcera mala neskor i pad a na nom rozne hry , ale to uz bola starsia. Jedlo v aute bolo tabu.

mata44
12. jún 2024

My máme 5 a 6 ročnú, ale 5 hod cestu sme dali aj pred 2 rokmi. Zastávky čím menej, väčšinou po 2 hod. Moje tipy: podložka pod nohy (nepohodlné ak im visia z tých sedaciek), stolík na sedačku (kreslenie, malé hračky, magnetky nespadnu), Audio rozprávky, obľúbene pesničky, u nás funguje aj jedlo.

mon8060
12. jún 2024

Asi som zaspala dobu 🤭ja som nikdy nepoužila tablet alebo mobil. Ale zastávky na vybehanie využívame stále. Väčšinou po vybehani zaspia obaja, mladší vždy, starší pozerá okolie a komentuje nám to.

lulu0123
13. jún 2024

Chodte na obedny spanok, ked sa zobudia prestavka a potom pustit rozpravku. My chodievame casto Ba vychod. 5 alebo 4 hodiny. Niekedy,ked niektore dieta spi,mame 3ks, ideme bez prestavky. Nase deti nechceli nikdy ziadne hry,knihy a pod. Pozeraju rozpravky aebo hrame slovne hry. Alebo len tak sedia a musia vydrzat.
Ked ideme dlhsie 6-7 hodin do Chorvatska napriklad vyrazame rano o 4, pospia aj do takej 8.Potom prestavka na ranajky a potom to uz zbehne.

alzbetka2011
13. jún 2024

Keď mala dcéra 3 roky boli sme 1x v Chorvátsku, a pomohli nám rozprávky púšťané z CD -ka 🙂 frčali sme na nich dlho . Šťastnú cestu prajem 🙂

yanni
13. jún 2024

@mon8060 tak to mas stastie. Mne od dvoch rokov duracelky ani po vybehani nezaspali.

petoge
21. máj 2025

Skuste im pustit tieto rozpravky na pocuvanie. Volaaju sa Paradne rozpravky a my vďaka nim dávame 300-500 km uplne v pohode. Deti ich miluju a urcite ich budete mat radi aj vy.
https://open.spotify.com/show/1rJtg8Rd4rH9gP0i5...